Nie jecie czosnku bo obawiacie się zapachu z ust? Naukowcy zbadali co zjeść żeby go zneutralizować
Adobe Stock
Newsy

Nie jecie czosnku bo boicie się przykrego zapachu z ust? Naukowcy mówią co zjeść, żeby się go pozbyć

Nie odstawiajcie czosnku tylko z powodu zapachu. Jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych, a po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieli jak zwalczyć nieprzyjemny zapach.

Po czosnek sięgamy zawsze wtedy gdy „bierze nas” przeziębienie lub gdy chcemy wydobyć głęboki smak potraw. Warzywo nie tylko nadaje unikalnego aromatu daniom, ale ma też wiele wartości zdrowotnych:  działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzakrzepowo. Nie wyobrażacie pewnie sobie życia bez czosnku, ale co zrobić z zapachem z ust po jego zjedzeniu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się bierze zapach po zjedzeniu czosnku?

Świeży ząbek czosnku ma przyjemny zapach, ale gdy zostanie przekrojony lub zmiażdżony, zapach staje się jeszcze bardziej intensywny. Ta zmiana zapachu powstaje pod wpływem powietrza. Związki zawarte w czosnku pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu przeobrażają się.

Alliina i allinaza to substancje, które występują w czosnku. Nie łączą się jednak w naturze. Do ich połączenia i przemiany dochodzi po naruszeniu komórek ząbka czosnku. Tak powstaje allicyna – odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach czosnku.

Allicyna poza zapachem, ma same zalety, to dzięki niej czosnek ma działania prozdrowotne. Allicyna jest niestabilnym związkiem chemicznym i przekształca się dalej, na końcu, w lotne związki siarki. Na tym etapie zapach jest już wyraźnie nieprzyjemny.

Naukowcy zbadali substancje występujące w oddechu po czosnku, i potwierdzili obecność związków siarki. Pozbycie się tego zapachu jest trudne i trwa długo. Na domiar złego problem nie dotyczy tylko oddechu.

Czosnkowe resztki przedostają się do jelit, a następnie do krwiobiegu. To powoduje, że po zjedzeniu czosnku pachnie nie tylko oddech, ale też pot, mocz. Wydzielamy zapach czosnku niemalże każdym porem ciała. I może to trwać nawet 2 do 3 dni. Na szczęście, naukowcy sprawdzili też jak się go pozbyć.

Zobacz także
Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

Jak usunąć nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku?

Są trzy sposoby zneutralizowania nieprzyjemnego, czosnkowego zapachu:

  1. Można cierpliwie czekać aż organizm sam pozbędzie się lotnych związków siarki.
  2. Można jeść produkty bogate w związki fenolowe, które reagują z substancjami lotnymi i przekształcają je w związki bezzapachowe.
  3. Można jeść produkty bogate w enzymy, które neutralizują lotne substancje.

Które produkty mają działanie neutralizujące?

  • Surowe jabłka
  • Surowa sałata
  • Surowe liście mięty
  • Trzy wyżej wymienione produkty po przetworzeniu np. prażone jabłka, herbata miętowa także działają, ale w mniejszym stopniu
  • Surowa natka pietruszki
  • Tłuste mleko pite podczas zjadania czosnku

Źródło: onet.pl, Youtube/Okiem chemika

Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze
Podajemy, które produkty powodują zmianę zapachu potu, oraz które z nich dodatkowo niszczą zdrowie. Czym prędzej zrezygnujcie z ich jedzenia, a poczujecie różnicę.

Są kraje, w których używa się tak dużo przypraw, że skóra ich mieszkańców stale wydziela intensywny, specyficzny zapach. Do takich krajów należą Indie, gdzie przypraw takich jak kurkuma, mieszanka curry czy garam masala, dodaje się całymi łyżkami, a nie łyżeczkami czy szczyptami jak u nas. Istnieje jednak żywność popularna i u nas, po której zjedzeniu możecie się skarżyć na nieprzyjemnie pachnący pot. Po których produktach zmienia się zapach potu i czy są szkodliwe dla zdrowia? Dlaczego po zjedzeniu niektórych dań zmienia się zapach potu? Jeśli porównacie ze sobą zapach potu niemowlaka i dorosłego człowieka, zauważycie pewnie ogromną różnicę. Zapach potu niemowlaka jest niemal bezwonny, podczas gdy zapach dorosłego, potrafi być bardzo nieprzyjemny. W okresie dojrzewanie zaczynają funkcjonować gruczoły apokrynowe, przez które usuwane są z organizmu produkty przemiany materii. Stosowana dieta może bardzo poważnie wpływać na pot i powodować, że staje się on jeszcze bardziej intensywny. Są takie potrawy i warzywa, po których zjedzeniu skóra zaczyna wydzielać wyraźny odór. Nie należy jednak od razu z nich rezygnować. Należą do nich: Cebula, czosnek i por – warzywa cebulowe zawierają duże ilości związków siarkowych. To z ich powodu skóra intensywnie pachnie. Mimo to warto te warzywa jeść, bo wspomagają odporność i mają wiele właściwości zdrowotnych. Należy jednak włączać je do diety z umiarem Warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka, brokuły, kalafior czy szparagi. Także obecne w nich związki siarki mające tak zwany zapach zgniłych jaj, powodują wydzielanie przez organizm przykrego zapachu. Także te warzywa są wartościowe dla zdrowia, dlatego warto regularnie je jeść, zwracając uwagę na ich sezonowość: kapustę,...

Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób
AdobeStock
Newsy
Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób
Da się obrać czosnek szybko i praktycznie bez brzydkiego zapachu na dłoniach? Owszem - zobaczcie, jak to zrobić.

Świeży czosnek doskonale podkreśla każde danie i sprawia, że jego smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Czosnek ma niestety jedną, dość poważną wadę. Jest nią oczywiście jego charakterystyczny, silny zapach. Po obraniu czosnku nawet kilkukrotne umycie dłoni nie gwarantuje, że brzydki smrodek zniknie. Da się jednak temu zapobiec - znaleźliśmy skuteczny sposób.  Jak obrać czosnek bez pobrudzenia rąk? Wiecie, że czosnek da się obrać w sposób, który jest jednocześnie szybki i gwarantuje brak brzydkiego zapachu na dłoniach? Potrzebna wam będzie do tego jedynie woda. Ząbki czosnku włóżcie do miseczki z wodą, odczekajcie chwilę, a następnie je obierzcie. Łupiny będą z łatwością odchodzić, a do tego zapach świeżego czosnku nie będzie tak intensywny na dłoniach.  Skąd bierze się zapach czosnku? Zauważyliście, że czosnek w łupinach nie ma zbyt intensywnego zapachu, a ten obrany i przekrojony - wręcz przeciwnie? Wszystko za sprawą enzymu - allinazy. Znajdziecie go także w cebuli. To on odpowiada za niezbyt przyjemny zapach tych warzyw. Gdy je przekroicie, allinaza wchodzi w reakcję z powietrzem i powstaje siarczek, który odpowiada za charakterystyczną woń. To przez niego po zjedzeniu czosnku mamy nieprzyjemny oddech, a przy spożyciu dużych ilości można wręcz… zacząć zwyczajnie śmierdzieć, ponieważ allinaza jest wydalana także z potem. Jeżeli więc najedliście się dużo czosnku, wasze otoczenie może to odczuwać nawet na następny dzień.  Jak zneutralizować zapach czosnku? Zapachu czosnku z ust nie da się tak łatwo pozbyć. Umycie zębów czy żucie miętowej gumy niewiele pomoże. Do problemu trzeba podejść z innej strony i zneutralizować enzym, który odpowiada za smrodek. Pomoże w tym zjedzenie na przykład jabłka albo wypicie soku z cytryny - owoce te zawierają enzymy, które zadziałają jak...

jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...

Gotowanie kalafiora
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze
Kalafior to przepyszne i zdrowe warzywo. Warto jeść go przez cały rok, nie tylko w sezonie. Mamy też sposób na nieprzyjemny zapach podczas jego gotowania.

Zupa krem, kalafior zapiekany, a nawet kotlety z kalafiora – to warzywo ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni. Niemniej jednak wciąż najchętniej polskie gospodynie domowe gotują go po prostu w wodzie i podają jako dodatek do drugiego dania. Nie byłoby kalafiora na polskich stołach, gdyby nie jedna kobieta, mocno zasłużona dla polskiej historii i dla naszych kulinariów. Chodzi oczywiście o Bonę Sforzę. Żona króla Zygmunta I Starego sprowadziła do Polski ze słonecznej Italii także i to pyszne warzywo. Zwykle taki kalafior podawany jest z bułką tartą podsmażoną z masłem lub z innym tłuszczem, np. ze smalcem ze skwarkami. Cenne mikroelementy i nie tylko Słyszeliście o tym, że kalafior należy do najbardziej zdrowych warzyw? To wspaniałe, dietetyczne warzywo zawiera w swoim składzie pół tablicy Mendelejewa. Wśród tych pierwiastków znajdują się same potrzebne człowiekowi mikroelementy – sód, potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, cynk, fosfor, miedź. Do tego jeszcze cała gama witamin i innych cennych związków. Brzmi wspaniale, ale wiele osób po prostu nie może znieść nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu gotującego się kalafiora. Jego przyczyną są zawarte w kalafiorze olejki eteryczne. To one właśnie powodują uwalnianie do powietrza związków siarki. Te z kolei są bezpośrednim źródłem nieprzyjemnego zapachu. Te same substancje znajdują się również w innych warzywach, ale w innych proporcjach. Mówimy tu m.in. o kapuście i brokułach. Jak zniwelować zapach kalafiora? Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora? Mamy na to sposoby. Jednym z nich jest dodanie do garnka z gotującym się kalafiorem łyżeczki sody. Biały proszek sprawi, że za jednym zamachem usuniemy nieprzyjemny zapach, a dodatkowo warzywo będzie miało piękny, biały,...