Po walentynkach, dniu kobiet i innych okazjach, które wymagają pięknego bukietu, często pojawia się problem w postaci więdnących kwiatów. Niektóre gatunki rzeczywiście nie wytrzymują długo w wazonie, jednak innymi można się cieszyć dłużej, a mimo to prędko więdną.

Dlaczego tak się dzieje? Przyczyna jest naprawdę zaskakująca i niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że nieświadomie skracają świeżość ciętych kwiatów. Sprawdźcie, co zrobić, by przedłużyć ich świeżość. 

Dlaczego kwiaty w wazonie szybko przekwitają?

Cięte kwiaty wymagają oczywiście wody - bez tego szybko opadną, zwiędną i będą się nadawały tylko do śmieci. Jednak czasami nawet mimo postawienia ich w wazonie ze świeżą wodą szybko tracą swój ładny wygląd.

Zobacz także:

Przede wszystkim, trzeba podciąć ich łodygi na skos - dzięki temu kwiaty będą lepiej piły wodę. Trzeba też uważać na to, by ich liście nie znalazły się pod wodą. To może spowodować gnicie, które przejdzie na resztę rośliny.

Zwróćcie uwagę na to, w jakim miejscu stawiacie wazon z kwiatami. Jeżeli w ich pobliżu znajdzie się etylen, wówczas zmarnieją bardzo szybko. Źródło tego nietypowego gazu ma w domu prawie każdy z nas - są to  najzwyklejsze jabłka.

Z tego samego powodu nie wolno przechowywać w jednym miejscu bananów i jabłek, ponieważ wówczas te pierwsze dojrzewają znacznie szybciej i zaczynają się psuć. Nie stawiajcie więc wazonu z kwiatami w pobliżu miski, w której leżą jabłka. 

Jak przedłużyć świeżość kwiatów? 

Życie ciętych kwiatów jest krótkie, dlatego trzeba o nie dbać, by móc cieszyć się ich widokiem jak najdłużej. Poniższe wskazówki wam w tym pomogą:

  • Codziennie wymieniajcie wodę w wazonie.

  • Co drugi dzień przycinajcie łodygi i umyjcie wazon.

  • Nie wstawiajcie kwiatów do zimnej wody - powinna być w temperaturze pokojowej lub nieznacznie wyższej, do 30 stopni Celsjusza.

  • Wazon z kwiatami stawiajcie w półcieniu lub cieniu. Jeśli będą cały dzień w słońcu, znacznie szybciej zwiędną. 

  • Wsypcie trochę cukru lub odrobinę kwasku cytrynowego do wody, by przedłużyć świeżość kwiatów.