Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar.
Składniki lecznicze z domowej apteczki
W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą.
To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi!
Jak działają poszczególne składniki mikstury?
Zobacz także:
- Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy
- Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel
- Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła.
- Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy
Przepis na domowy syrop na kaszel
Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów.
Składniki
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 duże cytryny
- 3 Łyżki miodu
- 4 -5 goździków
Przygotowanie
- Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok.
- Imbir obierzcie i pokrójcie w cienkie plastry.
- Do słoika wlejcie sok z cytryny, dodajcie kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszajcie
- Zakręćcie słoik i wstawcie do lodówki na jedną dobę.
Po 24 godzinach w lodówce mikstura jest gotowa do spożycia. Pijcie syrop codziennie. Możecie 1-2 łyżki dodawać do herbaty lub jeść bezpośrednio.
Czy imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci?
Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci.
Korzeń imbiru nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, ponieważ działa drażniąco i może wywoływać refluks. Z tego samego powodu nie jest polecany kobietom w ciąży i jego spożycie na tym etapie życia należy ograniczać, a najlepiej unikać dodawania korzenia do potraw. Imbiru nie można też podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia.
Matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia także powinny go wykluczyć z diety. Zmienia on smak mleka, co może nie odpowiadać dziecku.
Źródło: apteline.pl, poradnikzdrowie.pl, medonet.pl