Naleśniki to niezwykle uniwersalny posiłek, który daje ogromne możliwości. Można wsadzić do nich prawie wszystko, zarówno słodkie farsze, jak i wytrawne, znajdziemy też amatorów naleśników bez niczego. Uwielbiają je wszyscy, nawet największe dziecięce niejadki, ze świecą szukać tych, którzy ich nie tkną.
Przygotowanie jest proste i dość szybkie, przy tym składniki nie są drogie. A samo ciasto jest przyjemnie puszyste, mięciutkie i delikatne. Niewiele osób podejmuje się jednak eksperymentów. Poprzez zamianę mąki pszennej na inny składnik, wasze naleśniki mogą wejść na jeszcze wyższy poziom!
Naleśniki o nietypowych smakach
Lubicie eksperymentować w kuchni lub szukacie alternatyw, również z powodu diety? Oprócz klasycznego ciasta powstało też sporo innych opcji. Znajdziecie naleśniki:
- na mące gryczanej, żytniej, jaglanej, z ciecierzycy, fasoli,
- z dodatkiem mąki migdałowej, kokosowej, z orzechów laskowych lub włoskich,
- wegańskie bez mleka i jajek,
- bezglutenowe,
Wystarczy dołożyć dominujący dodatek smakowy lub zamienić główny składnik, który również będzie wyraźnie wyczuwalny. Zastanawiacie się o co chodzi? To proste – mąka – właśnie ona jest podstawą ciasta.
Zobacz także:
Próbowaliśmy różnych wariantów, ale najlepsze wyszły naleśniki z mąki ryżowej. Jest ona łatwo dostępna, neutralna w smaku, niskokaloryczna, dobra dla żołądka i odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Naleśniki z mąki ryżowej zrobicie też o wiele szybciej, ponieważ nie zawiera glutenu, nie musimy więc odstawiać ciasta na 30 minut.
Przepis na naleśniki z mąki ryżowej
Składniki
- 150 g mąki ryżowej
- 8 g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)
- 250 ml mleka krowiego, owczego lub dowolnego roślinnego
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
- Do miski wsypcie mąkę ryżową i ziemniaczaną.
- Wlejcie też mleko i dosypcie szczyptę soli.
- Miksujcie, ale krótko, tylko do połączenia składników.
- Od razu przechodzimy do smażenia. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Wlejcie porcję ciasta (wygodnie robi się to łyżką do nakładania zupy), poruszajcie patelnią, żeby równomiernie ją pokryło.
- Smażcie do zrumienienia, mniej więcej 1 minutę z każdej strony. Przekręcajcie je delikatnie, ponieważ ciasto z mąki ryżowej może się łatwo złamać. Jeśli mąka zacznie opadać na dno, wystarczy, że ponownie je zamieszacie.