Uroczysty obiad u babci Marysi to rodzinna tradycja, a na stole prawie zawsze pojawiają się dwa klasyki - aromatyczny rosół i kuszący kotlet schabowy. Babcia jest mistrzynią przyrządzania tych dwóch potraw i wydaje się wprost niemożliwe, że mogłyby się one komukolwiek znudzić.
Co zamiast panierki z bułki tartej do kotletów schabowych?
Wszyscy oniemieliśmy, gdy kilka tygodni temu po zaserwowaniu rosołu, babcia przyniosła z kuchni kotlety, ale wyglądające zupełnie inaczej niż te, do których są przyzwyczajeni jej goście. Okazało się, że nowa panierka babci podbiła jednak serca wszystkich - dowiedzieliśmy się, że kluczowym składnikiem jest tutaj cebula, która dzięki swojej strukturze idealnie przywiera do kotleta, a jej smak ciekawie kontrastuje z delikatnością mięsa.
Schabowy w panierce z cebuli
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (bez kości)
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- 2 średniej wielkości cebule
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso na kotlety schabowe należy lekko rozbić tłuczkiem. Warto wyłożyć deskę folią spożywczą, a następnie ułożyć kolejną warstwę folii na mięsie - dzięki temu podczas rozbijania w schabie nie porobią się dziurki, a małe kawałki mięsa nie będą rozpryskiwać po kuchni.
- Cebule obieramy i ścieramy na tarce - moja babcia rekomenduje, aby wybrać tę o dużych oczkach.
- Do miski wbijamy jajko, dodajemy do niego majonez, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, słodką paprykę, a także startą cebulę.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Podczas gdy tłuszcz się rozgrzewa, każdy kotlet obtaczamy w przygotowanym cieście.
- Kotlety schabowe w panierce/cieście z cebuli smażymy, aż będą złociste z obu stron.
Z czym podawać kotlety schabowe w panierce z cebuli?
Kotlety w panierce z cebuli możemy serwować dokładnie tak samo, jak tradycyjne kotlety schabowe. Stworzą idealny duet z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, a nawet frytkami czy opiekanymi ziemniakami. Wiosną warto wybrać młode ziemniaki.
Tak naprawdę ta potrawa obroni się w każdej konfiguracji - ryż czy dowolna kasza będą równie dobrym wyborem. Nie można zapomnieć również o apetycznej surówce, mizerii albo gotowanych warzywach. Ten klasyk obiadowy sprawdzi się też w połączeniu z młodą kapustą zasmażaną.
Zobacz także:
Inne pomysły na nietypową panierkę
Dla tych, którzy szukają innych pomysłów na nietypową panierkę do kotletów, mamy również inne propozycje: