Twarożek ze szczypiorkiem, sałatki czy pasty kanapkowe to jedne z wielu dań, gdzie idealnie wkomponowują się rzodkiewki. Charakterystyczne warzywo nadaje smaku potrawom, a jego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jednak nie wszystkie te produkty w sprzedaży dobrze wpływają na zdrowie, gdyż mogą mieć w składzie substancje trujące. 

Idealny dodatek do potraw

Rzodkiewka ma dość specyficzny smak, można by rzec, iż jest delikatnie pikantna. Dzięki temu idealnie wpasowuje się do wielu dań. Nadaje im wówczas innego charakteru oraz chrupkości. Są świetnym uzupełnieniem twarożku ze szczypiorkiem, różnych sałatek, farszu do jajek, kanapek, chłodniku, a nawet guacamole. Poza aromatem wprowadzają do danych potraw wiele cennych właściwości.

Z własnego ogródka 

Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. Rzodkiewki nie są zbyt wymagającą rośliną, toteż można je spokojnie posadzić w doniczce na balkonie. W żyznej ziemi należy zasiać w odpowiedniej odległości ziarenka, a następnie regularnie aczkolwiek nie obficie je podlewać. Pierwszymi warzywami można się już cieszyć po trzech tygodniach. Najlepiej smakują solo, ale też stanowią świetny dodatek do innych dań.

Właściwości zdrowotne rzodkiewek

Rzodkiewki zawierają sporo cennych wartości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W swoim składzie mają takie witaminy jak A, C, K, kwas foliowy, niacynę czy tiaminę. Szczególnie ważną zaletą jest ich kaloryczność. Jedynie sto gram produktu liczy jedynie 16 kcal! To świetna informacja dla osób będących na diecie. Wśród właściwości zdrowotnych rzodkiewek należy wyróżnić:

Zobacz także:

  • wspomagają proces odchudzania,
  • zapobiegają łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów,
  • mają podobne działanie do antybiotyków, 
  • wspomagają organizm przy anemii,
  • sprawdzają się u osób mających problemy z reumatyzmem,
  • działają wykrztuśnie, dzięki czemu łagodzą kaszel,
  • wspomagają proces trawienia i poprawiają metabolizm.

To warzywo, dzięki tym ważnych cechom zdecydowanie powinno być włączone do dobrze zbilansowanej diety.

Szkodliwe rzodkiewki

Podczas zakupów należy szczególną uwagę zwrócić na wygląd tych warzyw. Powinny być one naturalne i niezbyt wyrośnięte. Wówczas będziecie mieć pewność, iż pochodzą z ekologicznych upraw.

Rzodkiewki nienaturalnych rozmiarów, przebarwione oraz z plamami niestety mogą świadczyć o zawartości w składzie substancji szkodzących, które pochodzą z nawozów uprawnych.

Spożywanie takich produktów może doprowadzić do poważnych konsekwencji, między innymi biegunki, zatrucia, a nawet ryzyka w przekształcenie się w rakotwórcze azotany.

Warto warzywa uprawiać samodzielnie lub kupować u sprawdzonych dostawców. Obecność niebezpiecznych substancji może przynieść negatywne skutki dla zdrowia.