Pierogów robi się albo dużo, albo nie robi się ich wcale. Jednak nie każda rodzina jest w stanie przejeść ich w olbrzymiej ilości od razu, dlatego w tej sytuacji wybawieniem jest duża zamrażarka. Jak jednak zamrozić pierogi w taki sposób, by po rozmrożeniu były nadal smaczne i się nie rozpadały? I jak długo w ogóle można je trzymać w zamrażarce? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.

Jak zamrozić pierogi?

Mrożenie pierogów to wcale nie jest taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Jeśli włożycie je do zamrażarki surowe, to wówczas będą twarde po odmrożeniu. Z kolei jeśli gotujecie w normalny sposób wcześniej pierogi, to istnieje duże prawdopodobieństwo, żę będą się rozpadać. Jak w takim razie należy z nimi postępować?

Poradą na ten temat podzieliła się Ania Starmach na swoim blogu. Gwiazda „MasterChef” wyjawiła własny sposób na mrożenie pierogów - blanszowanie. Zobaczcie, jak to zrobić:

Zobacz także:

  1. Zagotujcie w garnku lekko osoloną wodę z olejem.

  2. Gdy będzie już wrzeć, wrzućcie do niej pierogi na 30 sekund i od razu wyciągnijcie. 

  3. Dużą tackę lub blachę posypcie mąką i wyłóżcie na niej pierogi, by wyschły i ostygły. Nie mogą się ze sobą stykać - to bardzo ważne!

  4. Gdy osiągną już temperaturę pokojową, włóżcie je do zamrażarki na 2 godziny.

  5. Po tym czasie wyjmijcie wstępnie zamrożone pierogi, przesypcie do worków i włóżcie z powrotem do zamrażarki.

Dzięki mrożeniu pierogów na tacce, unikniecie częstego problemu jakim jest ich sklejanie się. Ten krok można jednak pominąć i zamrozić je od razu w woreczku plastikowym. Potem jednak uważajcie podczas ich odgotowywania, by nie naruszyć delikatnego ciasta.

 Tak zamrożone pierogi można przechowywać w zamrażalniku przez około 2-3 miesiące. 

Jak rozmrażać pierogi?

A jak odmrozić pierogi? Dzięki blanszowaniu nie rozpadają się one tak łatwo podczas gotowania, dlatego spokojnie możecie wrzucić zamrożone pierogi do wrzątku i gotować, aż będą miękkie.

Ania Starmach poleca też alternatywny sposób podgrzania pierogów, jakim jest gotowanie ich na parze - dzięki tej metodzie ich ciasto będzie bardzo delikatne i sprężyste. Możecie też podsmażyć je od razu po prostu na patelni, jednak zalecamy wcześniej wyciągnąć pierogi z zamrażarki i poczekać, aż się rozmrożą. 

Źródło: aniastarmach.pl