Nie kotlety, frytki i ser. Ci ludzie panierują i smażą… wodę! Podobno jest pyszna!
YouTube/TheActionLab
Newsy

Nie kotlety, frytki i ser. Ci ludzie panierują i smażą… wodę! Podobno jest pyszna!

To naprawdę dziwny trend. Uważajcie, to może być jednak naprawdę niebezpieczne!

W Internecie można znaleźć wiele dziwnych praktyk i trendów. Ten jest jednak wyjątkowy. Ktoś wpadł na pomysł panierowana i smażenia wody. Podzielił się efektem w sieci, a wiele osób podchwyciło to i zaczęło samemu robić coś podobnego. Chodzi o panierowaną wodę. Jak to możliwe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kulinaria w trakcie pandemii

Wybuch pandemii, który zamknął was i miliony innych osób na całym świecie w domach, spowodował powstanie wielu kulinarnych trendów. Na początku pandemii wszyscy skrupulatnie ubijali kawę rozpuszczalną z wodą i cukrem, tworząc bardzo efektowną Dalgona coffe. Niedługo trzeba było czekać na nowości. Kolejnym hitem stało się proste danie: pieczone pomidorki koktajlowe z fetą i oliwą z oliwek. Wiele osób testowało przepisy, piekło po raz pierwszy w życiu chleb i robiło bardziej skomplikowane niż zazwyczaj potrawy. Ten pomysł zaskoczył jednak cały Internet. Nie radzimy próbowania tego w domu!

Kto wpadł na ten pomysł?

Grupa wegan, traktując to trochę jako żart, że to jedyny wegański, bezmleczny, bezglutenowy produkt, wpadła na pomysł obtoczenia w panierce i usmażenia wody. Wydaje się wam to dziwne? Nie jesteście jedyni. To właśnie przez absurdalność tego pomysłu, zyskał on tak dużą publikę. Okazuje się jednak, że faktycznie możliwe jest panierowanie kropli wody i jej usmażenie.

Zobacz także
Najniebezpieczniejszy ser świata pochodzi z Sardynii i… jest żywy i się rusza! Spróbowalibyście?

Najniebezpieczniejszy ser świata pochodzi z Sardynii i… jest żywy i się rusza! Spróbowalibyście?

Słyszeliście, że ser zjedzony przed snem powoduje koszmary? Sprawdzamy to

Gatunek sera wpływa na to, o czym śnicie? Mogą przyśnić się wam koszmary, przeszłość, celebryci…

Panierowana i smażona woda – jak to możliwe?

To wszystko możliwe dzięki jednej substancji chemicznej: alginianie wapnia. Dodanie tego składnika do wody powoduje, że cząsteczki wody zamykane są w cienkiej membranie i tworzą dużą, zwartą kroplę, którą da się panierować.

Opanierowana kropelka wody jest wrzucana na rozgrzany olej i po prostu się smaży. Trzeba przyznać, że eksperyment wygląda naprawdę ciekawie. Nie polecamy robić go jednak w domu pod żadnym pozorem! Wiecie dobrze, co dzieje się po zetknięciu wody z olejem. Olej bardzo mocno pryska i może was poparzyć. Jeśli delikatna membrana przerwie się i woda zetknie się z olejem, może dojść do podobnej sytuacji. Nie róbcie sami tego eksperymentu. Zamiast tego oglądnijcie, jak zrobili to inni:

Źródło: vice.com/ YouTube

Czytaj także:

Przekąska ze smażonej wody, która… może was zabić. Nie próbujcie tego w domu
AdobeStock
Newsy
Przekąska ze smażonej wody, która… może was zabić. Nie próbujcie tego w domu
Słyszeliście o smażonej wodzie? Ten dziwny eksperyment może wygląda interesująco, ale nie powtarzajcie go w domu!

Ludzie wpadają na coraz dziwniejsze pomysły. Być może przyczyniła się do tego pandemia, gdy wiele osób większość czasu spędza w domu i z nudów zaczyna wymyślać różne wynalazki. Niedawno pisaliśmy o mężczyźnie, który postanowił jeść kamienie . Inny uznał, że spróbuje żywić się tylko Nutellą . Ale znalazł się ktoś jeszcze bardziej szalony! Jakiś czas temu furorę zaczął robić „przepis” na… smażoną wodę. Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że pomysł jest nie tylko możliwy do wykonania, ale i bardzo niebezpieczny w praktyce. Sprawdźcie szczegóły! Smażona woda - hit w internecie Pomysł na smażoną wodę wcale nie jest nowy. Wymyślił go w 2016 roku Jonathan Marcus, który amatorsko zajmuje się gotowaniem, i udostępnił film z przygotowywania dziwnej potrawy na swoim kanale na YouTube. „Przepis” wymyślił na potrzeby konkursu „Stupid Shit No One Needs And Terrible Ideas Hackathon 2.0”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „Głupie rzeczy i tragiczne pomysły, których nikt nie potrzebuje”. Istotnie, nazwa bardzo pasuje do pomysłu smażenia wody w głębokim tłuszczu! Nie róbcie tego w domu! Zanim postanowicie sami przygotować taką smażoną wodę, od razu ostrzegamy – nie róbcie tego w domu! Przeprowadzenie tego eksperymentu jest bardzo niebezpieczne i grozi dotkliwymi poparzeniami. Marcus wymyślił, że gdy doda do wody alginian wapnia, to zadziała on jak membrana, która sprawi, że woda zamieni się w ciało stałe i będzie przypominać galaretkę. Wówczas można ją formować w dowolne kształty i spróbować… usmażyć. „Przepis” na smażoną wodę Jak Marcus „przyrządził” wodę? Uformował galaretkę z wody w kształt kuleczki, którą obtoczył w jajku i bułce tartej, a...

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Godziny dla seniorów wzbudzają mieszane uczucia. Ten warzywniak obchodzi obostrzenia w genialny sposób
Przedsiębiorcy ratują się jak mogą - właściciel tego sklepiku wpadł na ciekawy pomysł na to, jak obejść przepisy.

Można odnieść wrażenie, że im dłużej obowiązują godziny dla seniorów, tym więcej ludzi ma wątpliwości, czy takie rozwiązanie ma w ogóle sens. Dotyczy to nawet samych zainteresowanych! Coraz więcej seniorów skarży się, że nie prosili o specjalne godziny na zakupy i woleliby, żeby sklepy były otwarte dla wszystkich przez cały dzień. Problem mają także właściciele sklepów, a zwłaszcza małych, osiedlowych sklepików. Te miejsca nie zarabiają kokosów, a przez to, że zabiera im się dwie godziny z całego dnia, tracą bardzo dużo. Pustki w trakcie godzin dla seniorów Czasami dochodzi do kuriozalnych sytuacji, gdy podczas godzin dla seniora do sklepu nie przychodzi ani jeden klient. To częste zjawisko na nowych osiedlach, gdzie mieszkają głównie młodzi ludzie. Tak właśnie było w sklepie „Świat Warzyw” w Warszawie, małym warzywniaku na osiedlu „Żoliborz Artystyczny”. Właściciel sklepiku przyznał, że przez godziny dla seniorów obroty bardzo spadły, ponieważ w tym czasie dosłownie nikt nie przychodzi na zakupy. Zdarzy się jeden klient raz na dwa dni. W związku z tym, by ratować swój biznes przedsiębiorca wpadł na ciekawy pomysł! Pomysł na obejście przepisów Pan Piotr Kuźmiński, który jest właścicielem sklepu „Świat Warzyw” kilka dni temu zaprosił klientów na zakupy… online. W trakcie godzin dla seniorów zrobił transmisję na żywo na Facebooku. Wszystkie osoby obserwujące profil warzywniaka dostały powiadomienie o transmisji i na pewno bardzo się zdziwili widząc swój osiedlowy warzywniak, gdzie prowadzona była sprzedaż na żywo, przez internet. Ktoś stwierdził, że to zupełnie jak telezakupy Mango – trzeba przyznać, że coś w tym jest! Pan Piotr powiedział, że już od dłuższego czasu planował wprowadzić taki innowacyjny...

czy kofeina uzależnia
AdobeStock
Newsy
Wypiliście rano kilka kaw i nadal jesteście śpiący? Sprawdźcie, dlaczego kofeina na was nie działa
Czy od kofeiny można się uzależnić? Odpowiadamy na to pytanie!

Kto często pije kawę, ten po pewnym czasie zauważa, że przestaje ona na niego działać tak mocno, jak wcześniej. Uodpornienie się na kofeinę jest jak najbardziej możliwe! Warunkuje to kilka czynników. Sprawdziliśmy, dlaczego po jakimś czasie kawa nie pobudza już tak, jak wcześniej. Tolerancja na kofeinę Najczęściej powodem tego, że kawa już na was nie działa, jest fakt, że zwyczajnie się na nią uodporniliście . Wyrobienie sobie tolerancji na kofeinę jest jak najbardziej możliwe! Im częściej pijecie kawę, tym słabiej ona na was działa. Przez to sięgacie po nią kilkukrotnie w ciągu dnia, by osiągnąć pożądany efekt i się pobudzić.  Czy kofeinę można przedawkować? Jak najbardziej można przedawkować kofeinę , dlatego trzeba uważać, by nie przekroczyć bezpiecznej dziennej dawki. Lekarze zalecają, by przyjmować maksymalnie 400 mg kofeiny dziennie , co odpowiada czterem filiżankom kawy. To znaczy, że jeśli już pijecie kawę w takich ilościach i dalej was ona nie pobudza, to zdecydowanie powinniście sobie zrobić detoks, by odzwyczaić organizm od kofeiny. Genetyczne predyspozycje a nietolerancja kofeiny Możliwe też, że genetycznie jesteście odporni na działanie kofeiny. Według naukowców około 10% ludzkości nosi w sobie gen, który sprawia, że kofeina w ogóle na nich nie działa. Tacy ludzie mogą pić bardzo dużo kawy i nie odczuwać żadnego pobudzenia. Geny to nie jedyny powód. Za wrażliwość na kofeinę odpowiadają także enzymy znajdujące się w wątrobie. Ten o nazwie CYP1A2 odpowiada za metabolizowanie kofeiny. Występuje on w dwóch formach – jedna metabolizuje kofeinę szybko, a druga wolno. Możliwe więc, że wasz organizm po prostu wolniej trawi kofeinę i przez to kawa was tak nie pobudza. Przemęczenie i kawa Kolejną możliwością jest zwykłe przemęczenie. Nawet najmocniejsza kawa...

Stworzył mapę restauracji dla zaszczepionych. Naraził się na atak antyszczepionkowców…
AdobeStock
Newsy
Stworzył mapę restauracji dla zaszczepionych. Naraził się na atak antyszczepionkowców…
Pewien warszawski informatyk stworzył specjalną mapę restauracji dla osób zaszczepionych. Jego projekt spotkał się jednak z ogromnym atakiem ze strony antyszczepionkowców i mężczyzna musiał go zamknąć.

Informatyk Filip Tepper postanowił stworzyć w dobrej wierze mapę restauracji, w których wymagany jest certyfikat zaszczepienia, dzięki której ludzie mogliby bezpiecznie spożywać posiłki. Jego pomysł skończył się jednak fiaskiem, ponieważ został wykorzystany przez antyszczepionkowców: - Chciałem wiedzieć, gdzie będę mógł usiąść i zjeść posiłek, napić się drinka w poczuciu większego bezpieczeństwa. Stwierdziłem, że ta wiedza może przydać się też innym, stąd pomysł na stronę internetową – powiedział Tepper w rozmowie z „Gazetą Wyborczą”. Ostra reakcja środowisk antyszczepionkowych Pomysł niestety spotkał się z wielkim sprzeciwem tak zwanych antyszczepionkowców, którzy zaczęli wchodzić na stronę zpaszportem.pl, aby wykorzystywać udostępnione na niej dane do tego, by zemścić się na restauracjach, które „segregują" klientów na zaszczepionych i niezaszczepionych.  - Musiałem ją zawiesić w wyniku dość natrętnych działań użytkowników wykop.pl. Osoby zaprzeczające istnieniu pandemii stwierdziły, że karą za wymaganie zaświadczeń o szczepieniach będzie masowe wystawianie restauracjom 1 gwiazdki w opiniach Google. Moja mapa dała im platformę do tego, żeby zrobić to jeszcze łatwiej i jeszcze szybciej. Nie chcę im dawać tej satysfakcji – powiedział Tepper. Które warszawskie restauracje nie wpuszczają osób niezaszczepionych? Na liście znalazły się m.in. takie lokale, jak Der Elefant, Spatif, Joel Sharing Concept, Pacyfik, Paloma oraz Peaches Gastro Girls. Właściciel tego pierwszego z nich - Artur Jarczyński - jako pierwszy w Polsce wpadł na pomysł, by wpuszczać do swojego lokalu tylko osoby zaszczepione. Reakcja ludzi była skrajna: - Odbieraliśmy hejterskie telefony, także z groźbami. Ale to nie...