
Utarło się mówić, że „szpinak bardzo lubi czosnek”. Oznacza to, że czosnek jest przyprawą, której nigdy nie może zabraknąć w daniach ze szpinakiem. Aromatyczne ząbki nie tylko nadają smaku zielonej, lekko kwaśnej papce czy listkom, ale całkowicie zmieniają ich smak.
Wydobywają właściwy smak szpinaku i powodują, że warzywo przestaje być nijakie. Jeśli jednak pomimo pamiętaniu o szpinaku, jego smak was nie zachwyca, mamy radę. Do szpinaku trzeba dodać jeszcze jedną przyprawę.
Jak przygotować szpinak, żeby zawsze był smaczny?
Żeby szpinak miał wyrazisty, a nie mdły smak, poza czosnkiem zawsze dodawajcie do szpinaku gałkę muszkatołową. Gałka ze szpinakiem komponuje się tak doskonale jak z grzybami: podkręca smak, dodaje głębi, wydobywa ukryte aromaty z dania. Nieważne czy przygotowujecie rozdrobniony szpinak na sos, jarzynkę, czy też chcecie podać szpinak w liściach, zawsze poza czosnkiem dodajcie do niego gałkę.
Inne składniki dań, które dobrze komponują się ze szpinakiem to:
- Śmietana
- Cytryna
- Jajka
- Żółty ser
- Pomidory
W jakich daniach najlepiej sprawdza się szpinak?
Jeśli nie jesteście amatorami szpinaku, a chcecie go jeść, bo jest zdrowy, przyrządźcie go w tych daniach. Tu sprawdza się najlepiej:
- Makaron z tuńczykiem i ze szpinakiem
- Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
- Tarta ze szpinakiem
- Ciasto francuskie lub ciastka francuskie ze szpinakiem
- Pierogi ze szpinakiem
- Omlet ze szpinakiem
- Krokiety ze szpinakiem
Dlaczego warto jeść szpinak – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne szpinaku powodują, że jest uznawany za jedno ze najzdrowszych warzyw. Szpinak zawiera witaminę C, witaminy A i E, które opóźniają procesy starzenia, witaminę B6 oraz witaminę K, pełniąca ważne funkcje w procesach krzepnięcia krwi. Znajdują się w nim także inne witaminy z grupy B, które przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu
Najbardziej jednak warzywo jest cenione za obecność całego kompleksu minerałów, których może dostarczyć. To żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki przeciwutleniaczom szpinak polecany jest jako ochrona przed chorobami nowotworowymi. Ze względu na magnez poleca się go osobom znerwicowanym, żyjącym w stresie. Z kolei z powodu dużych ilości żelaza, jedzenie szpinaku zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię.
Źródło: Onet.pl, medonet.pl