Wypieki mają to do siebie, że czasem po prostu nie wychodzą. I nie przydarza się to wyłącznie nowicjuszom i amatorom. Doświadczeni kucharze też czasem mają wpadki. Wie coś o tym Ania Starmach, jurorka w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”:
- Wpadki w kuchni zdarzają się każdemu, bo jeśli się nie zdarzają, to oznacza, że ktoś nie gotuje.
Rady Ani Starmach dla cukierników, którym nie wyszło
Kucharka i entuzjastka słodyczy proponuje, żeby nie przejmować się nieudanymi wypiekami:
- Sernik, który opadł, smakuje dokładnie tak samo, jak ten, który nie opadł. Zakalec w pierniku może być pyszny, więc rada jest jedna: po prostu się tym nie przejmujcie.
Przyznaje też, że jej także zdarzają się nieudane wypieki i ma radę, jak nie doprowadzić do tego, żeby wypadek przydarzył się w czasie świąt, gdy wszystko powinno być perfekcyjne. Wystarczy pilnować, żeby w tym wyjątkowym czasie nie eksperymentować, tylko korzystać ze sprawdzonych receptur.
- Zakalce, czy przypalone ciasto, tak występowało u mnie nie raz. Akurat nie w przypadku wypieków świątecznych, bo tutaj zawsze korzystam z takich sprawdzonych przepisów. Natomiast w ciągu roku, gdy próbuje modyfikować jakiś przepis, wtedy o te wpadki jest naprawdę prosto.
Skąd bierze się zakalec i jak go uniknąć?
Istnieje kilka powodów powstawania zakalca, niewyrośnięcia i opadnięcia ciasta. Nie ma jednej przyczyny. Źródłem problemu mogą być źle dobrane składniki, nieprawidłowe proporcje i niewłaściwy sposób zmieszania komponentów, zła temperatura pieczenia czy zbyt szybkie wyjęcie ciasta.
Zobacz także:
Najczęstsze błędy popełniane przy pieczeniu ciast:
- Ciasto biszkoptowe zostało przygotowane ze zbyt zimnych składników. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę, z reguły temperaturę pokojową
- Ciasto kruche przygotowano ze zbyt ciepłych, nieschłodzonych składników. To jedyny rodzaj ciasta, do którego składniki powinny być schłodzone
- Złe proporcje składników sypkich do płynnych
- Zbyt dużo składników obciążających wypiek (np. tłuszczu, owoców, wody, bakalii)
Jak upiec idealne ciasto?
- Mąka powinna być napowietrzona. W tym celu zawsze przesiewajcie mąkę, dzięki temu ciasto będzie puszyste i lekkie.
- Przygotowując ciasto z miękkimi owocami, oprószcie je mąką ziemniaczaną lub pszenną. Dzięki temu sok wypływający z owoców nie będzie wsiąkał w ciasto.
- Przygotowując ciasto ze składnikami wymagającymi rozpuszczenia, rozpuśćcie je, a następnie ostudźcie
- Zawsze wkładajcie ciasto do piekarnika, który wcześniej został rozgrzany do temperatury, której wymaga przepis
- Nie zaglądajcie do piekarnika. Otwieranie drzwiczek powoduje ochładzanie się temperatury, gwałtowne jej zmiany tez odprowadzają do opadania ciasta
Źródło: Plejada.pl, mojegotowanie.pl,