Po smażeniu ryby na patelni zwykle zostaje bardzo dużo tłuszczu. Z jednej strony, szkoda go wylewać - w końcu olej nie należy teraz do najtańszych produktów spożywczych. Z drugiej - ma on już intensywny zapach ryby i trudno jest wymyślić dla niego jakiekolwiek zastosowanie. Istnieje jednak na to ciekawy sposób - sprawdźcie, co można zrobić z takim olejem. 

Jak wykorzystać olej po smażeniu karpia?

Olej po smażeniu karpia będzie mocno pachniał rybą, dlatego smażenie na nim kapusty czy krokietów nie ma większego sensu. Ale można to wykorzystać jako atut i usmażyć na nim… cebulę! Karp podany ze smażoną cebulą świetnie smakuje - zwłaszcza, gdy zeszkli się ją na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyła się ryba. Zobaczcie, jak przygotować takiego karpia - na Wigilię będzie jak znalazł. 

Przepis na smażonego karpia z cebulą

Składniki:

  • pół kilograma filetów z karpia

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • papryka słodka mielone

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo: mąka do panierowania oraz olej do smażenia.

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania karpia tak, by pozbyć się z niego nieprzyjemnego posmaku mułu - do tego użyć możecie np. moczenia go w mleku.

  2. Po wymoczeniu opłuczcie karpia jeszcze raz, osuszcie ręcznikami papierowymi i pokropcie go kilkoma kroplami soku z cytryny i odłóżcie do lodówki na 2 godziny.

  3. Następnie doprawcie karpia papryką, solą i pieprzem. 

  4. Każdy kawałek ryby obtoczcie w mące. Na patelni rozgrzejcie olej oraz 1 łyżkę masła. Połóżcie karpia i smażcie z obu stron, aż się zrumieni. Odłóżcie na talerz.

  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka (mogą być grubsze). Usmażcie je na tym samym oleju, na którym smażył się karp - dzięki temu zaoszczędzicie trochę na tłuszczu, a do tego cebula będzie miała ładny zapach smażonej ryby. Przygotowana w ten sposób genialnie pasuje do karpia. 

  6. Smażcie cebulę, aż się zeszkli i pod koniec dodajcie sól i pieprz oraz usmażoną wcześniej rybę. Smażcie jeszcze kilka minut, by cebula się zrumieniła. 

I gotowe! Tak przygotowany karp będzie dobrze smakował podany ze świeżą natką pietruszki i pokropiony świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.