Niecodzienne kombinacje i połączenia tradycji z nowoczesnością to bez wątpienia znak rozpoznawczy najznamienitszych szefów kuchni. To, co dla innych brzmi dziwnie, dla nich stanowi inspiracje i wyzwanie, któremu za wszelką cenę starają się podołać.
W ten oto prosty sposób zrodził się pomysł na flaczki z dodatkiem tartego sera żółtego. Zaufajcie nam, danie w takiej wersji smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Przepis na flaki z serem żółtym
Będziecie potrzebować:
- 2 kilogramów flaków wołowych
- Warzyw: 2 marchewek, 1 selera, kawałka pora, 3 ząbków czosnku
- 300 gramów ulubionego żółtego sera w kostce
- Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, papryki, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, lubczyku
Przygotowanie:
- Flaki umyjcie pod bieżącą wodą, odsączcie, a następnie podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym garnku. Tak przygotowane zalejcie gorącą wodą, przykryjcie i zagotujcie.
- Kiedy flaki staną się miękkie odcedźcie je, włóżcie do czystego garnka i ponownie zalejcie świeżą wodą i zagotujcie (zamiast wody możecie użyć wcześniej przygotowanego bulionu, pamiętajcie jednak, by zanim połączycie go z flakami koniecznie go podgrzać).
- Wywar wzbogaćcie o przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, lubczyk. Możecie ich użyć w formie suszonej, jednak jeśli macie pod ręką świeże składniki, nie wahajcie się. Świeża kolendra czy imbir nadadzą zupie niesamowitego smaku.
- Warzywa – marchewki oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Całość przesmażcie chwilę na maśle i dodajcie do zupy.
- Flaczki wzbogaćcie również o dodatek przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku (możecie je też zmiażdżyć nożem i wrzucić w całości).
- Na koniec zdejmijcie garnek z ognia, ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajcie do wywaru i dokładnie wymieszajcie (zróbcie to dopiero wtedy, gdy warzywa i flaki staną się naprawdę miękkie).
Smacznego!