Jeżeli nie przepadaliście nigdy za brukselką, całkiem możliwe jest, że problem nie tkwi w smaku tego warzywa, a w jego błędnym przygotowaniu.
W końcu brukselka jest odmianą kapusty - i choć jest od niej dużo mniejsza, to również wymaga specjalnego przygotowania przed gotowaniem, żeby była smaczna. Przecież kapustę należy obrać z wierzchnich liści i wyciąć głąb - dlaczego więc nie zrobić tego samego z brukselką?
Jak pokroić brukselkę?
By zagwarantować dobry smak gotowanej brukselki, koniecznie trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować. Należy, podobnie jak w przypadku kapusty, wyciąć spód.
Zobacz także:
Nie musicie usuwać całego głąbu brukselki - wystarczy odciąć jej podstawę. Zróbcie to ostrożnie, żeby nie wyciąć za dużo liści. W końcu brukselka jest mała, także zbyt nieostrożne cięcie sprawi, że niepotrzebnie wyrzucicie część tego warzywa do śmieci.
Gdy już odetniecie spód, delikatnie oderwijcie wierzchnie liście brukselki. Wraz z nimi pozbędziecie się zabrudzeń i ewentualnych insektów.
I gotowe! Jeżeli jednak wolicie ugotować brukselkę w całości bez obierania i przycinania, natnijcie ją przynajmniej przed gotowaniem na spodzie - to sprawi, że równomiernie się ugotuje.
Przepis na zapiekankę z brukselki
Do przygotowania prostej zapiekanki z brukselki będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
-
250 g brukselki
-
2 łyżki startego parmezanu
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka bułki tartej
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżka natki pietruszki
-
starta skórka z cytryny
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od przygotowania brukselki. Odetnijcie spód i oczyśćcie ją z wierzchnich liści.
-
Następnie do gotującej się w dużym garnku osolonej wody wrzućcie brukselkę i gotujcie przez około 20 minut do miękkości (bez pokrywki).
-
Ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, a pietruszkę posiekajcie. Włóżcie ugotowaną i odcedzoną brukselkę do naczynia żaroodpornego, posypcie czosnkiem, pietruszką, bułką tartą, skórką z cytryny i parmezanem. Pieczcie przez 10 minut w 220 stopniach. Przed podaniem polejcie oliwą z oliwek. Smacznego!
Źródło: mashed.com, kwestiasmaku.com