Na większość owoców, jak truskawki, maliny czy porzeczki, musimy czekać cały rok (jeżeli chcemy, by był świeże i smaczne). Dlatego właśnie owocowe ciasta ucierane są tak smaczne tylko latem, gdy trwa sezon na różne owoce.

Ale jest jeden wyjątek - jabłka. Te można kupić w sklepach przez okrągły rok i gdy tylko mamy ochotę na ciasto z takim słodkim dodatkiem, nie musimy czekać aż do lata. Szarlotkę lub na przykład zwykłe ciasto jogurtowe z kawałkami jabłek da się zrobić zawsze, gdy tylko przyjdzie nam ochota. To jednak nie wszystko - z jabłek zrobicie także pyszny puszysty deser.

Aksamitny deser z jabłek 

Jabłka możecie wykorzystać także do przygotowania pysznego deseru w formie delikatnej pianki. Potrzebujecie do tego kilku jabłek, mleka i jajek oraz kilku aromatycznych dodatków.

Masę zapieka się następnie w piekarniku i gotowe - deser jest aksamitny, mięciutki i po prostu pyszny. Przygotowuje się go bardzo łatwo, a efekt wprost powala na kolana. Przepis na piankę znajdziecie poniżej. 

Zobacz także:

Przepis na piankę jabłkową

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2%
  • 130 g cukru
  • 6 jaj
  • 3 jabłka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cytryna
  • kilka biszkoptów

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie 1 litr mleka. Dodajcie skórkę z 1 cytryny, laskę cynamonu i cukier. Zagotujcie i podgrzewajcie przez 3 minuty.
  2. W międzyczasie obierzcie 3 jabłka i pokrójcie je w kostkę. Zalejcie sokiem z 1 cytryny.
  3. Mleko przecedźcie do miski z jabłkami. Zmiksujcie je za pomocą blendera.
  4. Do masy dodajcie jeszcze kilka pokruszonych biszkoptów i ponownie zblendujcie. 
  5. Cały czas mieszając, dodawajcie do masy po jednym jajku.
  6. Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach ok. 25x25 cm posmarujcie od wewnątrz sosem karmelowym.
  7. Wlejcie masę jabłkową i wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 50 minut. 
  8. Po upieczeniu wyjmijcie formę z piekarnika i poczekajcie, aż deser ostygnie.
  9. I gotowe! Pianka jest delikatna, aksamitna i lekko chrupiąca z wierzchu. Idealna na deser zamiast ciasta.