Przygotowując szpinak zawsze dodajecie tylko czosnek? Dodajcie też tę przyprawę. Zrobi całą robotę
Flickr
Newsy

Przygotowując szpinak zawsze dodajecie tylko czosnek? Dodajcie też tę przyprawę. Zrobi całą robotę

Jedzcie szpinak, będziecie zdrowi. Jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Ale jak je jeść, skoro nie lubicie jego smaku? Podpowiadamy jak jeść szpinak.

Utarło się mówić, że „szpinak bardzo lubi czosnek”. Oznacza to, że czosnek jest przyprawą, której nigdy nie może zabraknąć w daniach ze szpinakiem. Aromatyczne ząbki nie tylko nadają smaku zielonej, lekko kwaśnej papce czy listkom, ale całkowicie zmieniają ich smak.

Wydobywają właściwy smak szpinaku i powodują, że warzywo przestaje być nijakie. Jeśli jednak pomimo pamiętaniu o szpinaku, jego smak was nie zachwyca, mamy radę. Do szpinaku trzeba dodać jeszcze jedną przyprawę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować szpinak, żeby zawsze był smaczny?

Żeby szpinak miał wyrazisty, a nie mdły smak, poza czosnkiem zawsze dodawajcie do szpinaku gałkę muszkatołową. Gałka ze szpinakiem komponuje się tak doskonale jak z grzybami: podkręca smak, dodaje głębi, wydobywa ukryte aromaty z dania. Nieważne czy przygotowujecie rozdrobniony szpinak na sos,  jarzynkę, czy też chcecie podać szpinak w liściach, zawsze poza czosnkiem dodajcie do niego gałkę.

Inne składniki dań, które dobrze komponują się ze szpinakiem to:

  • Śmietana
  • Cytryna
  • Jajka
  • Żółty ser
  • Pomidory
Zobacz także
Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

W jakich daniach najlepiej sprawdza się szpinak?

Jeśli nie jesteście amatorami szpinaku, a chcecie go jeść, bo jest zdrowy, przyrządźcie go w tych daniach. Tu sprawdza się najlepiej:

  • Makaron z tuńczykiem i ze szpinakiem
  • Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
  • Tarta ze szpinakiem
  • Ciasto francuskie lub ciastka francuskie ze szpinakiem
  • Pierogi ze szpinakiem
  • Omlet ze szpinakiem
  • Krokiety ze szpinakiem

Dlaczego warto jeść szpinak – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne szpinaku powodują, że jest uznawany za jedno ze najzdrowszych warzyw. Szpinak zawiera witaminę C, witaminy A i E, które opóźniają procesy starzenia, witaminę B6 oraz witaminę K, pełniąca ważne funkcje w procesach krzepnięcia krwi. Znajdują się w nim także inne witaminy z grupy B, które przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu

Najbardziej jednak warzywo jest cenione za obecność całego kompleksu minerałów, których może dostarczyć. To żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki przeciwutleniaczom szpinak polecany jest jako ochrona przed chorobami nowotworowymi. Ze względu na magnez poleca się go osobom znerwicowanym, żyjącym w stresie. Z kolei z powodu dużych ilości żelaza, jedzenie szpinaku zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię.

Źródło: Onet.pl, medonet.pl

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu
iwa643/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu
Gołąbki to jeden z popularniejszych polskich specjałów, które pojawiają się w wielu domach. Ich klasyczna wersja opiera się na liściach kapusty, ale można je zastąpić także innym, jeszcze zdrowszym warzywem!

Gołąbki to danie, które uwielbiają prawie wszyscy. W klasycznej wersji jest ono przygotowywane z mięsa, ryżu i liści kapusty, jednak w sieci pełno jest nowoczesnych alternatyw, które odświeżą i urozmaicą tradycyjne gołąbki.  Gołąbki ze szpinakiem zamiast kapusty? Szpinak to niezwykle cenne warzywo liściaste. Zawiera moc korzystnych składników odżywczych takich jak witamina C, luteina, beta-karoten, potas, żelazo czy kwas foliowy. To świetny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale także z problemami ze wzrokiem, odpornością czy trawieniem. Szpinak zawiera także duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz niweluje uczucie głodu. Liczne badania udowodniły także, że szpinak może mieć właściwości przeciwnowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wspomaga także walkę z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, a ponadto - może niwelować częste bóle głowy, chroniczne zmęczenie czy inne skutki uboczne życia w stresie i napięciu. Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku Składniki: 2 szklanki ryżu 30 dag piersi kurczaka 2 ząbki czosnku olej lniany imbir papryka ostra 1/2 opakowania liści szpinaku sól pieprz Przygotowanie:  Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Mięso z piersi kurczaka mielimy. Łączymy z ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wyrabiamy masę. Formujemy kulki. Gotujemy je na parze (np. w parowarze). Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy chwilę szpinak, doprawiamy odrobiną papryki ostrej, chili i solą do smaku. Kulki gołąbkowe serwujemy na liściach szpinaku. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia Przepis na proste...

Beata Tyszkiewicz
ons.pl
Gwiazdy
Dzięki tym 2 produktom Beata Tyszkiewicz zachowuje wigor! Proste składniki, które działają
„Pierwsza dama polskiego filmu” Beata Tyszkiewicz od lat zachwyca ubiorem, wyglądem, ale również wigorem. Dobre zdrowie aktorka zawdzięcza dwóm produktom, które jeszcze nigdy jej nie zawiodły!

Beata Tyszkiewicz znana jest głównie z aktorstwa. Podczas swojej kariery zawodowej zagrała w wielu produkcjach, przede wszystkim o tematyce historycznej, wcielając się choćby w rolę rozmaitych szlachcianek. Można ją więc było zobaczyć między innymi w „Lalce”, „Nocach i dniach”, „Popiołach” czy „Pannie z mokrą głową”. Poza zwykłymi obowiązkami związanymi z aktorstwem, Tyszkiewicz zawsze mocno angażowała się w życie społeczne. Wielu może ją kojarzyć jako jurorkę programu „Taniec z gwiazdami” lub autorkę felietonów tworzonych dla tygodnika telewizyjnego „Tele Tydzień”. Bardzo istotną część jej życia od lat odgrywa również szeroko rozumiana pomoc dzieciom. Można więc powiedzieć, że Tyszkiewicz mimo swojego wieku żyje w ciągłym biegu. Nie ma zbyt wiele czasu na odpoczynek. Dlatego w jej życiu tak ważną rolę odgrywa zdrowie, bez którego ani rusz! Podstawą diety Beaty Tyszkiewicz jest szpinak Aktorka zdradziła, że jednym z podstawowych składników jej diety jest szpinak. Dla tych, którzy go nie lubią mamy złą wiadomość - koniecznie musicie zmienić swoje nastawienie. Szpinak jest bowiem źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. Zawiera między innymi żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód oraz witaminy A, B2 i C. Regularne jedzenie szpinaku może opóźnić proces utraty pamięci oraz uchronić nas przed chorobą Parkinsona. Na tym jednak nie koniec jego niesamowitych właściwości. To zielone warzywo w swojej diecie powinny zawrzeć osoby zmagające się z anemią, nadwagą, otyłością, nadciśnieniem oraz osoby palące papierosy. Szpinak wspomaga bowiem leczenie trzustki i zaparć, ale również sprawia, że nasze kości są mocniejsze. Szpinak można jeść na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podany z...

Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że to wytwarza rakotwórcze substancje
AdobeStock
Newsy
Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że wtedy wytwarza rakotwórcze substancje
Niektóre produkty w pewnych warunkach mogą stać się groźne dla waszego zdrowia – sprawdźcie szczegóły.

Nawet najzdrowsze warzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli niewłaściwie się z nimi obchodzicie. Sprawdźcie, kiedy szpinak może być rakotwórczy i jak temu zaradzić. Czy szpinak może być rakotwórczy? Choć szpinak znany jest ze wspaniałych właściwości odżywczych i zdrowotnych, źle przygotowywany może być nawet rakotwórczy! Przy bardzo wysokiej temperaturze z liści szpinaku zaczynają się wydzielać azotany, które następnie zmieniają się nitrozoaminy. Te mają działanie rakotwórcze i są bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Dlatego po przyrządzeniu dań ze szpinakiem nie zostawiajcie ich na później do odgrzania. Właściwości zdrowotne szpinaku Nie zniechęcajcie się jednak, ponieważ właściwie przygotowywany szpinak jest bardzo zdrowy i powinien się znaleźć w waszej diecie. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy, bólom głowy i anemii, a dzięki zawartości magnezu okaże się pomocny w przypadku osób cierpiących na nerwicę i przewlekły stres. Dania ze szpinakiem Szpinak przyda się do przyrządzenia różnych smacznych i bardzo zdrowych dań, takich jak: Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Kotlety mielone z liśćmi szpinaku Gołąbki na liściach szpinaku Kulki ryżowe ze szpinakiem Przepis na naleśniki ze szpinakiem Do przygotowania naleśników ze szpinakiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 3 jajka 80 g świeżego szpinaku Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Umyjcie liście szpinaku i włóżcie do kielicha blendera. Wlejcie szklankę mleka i miksujcie tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie wsypcie 1,5 szklanki mąki, dodajcie 3 jajka, łyżkę oleju i 1,5 szklanki wody...