Niecodzienne kombinacje i połączenia tradycji z nowoczesnością to bez wątpienia znak rozpoznawczy najznamienitszych szefów kuchni. To, co dla innych brzmi dziwnie, dla nich stanowi inspiracje i wyzwanie, któremu za wszelką cenę starają się podołać. 

W ten oto prosty sposób zrodził się pomysł na flaczki z dodatkiem tartego sera żółtego. Zaufajcie nam, danie w takiej wersji smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Przepis na flaki z serem żółtym

Będziecie potrzebować:

  • 2 kilogramów flaków wołowych
  • Warzyw: 2 marchewek, 1 selera, kawałka pora, 3 ząbków czosnku
  • 300 gramów ulubionego żółtego sera w kostce
  • Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, papryki, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, lubczyku

Przygotowanie:

  1. Flaki umyjcie pod bieżącą wodą, odsączcie, a następnie podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym garnku. Tak przygotowane zalejcie gorącą wodą, przykryjcie i zagotujcie. 
  2. Kiedy flaki staną się miękkie odcedźcie je, włóżcie do czystego garnka i ponownie zalejcie świeżą wodą i zagotujcie (zamiast wody możecie użyć wcześniej przygotowanego bulionu, pamiętajcie jednak, by zanim połączycie go z flakami koniecznie go podgrzać).
  3. Wywar wzbogaćcie o przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, lubczyk. Możecie ich użyć w formie suszonej, jednak jeśli macie pod ręką świeże składniki, nie wahajcie się. Świeża kolendra czy imbir nadadzą zupie niesamowitego smaku.
  4. Warzywa – marchewki oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Całość przesmażcie chwilę na maśle i dodajcie do zupy.
  5. Flaczki wzbogaćcie również o dodatek przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku (możecie je też zmiażdżyć nożem i wrzucić w całości). 
  6. Na koniec zdejmijcie garnek z ognia, ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajcie do wywaru i dokładnie wymieszajcie (zróbcie to dopiero wtedy, gdy warzywa i flaki staną się naprawdę miękkie). 

Smacznego!