Podczas świąt wielkanocnych jedni z niecierpliwością czekają, aż na stole pojawi się sernik czy makowiec, jednak królowa świąt jest tylko jedna. Chodzi tutaj oczywiście o babkę wielkanocną. Typowa babka piaskowa czasami wychodzi dość sucha, dlatego dodaje się wtedy do niej solidną porcję oleju lub masła. Da się jednak upiec to ciasto bez wymienionych składników i zastąpić je czymś innym. 

Jak zrobić babkę bez oleju i masła?

Tłuszcz w postaci oleju czy masła, które zwykle lądują w cieście na babkę, z powodzeniem zastąpi inny produkt. Jest to majonez - wbrew pozorom doskonale pasuje do babki. Dzięki temu składnikowi ciasto jest odpowiednio wilgotne i miękkie. Zachęcamy was do wypróbowania poniższego przepisu. 

Przepis na babkę wielkanocną na majonezie

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej

  • ¾ szklanki cukru drobnoziarnistego

  • pół szklanki mąki pszennej

  • 7 łyżek majonezu

  • 4 jajka

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • skórka z cytryny

  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie 4 całe jajka. Dodajcie ¾ szklanki cukru białego (drobnoziarnistego), 1 łyżeczkę cukru waniliowego, a następnie utrzyjcie wszystko na puch za pomocą miksera. 

  2. Kiedy masa jajeczna będzie już puszysta, dodajcie do niej 7 łyżek majonezu i świeżo startą skórkę cytryny. Pamiętajcie o tym, że cytrynę trzeba wcześniej sparzyć. Miksujcie dalej, już na wolniejszych obrotach.

  3. Kiedy majonez i cytryna połączą się z resztą składników, czas na mąkę. Wsypcie mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dalej na wolnych obrotach miksujcie wszystko, aż masa będzie gładka i jednolita. 

  4. Posmarujcie masłem wnętrze formy do pieczenia babki z tulejką i obsypcie ją bułką tartą. Wlejcie masę na ciasto, a formę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza (góra-dół). Pieczcie od 45 do 50 minut. 

Po upieczeniu odstawcie babkę do ostudzenia. Później wyjmijcie ją z formy i posypcie z wierzchu cukrem pudrem. Można też polać ją tradycyjnie lukrem albo polewą z białej lub gorzkiej czekolady (mleczna może być zbyt słodka). Smacznego!

Zobacz także: