
Zupa koperkowa najlepiej smakuje późną wiosną, przyrządzona na świeżym koperku, kiedy wszyscy spragnieni są świeżych smaków. Koperek to jedno z rodzimych ziół, którego nie doceniacie, a które jest niezwykle pyszne. Jeśli nie robiliście nigdy zupy koperkowej w wersji z lanymi kluseczkami, musicie to nadrobić. Tak smakuje najlepiej. Skorzystajcie z tego przepisu.
Przepis na koperkową z lanymi kluseczkami
Zupa z tego przepisu nie ma sobie równych. Koperkowa jest lekka, ale syci. Delikatny smak odpowiada niemal każdemu.
Składniki na zupę koperkową
- duże udko z kurczaka
- liście laurowe
- ziele angielskie
- kulki jałowca
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- biała część pora
- 2 pęczki kopru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- pieprz i sól do smaku
- 1,5 l wody
Składniki na lane kluski:
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- Odrobina zimnej wody
Przygotowanie zupy koperkowej z lanymi kluskami
- Umyjcie udko. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą.
- Dodajcie liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie.
- Gotujcie udko przez pewien czas.
- Pokrójcie warzywa. Por i marchewkę pokrójcie bardzo drobno. Możecie zetrzeć też warzywa na tarce.
- Dodajcie do wywaru mięsnego warzywa: pietruszkę, seler, por, marchewkę.
- Gotujcie do momentu, aż warzywa zmiękną całkiem.
- Doprawcie zupę solą i pieprzem.
- Posiekajcie bardzo drobno koperek.
- Na patelni rozpuśćcie masło. Przesmażcie na maśle koperek przez ok. 1-2 minuty,
- Zawartość patelni przelejcie do garnka z z wywarem.
- Podgotujcie razem wszystkie składniki.
- Do miseczki włóżcie śmietanką. Dolejcie do niej trochę zupy. Dokładnie wymieszajcie.
- Przelejcie zaprawioną śmietanę do zupy.
- Przygotujcie kluski lane: roztrzepcie jajka widelcem z mąką i odrobiną wody. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Kluski ugotujcie w osobnym garnku. W osolonej wodzie.
- Kluski włóżcie do talerzy i zalejcie je gotową zupą.