Mleko
Pixabay/Pezibear
Newsy

Nalewacie w ten sposób mleko z kartonu? To błąd. Prawidłowa metoda jest zupełnie inna

Zdarza wam się rozlać mleko na pół blatu? Jesteśmy przekonani, że nalewacie je w niewłaściwy sposób.

Mleko towarzyszy wielu osobom  już od rana. Na mleku robicie maślanki, mleko z płatkami podajecie swoim pociechom i mleko wlewacie do ulubionej, parzonej o świcie kawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mleko jako ważny element diety

Choć spożywa się je w różnych postaciach, stanowi jedno z głównych i nieocenionych źródeł wapnia. W sklepach, które znacie, na pewno jego wybór jest ogromny. Od pełnotłustych, po roślinne i bez laktozy. Możecie dzięki temu wybrać takie, które odpowiada wam najbardziej. 

Coraz większą popularnością cieszą się napoje roślinne, które zastępują tradycyjne mleko. Często w polskich kuchniach można znaleźć napoje kokosowe, migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, a także jaglane.

Jeśli zależy wam na zrobieniu napoju roślinnego w domu, nic prostszego! Przydadzą się wam:

  • soja

  • kokos

  • kasza jaglana

  • migdały

  • sezam

  • ryż

Czy mleko krowie jest zdrowe?

Wiele osób niestety nie może pić mleka. Jego zła sława wynika z nietolerancji laktozy. Jeśli jednak nie należycie do grupy, która nie ma problemów z nietolerancją laktozy, to możecie po nie sięgać bez najmniejszych obaw. To produkt bogaty w wapń, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ciała.

Najlepiej przyswajalny jest właśnie z mleka. Szczególne znaczenie ma mleko dla dzieci w okresie rozwojowym. Dzięki niemu kości mogą rosnąć w prawidłowy sposób. Osobom starszym mleko pomaga zapobiegać powstawaniu ubytków w kościach, czyli m.in. groźnej osteoporozie.

Warto docenić dodatkowo pozytywny wpływ mleka na urodę. Zawarte w nim witaminy A, B oraz E spowalniają procesy starzenia się skóry. Przy regularnym piciu mleka skóra będzie widocznie wygładzona i rozświetlona. Mleko podgrzane do niskiej temperatury zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Przy jego gotowaniu, możecie użyć kuchennego termometru. Mleko roślinne, tak samo jak krowie, nadaje się do spożywania na zimno oraz gotowania czy ulubionej kawy.

Jak poprawnie nalewać mleko z kartonu?

Jesteśmy przekonani, że do tej pory mogliście robić to źle. Warto posiadać taką wiedzę, głównie dlatego, że mleko to ogromny sprzymierzeniec osób, które dbają o sylwetkę. Szklanka mleka syci i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.

Najlepiej spożywać je rano lub jeśli macie zgagę. Mleko neutralizuje bowiem działanie soku żołądkowego. Biały napój pomaga również na kaca. Najlepiej wypić szklankę przed spożyciem alkoholu. Mleko osadza się na ścianach żołądka i chroni go przed silnym działaniem napojów alkoholowych. 

Czasami przy nalewaniu mleka z kartonu na blat rozleje się jego część. Prosty sposób pozwoli wam wyeliminować ten problem. Chodzi o to, jak trzymacie karton. Karton mleka należy trzymać tak, aby otwór znajdował się bliżej was, a dalej od szklanki. Dzięki temu nie uronicie ani kropli!

Które mleko jest zdrowsze? Z kartonu czy z butelki? Zdziwicie się
Adobe Stock
Newsy
Które mleko jest lepsze? Z kartonu, z butelki, czy prosto od krowy? Babcia na wsi nie byłaby zadowolona
Poznajcie wady i zalety mleka od krowy, z butelki i z kartonu. Dowiedzcie się, czy warto pić mleko i które najlepiej wybierać dla zdrowia.

Mleko jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Pewnie macie mleko, które najchętniej kupujecie i lubicie dodawać do kawy , płatków lub do gotowania owsianki . Sprawdźcie, czy dokonujecie zdrowego wyboru. Mleko UHT kontra świeże mleko – które jest zdrowsze? UHT to proces, w którym pozbawia się mleko bakterii na skutek podgrzania go na kilka sekund do bardzo wysokiej temperatury, w granicach 120-135 stopni. Dzięki temu procesowi giną bakterie i mleko ma znacznie dłuższą przydatność do spożycia. Karton z mlekiem może stać w sklepie nawet kilka miesięcy . Choć podczas podgrzewania mleka rozkłada się też część witamin, jest to naprawdę niewielka wartość. Mleko UHT cechuje się nieco niższą zawartością witaminy C i witamin z grupy B niż mleko prosto od krowy. Mleko jest jednak wartościowym pokarmem głównie ze względu na zawartość białka, wapnia i minerałów, których zawartość zupełnie nie zmienia się w wyniku procesu UHT. Możecie pić takie mleko z korzyścią dla zdrowia. Jeśli macie dostęp do świeżego mleka ze wsi lub świeżego mleka w butelce, pewnie powiecie, że nie ma porównania w smaku takiego mleka do tego z kartonu. To prawda, ale to przez zwiększoną zawartość tłuszczu. To korzystne pod względem smakowym, ale niekoniecznie pod względem wpływu na zdrowie. Tłuste mleko jest bardzo kaloryczne, pijcie je więc z umiarem. Odtłuszczone mleko możecie jednak stosować bez większych ograniczeń z korzyścią dla zdrowia. Właściwości odżywcze mleka Mleko to wydzielina gruczołów mlecznych ssaków. Najpopularniejsze w Polsce jest oczywiście mleko krowie, które jest najtańsze i najszerzej rozpowszechnione. Często można natknąć się w ostatnim czasie na informacje, że ludzie nie powinni pić mleka. Dla wszystkich wielbicieli nabiału mamy jednak dobrą wiadomość – nie jest to prawda. Mleko nie ma udowodnionych negatywnych...

5 skutecznych sposobów na wzdęcia. Przyniosą wam ulgę
AdobeStock
Newsy
5 skutecznych sposobów na wzdęcia. Przyniosą wam ulgę
Powiedzcie „STOP!” wzdęciom, stosując te proste metody.

Tradycyjne, polskie dania takie jak gołąbki , fasolka po bretońsku czy kapusta zasmażana są wspaniałe w smaku, ale wszystkie powodują pewien mocno wstydliwy problem – wzdęcia i bóle brzucha. W dodatku czasami wzdęcia mogą wam dokuczać, nawet jeśli wcześniej nie zjedliście nic, co mogłoby je powodować. Jak sobie radzić z tym problemem? Poznajcie 5 metod, które pomogą wam przy uporczywych wzdęciach. Skąd biorą się wzdęcia? Wzdęcia to po prostu pęcherzyki powietrza uwięzione w przewodzie pokarmowym. Pojawiają się tam z różnych powodów – często w trakcie trawienia pożywienia i jego fermentacji. Wówczas brzuch jest nabrzmiały i może być bolesny w dotyku. Inną przyczyną wzdęć jest połykanie nadmiernych ilości powietrza, na przykład w trakcie jedzenia. Powodem powstawania dużej ilości gazów w przewodzie pokarmowym są także nietolerancje pokarmowe. Jak poradzić sobie ze wzdęciami? Jeśli dokuczają wam wzdęcia i nie wiecie jak sobie z nimi poradzić, warto zacząć od zmian w swojej diecie i stylu życia. Jeśli po jakimś czasie wymienione niżej sposoby nie pomogą, warto wybrać się do lekarza, który zleci odpowiednie badania. Zero napojów gazowanych – woda gazowana i kolorowe napoje z bąbelkami to jedna z typowych przyczyn powstawania wzdęć. Gaz zawarty w butelce szybko zmieni się w pęcherzyki powietrza w układzie pokarmowym. Warto więc odstawić takie napoje i zacząć pić wodę niegazowaną, soki i herbatę. Nie spieszcie się z jedzeniem – aerofagia, czyli nadmierne połykanie powietrza, łatwo prowadzi do wzdęć. By tego uniknąć, staracie się jeść powoli. Odstawcie gumę do żucia – żucie gumy wzmaga pracę ślinianek, przez co przełyka się znacznie więcej śliny i połyka sporo powietrza. Ponadto zawarte w gumach do żucia słodziki wpływają...

Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?
Pixabay/Pixabay
Newsy
Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?
Na polskim rynku istnieje wiele rodzajów mleka. Ale co powiecie na mleko z ziemniaków?

Mleko krowie, migdałowe, kokosowe, owsiane, sojowe. W polskich sklepach znajdziemy prawdziwe bogactwo różnych rodzajów mleka . Ale czy słyszeliście kiedyś o mleku z ziemniaków ? Jak smakuje takie mleko i do czego może być wykorzystane? Szwedzka firma Veg of Lund stworzyła nową markę o nazwie Dug, w ramach której powstało pierwsze na świecie mleko z ziemniaków. Produkt póki co dostępny jest tylko w internecie. Autorzy pomysłu zapewniają, że Dug pieni się w podobny sposób, jak klasyczne mleko, więc z powodzeniem nada się do przygotowania latte. W odróżnieniu od roślinnych mlek, takich jak mleko migdałowe czy owsiane, jest ono o wiele bardziej ekologiczne i ma przyjemny, delikatny smak. Mleko Dug dostępne jest w trzech wersjach: Original Barista i w wersji niesłodzonej Unsweetened Jeżeli chcecie kupić takie mleko, możecie je dostać m.in. na Amazonie i w serwisie Navesu. Na oficjalnej stronie producenta karton mleka z ziemniaków kosztuje w przeliczeniu na polskie złote 11 zł. Za sześć kartonów o pojemności 1 litra trzeba zapłacić ok. 67 zł. Jak powstało mleko z ziemniaków? Do stworzenia mleka, oczywiście poza ziemniakami, użyto m.in. błonnika z cykorii, oleju rzepakowego i białka grochu. W składzie mleka znajdziemy też witaminy (D, ryboflawinę, B12, kwas foliowy) i naturalne aromaty. Jak zapewniają producenci, nie ma w nim ani grama soi, glutenu, orzechów i składników odzwierzęcych. Stworzenie takiego mleka jest bardziej przyjazne dla środowiska niż wyprodukowanie innych rodzajów mleka na bazie roślin. Dlaczego? Otóż dlatego, że potrzeba do niego choćby dwukrotnie mniej ziemi niż byłoby potrzebne do uprawy owsa i aż 56 razy mniej wody niż w przypadku produkcji mleka z migdałów. Firma twierdzi, że ślad węglowy...

Zróbcie 1 rzecz przed gotowaniem mleka, a więcej się nie przypali. Koniec ze zniszczonymi garnkami
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 rzecz przed gotowaniem mleka, a więcej się nie przypali. Koniec ze zniszczonymi garnkami
Teoretycznie gotowanie mleka nie jest trudne, jednak wystarczy się zagapić i katastrofa gotowa. Sprawdźcie, co zrobić, by zabezpieczyć garnek przed przypaleniem.

Choć od dobrych kilku lat coraz więcej osób zamienia mleko krowie na roślinne, to pierwsze wciąż ma zdecydowanie więcej zwolenników. Trzeba przyznać, że ciasta, budynie czy naleśniki wykonane z dodatkiem mleka od krowy smakują zupełnie inaczej niż te przyrządzane na jego roślinnych zamiennikach. Nie mówiąc już o ciepłym mleku w kubku z kawałkiem ciasta lub drożdżówki na deser! Niestety, mleko jest bardzo łatwo przypalić. Nie dość, że zapach w kuchni jest wówczas nie do zniesienia, to na dodatek garnki po przypalonym mleku są bardzo trudne do wyczyszczenia. Czy można temu zapobiec? Oczywiście - sprawdźcie, jak to zrobić.  Co zrobić, by garnek się nie przypalał? Doskonałym sposobem na zabezpieczenie garnka przed przypaleniem jest posmarowanie go wcześniej tłuszczem - na przykład masłem. Masło dobrze komponuje się z mlekiem, dlatego nie wpłynie negatywnie na jego smak. Wystarczy, że po prostu weźmiecie kawałeczek masła i posmarujecie nim garnek w środku przed wlaniem mleka. Zamiast masła, możecie też użyć w tym celu oleju. Lepiej jednak wybrać taki o neutralnym smaku i zapachu, żeby nie zepsuć smaku mleka - dobry będzie na przykład olej słonecznikowy.  Możecie też położyć na dnie garnka spodeczek, dzięki czemu mleko nie będzie się stykać z powierzchnią garnka i nie przypali się. Niektórzy polecają także skropić powstającą w trakcie gotowania mleka piankę wodą, choć ten sposób nie zawsze jest skuteczny.  Jak wyczyścić przypalony garnek?  A co zrobić, gdy nie udało się zapobiec katastrofie i garnek się przypalił? Na szczęście są na to domowe i niezawodne sposoby! Ocet - nie pachnie najlepiej, ale jest bardzo skuteczny. Wylejcie ze spalonego garnka całą jego zawartość, wypłuczcie wodą, wlejcie tyle octu, ile potrzeba, by przykryć dno i zagotujcie. Następnie gotujcie przez kilka minut....