Pączki, choć pyszne, do dietetycznych przekąsek z pewnością nie należą. Wszystko przez ogromne ilości tłuszczu, jakie są konieczne do przygotowania tego smakołyku. W końcu na tym właśnie polega cały sekret tych pyszności - bez smażenia po prostu nie wyjdą tak dobre. Czy da się coś zrobić, by nie chłonęły aż tyle tłuszczu i były lżejsze dla żołądka? Owszem - a my znamy na to sposób. 

Co zrobić, by pączki nie piły tłuszczu?

W poradach kulinarnych można znaleźć trik na pączki polegający na tym, że do ciasta należy wlać nieco spirytusu albo octu. Nie każdemu jednak odpowiada takie rozwiązanie ze względu na brak danego składnika lub nieprzyjemny zapach octu.

Możecie zamiast tego wykorzystać inną sztuczkę. Polega ona na tym, że pączki przed smażeniem należy podgotować. Wystarczą dosłownie 2-3 minuty gotowania we wrzątku z każdej strony. Dzięki temu ciasto się zetnie i nie będzie „piło” tak dużo tłuszczu w trakcie smażenia. Sprawdźcie, jak zrobić takie pączki. 

Zobacz także:

Przepis na pączki na wodzie

Składniki:

  • 1 kilogram mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka cukru pudru

  • pół kostki masła

  • pół szklanki jogurtu naturalnego

  • 80 g drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • pół łyżeczki soli

  • kandyzowana skórka pomarańczy

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo: olej do smażenia (ok. 1 litr) lub smalec (około 4 kostki).

Przygotowanie:

  1. W ciepłym mleku rozkruszcie drożdże, dodajcie cukier i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia.

  2. Następnie połączcie drożdże z przesianą mąką. Dodajcie jogurt, żółtka jaj i sól. Dokładnie wymieszajcie i wyróbcie, aż składniki się połączą. 

  3. Po wyrobieniu, gdy ciasto odchodzi już od rąk, partiami dodawajcie do niego rozpuszczone masło. Zagniatajcie, aż się wchłonie. 

  4. Z masy uformujcie pączki i wyłóżcie je na ściereczce lub np. na blasze do pieczenia.

  5. Zagotujcie w garnku wodę ze szczyptą soli. Gdy będzie już wrzeć, partiami kładźcie pączki. Gotujcie je po 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie w osobnym garnku rozgrzejcie tłuszcz. 

  6. Tak podgotowane pączki odłóżcie na ręczniki kuchenne, które wchłoną nadmiar wody. 

  7. Osuszone pączki wrzucajcie ostrożnie do garnka z gorącym olejem lub smalcem i smażcie z obu stron na złoto. Uważajcie na pozostałości wrzątku na pączkach - można łatwo się sparzyć przy parskającym ogniu!

  8. Na koniec nadziejcie pączki marmoladą za pomocą igły-szprycy, a z wierzchu posypcie je cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Możecie też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczy.