Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec

Co zrobić, żeby wypieki były idealne? Zdradzamy cukiernicze triki.

Wypieki mają to do siebie, że czasem po prostu nie wychodzą. I nie przydarza się to wyłącznie nowicjuszom i amatorom. Doświadczeni kucharze też czasem mają wpadki. Wie coś o tym Ania Starmach, jurorka w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”:

- Wpadki w kuchni zdarzają się każdemu, bo jeśli się nie zdarzają, to oznacza, że ktoś nie gotuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rady Ani Starmach dla cukierników, którym nie wyszło

Kucharka i entuzjastka słodyczy proponuje, żeby nie przejmować się nieudanymi wypiekami:

- Sernik, który opadł, smakuje dokładnie tak samo, jak ten, który nie opadł. Zakalec w pierniku może być pyszny, więc rada jest jedna: po prostu się tym nie przejmujcie.

Zobacz także
Dietetyczny sernik „leniwej żony” z przepisu Soni Bohosiewicz. Na pewno nie pójdzie wam w boczki

Sonia Bohosiewicz piecze sernik z przepisu „Leniwej Żony”. Na pewno nie pójdzie wam w boczki

Ten piernik Magda Gessler robi z przepisu swojej mamy. Jest klasyczny i prosty

Piernik Magdy Gessler z przepisu jej mamy. Tak prosty, że zrobicie go z zamkniętymi oczami

Przyznaje też, że jej także zdarzają się nieudane wypieki i ma radę, jak nie doprowadzić do tego, żeby wypadek przydarzył się w czasie świąt, gdy wszystko powinno być perfekcyjne. Wystarczy pilnować, żeby w tym wyjątkowym czasie nie eksperymentować, tylko korzystać ze sprawdzonych receptur.

- Zakalce, czy przypalone ciasto, tak występowało u mnie nie raz. Akurat nie w przypadku wypieków świątecznych, bo tutaj zawsze korzystam z takich sprawdzonych przepisów. Natomiast w ciągu roku, gdy próbuje modyfikować jakiś przepis, wtedy o te wpadki jest naprawdę prosto.

Skąd bierze się zakalec i jak go uniknąć?

Istnieje kilka powodów powstawania zakalca, niewyrośnięcia i opadnięcia ciasta. Nie ma jednej przyczyny. Źródłem problemu mogą być źle dobrane składniki, nieprawidłowe proporcje i niewłaściwy sposób zmieszania komponentów, zła temperatura pieczenia czy zbyt szybkie wyjęcie ciasta.

Najczęstsze błędy popełniane przy pieczeniu ciast:

  • Ciasto biszkoptowe zostało przygotowane ze zbyt zimnych składników. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę, z reguły temperaturę pokojową
  • Ciasto kruche przygotowano ze zbyt ciepłych, nieschłodzonych składników. To jedyny rodzaj ciasta, do którego składniki powinny być schłodzone 
  • Złe proporcje składników sypkich do płynnych
  • Zbyt dużo składników obciążających wypiek (np. tłuszczu, owoców, wody, bakalii)

Jak upiec idealne ciasto?

  • Mąka powinna być napowietrzona. W tym celu zawsze przesiewajcie mąkę, dzięki temu ciasto będzie puszyste i lekkie.
  • Przygotowując ciasto z miękkimi owocami, oprószcie je mąką ziemniaczaną lub pszenną. Dzięki temu sok wypływający z owoców nie będzie wsiąkał w ciasto.
  • Przygotowując ciasto ze składnikami wymagającymi rozpuszczenia, rozpuśćcie je, a następnie ostudźcie
  •  Zawsze wkładajcie ciasto do piekarnika, który wcześniej został rozgrzany do temperatury, której wymaga przepis
  • Nie zaglądajcie do piekarnika. Otwieranie drzwiczek powoduje ochładzanie się temperatury, gwałtowne jej zmiany tez odprowadzają do opadania ciasta

Źródło: Plejada.pl, mojegotowanie.pl,

ciasto drożdżowe
Newsy
W cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Zrobiliście bardzo podstawowy błąd podczas pieczenia
Ciasto drożdżowe jest wymagającym ciastem. Unikajcie tych błędów, a z pewnością się uda.

Pieczecie ciasto, które z zewnątrz wygląda jak z najlepszej piekarni, ale w środku ma zakalec? Jeśli nie wiecie, jaki błąd popełniliście, koniecznie sprawdźcie poniższe wskazówki. Zapamiętajcie je, a wasz wypiek już zawsze będzie perfekcyjny. Dlaczego w cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Ciasto drożdżowe jest dość czasochłonnym oraz pracochłonnym ciastem. W końcu trzeba je ręcznie wyrobić i pozwolić mu wyrosnąć. Co za rozczarowanie, gdy po upieczeniu i rozkrojeniu okazuje się, że w środku pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele, choć jedna z nich jest najbardziej oczywista i zdarza się najczęściej. Wiele osób zadaje sobie pytanie – czy wypiek powinno się zostawić w rozgrzanym piekarniku po jego wyłączeniu, a może lepiej po upieczeniu od razu wyjąć ciasto i pozwolić mu wystygnąć? Czy ciasto należy wyciągnąć z piekarnika od razu po upieczeniu? Oto główny winowajca zakalca. Pamiętajcie, aby po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim ciasto. Zbyt duża różnica temperatur między piekarnikiem a powietrzem w kuchni sprawi, że nie tylko pojawi się zakalec, ale również to, że ciasto drożdżowe opadnie. Inne przyczyny zakalca w cieście Każda osoba musi dobrze wyczuć swój piekarnik, tak naprawdę przepisy podają orientacyjną temperaturę i czas pieczenia, które mogą być różne w zależności od tego, jakiego używacie sprzętu. Niestety, musicie to zrobić metodą prób i błędów. Niewłaściwa temperatura pieczenia – chodzi zarówno o zbyt niską, jak i zbyt wysoką. Ta pierwsza sprawia, że ciasto szybko rośnie i szybko opada; ta druga to gwarancja ciasta zarumienionego z zewnątrz, ale surowego w środku. Zbyt krótki czas pieczenia – jeśli wypiek nie spędzi w piekarniku dostatecznie dużo czasu, z pewnością będzie niesmaczny....

ciasto klei się do wałka
Pixabay
Newsy
Jak w prosty sposób rozwałkować ciasto? Ten sprytny trik z folią znają tylko nieliczni
Ciasto klei się do wałka? Jest na to bardzo prosty sposób - i to bez użycia mąki!

Zawsze jest pora na ciasto! Niezależnie od tego czy czekacie na gości, czy domownicy proszą o coś słodkiego, wypieki sprawdzają się zawsze. Zwłaszcza te, które pieczecie od lat i potraficie je przygotować szybko i praktycznie z zamkniętymi oczami. Czasami jednak jak na złość ciasto nie chce wyjść! Masa za bardzo się klei albo rozpada, i z piekarnika wyciągacie niedopieczony w środku zakalec. Ciasta bywają kapryśne i warto poznać kilka trików, które ułatwią ich przygotowanie. Dlaczego ciasto czasami nie wychodzi? Powodów, dla których czasem wyjdzie wam zakalec jest sporo. Gdy już je poznacie, łatwiej unikniecie wpadki w przyszłości! Mieszanie w różnych kierunkach – babcia zawsze tłumaczyła, że ciasto miesza się w jedną stronę. I miała rację! Zmienianie kierunku mieszania sprawia, że psuje się zwarta konsystencja ciasta. Zacznie się ono rozpadać i powstanie zakalec. Bardziej naukowa teoria mówi o tym, że zawarty w cieście gluten tworzy włókna, które pod wpływem mieszania w różne strony rozrywają się. Za dużo owoców – ciasto ze świeżymi jabłkami albo malinami jest przepyszne, ale łatwo przesadzić! Gdy użyjecie za dużo mokrych owoców, to ciasto nasiąknie, stanie się ciężkie i opadnie. Zawsze przed dodaniem owoców, zwłaszcza tych z zalewy, dokładnie je odsączcie. Otwieranie piekarnika – piekarnik można otworzyć w trakcie pieczenia tylko w dwóch przypadkach! Pod koniec pieczenia, by sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło oraz wtedy, gdy poczujecie wyraźny swąd spalenizny. Częste otwieranie piekarnika, obniża temperaturę w środku i ciasto się nie upiecze. Co zrobić, by ciasto nie kleiło się do wałka? Kolejnym częstym problemem jest ciasto klejące się do wałka. Można temu łatwo zapobiec, podsypując ciasto mąką, chociaż część...

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
Sekret dobrego kruchego ciasta tkwi w odpowiedniej technice i składnikach!

Lubicie kruche ciasta, ale nie zawsze wam wychodzą? Poznajcie te zasady pieczenia kruchych ciast! Cukier do kruchego ciasta Zamiast zwykłego cukru, użyjcie cukru pudru . To sprawi, że ciasto będzie przyjemnie chrupiące! Cukier puder lepiej się rozpuszcza, natomiast cukier kryształ może się skarmelizować podczas pieczenia. Proporcje składników do kruchego ciasta Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników do ciasta. Gdy je poznacie, już żaden przepis na ciasto kruche nie będzie wam straszny - wystarczy, że będziecie pamiętali o zachowaniu proporcji! Niezbędne do zrobienia ciasta kruchego są mąka, masło i cukier, oraz oczywiście żółtka. Jednak to te trzy pierwsze składniki muszą być dodane w odpowiednich proporcjach, by ciasto wyszło. Zapamiętajcie zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki przypadają 2 części tłuszczu i 1 cukru. Przykładowo, jeśli przygotowując ciasto kruche macie 300 g mąki, to dodajcie 200 g masła i 100 g cukru, a na pewno wyjdzie ono idealne! Czy można użyć całych jajek do kruchego ciasta? Według wielu przepisów, do ciasta kruchego należy dodawać tylko żółtka jajek, które są dla niego spoiwem. Można jednak użyć również całych jaj, jednak nie można przesadzić z ich ilością! Jeżeli w cieście znajdzie się za dużo białka, po upieczeniu wyjdzie ono bardzo twarde i niesmaczne.  Zagniatanie kruchego ciasta Kruche ciasto nie jest bardzo trudne do upieczenia, jednak wymaga stosowania się do pewnych zasad, by ciasto wyszło. Znaliście je wszystkie? Zawsze zagniatajcie ciasto szybko, by nie rozgrzać za mocno masła – w przeciwnym razie w trakcie pieczenia tłuszcz zacznie się wylewać na blaszkę i może wyjść zakalec. W jakiej temperaturze piec kruche ciasto? Pieczcie kruche ciasto w temperaturze co najmniej 200 stopni przez 15-30 minut....

Błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego
Newsy
Ciasto drożdżowe znowu nie wyrosło? Po raz kolejny popełniliście ten banalny błąd
Jeśli czasem nie wyrasta wam ciasto drożdżowe, a nie wiecie, dlaczego tak się dzieje, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Ciasto drożdżowe to znany przysmak. Z jednej strony jest ono bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników, z drugiej nie tak łatwo osiągnąć perfekcję w sztuce wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie kuchenne triki na idealne ciasto drożdżowe, a także błędy, których musicie unikać. Przepis na idealne na cisto drożdżowe Ciasto drożdżowe przygotowuje się w Polsce od pokoleń. Wasze babcie, prababcie i mamy z pewnością znały lub znają przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jeśli one wam go nie przekazały, skorzystajcie z naszych sprawdzonych proporcji. Składniki: 500 g mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 35 g świeżych drożdży piekarniczych 2 jajka 4 łyżki rozpuszczonego masła ciepła woda 3 łyżki cukru szczypta soli To proporcje na ideale ciast drożdżowe. Same składniki to jednak nie wszystko, jeśli korzystacie z podobnego przepisu, a wasze ciasto nie wyrasta, być może popełniacie inny znany błąd. Temperatura w cieście drożdżowym Temperatura jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego . Chodzi tu jednakowo o temperaturę składników, temperaturę wyrabiania, rośnięcia oraz pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe mieć temperaturę pokojową , płyny (mleko, woda i masło) powinny być za to ciepłe. Dzięki dobrej temperaturze, ciasto szybciej się połączy i łatwiej wyrośnie. Przy robieniu zaczynu drożdżowego z cukru i mleka nie używajcie zbyt gorącego mleka . Może ono zabić drożdże i pogrzebiecie szansę na pulchny wypiek. Kolejnym etapem, w którym kluczową rolę odgrywa temperatura, jest wyrastanie ciasta. Odłóżcie je w ciepłe i spokojne miejsce. Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w temperaturze ok. 30 stopni. Jeśli w mieszkaniu lub domu nie jest za ciepło, możecie postawić je przy grzejniku (nie za blisko!), kominku lub włożyć do rozgrzanego do...