Słodkie syropy zwykle robi się z owoców i dodaje do herbaty zamiast cukru. Nadają słodki smak, a także zapewniają zastrzyk witamin i podnoszą odporność - z tego względu syropy zwykle stosuje się w okresie jesienno-zimowym.
Ale istnieje kilka wyjątków, jak choćby syrop z mięty. Robi się go latem, gdy mięta jest świeża. Można używać go przez cały rok, choć najlepiej smakuje właśnie w gorące, letnie miesiące. Mięta bardzo orzeźwia, dlatego syrop z tego zioła genialnie pasuje do domowej lemoniady czy drinków. Sprawdźcie, jak go przygotować.
Jak zrobić syrop miętowy?
Składniki:
-
1 kg cukru
-
0,5 kg świeżych liści mięty
-
2 l wody
-
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
-
Zebrane liście mięty (mogą być wraz z gałązkami) wypłuczcie starannie w zimnej wodzie, by pozbyć się z nich piasku i innych zanieczyszczeń.
-
Zagotujcie w garnku 2 litry wody. Wsypcie kilogram cukru, dodajcie sok z cytryny i mieszajcie, aż cukier się rozpuści.
-
Wyłączcie gaz pod garnkiem, a do środka wsypcie miętę. Zamieszajcie i odstawcie na około 8 godzin.
-
Po upływie tego czasu przelejcie syrop przez sitko, by pozbyć się z niego liści mięty.
-
Raz jeszcze zagotujcie syrop. Kiedy zacznie już wrzeć, przelejcie go do słoików.
-
Każdy słoik mocno zakręćcie (ostrożnie - syrop jest gorący) i odwróćcie do góry dnem. Odstawcie w suche, chłodne i ciemne miejsce.
Jak działa syrop z mięty?
Syrop jest bardzo orzeźwiający, dlatego polecamy go szczególnie na lato. Można dodać go do lemoniady albo po prostu rozcieńczyć z wodą, dodać kilka kostek lodu, plasterek z cytryny i pyszny napój na upały gotowy.
Zobacz także:
Ale orzeźwienie to tylko początek listy zalet syropu z mięty. Zioło to słynie ze swojego dobroczynnego wpływu na trawienie i układ pokarmowy. Mięta przynosi ulgę przy zgadze, niestrawności, zaparciach i wzdęciach. Ma działanie łagodzące i pomaga przy zatruciu pokarmowym czy zapaleniu żołądka - mięta pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
Ponadto to orzeźwiające zioło ma lekkie działanie uspokajające i będzie pomocne przy nadmiernym stresie. I choć syrop miętowy pasuje głównie do zimnych napojów na lato, można go stosować przez cały rok. Wzmacnia odporność oraz łagodzi katar i kaszel.