Nie wylewajcie oleju po smażeniu karpia. Przyda się wam do zrobienia czegoś pysznego
AdobeStock
Newsy

Nie wylewajcie oleju po smażeniu karpia. Przyda się wam do zrobienia czegoś pysznego

Tłuszcz, na którym smażyliście karpia, może wam jeszcze posłużyć w kuchni. Zdziwilibyście się, do czego najlepiej pasuje.

Po smażeniu ryby na patelni zwykle zostaje bardzo dużo tłuszczu. Z jednej strony, szkoda go wylewać - w końcu olej nie należy teraz do najtańszych produktów spożywczych. Z drugiej - ma on już intensywny zapach ryby i trudno jest wymyślić dla niego jakiekolwiek zastosowanie. Istnieje jednak na to ciekawy sposób - sprawdźcie, co można zrobić z takim olejem. 

Jak wykorzystać olej po smażeniu karpia?

Olej po smażeniu karpia będzie mocno pachniał rybą, dlatego smażenie na nim kapusty czy krokietów nie ma większego sensu. Ale można to wykorzystać jako atut i usmażyć na nim… cebulę! Karp podany ze smażoną cebulą świetnie smakuje - zwłaszcza, gdy zeszkli się ją na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyła się ryba. Zobaczcie, jak przygotować takiego karpia - na Wigilię będzie jak znalazł. 

Zobacz także
Jak usunąć ości z karpia? Magda Gessler ma na to genialny patent. Wystarczy 5 minut

Jak usunąć ości z karpia? Magda Gessler ma na to genialny patent. Wystarczy 5 minut

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób

Przepis na smażonego karpia z cebulą

Składniki:

  • pół kilograma filetów z karpia

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • papryka słodka mielone

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo: mąka do panierowania oraz olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania karpia tak, by pozbyć się z niego nieprzyjemnego posmaku mułu - do tego użyć możecie np. moczenia go w mleku.

  2. Po wymoczeniu opłuczcie karpia jeszcze raz, osuszcie ręcznikami papierowymi i pokropcie go kilkoma kroplami soku z cytryny i odłóżcie do lodówki na 2 godziny.

  3. Następnie doprawcie karpia papryką, solą i pieprzem. 

  4. Każdy kawałek ryby obtoczcie w mące. Na patelni rozgrzejcie olej oraz 1 łyżkę masła. Połóżcie karpia i smażcie z obu stron, aż się zrumieni. Odłóżcie na talerz.

  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka (mogą być grubsze). Usmażcie je na tym samym oleju, na którym smażył się karp - dzięki temu zaoszczędzicie trochę na tłuszczu, a do tego cebula będzie miała ładny zapach smażonej ryby. Przygotowana w ten sposób genialnie pasuje do karpia. 

  6. Smażcie cebulę, aż się zeszkli i pod koniec dodajcie sól i pieprz oraz usmażoną wcześniej rybę. Smażcie jeszcze kilka minut, by cebula się zrumieniła. 

I gotowe! Tak przygotowany karp będzie dobrze smakował podany ze świeżą natką pietruszki i pokropiony świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki
Flickr
Newsy
Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki
Przekrojona na pół cebula w lodówce wam wysycha albo się szybko psuje? Zastosujcie ten trik, by więcej jej nie wyrzucać!

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na dania z cebulą. Pojawia się ona dosłownie wszędzie - cebulę dodaje się do mięsa, sałatek, pierogów, a nawet do jajecznicy! Nie brakuje też amatorów jedzenia kanapek z cebulą i np. pomidorami. To tak powszechne warzywo znajduje się w każdej kuchni, często w dużych ilościach. Jednak nie zawsze potrzebna jest cała cebula do przygotowania danego przepisu - co zrobić z takim napoczętym warzywem, które w lodówce szybko wysycha i traci swoją świeżość? Pomoże prosty trik. Jak wydłużyć świeżość przekrojonej cebuli? By cebula była długo świeża, aromatyczna i nie wysychała w lodówce, zastosujcie mało znany, ale skuteczny sposób. Należy wziąć miękkie masło i posmarować nim przekrojoną część warzywa. Dzięki temu cebula nie wyschnie tak szybko i będzie świeża. Prawda, że proste? Innym sposobem jest zawinięcie połówki cebuli w folię aluminiową. Dzięki temu warzywo nie wyschnie, a do tego nie będzie wydzielać charakterystycznego zapachu, którym mogłyby przejść inne produkty znajdujące się w lodówce, np. owoce.  Przepis na karmelizowaną cebulę Jeśli w lodówce zalega wam więcej cebuli, warto ją wykorzystać do przygotowania smacznej przekąski - karmelizowanej cebuli. Robi się ją szybko i nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce. Nawet do dwóch tygodni! By przygotować tę smaczną przekąskę, przygotujcie sobie poniższe składniki: Składniki: około pół kilograma cebuli 2 łyżki masła 1 łyżka octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Przygotujcie sobie dużą patelnię. Masło rozpuśćcie na średnim ogniu i wrzućcie cebulę. Mieszając, smażcie przez około pół godziny. Po tym...

Jak usunąć ości z karpia? Magda Gessler ma na to genialny patent. Wystarczy 5 minut
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Jak usunąć ości z karpia? Magda Gessler ma na to genialny patent. Wystarczy 5 minut
Nie przepadacie za karpiem bo boicie się, że możecie się zadławić ością? Zastosujcie patent Magdy Gessler, a będziecie się zajadać karpiem bez żadnych zmartwień.

Świąteczny karp to dość młoda tradycja, ale już mocno zakorzeniona w polskich domach. Każdego roku na wigilijnym stole ląduje więc panierowany karp albo karp w galarecie. Tym, co przeszkadza w rozkoszowaniu się smakiem tej ryby są oczywiście ości - w końcu nikt nie chce się nimi zadławić podczas świątecznej kolacji. Na szczęście istnieje bardzo prosty i szybki sposób na to, by pozbyć się z karpia nawet najmniejszych ości. Sprawdźcie, jak to zrobić.  Jak usunąć ości z karpia? Patentem na ości w karpiu podzieliła się na łamach „Gazety Wyborczej” Magda Gessler. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” wyjawiła, w jaki sposób ona przyrządza tę tradycyjną rybę: – Najpierw należy go marynować przez całą noc w glinianym garnku, w soli i płatkach cebuli. Potem zanurza się go w jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien dostać lekkiego klapsa, żeby odpadł nadmiar panierki - tłumaczy Gessler. Co dalej? Sprawdźcie, co według pani Magdy może sprawić, że ości przestaną być problemem: – Następnie trzeba go szybko usmażyć. Wrzuca się go na wrzący głęboki tłuszcz – olej rzepakowy – i wtedy zaczyna się zachowywać jak pączek. Rośnie, bo w panierce są jajka. Robi się wokół niego bułeczka, dzięki czemu zaczynają zanikać ości . Wtedy należy zmniejszyć temperaturę, żeby się nie spalił. Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut , wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciasto - powiedziała Magda Gessler w „Gazecie Wyborczej”. Jak pozbyć się zapachu karpia? Niezbyt przyjemny zapach karpia przez niektórych porównany jest do mułu. Jednak jeżeli kupicie tę rybę od sprawdzonego hodowcy dbającego o czystość zbiorników, w których znajdują się karpie,...

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
Jeśli znudził się wam tradycyjny sposób przyrządzania karpia, nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ewa Wachowicz zaprezentowała karpia w zupełnie nowej odsłonie - prostej i jednocześnie wyjątkowej.

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej.  Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia  W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem. Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale.  Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem Składniki: 2 filety z karpia bez skóry 1 cebula plastry boczku Ugotowane liście kapusty białej 1 łyżka masła klarowanego świeży koperek sok z 1 cytryny sól pieprz Na sos: garść suszonych grzybów pół szklanki śmietany 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz  Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną.  Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki.  Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo...

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...