Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje.
Cenne właściwości jajek
Przede wszystkim jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K. Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu.
Kiełki bambusa bardzo pozytywnie wpływają na organizm
Połączenie jajek z kiełkami bambusa stanowi niesamowitą, prozdrowotną mieszankę. Bowiem pędy tego warzywa nie tylko regulują ciśnienie krwi i odpowiadają za uczucie sytości, ale również wspomagają odporność, zapobiegają nowotworom i wykazują silne działanie przeciwzapalne. Nie brakuje w nich witamin, minerałów, błonnika i cennych kwasów.
Kiełki bambusa powszechnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Choć nazwa warzywa brzmi ekskluzywnie, w rzeczywistości kosztują one tylko 3 złote. Można je znaleźć w wielu polskich sklepach, najczęściej w puszce lub słoiku, co czyni je gotowymi do spożycia - wcześniejsze obgotowanie nie jest konieczne.
Zobacz także:
Przepis na jajecznicę z kiełkami bambusa
Będziecie potrzebować
- 3 jajek
- 2 łyżki pędów bambusa
- 1 łyżki masła
- Soli i pieprzu
Przygotowanie
- Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na nim kiełki bambusa i chwilę podsmażcie.
- Jajka rozkłóćcie wraz z solą i pieprzem w małej miseczce. Tak przygotowaną mieszankę umieśćcie na patelni.
- Całość smażcie tak długo aż jajka się zetną, cały czas mieszając.
Gotowe!