Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
AdobeStock
Newsy

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do rosołu. Zupa ma ciekawy i egzotyczny smak

Mogłoby się wydawać, że o rosole powiedziano już wszystko. Miłośnicy tej klasycznej zupy stale znajdują jednak sposób na urozmaicanie jej smaku oraz nadawanie jej zupełnie nowego wymiaru.

Klasyczny rosół to danie, które regularnie gości na polskich stołach. Okazuje się jednak, że istnieją setki sposobów na przyrządzenie tej zupy. W zależności od tradycji wyniesionej z domu, osobistych preferencji, a nawet miejsca zamieszkania, rosół może smakować zupełnie inaczej. Podpowiadamy, w jaki sposób można nadać mu orientalnego charakteru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na orientalny rosół

Przyprawy dodawane do rosołu potrafią odmienić cały efekt końcowy. Do garnka z gotującym się rosołem dodaj większą szczyptę (ok. 1/3 łyżeczki) kardamonu, szczyptę cynamonu oraz plaster imbiru. Wedle życzenia, możesz dodać jeszcze odrobinę mielonej papryczki chili. Aby zupa zyskała jeszcze bardziej zdecydowanego, azjatyckiego smaku, można dodać do niej również sos sojowy lub sos rybny (bardzo popularny w kuchni z Dalekiego Wschodu). 

Zobacz także
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku

BUlion gotowany na wołowinie

Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie

Azjaci podają swoje lokalne rosoły z tradycyjnymi makaronami typu ramen. W orientalnych rosołach króluje także smak posiekanej cebuli dymki oraz nietypowy dodatek: marynowane jajko gotowane na półtwardo. Orientalne rameny czy inne zupy gotują się jednak bardzo długo, często znacznie dłużej niż tradycyjna polska zupa tego typu.

Rosół inaczej – jak jeszcze można urozmaicić zupę?

Najwięksi smakosze i miłośnicy kuchni fusion do rosołu dodają także m.in. goździki, kurkumę, a nawet jabłko! Sposób z gotowanym w rosole jabłkiem stosuje np. Ewa Wachowicz, która uważa, że owoc ten przełamuje smak zupy i nadaje jej odrobinę słodyczy i kwaskowości.

Źródło: WP

Czytaj także:

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób nie wytrzymuje i robi to podczas gotowania rosołu. Zupa traci przez to klarowność
Nie popełniajcie tego błędu w przyszłości, bo rosół wyjdzie wam mętny i nieapetyczny…

Rosół to prawdziwy klasyk kuchni. Każdy dobry kucharz- amator powinien wiedzieć jak przygotować pyszny rosół, który będzie aromatyczny i klarowny. To jedna z podstawowych umiejętności w kuchni! Czasami nawet mały błąd lub niedociągnięcie może doprowadzić do tego, że rosół zmętnieje. Być może nawet nie będziecie wiedzieć co zrobiliście źle. Dlaczego rosół mętnieje i traci klarowność? Rosół może zmętnieć z kilku powodów. Jednym z nich jest to, że mieszaliście go w trakcie gotowania. Rosół nie lubi zbyt gwałtownych ruchów. Najlepiej smakuje i wygląda, gdy jest długo gotowany bez poruszania i mieszania w garnku. Uważajcie też, by bardzo ostrożnie dolewać do rosołu wodę. Jeśli zbyt go wzburzycie, stanie się mętny. Może pamiętacie naszą radę zgodnie z którą do rosołu dobrze jest wlewać szklankę zimnej wody . Jeśli będziecie ją faktycznie dodawać, róbcie to bardzo ostrożnie, by płyn się nie wzburzył. Są jeszcze inne przyczyny mętnego rosołu. Być może niedokładnie opłukaliście mięso z krwi, wykorzystaliście nieodpowiedni rodzaj mięsa lub nie zebraliście z rosołu szumowin. To wszystko błędy, które mogą prowadzić do mętnego rosołu. Jeśli wasz rosół już zrobił się mętny, nic straconego. Na szczęście znamy trik na jego uratowanie . Jak sprawić, by rosół miał piękny kolor? By poprawić kolor rosołu i sprawić, by był on złocisty , możecie dodać do niego: szczyptę kurkumy przyprawę curry pół łyżeczki karmelu trochę sosu sojowego Pyszny i aromatyczny rosół - jak go ugotować? Na pewno macie swoje sposoby na pyszny i pełen aromatów rosół . Upewnijcie się jednak, że na pewno robicie wszystkie te czynności i w pełni wykorzystujecie potencjał tej klasycznej zupy:...

Rosół wychodzi mętny? Nie zapomnijcie o tych kilku krokach
AdobeStock
Newsy
Rosół wychodzi mętny? Nie zapomnijcie o tych kilku krokach, problem zniknie!
Gotujecie rosół według wskazówek, a mimo to jest mętny? Poznajcie sposoby na zrobienie klarownego rosołu.

Bulion z mięsa i jarzyn to zupa, którą przyrządza się w polskich domach chyba najczęściej. Rosół smakuje doskonale zarówno podany na obiad z makaronem, jak i w formie bazy do innych zup, na przykład jarzynowej , pomidorowej albo pieczarkowej . Bulionu używa się także do przyrządzania sosów albo gulaszu . Jeżeli jesteście jednak miłośnikami klasycznego rosołu z makaronem , na pewno zależy wam na tym, by jego kolor był idealny, a sama zupa była odpowiednio klarowna. Niestety, nie zawsze się to udaje! Poznajcie sposoby na zrobienie dobrego rosołu, a już nigdy nie wyjdzie mętny. Jak zrobić dobry rosół? Każdy kucharz musi wiedzieć, jak zrobić rosół – króla wszystkich zup! Choć jego przygotowanie jest pozornie proste, wiele popełnianych często błędów sprawia, że zupa nie do końca wychodzi. Bardzo ważny jest dobór składników. Rosół nigdy nie będzie smaczny, jeśli użyte mięso jest niskiej jakości lub jest go po prostu za mało! Najlepszy bulion to taki, który gotuje się na dużej ilości mięsa i warzyw . Do rosołu warto użyć korpusu i ćwiartek z kurczaka, szyi indyczej i żeberek wołowych. Warzywa, które muszą się w nim znaleźć to oczywiście marchew, pietruszka, opalona cebula i seler. Polecamy także dodanie do rosołu kilku liści kapusty – dzięki temu smakuje jeszcze lepiej! Sposoby na klarowny rosół Dodaliście wszystkie wymagane składniki, a jednak zupa wyszła mętna i nie zachęca do jedzenia? Dzieje się tak z kilku powodów. Sprawdźcie, jak gotować rosół, by wyszedł klarowny: Mięso do rosołu do zimnej wody – jeśli zależy wam na smacznym wywarze z mięsa, zalewajcie je tylko i wyłącznie zimną wodą. To sprawi, że będzie ono powoli oddawało swój smak i aromat do zupy, a ta wyjdzie smaczniejsza....

Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
AdobeStock
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
Nie wyrzucajcie mięsa z rosołu – przyda się do przygotowania wielu smacznych potraw!

W wielu domach rosół gotuje się każdego tygodnia. Nic dziwnego – ta delikatna zupa  sprawdza się zawsze. Lubią ją małe dzieci, podaje się ją chorym wracającym do zdrowia, a do tego stanowi bazę dla zupy pomidorowej , pieczarkowej i innych. Bulionu używa się także do przygotowania gulaszu i różnych sosów. Podstawą dobrego rosołu jest mięso . Gdy jednak nudzi się wam już ogryzanie kości z garnka, powstaje pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Przecież go nie wyrzucicie! Przedstawiamy wam garść inspiracji na smaczne dania, do których można wykorzystać mięso z rosołu. Klopsiki do zupy Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Takie klopsiki będą pasowały do większości zup – dodajcie je do pomidorowej albo dowolnej zupy krem . Wystarczy zmielić mięso z rosołu w maszynce, dodać przyprawy, jajka i wymieszać. Z masy zróbcie kuleczki, podsmażcie i dodajcie do gotującej się zupy. Pycha! Farsz do gołąbków Kolejny bardzo prosty przepis. Jeśli lubicie gołąbki z mięsnym farszem , to mięso z rosołu nada się idealnie. Trzeba je tylko nieco doprawić i wymieszać z ugotowanym ryżem. Możecie też dołożyć inne dodatki, na przykład podsmażone pieczarki. Zapiekanka z ryżem Mięso z rosołu nada się doskonale do przygotowania pysznej zapiekanki z ryżem! Wystarczy, że ugotowany ryż wymieszacie z duszonymi warzywami oraz podsmażonym mięsem z rosołu. Składniki należy ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Krokiety Mięso z rosołu podsmażcie, dodajcie pieczarki i przyprawy i wyłóżcie na usmażonych naleśnikach. Zawińcie, jak na krokiety, obtoczcie w panierce i usmażcie na dużej ilości tłuszczu. Idealny obiad dla całej rodziny! Paszteciki z mięsem Podobnie można wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania smacznych pasztecików z...

Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku
BozenaMatuszczyk/Gotujmy.pl
Newsy
Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku
Opalanie cebuli to stary sposób naszych babć, który sprawia, że zupy zyskują wyjątkowo głębokiego, wspaniałego smaku.

Opalana cebula to dla wielu pań domu niezbędny składnik rosołu. Dzięki niemu zupa staje się bardziej nasycona smakiem i często nie potrzebuje już aż tylu przypraw. Akcent opalonej nad gazem lub palnikiem cebulki dodaje też rosołowi delikatnej pikanterii. Jak go przygotować? Przepis na rosół z opalaną cebulą Klasyczny, staropolski sposób na przygotowanie idealnego rosołu o głębokim, nieco ostrym smaku. Posmakuje wszystkim członkom rodziny i gościom, których podejmiecie na niedzielnym obiedzie! Składniki: 2, 5 litra zimnej wody, 2 udka kurczaka, kawałek mięsa, 2 marchewki - ile marchewek powinno się dodać do rosołu? pietruszka, kawałek selera, cebula - czy powinno się przekroić cebulę dodając ją do rosołu? sól i pieprz do smaku, przyprawa uniwersalna (typu Kucharek) do podania: natka pietruszki, makaron nitki ugotowany. Przygotowanie:  Mięso oczyszczacie, myjecie i zalewacie wodą. Stawiacie na gazie do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujecie łyżką cedzakową szumowiny. Dodajecie oczyszczoną marchew, pietruszkę oraz kawałek selera i gotujecie na maleńkim ogniu. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie - tylko delikatnie i wolno na całkiem malutkim gazie. Cebulę umieszczacie nad gazem i opalacie ją, a następnie wkładacie do rosołu. Rosół gotujecie przez około 60 minut, doprawiacie do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną. Marchewkę z rosołu wyjmujecie i kroimy w plasterki. Na talerze nakładacie ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojoną marchewkę. Zalewacie gorącym rosołem, a następnie posypujecie natką pietruszki. Zastanawiacie się, co zrobić z mięsem z rosołu ? Udka z zupy możecie wyjąć, zapanierować  wykorzystać do stworzenia drugiego dania! Źródło:...