Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje.

Cenne właściwości jajek

Przede wszystkim jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K. Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu.

Kiełki bambusa bardzo pozytywnie wpływają na organizm

Połączenie jajek z kiełkami bambusa stanowi niesamowitą, prozdrowotną mieszankę. Bowiem pędy tego warzywa nie tylko regulują ciśnienie krwi i odpowiadają za uczucie sytości, ale również wspomagają odporność, zapobiegają nowotworom i wykazują silne działanie przeciwzapalne. Nie brakuje w nich witamin, minerałów, błonnika i cennych kwasów.

Kiełki bambusa powszechnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Choć nazwa warzywa brzmi ekskluzywnie, w rzeczywistości kosztują one tylko 3 złote. Można je znaleźć w wielu polskich sklepach, najczęściej w puszce lub słoiku, co czyni je gotowymi do spożycia - wcześniejsze obgotowanie nie jest konieczne. 

Zobacz także:

Przepis na jajecznicę z kiełkami bambusa

Będziecie potrzebować

  • 3 jajek
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • 1 łyżki masła
  • Soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na nim kiełki bambusa i chwilę podsmażcie.
  2. Jajka rozkłóćcie wraz z solą i pieprzem w małej miseczce. Tak przygotowaną mieszankę umieśćcie na patelni.
  3. Całość smażcie tak długo aż jajka się zetną, cały czas mieszając.

Gotowe!