Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar.

Składniki lecznicze z domowej apteczki

W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą.

To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi!

Jak działają poszczególne składniki mikstury?

Zobacz także:

  • Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy
  • Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel
  • Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła.
  • Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy

Przepis na domowy syrop na kaszel

Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów.

Składniki

  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 duże cytryny
  • 3 Łyżki miodu
  • 4 -5 goździków

Przygotowanie

  1. Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok.
  2. Imbir obierzcie i pokrójcie w cienkie plastry.
  3. Do słoika wlejcie sok z cytryny, dodajcie kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszajcie
  4. Zakręćcie słoik i wstawcie do lodówki na jedną dobę.

Po 24 godzinach w lodówce mikstura jest gotowa do spożycia.  Pijcie syrop codziennie. Możecie 1-2 łyżki dodawać do herbaty lub jeść bezpośrednio.

Czy imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci?

Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci.

Korzeń imbiru nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, ponieważ działa drażniąco i może wywoływać refluks. Z tego samego powodu nie jest polecany kobietom w ciąży i jego spożycie na tym etapie życia należy ograniczać, a najlepiej unikać dodawania korzenia do potraw. Imbiru nie  można też podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia.

Matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia także powinny go wykluczyć z diety. Zmienia on smak mleka, co może nie odpowiadać dziecku.

Źródło: apteline.pl, poradnikzdrowie.pl, medonet.pl