Pieczony schab, szynka, smażona polędwiczka – to potrawy, które bardzo często pojawiają się na stole podczas rodzinnych obiadów. Warto wzbogacić ich smak i zaserwować je z pysznym i kremowym sosem. Taki dodatek nie tylko urozmaici posiłek, ale sprawi też, że danie nie będzie suche.

Przepis na najlepszy sos do mięs zdradził w jednym z odcinków swojego programu Tomek Strzelczyk. Kucharz dodaje jeden ekstraskładnik, który z pewnością wszyscy mamy w swojej spiżarni.

Sekret idealnego sosu do mięsa Tomka Strzelczyka

Sos z przepisu Tomka Strzelczyka jest wyrazisty, lekko pikantny i idealnie kremowy. Pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa. Świetnie sprawdzi się zarówno do pieczonych, smażonych, jak i grillowanych potraw. Wyjątkiem będzie jedynie ryba, która wymaga nieco łagodniejszych nut smakowych.

Robi się go bardzo łatwo, w dodatku zawsze się udaje. Bazą są podstawowe produkty, które z pewnością mamy w swojej kuchni. Wystarczy, że przygotujemy:

Zobacz także:

  • bulion,
  • mąkę,
  • dobrej jakości przyprawy.

Jednak żeby smak i aromat sosu był wyjątkowy, warto podkreślić go wyrazistym składnikiem. Tomek Strzelczyk radzi, by dorzucić pokrojony na drobno ogórek konserwowy. To właśnie jego dodatek uświetni naszą potrawę i sprawi, że będzie smakować o wiele lepiej, niż w niejednej restauracji. Warto dodać go pod sam koniec gotowania, dzięki czemu zachowa przyjemną chrupkość.

Kucharz w swoim przepisie nie marnuje nawet wody z zalewy po ogórkach. Kilka łyżek dodanych do sosu sprawi, że zyska delikatnie słodko-kwaśny smak.

Przepis Tomka Strzelczyka na sos do mięsa

Składniki:

  • cebula 3 szt.
  • ogórki konserwowe 3 szt.
  • masło 40 g
  • mąka 35 g
  • bulion 400 ml
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • ostra musztarda 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki ½ pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy z łupin i siekamy w kosteczkę. Ogórki konserwowe kroimy na drobno.
  2. Na patelnię wrzucamy masło i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, dorzucamy cebulę i podsmażamy ją do czasu, aż się zeszkli i zmięknie (ważne, by się nie przypaliła i nie była brązowa).
  3. Dosypujemy mąkę pszenną i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę i mieszamy do połączenia składników.
  4. Stopniowo, cienką strużką, dolewamy bulion, cały czas kontrolując, czy sos nie robi się zbyt rzadki. Możemy również dodać kilka łyżek wody z ogórków konserwowych, co podkręci dodatkowo jego smak.
  5. Podgrzewamy, aż zawartość patelni zacznie bulgotać, po czym zmniejszamy moc palnika do minimum i redukujemy sos, co jakiś czas mieszając (powinno to zająć ok 5-7 minut). Gdy nadmiar wody już odparuje, a sos będzie lekko kremowy, wrzucamy do niego pokrojone na drobno ogórki konserwowe i doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku.
  6. Sos do mięsa z przepisu Tomka Strzelczyka przed podaniem koniecznie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy podać go np. z pieczenią wieprzową i puree z ziemniaków.