Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy

Nie ma lepszej wiosennej zupy. Zróbcie pyszną koperkową z lanymi kluseczkami

Pyszna zupa koperkowa to smak młodości dla wielu z was. Podajcie ją z kluskami lanymi, a będzie jeszcze smaczniejsza.

Zupa koperkowa najlepiej smakuje późną wiosną, przyrządzona na świeżym koperku, kiedy wszyscy spragnieni są świeżych smaków. Koperek to jedno z rodzimych ziół, którego nie doceniacie, a które jest niezwykle pyszne. Jeśli nie robiliście nigdy zupy koperkowej w wersji z lanymi kluseczkami, musicie to nadrobić. Tak smakuje najlepiej. Skorzystajcie z tego przepisu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na koperkową z lanymi kluseczkami

Zupa z tego przepisu nie ma sobie równych. Koperkowa jest lekka, ale syci. Delikatny smak odpowiada niemal każdemu.

Składniki na zupę koperkową

  • duże udko z kurczaka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kulki jałowca
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 pęczki kopru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz i sól do smaku
  • 1,5 l wody

Składniki na lane kluski:

  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Odrobina zimnej wody
Zobacz także
Pampuszki z czosnkiem i pietruszką do barszczu. Tak jedzą we Lwowie i w okolicach

Pampuszki z czosnkiem i koperkiem do barszczu. Tak jedzą we Lwowie i w okolicach

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać

Przygotowanie zupy koperkowej z lanymi kluskami

  1. Umyjcie udko. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą.
  2. Dodajcie liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie.
  3. Gotujcie udko przez pewien czas.
  4. Pokrójcie warzywa. Por i marchewkę pokrójcie bardzo drobno. Możecie zetrzeć też warzywa na tarce.
  5. Dodajcie do wywaru mięsnego warzywa: pietruszkę, seler, por, marchewkę.
  6. Gotujcie do momentu, aż warzywa zmiękną całkiem.
  7. Doprawcie zupę solą i pieprzem.
  8. Posiekajcie bardzo drobno koperek.
  9. Na patelni rozpuśćcie masło. Przesmażcie na maśle koperek przez ok. 1-2 minuty,
  10. Zawartość patelni przelejcie do garnka z z wywarem.
  11. Podgotujcie razem wszystkie składniki.
  12. Do miseczki włóżcie śmietanką. Dolejcie do niej trochę zupy. Dokładnie wymieszajcie.
  13. Przelejcie zaprawioną śmietanę do zupy.
  14. Przygotujcie kluski lane: roztrzepcie jajka widelcem z mąką i odrobiną wody. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  15. Kluski ugotujcie w osobnym garnku. W osolonej wodzie.
  16. Kluski włóżcie do talerzy i zalejcie je gotową zupą.
Zupa koperkowa
gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Babciny klasyk. Prosta, niedroga zupa koperkowa. Smakuje najlepiej z zapomnianym składnikiem
Zupa koperkowa to idealny przykład na danie sezonu jesienno-zimowego. Z pewnym nietypowym dodatkiem, będzie wam smakowała nawet bardziej. O co może chodzić?

Zupa koperkowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To m.in. zasługa koperku, który od lat znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni.  Koperek był znany już w kulturach starożytnych Można go stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych. Dobrodziejstwa płynące z koperku były znane już w starożytności. W Egipcie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie i zaburzenia pracy jelit.  Zdecydowanymi pionierami w jego uprawie byli Babilończycy, którzy sadzili to zioło w swoich ogródkach. Koperek znali też starożytni Grecy. Właśnie oni wykorzystywali zarówno jego liście, jak i nasiona. Miały dodawać odwagi i siły, dlatego służyły jako dodatek do posiłków gladiatorów.  Liście kładzione na oczy zapewniały w kolei dobry sen. Nasiona nadawały się do leczenia rannych żołnierzy, ale także żuto je w celu odświeżenia oddechu. W XVII wieku koper dotarł do Anglii wraz z pierwszymi osadnikami. Obecnie jest stosowany w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Właściwości koperku Koperek przede wszystkim poprawia trawienie, gdyż zawarte w nim olejki eteryczne stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Łagodzi niestrawność i wzdęcia. Choć nie tylko! Wyciąg z kopru zmniejsza stany zapalne stawów, bóle brzucha i bóle menstruacyjne. Zupa koperkowa na chłodne dni Okres jesienno-zimowy ma dużo wspólnego z ciepłymi kocami i rozgrzewającymi daniami. Jednym z nich może być zupa koperkowa, dzięki której od razu poczujecie się lepiej. To danie jest jednocześnie treściwe i lekkostrawne -  głównie za sprawą klusek lanych. Nie musicie się obawiać o swój żołądek ani system trawienny. Zupę koperkową można podać również z ryżem....

Jak gotować krupnik, by miał ładny kolor
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby krupnik nie był mętny i miał apetyczny kolor? Zastosujcie trik babć a zupa nie będzie już szara
Kasza porządnie wypłukana, mięso odpowiednio długo gotowane, warzywa dodane, a krupnik wciąż szary i bezbarwny. Co z tym fantem zrobić?

Przerabialiście już taki scenariusz? Istnieją proste sposoby, żeby wasza zupa już nigdy nie była mętna i zawsze była apetyczna. W pierwszej kolejności warto pomyśleć o tym, jak długo gotujecie swój mięsny wywar. Podobnie jak w przypadku rosołu, mięso musi być dość tłuste, a także zawierać kości. Proste rady, by krupnik miał piękny kolor To właśnie tłuszcz i kości nadają zupie aromat, walory odżywcze i smakowe. Zupa gotowana na chudym mięsie nie ma prawa się udać . Po drugie, nie przesadzajcie z ilością kaszy jęczmiennej . Kilka łyżek kaszy wiejskiej łamanej powinno w zupełności wystarczyć. Więcej kaszy w zupie za bardzo ją zagęści, a przede wszystkim nada jej nieprzyjemny, mało apetyczny szary kolor. Na koniec jeszcze jedna kwestia. Kolor zupy można poprawić dzięki startej na tarce marchewce i innym warzywom. Unikajcie za to kostki rosołowej i przypraw typu Vegeta czy kucharek. To nic innego jak konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych (mogą być tzw. trójkąty) 1 udko z kurczaka Marchewka Seler Por Cebula 3 ziemniaki 2-3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu Sól Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wieprzowe i udko oczyśćcie, zalejcie zimną wodą. Gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy. Warzywa obierzcie ze skórki. Ziemniaki pokrójcie w kostkę, marchewkę, seler i por możecie również pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalcie na gazie, tak jak na rosół. Po kilkudziesięciu minutach gotowania mięsa i zbierania szumowin, dodajcie do wywaru ziele angielskie i liść laurowy. Wrzućcie do środka pokrojone warzywa i całą cebulę (jeśli...

Kartoflanka
gotujmy.pl/Madja
Newsy
Kartoflanka znana jest niemal w każdym domu. 1 składnik świetnie podkręci jej smak
Ta treściwa kartoflanka to prawdziwy hit tej zimy. Rozgrzeje nawet w czasie największych mrozów 

W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich smakowite potrawy. Nie ma nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy obiad. Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka to ulubiona zupa niejednego z nas. Była często gotowana przez nasze babcie. Głównym składnikiem tej zupy są najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki , ale można ją urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki . Królewska kartoflanka  Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na niedzielny obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami  i wędzonym boczkiem ? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni! Składniki na królewską kartoflankę: 500g ziemniaków kawałek selera 1 marchewka 1 pietruszka por 1 cebula 100g wędzonego boczku 150g śmietany Przyprawy:  1, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz Opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez  5 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku.  Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy Można dodać również drobno...

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
AdobeStock
Newsy
Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
Co dziś na obiad? Zainspirujcie się naszymi propozycjami na smaczne zupy, drugie dania oraz słodkie desery.

Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać! Pomysł na obiad – zupa Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy: Przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwiny Przepis na zupę cebulową Przepis na zupę krem z marchewki i pomidora od Ani Lewandowskiej Pomysł na obiad – drugie danie Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie: Przepis na szybki obiad: tortilla z kurczakiem i warzywami Przepis na pieczonego kurczaka Przepis na wegetariańskie kotlety z cukinią Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera , surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne . A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami. Pomysł na obiad – deser To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery: Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Przepis na ciasto z jabłkami Przepis na ciasto czekoladowe z kremem Przepis na zupę szczawiową Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 500 g żeberek wieprzowych surowych...