Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego

Kucharze są jak alchemicy. Nie tylko z pojedynczych składników potrafią wyczarować kulinarne cudo, ale tez wiedzą, których z nich nie warto ze sobą łączyć, bo może z tego powstać mieszanka wybuchowa. Lub po prostu źle na siebie działają — tak jest na przykład z kawą i mięsem.

Nie wszystko warto popijać kawą. Pod wpływem czarnego, aromatycznego naparu, substancje zawarte w niektórych pokarmach są znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Popijajcie więc potrawy wodą, a kawę wypijcie dłuższą chwilę po posiłku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kawy nie wolno łączyć z czerwonym mięsem?

Wyobraźcie sobie taką sytuację: szykujecie dobrej jakości, drogi stek. Choć ograniczacie jedzenie czerwonego mięsa, które jak udowodniono rujnująco wpływa na zdrowie, od czasu do czasu jecie takie mięso ze względu za zawarte w nim składniki mineralne, takie jak cynk czy żelazo. Myślicie sobie, że jednak lepiej jest pobierać mikroelementy z pokarmów niż z suplementów, co oczywiście jest bardzo słusznym rozumowaniem.

Wystarczy jednak, że potrawę z czerwonego mięsa popijecie czarną kawą, a garbniki występujące w kawie, choć same w sobie mają korzystne działanie, ograniczają wchłanianie żelaza czy cynku. Zjedzenie takiego kawałka mięsa staje się więc obojętne dla zdrowia.

Zobacz także
Najdroższa kawa na świecie jest już dostępna w Polsce. Do jej produkcji potrzebne są… słonie

Najdroższa kawa na świecie jest już dostępna w Polsce. Do jej produkcji potrzebne są… słonie

stek wołowy w kolorowym pieprzu przepis

Rozpływające się w ustach steki wołowe w kolorowym pieprzu. Idealne na obiad i na kolację

Z jakimi jeszcze produktami nie należy łączyć kawy?

Przede wszystkim kawy nie wolno łączyć z lekami. Dotyczy to bardzo wielu z nich, nie tylko tych wspomnianych poniżej, ale przede wszystkim leków na choroby przewlekłe, jak nadciśnienie, czy cukrzyca:

  • Kawa i aspiryna – może wywołać podrażnienie żołądka i silne bóle brzucha.
  • Kawa i leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe – mogą nadmiernie zwiększać stężenie leków we krwi pod wpływem tłuszczy zawartych w kawie.

Inne, błędne połączenia:

  • Kawa i alkohol – kofeina zawarta w kawie jest stymulatorem „ukrywającym” wpływ alkoholu na organizm. W efekcie nie odczuwamy skutków upojenia i pijemy dalej, doprowadzając do przeciążenia wątroby.
  • Kawa i fasola oraz orzechy – to niebezpieczne połączenie szczególnie dla wegetarian, którzy dostarczają organizmowi witaminy i minerały, w tym przypadku żelazo i cynk, pobierając je z roślin strączkowych i orzechów. Popijanie ich kawą powoduje, że żelazo z roślin jest trudniej pozyskiwane i ciężej przyswajane. Rezultat jest więc taki, jak przy popijaniu kawą czerwonego mięsa. 

Źródło: Interia.pl

Pijecie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
AdobeStock
Newsy
Łączycie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
Pijecie w ten sposób kawę? Lepiej tego nie róbcie, bo zniszczycie sobie zdrowie. Jak nie należy pić kawy?

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma działanie pobudzające i daje nam energię na to, żeby dobrze rozpocząć dzień. Pijąc kawę pamiętajcie jednak, by nie łączyć jej z niektórymi lekami. Jednym z nich jest aspiryna. Co to jest aspiryna? Aspiryna jest lekiem dostępnym bez recepty, który zwykle jest stosowany w przypadku bólu mięśni lub zapalenia stawów. Zmniejsza również obrzęk i obniża temperaturę, gdy dokucza nam gorączka. Oprócz działania przeciwzapalnego, lek ten jest również stosowany w małych dawkach jako środek rozrzedzający krew. Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) to klasa leków, które obejmują aspirynę, a także ibuprofen i naproksen. Podobnie jak w przypadku innych tego typu leków, aspiryna działa najlepiej, gdy przyjmuje się ją z jedzeniem, np. podczas śniadania. Ale czy bezpiecznie jest przyjmować aspirynę do porannej kawy? Czy można łączyć kofeinę i aspirynę? Kawa zawiera tłuszcze, których nie należy łączyć z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi. Dlaczego? Ponieważ tłuszcze te mogą zwiększać stężenie leku we krwi, co może doprowadzić do różnych działań niepożądanych. To dlatego przyjmując leki, zawsze należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować się z lekarzem. Picie kawy i przyjmowanie aspiryny na pusty żołądek, może również zwiększyć podatność na krwawienie. Aspiryna sprawia, że płytki krwi nie przywierają tak dobrze, co może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów krwi w naczyniach. Chociaż jest to dobre dla rozrzedzenia krwi i zmniejszenia ryzyka zawału serca, może również zwiększyć ryzyko krwawienia. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to,...

kawa herbata co jest zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Co lepiej wypić z rana - kawę czy herbatę? Odpowiedz was zadziwi
Trudno wyobrazić sobie poranek bez filiżanki kawy. Jednak niektórzy preferują herbatę twierdząc, że jest zdrowsza. Kto ma rację?

Co według was jest zdrowsze – kawa, czy herbata? Sprawdziliśmy, który z tych napojów jest lepszy dla ludzkiego organizmu! Wpływ kawy na zdrowie Już w starożytności ludzie mieli słabość do kawy. Nie tylko doskonale ona smakuje, ale przede wszystkim przyjemnie pobudza! Poranna dawka kofeiny to coś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. A do tego kawa pozytywnie wpływa na wasze zdrowie! Jej właściwości to między innymi: Przyśpieszenie metabolizmu Sprawniejsza praca mięśni Wzmocnienie serca Przyśpieszenie ciśnienia Właśnie ze względu na zdolność chwilowego podniesienia ciśnienia, kawa jest zalecana w przypadku osób, które mają niskie ciśnienie krwi. Zawarta w kawie kofeina pobudza i zmniejsza dolegliwości powodowane przez niskie ciśnienie, takie jak ból i zawroty głowy. Ile kawy można pić? Jednak z kawą nie wolno przesadzić! Dopuszczalna dzienna dawka to około 400 mg kofeiny , co odpowiada czterem filiżankom kawy. Trzeba też pamiętać o tym, że kawy nie mogą pić kobiety w ciąży i karmiące matki. Właściwości herbaty Wydaje się, że w porównaniu z kawą, herbata jest o wiele zdrowsza. Czy rzeczywiście tak jest? Wszystko zależy od jej rodzaju i sposobu parzenia! Rodzaje herbaty W Polsce można kupić poniższe rodzaje herbaty: Czarna (najbardziej popularna) Zielona Czerwona Biała Oolong Czym różnią się między sobą? Przede wszystkim stopniem sfermentowania , dlatego w kwestii zdrowia, herbata herbacie nierówna. Najpopularniejsza czarna herbata jest najmocniej sfermentowana ze wszystkich i dlatego nie jest najlepszym wyborem, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Bardzo dobra jest herbata zielona, która w ogóle nie jest sfermentowana. Należy zachować ostrożność przy herbacie czerwonej, która zdobywa coraz większą...

Tej rzeczy nie powinno się robić po wypiciu kawy. Specjaliści twierdzą, że to duży błąd
Flickr
Newsy
Tej rzeczy nie powinno się robić po wypiciu kawy. Specjaliści twierdzą, że to duży błąd
Za wami już zapewne pierwsza, a może nawet i druga kawa. Mocna i aromatyczna stawia na nogi i jest dużą przyjemnością dla zmysłów. Często jednak filiżance kawy towarzyszy pewne działanie. To, kiedy je wykonujecie, ma duże znaczenie dla waszych zębów.

Kawa to nie tylko zapach i smak. To również intensywny kolor, który barwi i wżera się mocno w rzeczy mające z nim styczność. Plamy po kawie na ubraniu są trudne do usunięcia. Przebarwienia na zębach, często wymagają wizyty u stomatologa. Dlatego szalenie istotne jest mycie zębów przy okazji picia tego napoju. To, kiedy to robicie również ma znaczenie. Dlaczego nie powinno się myć zębów tuż po kawie?  W pitej chętnie przez większość Polaków kawie zawarte są kwasy, które negatywnie oddziałują na szkliwo. Jeżeli do tego dołożycie szczotkowanie zębów tuż po jej wypiciu, zafundujecie im mieszankę silnie drażniącą. Może mieć ona szkodliwy wpływ na ich kondycję. Szczególnie dotyczy to osób, które w ciągu dnia wypijają większą ilość tego napoju. I za każdym razem pędzą do łazienki, by wyszorować zęby po kolejnej filiżance. Mycie zębów przed kawą zabezpiecza je przed przebarwieniami  Warto zabezpieczyć zęby przed piciem kawy. Umyte, czyste i pozostające bez nalotu szkliwo trudniej przyjmuje nieproszonych gości w postaci przebarwień. Barwiący osad ma problemy z przyczepieniem się do śliskiej powierzchni czystego zęba. Umyjcie je pół godziny przed kawą, by nie podrażniać zębów i nie mieć smaku pasty w ustach.  Jak zadbać o zęby po wypiciu małej czarnej?  Kawa ma bardzo intensywny smak. Po jej wypiciu wiele osób skarży się na kwaśny posmak w ustach, dlatego też sięga po szczotkę i pastę. Jak ominąć mycie, a pozbyć się resztek napoju? Dr Romana Markiewicz-Piotrowska, cytowana przez portal medonet.pl, radzi:  — Kawie towarzyszą często różne dodatki, takie jak cukier, słodkie syropy smakowe albo słodzone lub barwione posypki. Ze względu na ich zawartość umycie zębów wskazane byłoby zatem po spożyciu kawy. Co w takiej sytuacji zrobić? Najlepiej tuż po jej wypiciu...

Dlaczego tak lubicie ciasteczka do kawy? Tajemnica tkwi w kofeinie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego tak lubicie ciasteczka do kawy? Tajemnica tkwi w kofeinie
Jakie ciastka wybierać do kawy, a które kompletnie do tego napoju nie pasują?

Też kochacie połączenie kawa i ciasteczko i nawet nie wiecie dlaczego? Wiele osób w ogóle tego nie rozważa, czuje tylko, że do kawy pasuje ciastko i tak ją sobie serwuje. Eksperci do spraw żywności i żywienia wyjaśnili, dlaczego tak się dzieje. Dlaczego kawa plus ciasteczko pasują do siebie? Badacze stwierdzili, że przyczyną tego, że do kawy wybieramy ciasta i ciastka, jest nietypowe działanie kofeiny na receptory smakowe. Kofeina zawarta w kawie zmniejsza naszą wrażliwość na smaki potraw, które jemy popijając kawą. Jedyny smak, który przebija się przez aromat kawy, to smak słodki. Dlatego tak chętnie pijąc kawę sięgamy po słodycze. I często nie poprzestajemy na jednym ciasteczku. W sytuacji, gdy popijając ciastko herbata, już dawno czulibyśmy się „przesłodzeni”, pijąc do niego kawę cały czas odczuwamy niedosyt słodyczy. Jakie desery jeść do kawy i dlaczego sernika lepiej nie jeść? Kawa w towarzystwie deseru to prawdziwy rytuał. Jest chwilą przyjemności, momentem, gdy siadacie, delektujecie się smakami i rozmyślanie o niebieskich migdałach. Lub wręcz przeciwnie, właśnie przy kawie z ciasteczkiem, pracuje wam się najwydajniej i to właśnie na nią zapraszacie współpracowników lub klientów. Taki podwieczorek to też najlepsze co możecie zaproponować przyjaciołom lub rodzinie.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez CieKawa Cafe & Bistro🥂 (@ciekawacafe) Podpowiadamy, jaki deser wybrać do kawy: Do espresso wybierajcie desery z ciemną czekoladą. To mogą być czekoladowe ciastka z owocami lub...