Zupa koperkowa najlepiej smakuje późną wiosną, przyrządzona na świeżym koperku, kiedy wszyscy spragnieni są świeżych smaków. Koperek to jedno z rodzimych ziół, którego nie doceniacie, a które jest niezwykle pyszne. Jeśli nie robiliście nigdy zupy koperkowej w wersji z lanymi kluseczkami, musicie to nadrobić. Tak smakuje najlepiej. Skorzystajcie z tego przepisu.

Przepis na koperkową z lanymi kluseczkami

Zupa z tego przepisu nie ma sobie równych. Koperkowa jest lekka, ale syci. Delikatny smak odpowiada niemal każdemu.

Składniki na zupę koperkową

  • duże udko z kurczaka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kulki jałowca
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 pęczki kopru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz i sól do smaku
  • 1,5 l wody

Składniki na lane kluski:

  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Odrobina zimnej wody

Przygotowanie zupy koperkowej z lanymi kluskami

  1. Umyjcie udko. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą.
  2. Dodajcie liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie.
  3. Gotujcie udko przez pewien czas.
  4. Pokrójcie warzywa. Por i marchewkę pokrójcie bardzo drobno. Możecie zetrzeć też warzywa na tarce.
  5. Dodajcie do wywaru mięsnego warzywa: pietruszkę, seler, por, marchewkę.
  6. Gotujcie do momentu, aż warzywa zmiękną całkiem.
  7. Doprawcie zupę solą i pieprzem.
  8. Posiekajcie bardzo drobno koperek.
  9. Na patelni rozpuśćcie masło. Przesmażcie na maśle koperek przez ok. 1-2 minuty,
  10. Zawartość patelni przelejcie do garnka z z wywarem.
  11. Podgotujcie razem wszystkie składniki.
  12. Do miseczki włóżcie śmietanką. Dolejcie do niej trochę zupy. Dokładnie wymieszajcie.
  13. Przelejcie zaprawioną śmietanę do zupy.
  14. Przygotujcie kluski lane: roztrzepcie jajka widelcem z mąką i odrobiną wody. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  15. Kluski ugotujcie w osobnym garnku. W osolonej wodzie.
  16. Kluski włóżcie do talerzy i zalejcie je gotową zupą.