Utarło się mówić, że „szpinak bardzo lubi czosnek”. Oznacza to, że czosnek jest przyprawą, której nigdy nie może zabraknąć w daniach ze szpinakiem. Aromatyczne ząbki nie tylko nadają smaku zielonej, lekko kwaśnej papce czy listkom, ale całkowicie zmieniają ich smak.

Wydobywają właściwy smak szpinaku i powodują, że warzywo przestaje być nijakie. Jeśli jednak pomimo pamiętaniu o szpinaku, jego smak was nie zachwyca, mamy radę. Do szpinaku trzeba dodać jeszcze jedną przyprawę.

Jak przygotować szpinak, żeby zawsze był smaczny?

Żeby szpinak miał wyrazisty, a nie mdły smak, poza czosnkiem zawsze dodawajcie do szpinaku gałkę muszkatołową. Gałka ze szpinakiem komponuje się tak doskonale jak z grzybami: podkręca smak, dodaje głębi, wydobywa ukryte aromaty z dania. Nieważne czy przygotowujecie rozdrobniony szpinak na sos,  jarzynkę, czy też chcecie podać szpinak w liściach, zawsze poza czosnkiem dodajcie do niego gałkę.

Inne składniki dań, które dobrze komponują się ze szpinakiem to:

Zobacz także:

  • Śmietana
  • Cytryna
  • Jajka
  • Żółty ser
  • Pomidory

W jakich daniach najlepiej sprawdza się szpinak?

Jeśli nie jesteście amatorami szpinaku, a chcecie go jeść, bo jest zdrowy, przyrządźcie go w tych daniach. Tu sprawdza się najlepiej:

  • Makaron z tuńczykiem i ze szpinakiem
  • Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
  • Tarta ze szpinakiem
  • Ciasto francuskie lub ciastka francuskie ze szpinakiem
  • Pierogi ze szpinakiem
  • Omlet ze szpinakiem
  • Krokiety ze szpinakiem

Dlaczego warto jeść szpinak – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne szpinaku powodują, że jest uznawany za jedno ze najzdrowszych warzyw. Szpinak zawiera witaminę C, witaminy A i E, które opóźniają procesy starzenia, witaminę B6 oraz witaminę K, pełniąca ważne funkcje w procesach krzepnięcia krwi. Znajdują się w nim także inne witaminy z grupy B, które przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu

Najbardziej jednak warzywo jest cenione za obecność całego kompleksu minerałów, których może dostarczyć. To żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki przeciwutleniaczom szpinak polecany jest jako ochrona przed chorobami nowotworowymi. Ze względu na magnez poleca się go osobom znerwicowanym, żyjącym w stresie. Z kolei z powodu dużych ilości żelaza, jedzenie szpinaku zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię.

Źródło: Onet.pl, medonet.pl