Niezawodny sposób babci na wyczyszczenie biżuterii. Wystarczy 1 produkt, który macie w kuchni
AdobeStock
Newsy

Niezawodny sposób babci na wyczyszczenie biżuterii. Wystarczy 1 produkt, który macie w kuchni

Jak poradzić sobie z ciemniejącą biżuterią? To bardzo proste - wykorzystajcie sposób znany od lat.

Prawdziwe srebro można rozpoznać po tym, że z czasem ciemnieje. Dzieje się tak z biżuterią oraz srebrnymi sztućcami. W sklepach nie brakuje specjalnych, chemicznych środków do czyszczenia biżuterii, jednak z ciemniejącym srebrem można sobie łatwo poradzić domowym sposobem. Potrzebny wam będzie do tego jeden kuchenny produkt, którego zwykle używacie np. do pieczenia ciast. 

Domowy sposób na wyczyszczenie srebra 

Tym, co będzie wam potrzebne do wyczyszczenia biżuterii ze srebra jest zwykła mąka ziemniaczana. Do naczynia wsypcie dwie szklanki skrobi i dodajcie pół szklanki zimnej wody. Mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsta pasta.

Taką mieszanką należy z pomocą szmatki wyczyścić biżuterię, sztućce i inne wyroby ze srebra. Mąka pomoże usunąć osad i idealnie wypoleruje wasze cenne przedmioty. Będą wyglądały jak nowe!

Zobacz także
Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce

Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce

Zamiast do ciasta, użyjcie tego składnika do włosów. Szybko poradzi sobie z ich przetłuszczaniem

Macie problem z przetłuszczaniem się włosów? Ten składnik do ciast szybko poradzi sobie z problemem

Dlaczego srebro ciemnieje?

Gdy widzicie, że wasza biżuteria zaczyna ciemnieć, to nie ma się czym niepokoić. Wręcz przeciwnie - to powód do radości, ponieważ czernienie jest dowodem na to, że do wyprodukowania waszych ozdób użyto prawdziwego srebra. 

Metal ten zaczyna ciemnieć pod wpływem siarkowodoru, który znajduje się w powietrzu i w efekcie powstaje siarczek srebra, odpowiedzialny za ciemny nalot. Proces przyśpiesza noszenie biżuterii w zanieczyszczonym środowisku, np. gdy chodzimy po zatłoczonych i zakorkowanych ulicach w mieście. Na ciemnienie ma też wpływ dieta osób noszących biżuterię.

Mity o ciemnieniu srebra

Jednym z krążących na temat srebra mitów jest ten mówiący o rzekomym wpływie różnych chorób na ciemnienie biżuterii. Nigdy nie zostało to jednak udowodnione i nie ma żadnych dowodów na to, że jakakolwiek choroba powoduje ciemnienie srebrnej biżuterii.

Wpływ na ten proces mogą mieć przyjmowane leki, ponieważ to, co wydostaje się z naszego organizmu przez pory w skórze oddziałuje na srebro i może powodować jego ciemnienie. 

Jak dbać o srebrną biżuterię?

Aby cieszyć się biżuterią ze srebra jak najdłużej, należy stosować się do tych zasad:

  • przechowujcie biżuterię w zamykanym pudełeczku, szkatułce albo woreczku strunowym

  • zdejmujcie biżuterię na czas sprzątania i kąpieli

  • nigdy nie używajcie perfum, gdy zakładacie srebrny naszyjnik. Należy najpierw rozpylić zapach, a dopiero po chwili założyć biżuterię

Źródło: kobieta.interia.pl, filigree.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

niezdrowe jedzenie
Pixabay
Newsy
Te 4 nawyki żywieniowe rujnują wasz mózg. Przestańcie to jeść, póki nie jest za późno
Wiecie, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu? Sprawdźcie, czego nie należy jeść.

Pamiętacie lekcje WF-u w szkole i grę w zbijaka? Gdy piłka szybko leciała w waszą stronę, jeszcze zanim zdążyliście pomyśleć, odruchowo zakrywaliście rękami głowę. To naturalna reakcja organizmu, który widząc zagrożenie natychmiast chroni to, co najcenniejsze, czyli mózg. Dlaczego więc później przestajemy o niego dbać objadając się niezdrowym jedzeniem, które ma na niego destrukcyjny wpływ? Poznajcie 4 nawyki, które sprawiają, że wasz mózg działa o wiele mniej sprawnie. #1 Przejadanie się Dogadzanie sobie w święta jest całkowicie usprawiedliwione, jednak przejadanie się na co dzień to bardzo zły nawyk, który koniecznie trzeba zarzucić. Gdy się przejadacie, wasz mózg przestaje prawidłowo funkcjonować. Krew spływa do żołądka, ponieważ organizm skupia się na strawieniu całego jedzenia, które pożarliście w nadmiarze. Może na to pomóc filiżanka mocnej kawy, jednak najlepiej po prostu jeść z umiarem. #2 Niedojadanie Można też przesadzić w drugą stronę. Gdy nie jecie przez kilka godzin i zaczyna wam burczeć w brzuchu, to odczuwacie też inne objawy. Kręci wam się w głowie, jesteście poirytowani i nie możecie się na niczym skupić. Mózg nie może dobrze pracować, gdy jest głodny! Gdy nie jesteście w stanie się skoncentrować, należy koniecznie od razu coś zjeść. Nawet, jeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, warto zjeść chociaż kanapkę albo banana. #3 Słodycze Solidna dawka cukru zawarta w słodyczach i słodkich napojach jest odpowiedzialna za wiele problemów z organizmem. Pierwszym jest oczywiście ten widoczny bardzo szybko, czyli nadwaga. Już tydzień po słodkim obżarstwie możecie zauważyć, że spodnie zrobiły się zbyt ciasne! Drugi objaw to oczywiście próchnica zębów. Nie rozwija się bardzo szybko, ale wymaga interwencji gdy tylko zauważycie...

dieta po 30
AdobeStock
Newsy
Tych 4 produktów lepiej nie jeść po 30. To cisi zabójcy. Uszkadzają narząd za narządem
Po 30 pojawiają się już pierwsze zmarszczki i oponka na brzuchu. Choć do emerytury jeszcze daleko, warto już teraz dokonać zmian w swojej diecie, by ustrzec się przed różnymi chorobami.

Często osoby po 30 roku życia w pewnym momencie spostrzegają, że ich ciało zaczyna się zmieniać. Skóra nie jest już tak jędrna jak wcześniej, a zmarszczki na twarzy pogłębiają się. Według naukowców, organizm człowieka rozwija się cały czas do 23 roku życia, a po tym czasie niestety zaczyna się nieubłagany proces starzenia. Nie widać tego od razu, ale właśnie około trzydziestki, zmiany w ciele zaczynają być dopiero bardziej zauważalne. Czy można im jakoś zapobiec? Dieta po trzydziestce Wielu z was pewnie w młodości nie miało nadzwyczajnych problemów z wagą. Nic dziwnego, ponieważ gdy człowiek dorasta, to jego organizm zużywa mnóstwo energii. Ale w końcu nic nie trwa wiecznie i ten cudowny okres w życiu kiedyś się kończy. Około trzydziestego roku życia, metabolizm nieco spowalnia i wtedy właśnie pojawia się oponka, której tak trudno się pozbyć. Ale to nie jedyny powód, dla którego nabiera się wtedy ciałka. Większość ludzi w momencie, gdy już skończy trzydzieści lat, ma dość ustabilizowane życie. Rozwijająca się kariera zawodowa, wychowywanie dzieci, własny dom. Zaczyna brakować czasu na różne aktywności, a ludzie zmęczeni intensywnym życiem, w wolnych chwilach raczej relaksują się na kanapie podjadając słodkości zamiast spędzić weekend aktywnie. Wszystko to wpływa na dodatkowe kilogramy, które zaczynają zbierać się w pasie i innych częściach ciała! Aby temu zapobiec, trzeba wprowadzić kilka zmian w diecie. Czego lepiej nie jeść? Poniższe produkty są odradzane nie tylko ze względu na to, że mogą przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Są po prostu niezdrowe i dodatkowe kilogramy to najmniejszy z problemów, jakie powodują. Dowiedzcie się, czego nie powinno się jeść po trzydziestym roku życia: Słodycze – już dzieci wiedzą, że od słodyczy psują się...

jak zagęścić sos bez mąki
Flickr
Newsy
Chcecie zagęścić sos, ale nie macie mąki? Znamy lepszy i o wiele zdrowszy sposób
Jak zagęścić sos bez mąki? Sposobów jest wiele, ale tylko jeden z nich jest szybki i praktycznie nie zmienia smaku potrawy!

Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić! Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę . Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski! Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki , czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące! Jak zagęścić sos bez mąki? W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki : Żółtko jajka Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie! Śmietana Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez...

Wsypcie do zlewu kwasek cytrynowy i zalejcie wodą. Zaskakujące, co się stanie (przepycha zlew)
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Wsypcie do zlewu kwasek cytrynowy i zalejcie wodą. Zaskakujące, co się stanie
Jak szybko udrożnić zatkany zlew bez chemii? Wykorzystajcie do tego kwasek cytrynowy. Ten popularny i tani proszek działa cuda!

Zatkany zlew to zmora większości z nas. Podczas ręcznego zmywania naczyń często zdarza się, że do odpływu trafiają kawałki jedzenia, które nagromadzone z czasem zatykają  na dobre odpływ. Zlew nie tylko zaczyna brzydko pachnieć, ale też zaczyna się z nim zbierać woda, co wręcz uniemożliwia korzystanie z niego.  Jak szybko i skutecznie odetkać zlew bez chemii? Skorzystajcie z taniej i naturalnej metody - wykorzystajcie kwasek cytrynowy.  Jak odetkać zatkany zlew? Na pewno zdarzyło wam się kiedyś zatkać zlew w kuchni lub w łazience. Jeśli nie chcecie od razu sięgać po żrące substancje, takie jak np. popularny Kret, skorzystajcie z metod naturalnych, które nie tylko są tańsze, ale też naprawdę dobrze działają. Kwasek cytrynowy do udrażniania zlewu Ostre substancje chemiczne takie jak np. Kret to ogromne obciążenie dla środowiska, ale także zagrożenie dla nas samych, ponieważ szkodliwe cząsteczki mogą dostać się do naszych płuc podczas wdychania. Czy jest na to jakaś rada? Wykorzystajcie kwasek cytrynowy. Do udrożnienia zlewu będziecie potrzebować tylko dwóch składników – wody i kwasku cytrynowego. Wsypcie do zatkanego zlewu dwie torebki kwasku cytrynowego i zalejcie to ciepłą wodą. Mikstura doskonale przeczyści wasz zlew i nie pozostawi szkód na środowisku. Kwasek cytrynowy nie tylko nie zniszczy naszych rur, ale też jest bezpieczny dla nas samych. Stosujcie go również profilaktycznie, 1-2 razy w tygodniu, a zapchany zlew będzie wam niestraszny. Jak jeszcze można przepchać zatkany zlew? Użyjcie mikstury z sody oczyszczonej i octu. Wystarczy wsypać do odpływu sporą porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to szklanką octu. Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po upływie pół godziny...