Nie jecie czosnku bo obawiacie się zapachu z ust? Naukowcy zbadali co zjeść żeby go zneutralizować
Adobe Stock
Newsy

Nie jecie czosnku bo boicie się przykrego zapachu z ust? Naukowcy mówią co zjeść, żeby się go pozbyć

Nie odstawiajcie czosnku tylko z powodu zapachu. Jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych, a po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieli jak zwalczyć nieprzyjemny zapach.

Po czosnek sięgamy zawsze wtedy gdy „bierze nas” przeziębienie lub gdy chcemy wydobyć głęboki smak potraw. Warzywo nie tylko nadaje unikalnego aromatu daniom, ale ma też wiele wartości zdrowotnych:  działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzakrzepowo. Nie wyobrażacie pewnie sobie życia bez czosnku, ale co zrobić z zapachem z ust po jego zjedzeniu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się bierze zapach po zjedzeniu czosnku?

Świeży ząbek czosnku ma przyjemny zapach, ale gdy zostanie przekrojony lub zmiażdżony, zapach staje się jeszcze bardziej intensywny. Ta zmiana zapachu powstaje pod wpływem powietrza. Związki zawarte w czosnku pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu przeobrażają się.

Alliina i allinaza to substancje, które występują w czosnku. Nie łączą się jednak w naturze. Do ich połączenia i przemiany dochodzi po naruszeniu komórek ząbka czosnku. Tak powstaje allicyna – odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach czosnku.

Allicyna poza zapachem, ma same zalety, to dzięki niej czosnek ma działania prozdrowotne. Allicyna jest niestabilnym związkiem chemicznym i przekształca się dalej, na końcu, w lotne związki siarki. Na tym etapie zapach jest już wyraźnie nieprzyjemny.

Naukowcy zbadali substancje występujące w oddechu po czosnku, i potwierdzili obecność związków siarki. Pozbycie się tego zapachu jest trudne i trwa długo. Na domiar złego problem nie dotyczy tylko oddechu.

Czosnkowe resztki przedostają się do jelit, a następnie do krwiobiegu. To powoduje, że po zjedzeniu czosnku pachnie nie tylko oddech, ale też pot, mocz. Wydzielamy zapach czosnku niemalże każdym porem ciała. I może to trwać nawet 2 do 3 dni. Na szczęście, naukowcy sprawdzili też jak się go pozbyć.

Zobacz także
Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

Jak usunąć nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku?

Są trzy sposoby zneutralizowania nieprzyjemnego, czosnkowego zapachu:

  1. Można cierpliwie czekać aż organizm sam pozbędzie się lotnych związków siarki.
  2. Można jeść produkty bogate w związki fenolowe, które reagują z substancjami lotnymi i przekształcają je w związki bezzapachowe.
  3. Można jeść produkty bogate w enzymy, które neutralizują lotne substancje.

Które produkty mają działanie neutralizujące?

  • Surowe jabłka
  • Surowa sałata
  • Surowe liście mięty
  • Trzy wyżej wymienione produkty po przetworzeniu np. prażone jabłka, herbata miętowa także działają, ale w mniejszym stopniu
  • Surowa natka pietruszki
  • Tłuste mleko pite podczas zjadania czosnku

Źródło: onet.pl, Youtube/Okiem chemika

jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...

Gotowanie kalafiora
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze
Kalafior to przepyszne i zdrowe warzywo. Warto jeść go przez cały rok, nie tylko w sezonie. Mamy też sposób na nieprzyjemny zapach podczas jego gotowania.

Zupa krem, kalafior zapiekany, a nawet kotlety z kalafiora – to warzywo ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni. Niemniej jednak wciąż najchętniej polskie gospodynie domowe gotują go po prostu w wodzie i podają jako dodatek do drugiego dania. Nie byłoby kalafiora na polskich stołach, gdyby nie jedna kobieta, mocno zasłużona dla polskiej historii i dla naszych kulinariów. Chodzi oczywiście o Bonę Sforzę. Żona króla Zygmunta I Starego sprowadziła do Polski ze słonecznej Italii także i to pyszne warzywo. Zwykle taki kalafior podawany jest z bułką tartą podsmażoną z masłem lub z innym tłuszczem, np. ze smalcem ze skwarkami. Cenne mikroelementy i nie tylko Słyszeliście o tym, że kalafior należy do najbardziej zdrowych warzyw? To wspaniałe, dietetyczne warzywo zawiera w swoim składzie pół tablicy Mendelejewa. Wśród tych pierwiastków znajdują się same potrzebne człowiekowi mikroelementy – sód, potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, cynk, fosfor, miedź. Do tego jeszcze cała gama witamin i innych cennych związków. Brzmi wspaniale, ale wiele osób po prostu nie może znieść nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu gotującego się kalafiora. Jego przyczyną są zawarte w kalafiorze olejki eteryczne. To one właśnie powodują uwalnianie do powietrza związków siarki. Te z kolei są bezpośrednim źródłem nieprzyjemnego zapachu. Te same substancje znajdują się również w innych warzywach, ale w innych proporcjach. Mówimy tu m.in. o kapuście i brokułach. Jak zniwelować zapach kalafiora? Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora? Mamy na to sposoby. Jednym z nich jest dodanie do garnka z gotującym się kalafiorem łyżeczki sody. Biały proszek sprawi, że za jednym zamachem usuniemy nieprzyjemny zapach, a dodatkowo warzywo będzie miało piękny, biały,...

Jak się pozbyć z mieszkania zapachu ryby? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Adobe Stock
Newsy
Jak się pozbyć zapachu ryby z mieszkania? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Nikt nie lubi brzydkich zapachów, a ryba, choć smaczna i zdrowa, niestety pozostawia takie. Podpowiadamy jak je usunąć.

Zapach ryby jest bardzo intensywny i nieprzyjemny. Szczególnie, gdy gotowaliście lub smażyliście rybę, dawno ją zjedliście, zmyliście talerze, a w mieszkaniu cały czas ją czuć. Gdy inne sposoby nie są skuteczne, wtedy z pomocą przychodzi nasz trik. Jak usunąć zapach ryby z pomieszczenia? Znacie tę poradę o usuwaniu zapachu ryby? - Chcesz się pozbyć zapachu czosnku – zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby – zjedz czosnek. Jak widać, niestety nie jest skuteczna i pokazuje, że jeden nieprzyjemny zapach można przykryć drugim, równie nieprzyjemnym.  Najlepszym nawykiem podczas gotowania czy smażenia jest używanie pochłaniacza kuchennego. Niestety, większość ludzi używa go jedynie z powodu... światełka. A dobrze zainstalowany pochłaniacz, który ma prawidłowe ujście do wentylacji, jest pomocny nie tylko do usuwania zapachu ryb. Innym niezawodnym sposobem jest wietrzenie. Choć w bezwietrzne, upalne dni, oraz wówczas, gdy wszystkie okna wychodzą na jedną stronę świata i nie sposób wywołać w mieszkaniu przeciągu, także bywa nieskuteczne. Jednak wietrzenie podczas gotowania oraz w ogóle częste wietrzenie pomieszczeń, należy do najlepszych sposobów na nieprzyjemne zapachy. Jeśli z żadnego z wymienionych pomysłów nie możecie skorzystać lub okazały się nieskuteczne, zastosujcie trik z wodą i octem. Z tych dwóch prostych składników, których nie zabraknie w żadnej kuchni, możecie zrobić naturalne pochłaniacze zapachów. 2 przepisy na naturalny pochłaniacz zapachów Sposób 1: Do szklanki wlejcie wodę z kranu Dodajcie 4-5 łyżek octu i 3 goździki Ustawcie szklankę w pomieszczeniu, z którego chcecie sunąć nieprzyjemny zapach Sposób 2: Jabłko obierzcie ze skórki i...

Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?
Pixabay
Newsy
Zróbcie test genów za pomocą szparagów. Wystarczy zwrócić uwagę na ten nietypowy szczegół po jedzeniu
To genetyczna ciekawostka. Sprawdźcie czy macie tę genetyczna mutację.

Sezon na szparagi w pełni. Kończy się on jednak równie szybko, jak się zaczyna. Jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, polecamy przyrządzenie  zupy szparagowej , prostych szparagów zapiekanych , lub szparagów w boczku . Zdecydowanie warto włączyć je do swojego jadłospisu. Niektórzy ludzie (ok. 40 % społeczeństwa) po zjedzeniu szparagów zauważają jednak coś ciekawego… Szparagowy test genetyczny Chodzi o zapach moczu po zjedzeniu szparagów. Niektóre osoby twierdzą, ze niesamowicie cuchnie. Inni nie obserwują takiej zależności. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Chodzi o geny… Przeprowadzanie poważnych badań naukowych na ten temat na pierwszy rzut oka może wydawać się dość dziwne. Naukowcy jednak bardzo szczegółowo postanowili opracować to zagadnienie. Wykazano, że osoby, które nie czują dziwnego zapachu własnego moczu po zjedzeniu szparagów, nie będą też czuły jej u w moczu innych osób. Oznacza to, że różnice genetyczne dotyczą tylko i wyłącznie możliwości wykrycia tego zapachu. Osoby, które go nie czują po zjedzeniu szparagów, także mają mocz o specyficznym zapachu, który mogłyby wyczuć jedynie osoby wrażliwe na tą woń. Dlaczego mocz po szparagach dziwnie pachnie? Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu winne są geny! Konkretniej, odpowiada za to chromosom 1, zawierający wiele genów z rodziny receptorów węchowych typu 2. Dziwny zapach moczu powstaje przez zawartość metanotiolu i tioestru S-metylowego. Te związki powstają na skutek oddziaływania enzymów przewodu pokarmowego na kwas asparaginowy, który w dużej ilości zawarty jest w szparagach. Związki te przedostają się do moczu i nadają mu podobno charakterystyczny zapach. Co ciekawe, ansomia szparagowa, czyli brak zdolności wyczuwania...