Przygotowując szpinak zawsze dodajecie tylko czosnek? Dodajcie też tę przyprawę. Zrobi całą robotę
Flickr
Newsy

Przygotowując szpinak zawsze dodajecie tylko czosnek? Dodajcie też tę przyprawę. Zrobi całą robotę

Jedzcie szpinak, będziecie zdrowi. Jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Ale jak je jeść, skoro nie lubicie jego smaku? Podpowiadamy jak jeść szpinak.

Utarło się mówić, że „szpinak bardzo lubi czosnek”. Oznacza to, że czosnek jest przyprawą, której nigdy nie może zabraknąć w daniach ze szpinakiem. Aromatyczne ząbki nie tylko nadają smaku zielonej, lekko kwaśnej papce czy listkom, ale całkowicie zmieniają ich smak.

Wydobywają właściwy smak szpinaku i powodują, że warzywo przestaje być nijakie. Jeśli jednak pomimo pamiętaniu o szpinaku, jego smak was nie zachwyca, mamy radę. Do szpinaku trzeba dodać jeszcze jedną przyprawę.

Jak przygotować szpinak, żeby zawsze był smaczny?

Żeby szpinak miał wyrazisty, a nie mdły smak, poza czosnkiem zawsze dodawajcie do szpinaku gałkę muszkatołową. Gałka ze szpinakiem komponuje się tak doskonale jak z grzybami: podkręca smak, dodaje głębi, wydobywa ukryte aromaty z dania. Nieważne czy przygotowujecie rozdrobniony szpinak na sos,  jarzynkę, czy też chcecie podać szpinak w liściach, zawsze poza czosnkiem dodajcie do niego gałkę.

Inne składniki dań, które dobrze komponują się ze szpinakiem to:

  • Śmietana
  • Cytryna
  • Jajka
  • Żółty ser
  • Pomidory
Zobacz także
Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

W jakich daniach najlepiej sprawdza się szpinak?

Jeśli nie jesteście amatorami szpinaku, a chcecie go jeść, bo jest zdrowy, przyrządźcie go w tych daniach. Tu sprawdza się najlepiej:

  • Makaron z tuńczykiem i ze szpinakiem
  • Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
  • Tarta ze szpinakiem
  • Ciasto francuskie lub ciastka francuskie ze szpinakiem
  • Pierogi ze szpinakiem
  • Omlet ze szpinakiem
  • Krokiety ze szpinakiem

Dlaczego warto jeść szpinak – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne szpinaku powodują, że jest uznawany za jedno ze najzdrowszych warzyw. Szpinak zawiera witaminę C, witaminy A i E, które opóźniają procesy starzenia, witaminę B6 oraz witaminę K, pełniąca ważne funkcje w procesach krzepnięcia krwi. Znajdują się w nim także inne witaminy z grupy B, które przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu

Najbardziej jednak warzywo jest cenione za obecność całego kompleksu minerałów, których może dostarczyć. To żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki przeciwutleniaczom szpinak polecany jest jako ochrona przed chorobami nowotworowymi. Ze względu na magnez poleca się go osobom znerwicowanym, żyjącym w stresie. Z kolei z powodu dużych ilości żelaza, jedzenie szpinaku zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię.

Źródło: Onet.pl, medonet.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA