Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego

Kucharze są jak alchemicy. Nie tylko z pojedynczych składników potrafią wyczarować kulinarne cudo, ale tez wiedzą, których z nich nie warto ze sobą łączyć, bo może z tego powstać mieszanka wybuchowa. Lub po prostu źle na siebie działają — tak jest na przykład z kawą i mięsem.

Nie wszystko warto popijać kawą. Pod wpływem czarnego, aromatycznego naparu, substancje zawarte w niektórych pokarmach są znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Popijajcie więc potrawy wodą, a kawę wypijcie dłuższą chwilę po posiłku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kawy nie wolno łączyć z czerwonym mięsem?

Wyobraźcie sobie taką sytuację: szykujecie dobrej jakości, drogi stek. Choć ograniczacie jedzenie czerwonego mięsa, które jak udowodniono rujnująco wpływa na zdrowie, od czasu do czasu jecie takie mięso ze względu za zawarte w nim składniki mineralne, takie jak cynk czy żelazo. Myślicie sobie, że jednak lepiej jest pobierać mikroelementy z pokarmów niż z suplementów, co oczywiście jest bardzo słusznym rozumowaniem.

Wystarczy jednak, że potrawę z czerwonego mięsa popijecie czarną kawą, a garbniki występujące w kawie, choć same w sobie mają korzystne działanie, ograniczają wchłanianie żelaza czy cynku. Zjedzenie takiego kawałka mięsa staje się więc obojętne dla zdrowia.

Zobacz także
Najdroższa kawa na świecie jest już dostępna w Polsce. Do jej produkcji potrzebne są… słonie

Najdroższa kawa na świecie jest już dostępna w Polsce. Do jej produkcji potrzebne są… słonie

stek wołowy w kolorowym pieprzu przepis

Rozpływające się w ustach steki wołowe w kolorowym pieprzu. Idealne na obiad i na kolację

Z jakimi jeszcze produktami nie należy łączyć kawy?

Przede wszystkim kawy nie wolno łączyć z lekami. Dotyczy to bardzo wielu z nich, nie tylko tych wspomnianych poniżej, ale przede wszystkim leków na choroby przewlekłe, jak nadciśnienie, czy cukrzyca:

  • Kawa i aspiryna – może wywołać podrażnienie żołądka i silne bóle brzucha.
  • Kawa i leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe – mogą nadmiernie zwiększać stężenie leków we krwi pod wpływem tłuszczy zawartych w kawie.

Inne, błędne połączenia:

  • Kawa i alkohol – kofeina zawarta w kawie jest stymulatorem „ukrywającym” wpływ alkoholu na organizm. W efekcie nie odczuwamy skutków upojenia i pijemy dalej, doprowadzając do przeciążenia wątroby.
  • Kawa i fasola oraz orzechy – to niebezpieczne połączenie szczególnie dla wegetarian, którzy dostarczają organizmowi witaminy i minerały, w tym przypadku żelazo i cynk, pobierając je z roślin strączkowych i orzechów. Popijanie ich kawą powoduje, że żelazo z roślin jest trudniej pozyskiwane i ciężej przyswajane. Rezultat jest więc taki, jak przy popijaniu kawą czerwonego mięsa. 

Źródło: Interia.pl

Pijecie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
AdobeStock
Newsy
Łączycie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
Pijecie w ten sposób kawę? Lepiej tego nie róbcie, bo zniszczycie sobie zdrowie. Jak nie należy pić kawy?

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma działanie pobudzające i daje nam energię na to, żeby dobrze rozpocząć dzień. Pijąc kawę pamiętajcie jednak, by nie łączyć jej z niektórymi lekami. Jednym z nich jest aspiryna. Co to jest aspiryna? Aspiryna jest lekiem dostępnym bez recepty, który zwykle jest stosowany w przypadku bólu mięśni lub zapalenia stawów. Zmniejsza również obrzęk i obniża temperaturę, gdy dokucza nam gorączka. Oprócz działania przeciwzapalnego, lek ten jest również stosowany w małych dawkach jako środek rozrzedzający krew. Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) to klasa leków, które obejmują aspirynę, a także ibuprofen i naproksen. Podobnie jak w przypadku innych tego typu leków, aspiryna działa najlepiej, gdy przyjmuje się ją z jedzeniem, np. podczas śniadania. Ale czy bezpiecznie jest przyjmować aspirynę do porannej kawy? Czy można łączyć kofeinę i aspirynę? Kawa zawiera tłuszcze, których nie należy łączyć z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi. Dlaczego? Ponieważ tłuszcze te mogą zwiększać stężenie leku we krwi, co może doprowadzić do różnych działań niepożądanych. To dlatego przyjmując leki, zawsze należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować się z lekarzem. Picie kawy i przyjmowanie aspiryny na pusty żołądek, może również zwiększyć podatność na krwawienie. Aspiryna sprawia, że płytki krwi nie przywierają tak dobrze, co może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów krwi w naczyniach. Chociaż jest to dobre dla rozrzedzenia krwi i zmniejszenia ryzyka zawału serca, może również zwiększyć ryzyko krwawienia. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to,...

kawa herbata co jest zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Co lepiej wypić z rana - kawę czy herbatę? Odpowiedz was zadziwi
Trudno wyobrazić sobie poranek bez filiżanki kawy. Jednak niektórzy preferują herbatę twierdząc, że jest zdrowsza. Kto ma rację?

Co według was jest zdrowsze – kawa, czy herbata? Sprawdziliśmy, który z tych napojów jest lepszy dla ludzkiego organizmu! Wpływ kawy na zdrowie Już w starożytności ludzie mieli słabość do kawy. Nie tylko doskonale ona smakuje, ale przede wszystkim przyjemnie pobudza! Poranna dawka kofeiny to coś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. A do tego kawa pozytywnie wpływa na wasze zdrowie! Jej właściwości to między innymi: Przyśpieszenie metabolizmu Sprawniejsza praca mięśni Wzmocnienie serca Przyśpieszenie ciśnienia Właśnie ze względu na zdolność chwilowego podniesienia ciśnienia, kawa jest zalecana w przypadku osób, które mają niskie ciśnienie krwi. Zawarta w kawie kofeina pobudza i zmniejsza dolegliwości powodowane przez niskie ciśnienie, takie jak ból i zawroty głowy. Ile kawy można pić? Jednak z kawą nie wolno przesadzić! Dopuszczalna dzienna dawka to około 400 mg kofeiny , co odpowiada czterem filiżankom kawy. Trzeba też pamiętać o tym, że kawy nie mogą pić kobiety w ciąży i karmiące matki. Właściwości herbaty Wydaje się, że w porównaniu z kawą, herbata jest o wiele zdrowsza. Czy rzeczywiście tak jest? Wszystko zależy od jej rodzaju i sposobu parzenia! Rodzaje herbaty W Polsce można kupić poniższe rodzaje herbaty: Czarna (najbardziej popularna) Zielona Czerwona Biała Oolong Czym różnią się między sobą? Przede wszystkim stopniem sfermentowania , dlatego w kwestii zdrowia, herbata herbacie nierówna. Najpopularniejsza czarna herbata jest najmocniej sfermentowana ze wszystkich i dlatego nie jest najlepszym wyborem, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Bardzo dobra jest herbata zielona, która w ogóle nie jest sfermentowana. Należy zachować ostrożność przy herbacie czerwonej, która zdobywa coraz większą...

Fusy
Flickr/Luc Legay
Newsy
Pijesz sypaną kawę? Nie wyrzucaj fusów, mają mnóstwo świetnych zastosowań, które cię zaskoczą
Lubisz poranną kawkę? A co z fusami? Zostaw na później. Zdradzamy kilka sprytnych pomysłów, jak je wykorzystać.

Fusy z kawy są m.in. świetną odżywką dla roślin - pełną fosforu, potasu, magnezu i związków azotu. Zobacz inne sposoby na wykorzystanie właściwości fusów z kawy. Niektóre z was totalnie was zaskoczą! Cenny odpad Wiele z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki świeżo parzonej kawy. Ten uwielbiamy produkt można wykorzystać nie tylko do przyrządzania aromatycznego napoju. Podpowiadamy, jak z kawy i z kawowych fusów wykonać chociażby naturalne kosmetyki oraz jak wykorzystać je w domu. Fusy z kawy są właśnie tym z odpadów, których nie warto wylewać do zlewu ani od razu wyrzucać do kosza. Tych małych, czarnych ziarenek można użyć na wiele sposobów. Przeczytajcie w jakie sposób. Kto by pomyślał, że dzięki kawie możemy zadbać o zdrową skórę czy usunąć brzydkie zapachy? 1. Ekologiczny peeling Fusy z kawy to najlepszy pomysł na domowe SPA. Możesz je zrobić we własnej łazience! Zanim jednak rozpoczniecie ten bajkowy relaks, trzeba przygotować kilka dodatkowych składników. Musicie mieć pod ręką ulubiony olej, brązowy cukier, fusy z kawy i odrobinę cynamonu. Peeling domowej produkcji z naturalnych składników przede wszystkim nie będzie was uczulać. Peeling kawowy pomoże też rozprawić się ze pomarańczową skórką. Poprawi krążenie krwi i wygładza skórę. Po peelingu z kawy możecie na ciało nałożyć swój ulubiony balsam. 2. Płukanka do włosów Na bazie fusów można też zrobić płukankę do włosów. Kofeina zawarta w kawie pobudzi cebulki włosów do wzrostu. Co więcej, nada kosmykom wyjątkowy blask i delikatnie je przyciemni. Domowej roboty płukanki mogą używać głównie brunetki i szatynki. Wystarczy ostudzone fusy pomieszać z wodą i wetrzeć we...

kwaśna kawa
Adobe Stock
Newsy
Twoja kawa ma kwaśny lub gorzki smak? Włóż do niej jedną rzecz, a problem zniknie w mgnieniu oka
Gorzki lub kwaśny smak kawy to nie koniec świata. Tak przyrządzonej nie musisz od razu wylewać do zlewu. W twojej kuchni z pewnością znajduje się produkt, który sprawi, że napój znowu nabierze smaku.

Bez względu na to czy pijesz kawę sypaną, rozpuszczalną czy prosto z ekspresu, po zaparzeniu każda z nich może okazać się gorzka lub kwaśna. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka. Niektóre z nich zależą bezpośrednio od ciebie.  Dlaczego twoja kawa jest gorzka lub kwaśna? Ogromny wpływ na smak kawy ma sposób w jaki ją przechowujesz. Choć ta zasada może wydać ci się zbyt banalna, w rzeczywistości naprawdę ma znaczenie. Bowiem ziarna narażone na wilgoć, ciepło, bądź światło niesamowicie szybko tracą swoją jakość. Pamiętaj więc, by chronić kawę przed tymi czynnikami. Kolejnym z powodów, dla których twoja kawa stała się kwaśna lub gorzka, może być również jej niska jakość . Niekiedy produkuje się ją bowiem z niedojrzałych, starych lub nadgnitych ziaren . Podczas wybierania kawy nie należy więc skupiać się na najtańszej opcji. Zawsze dokładnie przeczytaj etykietę i dopiero podejmij decyzję. Jeśli jednak twoja kawa została wyprodukowana z wysokiej jakości ziaren i jest przechowywana prawidłowo, a jej smak mimo to wciąż jest gorzki lub kwaśny, być może wynika to z jej natury . Bowiem kawa kawie nierówna.  Domowy sposób na zmianę smaku kawy Wiadomo jednak, że produktu, na który trzeba przyznać, wydałaś trochę pieniędzy, nie wyrzucisz ot tak do kosza. Na szczęście taką kawę da się jeszcze uratować! Wystarczy, że wrzucisz do niej… skorupki jajek!  Skorupki z jajek powszechnie uznawane są za niepotrzebne odpady, które należy wyrzucić do kosza. Nic bardziej mylnego. Można je przecież wykorzystać nie tylko do nawożenia roślin. Wspaniale sprawdzą się również jako produkt wchłaniający gorycz i kwas kawy.  To banalnie prosty trik. Wystarczy, że umieścisz pokruszone skorupki jajka w filiżance, zasypiesz je kawą, a następnie...