Nie gotujcie pierogów przed mrożeniem. Zamiast tego, zróbcie 1 prostą rzecz
AdobeStock
Newsy

Nie gotujcie pierogów przed mrożeniem. Zamiast tego, zróbcie tę 1 prostą rzecz

Gotowanie pierogów przed zamrożeniem może sprawić, że danie to nie będzie zbyt smaczne po odgrzaniu. Ale istnieje inna, znacznie szybsza metoda! Spróbujcie sami.

Pierogów robi się albo dużo, albo nie robi się ich wcale. Jednak nie każda rodzina jest w stanie przejeść ich w olbrzymiej ilości od razu, dlatego w tej sytuacji wybawieniem jest duża zamrażarka. Jak jednak zamrozić pierogi w taki sposób, by po rozmrożeniu były nadal smaczne i się nie rozpadały? I jak długo w ogóle można je trzymać w zamrażarce? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.

Jak zamrozić pierogi?

Mrożenie pierogów to wcale nie jest taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Jeśli włożycie je do zamrażarki surowe, to wówczas będą twarde po odmrożeniu. Z kolei jeśli gotujecie w normalny sposób wcześniej pierogi, to istnieje duże prawdopodobieństwo, żę będą się rozpadać. Jak w takim razie należy z nimi postępować?

Poradą na ten temat podzieliła się Ania Starmach na swoim blogu. Gwiazda „MasterChef” wyjawiła własny sposób na mrożenie pierogów - blanszowanie. Zobaczcie, jak to zrobić:

  1. Zagotujcie w garnku lekko osoloną wodę z olejem.

  2. Gdy będzie już wrzeć, wrzućcie do niej pierogi na 30 sekund i od razu wyciągnijcie. 

  3. Dużą tackę lub blachę posypcie mąką i wyłóżcie na niej pierogi, by wyschły i ostygły. Nie mogą się ze sobą stykać - to bardzo ważne!

  4. Gdy osiągną już temperaturę pokojową, włóżcie je do zamrażarki na 2 godziny.

  5. Po tym czasie wyjmijcie wstępnie zamrożone pierogi, przesypcie do worków i włóżcie z powrotem do zamrażarki.

Dzięki mrożeniu pierogów na tacce, unikniecie częstego problemu jakim jest ich sklejanie się. Ten krok można jednak pominąć i zamrozić je od razu w woreczku plastikowym. Potem jednak uważajcie podczas ich odgotowywania, by nie naruszyć delikatnego ciasta.

 Tak zamrożone pierogi można przechowywać w zamrażalniku przez około 2-3 miesiące. 

Zobacz także
Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

pierogi rozpadają się

Pulchne i miękkie ciasto na pierogi bez rozklejania. Wyjdzie wam, o ile nie zrobicie tej rzeczy

Jak rozmrażać pierogi?

A jak odmrozić pierogi? Dzięki blanszowaniu nie rozpadają się one tak łatwo podczas gotowania, dlatego spokojnie możecie wrzucić zamrożone pierogi do wrzątku i gotować, aż będą miękkie.

Ania Starmach poleca też alternatywny sposób podgrzania pierogów, jakim jest gotowanie ich na parze - dzięki tej metodzie ich ciasto będzie bardzo delikatne i sprężyste. Możecie też podsmażyć je od razu po prostu na patelni, jednak zalecamy wcześniej wyciągnąć pierogi z zamrażarki i poczekać, aż się rozmrożą. 

Źródło: aniastarmach.pl  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
AdobeStock
Newsy
Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
Wiedzieliście, że pieczarki można zamrozić? Poznajcie metodę mrożenia tych grzybów. Przyda się wam, gdy zostanie ich wam za dużo po przygotowaniu obiadu.

Te pospolite grzyby dostępne w każdym supermarkecie są już stałym elementem w polskiej kuchni. Można je kupić w sklepach przez cały rok, dlatego mało kto zastanawia się nad tym, czy pieczarki nadają się do mrożenia. A to błąd, ponieważ grzyby te jak najbardziej można zamrozić i dzięki temu trochę zaoszczędzić - na przykład, gdy trafi się atrakcyjna promocja na pieczarki, a wy akurat nie macie pomysłu na to, co zrobić z ich dużą ilością. Rozwiązaniem jest w tej sytuacji mrożenie - opisujemy, jak to zrobić, by pieczarki po rozmrożeniu były nadal smaczne.  Czy pieczarki można mrozić? Pytanie, jakie się nasuwa wielu osobom z pewnością jest takie - czy pieczarki można w ogóle zamrozić? Tak samo jak inne grzyby, pieczarki można mrozić, ale pod kilkoma warunkami. Po pierwsze, grzyby muszą zostać dokładnie oczyszczone z ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej obrać je, by mieć pewność, że w grzybach nie zostanie ziemia ani pleśń. Po drugie, pieczarki muszą być świeże - mrożenie starych grzybów mija się z celem.  Jak zamrozić pieczarki? Mrożenie pieczarek, tak jak każda inna czynność w kuchni, wymaga stosowania się do pewnych zasad: blanszowanie - przez zamrożeniem pieczarki należy zblanszować, by zachowały swój kolor. W przeciwnym razie mogą ściemnieć! Surowe pieczarki wrzućcie do wrzątku na około minutę, a później opłuczcie dokładnie zimną wodą. Po wysuszeniu pieczarki nadają się do zamrożenia.  krojenie - jeśli wiecie już, do czego wykorzystacie pieczarki, przed zamrożeniem warto je wcześniej pokroić w taki sposób, jaki wam najbardziej odpowiada - na przykład w ćwiartki albo plasterki.  sposób mrożenia - w przypadku pieczarek należy zastosować tę samą zasadę, co przy mrożeniu całych owoców. Osuszone grzyby rozłóżcie na blaszce lub w pojemniku na papierze do...

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nadaje mu lekkości
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nada mu lekkości 
Ania Starmach zachwyca kolejnym przepisem. Tym razem jest to kruche ciasto jagodowe, przełamane smakiem malin i ze złotą kruszonką na wierzchu. Do ciasta Ania dodaje jeszcze 1 składnik, dzięki któremu ma ono lżejszą konsystencję.

Sezon na jagody warto wykorzystać w pełni. Zapewne jedliście już pierogi z jagodami i jagodzianki. Teraz czas na ciasto jagodowe od Ani. Kruche ciasto jest szczodrze wypełnione tymi owocami. Po prostu idealne na leniwe, letnie popołudnie.  Ciasto Ani Starmach ma kilka niespodzianek  To ciasto jest proste w przygotowaniu i robi się je naprawdę błyskawicznie. Jest też wyjątkowo kruche. A to dzięki dużej ilości żółtek, które Ania dodała do tego przepisu.  Jedną z niespodzianek w cieście są maliny. Jeżeli zdążyliście już zrobić konfiturę malinową, to tu możecie ją wykorzystać. Jeżeli nie, użyjcie kupnej. Świetnie przełamie i podbije smak jagód. Aby jeszcze przyjemniej się je jadło jest w nim też beza, ale nie typowo krucha, ale raczej łącząca się z owocami i nadająca ciastu delikatniejszej, lżejszej konsystencji.   Przepis na ciasto jagodowe z kruszonką:   Składniki:  Na ciasto:  500 g mąki pszennej (opakowanie)  200 g masła (kostka)  150 g cukru  4 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Na nadzienie:  300 g jagód  200 g konfitury malinowej (domowej roboty lub kupnej) Na bezę:   120 g cukru  4 białka  Sposób przygotowania:  Składniki ciasta wymieszajcie i podzielcie na dwie części. W proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóżcie do zamrażarki, większą do lodówki.  Po 30 minutach wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i rozwałkujcie. Przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najodpowiedniejsza będzie forma o wymiarach 20 x 30 cm.  Ciasto ponakłuwajcie widelcem i...

Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać
Adobe Stock
Newsy
Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? Tylko w ten 1 sposób zachowacie ich smak
Mrożenie jedzenia to doskonały pomysł na świąteczne potrawy, których nie zdołamy zjeść podczas Wigilii.

Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi.  Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy. Uszka mrożone przed i po świętach Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia. Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie. Uszka i pierogi warto też zamrozić jeszcze przed świętami. Zróbcie tak, jeżeli przygotowujecie je zawczasu, wiedząc o tym, że przed świętami zwali się na was cały ogrom pracy związany ze smażeniem ryb czy przygotowywaniem sałatek. Jak mrozić uszka i pierogi? W tym przypadku istnieją dwie szkoły. Jedna z nich mówi o tym, by mrozić wyłącznie pierogi i uszka uprzednio gotowane. To rozwiązanie sprawia, że podczas kolacji wigilijnej wystarczy wam ledwie parę minut gotowania we wrzątku. Gorzej ze smakiem odgrzewanych uszek. Smak lepiej ocali zamrożenie ich jeszcze przed zagotowaniem. By zrobić to w odpowiedni sposób należy postępować wedle poniższej instrukcji - wszystko po to, by uszka i pierogi nie posklejały się w...

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?
YouTube/VillageFoofVillage
Newsy
Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?
Przedziwny pomysł, który zdaje się działać! Też macie ochotę wypróbować ten sposób?

Dzięki powszechności internetu, jesteście w stanie łatwo wymienić się doświadczeniami z wieloma ludźmi na całym świecie. Nikogo nie dziwi już przecież wielogodzinna rozmowa z rodziną żyjącą w innym kraju lub poszukiwanie kuchennych inspiracji na ciekawe dania w sieci. Internet to też potężna baza ciekawych pomysłów kulinarnych. Niedawno pokazywaliśmy wam jak można wykorzystać kuchenną gąbkę , jak łatwo posiekać kapustę , albo jak najprościej umyć piekarnik przy pomocy tabletki do zmywarki . Dziś chcielibyśmy pokazać wam poradę, która z pozoru wydaje się dziwna, ale jest stosowana przez wielu osób w celu osiągnięcia upragnionego efektu. Chodzi o mrożenie… jajek. Jajek w skorupkach! Mrożenie jajek – czy to ma sens? Jajka można oczywiście zamrozić w celu przedłużenia ich świeżości. Trzeba się jednak liczyć z tym, że może w nich pęknąć skorupka. Ci ludzie robią to jednak w zupełnie innym celu. Nie ma to nic wspólnego z konserwacją żywności. Mrożenie jajek pozwala bowiem uzyskać charakterystyczne wypukłe żółtko przy robieniu jajka sadzonego . Sprawdźcie jak to wygląda w dołączonym wideo. Żeby skorzystać z tej metody trzeba włożyć jajko w skorupce do zamrażarki i pozostawić je tam na przynajmniej kilkanaście godzin (do pełnego zmrożenia). Po wyjęciu jajka z lodówki trzeba obrać je ze skorupki, a następnie przekroić na pół. Uważajcie bardzo przy krojeniu zamrożonego jajka. Jest niezwykle śliskie i łatwo można skaleczyć się przy próbie jego przekrojenia. Musicie jednak użyć wystarczająco ostrego noża. Róbcie to po prostu ostrożnie. Zamrożone jajko połóżcie na patelni i pogrzejcie ją. Jajko będzie się powoli rozmrażać i jednocześnie lekko smażyć. To też ciekawy wizualnie proces. Białko jajka ścina się, a wnętrze (żółtko)...