Nie gotujcie pierogów przed mrożeniem. Zamiast tego, zróbcie 1 prostą rzecz
AdobeStock
Newsy

Nie gotujcie pierogów przed mrożeniem. Zamiast tego, zróbcie tę 1 prostą rzecz

Gotowanie pierogów przed zamrożeniem może sprawić, że danie to nie będzie zbyt smaczne po odgrzaniu. Ale istnieje inna, znacznie szybsza metoda! Spróbujcie sami.

Pierogów robi się albo dużo, albo nie robi się ich wcale. Jednak nie każda rodzina jest w stanie przejeść ich w olbrzymiej ilości od razu, dlatego w tej sytuacji wybawieniem jest duża zamrażarka. Jak jednak zamrozić pierogi w taki sposób, by po rozmrożeniu były nadal smaczne i się nie rozpadały? I jak długo w ogóle można je trzymać w zamrażarce? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.

Jak zamrozić pierogi?

Mrożenie pierogów to wcale nie jest taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Jeśli włożycie je do zamrażarki surowe, to wówczas będą twarde po odmrożeniu. Z kolei jeśli gotujecie w normalny sposób wcześniej pierogi, to istnieje duże prawdopodobieństwo, żę będą się rozpadać. Jak w takim razie należy z nimi postępować?

Poradą na ten temat podzieliła się Ania Starmach na swoim blogu. Gwiazda „MasterChef” wyjawiła własny sposób na mrożenie pierogów - blanszowanie. Zobaczcie, jak to zrobić:

  1. Zagotujcie w garnku lekko osoloną wodę z olejem.

  2. Gdy będzie już wrzeć, wrzućcie do niej pierogi na 30 sekund i od razu wyciągnijcie. 

  3. Dużą tackę lub blachę posypcie mąką i wyłóżcie na niej pierogi, by wyschły i ostygły. Nie mogą się ze sobą stykać - to bardzo ważne!

  4. Gdy osiągną już temperaturę pokojową, włóżcie je do zamrażarki na 2 godziny.

  5. Po tym czasie wyjmijcie wstępnie zamrożone pierogi, przesypcie do worków i włóżcie z powrotem do zamrażarki.

Dzięki mrożeniu pierogów na tacce, unikniecie częstego problemu jakim jest ich sklejanie się. Ten krok można jednak pominąć i zamrozić je od razu w woreczku plastikowym. Potem jednak uważajcie podczas ich odgotowywania, by nie naruszyć delikatnego ciasta.

 Tak zamrożone pierogi można przechowywać w zamrażalniku przez około 2-3 miesiące. 

Zobacz także
Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

pierogi rozpadają się

Pulchne i miękkie ciasto na pierogi bez rozklejania. Wyjdzie wam, o ile nie zrobicie tej rzeczy

Jak rozmrażać pierogi?

A jak odmrozić pierogi? Dzięki blanszowaniu nie rozpadają się one tak łatwo podczas gotowania, dlatego spokojnie możecie wrzucić zamrożone pierogi do wrzątku i gotować, aż będą miękkie.

Ania Starmach poleca też alternatywny sposób podgrzania pierogów, jakim jest gotowanie ich na parze - dzięki tej metodzie ich ciasto będzie bardzo delikatne i sprężyste. Możecie też podsmażyć je od razu po prostu na patelni, jednak zalecamy wcześniej wyciągnąć pierogi z zamrażarki i poczekać, aż się rozmrożą. 

Źródło: aniastarmach.pl  

Kotlety mielone

Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego
AdobeStock
Newsy
Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego
Maliny to wspaniałe i bardzo zdrowe owoce, dlatego warto cieszyć się ich smakiem przez cały rok. W tym celu trzeba je jednak prawidłowo zamrozić, a podczas tego procesu łatwo popełnić błędy.

Świeże maliny wciąż można kupić późnym latem, a nawet do początku jesieni. Można przygotować z nich pyszny i zdrowy dżem lub zrobić mus do ciast i deserów. Warto również część z nich zamrozić. Zobaczcie, jak to zrobić, by zachowały pełnię wartości i wyglądu.  Jak przygotować maliny do mrożenia?  Zanim zamrozicie maliny, musicie je dokładnie przejrzeć. Selekcja polega na odrzuceniu wszelkich nadgniłych, spleśniałych, robaczywych, podejrzanie wyglądających i uszkodzonych okazów. W przypadku malin jest to szczególnie ważne, bo psują się niemiłosiernie szybko.  Do zamrożenia najlepiej nadają się maliny bardzo świeże – takie, które dopiero co zebraliście na działce lub kupiliście na straganie. Choć niska temperatura wydłuża ich trwałość, nie poprawia jednak jakości.  Gdy wybierzecie już najlepsze egzemplarze, musicie je dokładnie umyć. Mrożenie nie zabija bakterii i drobnoustrojów, dlatego najlepiej pozbyć się ich od razu.   Następnie powinniście je bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Co prawda, nigdy nie uda się wam wysuszyć ich całkowicie, ale im mniej wody na nich pozostanie, tym lepiej. Mokre maliny pokryją się warstwą lodu, który zniekształci owoce i sprawi, że po rozmrożeniu będą się nadawały jedynie na dżem.   Jak powinno się prawidłowo mrozić maliny?  Umyte i osuszone owoce ułóżcie na desce, tacce, lub w szerokim i płytkim pojemniku. Maliny nie powinny stykać się ze sobą. W innym wypadku się połączą.  Tak przygotowane włóżcie do zamrażalnika i zostawcie na kilka godzin.  Po tym czasie możecie je wyciągnąć z zamrażarki i szybko przerzucić do woreczka lub mniejszego pojemnika. Macie wtedy gwarancję, że się nie posklejają, gdy będą już zamrożone.  ...

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
AdobeStock
Newsy
Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
Wiedzieliście, że pieczarki można zamrozić? Poznajcie metodę mrożenia tych grzybów. Przyda się wam, gdy zostanie ich wam za dużo po przygotowaniu obiadu.

Te pospolite grzyby dostępne w każdym supermarkecie są już stałym elementem w polskiej kuchni. Można je kupić w sklepach przez cały rok, dlatego mało kto zastanawia się nad tym, czy pieczarki nadają się do mrożenia. A to błąd, ponieważ grzyby te jak najbardziej można zamrozić i dzięki temu trochę zaoszczędzić - na przykład, gdy trafi się atrakcyjna promocja na pieczarki, a wy akurat nie macie pomysłu na to, co zrobić z ich dużą ilością. Rozwiązaniem jest w tej sytuacji mrożenie - opisujemy, jak to zrobić, by pieczarki po rozmrożeniu były nadal smaczne.  Czy pieczarki można mrozić? Pytanie, jakie się nasuwa wielu osobom z pewnością jest takie - czy pieczarki można w ogóle zamrozić? Tak samo jak inne grzyby, pieczarki można mrozić, ale pod kilkoma warunkami. Po pierwsze, grzyby muszą zostać dokładnie oczyszczone z ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej obrać je, by mieć pewność, że w grzybach nie zostanie ziemia ani pleśń. Po drugie, pieczarki muszą być świeże - mrożenie starych grzybów mija się z celem.  Jak zamrozić pieczarki? Mrożenie pieczarek, tak jak każda inna czynność w kuchni, wymaga stosowania się do pewnych zasad: blanszowanie - przez zamrożeniem pieczarki należy zblanszować, by zachowały swój kolor. W przeciwnym razie mogą ściemnieć! Surowe pieczarki wrzućcie do wrzątku na około minutę, a później opłuczcie dokładnie zimną wodą. Po wysuszeniu pieczarki nadają się do zamrożenia.  krojenie - jeśli wiecie już, do czego wykorzystacie pieczarki, przed zamrożeniem warto je wcześniej pokroić w taki sposób, jaki wam najbardziej odpowiada - na przykład w ćwiartki albo plasterki.  sposób mrożenia - w przypadku pieczarek należy zastosować tę samą zasadę, co przy mrożeniu całych owoców. Osuszone grzyby rozłóżcie na blaszce lub w pojemniku na papierze do...

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nadaje mu lekkości
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nada mu lekkości 
Ania Starmach zachwyca kolejnym przepisem. Tym razem jest to kruche ciasto jagodowe, przełamane smakiem malin i ze złotą kruszonką na wierzchu. Do ciasta Ania dodaje jeszcze 1 składnik, dzięki któremu ma ono lżejszą konsystencję.

Sezon na jagody warto wykorzystać w pełni. Zapewne jedliście już pierogi z jagodami i jagodzianki. Teraz czas na ciasto jagodowe od Ani. Kruche ciasto jest szczodrze wypełnione tymi owocami. Po prostu idealne na leniwe, letnie popołudnie.  Ciasto Ani Starmach ma kilka niespodzianek  To ciasto jest proste w przygotowaniu i robi się je naprawdę błyskawicznie. Jest też wyjątkowo kruche. A to dzięki dużej ilości żółtek, które Ania dodała do tego przepisu.  Jedną z niespodzianek w cieście są maliny. Jeżeli zdążyliście już zrobić konfiturę malinową, to tu możecie ją wykorzystać. Jeżeli nie, użyjcie kupnej. Świetnie przełamie i podbije smak jagód. Aby jeszcze przyjemniej się je jadło jest w nim też beza, ale nie typowo krucha, ale raczej łącząca się z owocami i nadająca ciastu delikatniejszej, lżejszej konsystencji.   Przepis na ciasto jagodowe z kruszonką:   Składniki:  Na ciasto:  500 g mąki pszennej (opakowanie)  200 g masła (kostka)  150 g cukru  4 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Na nadzienie:  300 g jagód  200 g konfitury malinowej (domowej roboty lub kupnej) Na bezę:   120 g cukru  4 białka  Sposób przygotowania:  Składniki ciasta wymieszajcie i podzielcie na dwie części. W proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóżcie do zamrażarki, większą do lodówki.  Po 30 minutach wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i rozwałkujcie. Przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najodpowiedniejsza będzie forma o wymiarach 20 x 30 cm.  Ciasto ponakłuwajcie widelcem i...

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Zrobiliście zapasy masła i chcecie je zamrozić? Oto jak należy to zrobić. To naprawdę proste!

Ceny masła w Polsce przyprawiają wielu z nas o zawrót głowy. Obecnie sięgają one już nawet 8 zł, a będą jeszcze wyższe. Jeśli kupiliście na promocji masło i chcecie zamrozić część swoich zapasów, podpowiemy wam, jak to zrobić prawidłowo. Jak zamrozić masło? Zarówno masło solone, jak i niesolone, bardzo dobrze zamrażają. Podczas zamrażania masła należy przechowywać je w oryginalnym kartoniku i umieścić w zamykanej torbie do przechowywania w zamrażarce, aby chronić jego delikatny smak. Jednak zanim zamrozicie masło, pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy - masło, które przeznaczamy do zamrożenia zawsze powinno być świeże. Nigdy nie zamrażajcie masła przeterminowanego. Jak prawidłowo zamrozić masło? Istnieje kilka sposobów. Wybierzcie ten, który wam najbardziej odpowiada. Mrożenie masła w kostce. Masło możecie zamrozić w oryginalnym opakowaniu w kostce. Metoda ta ma jedną ważną zaletę - dzięki niej znacie datę przydatności masła do spożycia. Wystarczy, że umieścicie takie masło w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Dzięki temu nie będzie ono pochłaniało innych zapachów z waszej zamrażarki. Możecie też dodatkowo zawinąć kostkę masła w folię spożywczą lub aluminiową i umieścić w torebce do zamrażania. Mrożenie masła w kawałkach. Pokrójcie kostki masła na mniejsze kawałki, a następnie zawińcie je pojedynczo i włóżcie do zamykanej torebki w zamrażarce. Pamiętajcie o dokładnym oznaczeniu daty mrożenia na torebce. Jak długo można mrozić masło? Właściwie przechowywane, niesolone masło może zostać zamrożone na okres od 6-9 miesięcy. Solone masło możecie mrozić o wiele dłużej – nawet do 24 miesięcy. Jak szybko rozmrozić masło? Aby rozmrozić...