Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Co zrobić, żeby wypieki były idealne? Zdradzamy cukiernicze triki.

Wypieki mają to do siebie, że czasem po prostu nie wychodzą. I nie przydarza się to wyłącznie nowicjuszom i amatorom. Doświadczeni kucharze też czasem mają wpadki. Wie coś o tym Ania Starmach, jurorka w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”:

- Wpadki w kuchni zdarzają się każdemu, bo jeśli się nie zdarzają, to oznacza, że ktoś nie gotuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rady Ani Starmach dla cukierników, którym nie wyszło

Kucharka i entuzjastka słodyczy proponuje, żeby nie przejmować się nieudanymi wypiekami:

- Sernik, który opadł, smakuje dokładnie tak samo, jak ten, który nie opadł. Zakalec w pierniku może być pyszny, więc rada jest jedna: po prostu się tym nie przejmujcie.

Zobacz także
Dietetyczny sernik „leniwej żony” z przepisu Soni Bohosiewicz. Na pewno nie pójdzie wam w boczki

Sonia Bohosiewicz piecze sernik z przepisu „Leniwej Żony”. Na pewno nie pójdzie wam w boczki

Ten piernik Magda Gessler robi z przepisu swojej mamy. Jest klasyczny i prosty

Piernik Magdy Gessler z przepisu jej mamy. Tak prosty, że zrobicie go z zamkniętymi oczami

Przyznaje też, że jej także zdarzają się nieudane wypieki i ma radę, jak nie doprowadzić do tego, żeby wypadek przydarzył się w czasie świąt, gdy wszystko powinno być perfekcyjne. Wystarczy pilnować, żeby w tym wyjątkowym czasie nie eksperymentować, tylko korzystać ze sprawdzonych receptur.

- Zakalce, czy przypalone ciasto, tak występowało u mnie nie raz. Akurat nie w przypadku wypieków świątecznych, bo tutaj zawsze korzystam z takich sprawdzonych przepisów. Natomiast w ciągu roku, gdy próbuje modyfikować jakiś przepis, wtedy o te wpadki jest naprawdę prosto.

Skąd bierze się zakalec i jak go uniknąć?

Istnieje kilka powodów powstawania zakalca, niewyrośnięcia i opadnięcia ciasta. Nie ma jednej przyczyny. Źródłem problemu mogą być źle dobrane składniki, nieprawidłowe proporcje i niewłaściwy sposób zmieszania komponentów, zła temperatura pieczenia czy zbyt szybkie wyjęcie ciasta.

Najczęstsze błędy popełniane przy pieczeniu ciast:

  • Ciasto biszkoptowe zostało przygotowane ze zbyt zimnych składników. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę, z reguły temperaturę pokojową
  • Ciasto kruche przygotowano ze zbyt ciepłych, nieschłodzonych składników. To jedyny rodzaj ciasta, do którego składniki powinny być schłodzone 
  • Złe proporcje składników sypkich do płynnych
  • Zbyt dużo składników obciążających wypiek (np. tłuszczu, owoców, wody, bakalii)

Jak upiec idealne ciasto?

  • Mąka powinna być napowietrzona. W tym celu zawsze przesiewajcie mąkę, dzięki temu ciasto będzie puszyste i lekkie.
  • Przygotowując ciasto z miękkimi owocami, oprószcie je mąką ziemniaczaną lub pszenną. Dzięki temu sok wypływający z owoców nie będzie wsiąkał w ciasto.
  • Przygotowując ciasto ze składnikami wymagającymi rozpuszczenia, rozpuśćcie je, a następnie ostudźcie
  •  Zawsze wkładajcie ciasto do piekarnika, który wcześniej został rozgrzany do temperatury, której wymaga przepis
  • Nie zaglądajcie do piekarnika. Otwieranie drzwiczek powoduje ochładzanie się temperatury, gwałtowne jej zmiany tez odprowadzają do opadania ciasta

Źródło: Plejada.pl, mojegotowanie.pl,

ciasto drożdżowe
Newsy
W cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Zrobiliście bardzo podstawowy błąd podczas pieczenia
Ciasto drożdżowe jest wymagającym ciastem. Unikajcie tych błędów, a z pewnością się uda.

Pieczecie ciasto, które z zewnątrz wygląda jak z najlepszej piekarni, ale w środku ma zakalec? Jeśli nie wiecie, jaki błąd popełniliście, koniecznie sprawdźcie poniższe wskazówki. Zapamiętajcie je, a wasz wypiek już zawsze będzie perfekcyjny. Dlaczego w cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Ciasto drożdżowe jest dość czasochłonnym oraz pracochłonnym ciastem. W końcu trzeba je ręcznie wyrobić i pozwolić mu wyrosnąć. Co za rozczarowanie, gdy po upieczeniu i rozkrojeniu okazuje się, że w środku pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele, choć jedna z nich jest najbardziej oczywista i zdarza się najczęściej. Wiele osób zadaje sobie pytanie – czy wypiek powinno się zostawić w rozgrzanym piekarniku po jego wyłączeniu, a może lepiej po upieczeniu od razu wyjąć ciasto i pozwolić mu wystygnąć? Czy ciasto należy wyciągnąć z piekarnika od razu po upieczeniu? Oto główny winowajca zakalca. Pamiętajcie, aby po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim ciasto. Zbyt duża różnica temperatur między piekarnikiem a powietrzem w kuchni sprawi, że nie tylko pojawi się zakalec, ale również to, że ciasto drożdżowe opadnie. Inne przyczyny zakalca w cieście Każda osoba musi dobrze wyczuć swój piekarnik, tak naprawdę przepisy podają orientacyjną temperaturę i czas pieczenia, które mogą być różne w zależności od tego, jakiego używacie sprzętu. Niestety, musicie to zrobić metodą prób i błędów. Niewłaściwa temperatura pieczenia – chodzi zarówno o zbyt niską, jak i zbyt wysoką. Ta pierwsza sprawia, że ciasto szybko rośnie i szybko opada; ta druga to gwarancja ciasta zarumienionego z zewnątrz, ale surowego w środku. Zbyt krótki czas pieczenia – jeśli wypiek nie spędzi w piekarniku dostatecznie dużo czasu, z pewnością będzie niesmaczny....

ciasto klei się do wałka
Pixabay
Newsy
Jak w prosty sposób rozwałkować ciasto? Ten sprytny trik z folią znają tylko nieliczni
Ciasto klei się do wałka? Jest na to bardzo prosty sposób - i to bez użycia mąki!

Zawsze jest pora na ciasto! Niezależnie od tego czy czekacie na gości, czy domownicy proszą o coś słodkiego, wypieki sprawdzają się zawsze. Zwłaszcza te, które pieczecie od lat i potraficie je przygotować szybko i praktycznie z zamkniętymi oczami. Czasami jednak jak na złość ciasto nie chce wyjść! Masa za bardzo się klei albo rozpada, i z piekarnika wyciągacie niedopieczony w środku zakalec. Ciasta bywają kapryśne i warto poznać kilka trików, które ułatwią ich przygotowanie. Dlaczego ciasto czasami nie wychodzi? Powodów, dla których czasem wyjdzie wam zakalec jest sporo. Gdy już je poznacie, łatwiej unikniecie wpadki w przyszłości! Mieszanie w różnych kierunkach – babcia zawsze tłumaczyła, że ciasto miesza się w jedną stronę. I miała rację! Zmienianie kierunku mieszania sprawia, że psuje się zwarta konsystencja ciasta. Zacznie się ono rozpadać i powstanie zakalec. Bardziej naukowa teoria mówi o tym, że zawarty w cieście gluten tworzy włókna, które pod wpływem mieszania w różne strony rozrywają się. Za dużo owoców – ciasto ze świeżymi jabłkami albo malinami jest przepyszne, ale łatwo przesadzić! Gdy użyjecie za dużo mokrych owoców, to ciasto nasiąknie, stanie się ciężkie i opadnie. Zawsze przed dodaniem owoców, zwłaszcza tych z zalewy, dokładnie je odsączcie. Otwieranie piekarnika – piekarnik można otworzyć w trakcie pieczenia tylko w dwóch przypadkach! Pod koniec pieczenia, by sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło oraz wtedy, gdy poczujecie wyraźny swąd spalenizny. Częste otwieranie piekarnika, obniża temperaturę w środku i ciasto się nie upiecze. Co zrobić, by ciasto nie kleiło się do wałka? Kolejnym częstym problemem jest ciasto klejące się do wałka. Można temu łatwo zapobiec, podsypując ciasto mąką, chociaż część...

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”
Sezon na śliwki uznajemy za rozpoczęty! A jak śliwki to koniecznie placek drożdżowy z śliwkami. Nie może być inaczej.

Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów  MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.    Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy.  Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach Składniki:  Ciasto:  600 g mąki  150 g cukru   80 g rozpuszczonego masła  150 ml mleka  2 jajka   35 g drożdży  1 kg śliwek   Maślana kruszonka „jak u babci”:  200 g mąki  120 g masła  100 g cukru  Sposób przygotowania:  Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.   Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut.  Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier.  Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów.  Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę.  Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki.  Składniki kruszonki...

Ania Starmach robi sernik z 3 składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach robi sernik gotowany z 3 składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka
Co powiecie na ekspresowy sernik mini z owocami? Wypróbujcie niezawodny przepis Ani Starmach.

Czy upieczenie sernika jest trudne? Wcale nie! Tym bardziej, jeśli skorzystacie z przepisu Ani Starmach, która przyrządza to ciasto z zaledwie trzech składników i w ogóle nie korzysta z twarogu. Taki sernik przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest on lżejszy od tradycyjnej wersji tego ciasta. Będzie idealny do kawy, na przyjęcie i każdą inną okazję, gdy macie ochotę na coś słodkiego! Udekorujcie później sernik cukrem pudrem i owocami, a będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem.  Przepis na sernik gotowany Ani Starmach Sernik z tego przepisu jest bardzo prosty do przygotowania. Opiera się na pieczeniu go w kąpieli wodnej, czyli z dodatkiem gorącej wody w piekarniku. Dzięki temu ciasto jest miękkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli wasza forma do pieczenia nie jest zbyt szczelna, możecie ją dodatkowo owinąć z zewnątrz folią aluminiową.  Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 4 jajka 160 g białej czekolady 160 g serka typu Philadelphia  Dodatkowo: masło (do posmarowania formy) szklanka gorącej wody cukier puder ulubione owoce do dekoracji Przygotowanie: Białą czekoladę połamcie na kawałki i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu wymieszajcie z serkiem. Oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do czekolady z serkiem. Wymieszajcie delikatnie.  Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę o średnicy ok. 18 cm wysmarujcie masłem, a brzegi wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie ciasto do formy, a formę włóżcie do blachy do pieczenia. Na blachę wylejcie szklankę gorącej wody. Pieczcie przez 15 minut w 170 stopniach, a...