Mleko
Pixabay/Pezibear
Newsy

Nalewacie w ten sposób mleko z kartonu? To błąd. Prawidłowa metoda jest zupełnie inna

Zdarza wam się rozlać mleko na pół blatu? Jesteśmy przekonani, że nalewacie je w niewłaściwy sposób.
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Mleko towarzyszy wielu osobom  już od rana. Na mleku robicie maślanki, mleko z płatkami podajecie swoim pociechom i mleko wlewacie do ulubionej, parzonej o świcie kawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mleko jako ważny element diety

Choć spożywa się je w różnych postaciach, stanowi jedno z głównych i nieocenionych źródeł wapnia. W sklepach, które znacie, na pewno jego wybór jest ogromny. Od pełnotłustych, po roślinne i bez laktozy. Możecie dzięki temu wybrać takie, które odpowiada wam najbardziej. 

Coraz większą popularnością cieszą się napoje roślinne, które zastępują tradycyjne mleko. Często w polskich kuchniach można znaleźć napoje kokosowe, migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, a także jaglane.

Jeśli zależy wam na zrobieniu napoju roślinnego w domu, nic prostszego! Przydadzą się wam:

  • soja

  • kokos

  • kasza jaglana

  • migdały

  • sezam

  • ryż

Czy mleko krowie jest zdrowe?

Wiele osób niestety nie może pić mleka. Jego zła sława wynika z nietolerancji laktozy. Jeśli jednak nie należycie do grupy, która nie ma problemów z nietolerancją laktozy, to możecie po nie sięgać bez najmniejszych obaw. To produkt bogaty w wapń, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ciała.

Najlepiej przyswajalny jest właśnie z mleka. Szczególne znaczenie ma mleko dla dzieci w okresie rozwojowym. Dzięki niemu kości mogą rosnąć w prawidłowy sposób. Osobom starszym mleko pomaga zapobiegać powstawaniu ubytków w kościach, czyli m.in. groźnej osteoporozie.

Warto docenić dodatkowo pozytywny wpływ mleka na urodę. Zawarte w nim witaminy A, B oraz E spowalniają procesy starzenia się skóry. Przy regularnym piciu mleka skóra będzie widocznie wygładzona i rozświetlona. Mleko podgrzane do niskiej temperatury zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Przy jego gotowaniu, możecie użyć kuchennego termometru. Mleko roślinne, tak samo jak krowie, nadaje się do spożywania na zimno oraz gotowania czy ulubionej kawy.

Jak poprawnie nalewać mleko z kartonu?

Jesteśmy przekonani, że do tej pory mogliście robić to źle. Warto posiadać taką wiedzę, głównie dlatego, że mleko to ogromny sprzymierzeniec osób, które dbają o sylwetkę. Szklanka mleka syci i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.

Najlepiej spożywać je rano lub jeśli macie zgagę. Mleko neutralizuje bowiem działanie soku żołądkowego. Biały napój pomaga również na kaca. Najlepiej wypić szklankę przed spożyciem alkoholu. Mleko osadza się na ścianach żołądka i chroni go przed silnym działaniem napojów alkoholowych. 

Czasami przy nalewaniu mleka z kartonu na blat rozleje się jego część. Prosty sposób pozwoli wam wyeliminować ten problem. Chodzi o to, jak trzymacie karton. Karton mleka należy trzymać tak, aby otwór znajdował się bliżej was, a dalej od szklanki. Dzięki temu nie uronicie ani kropli!

Promocje w Lidlu
Adobe Stock
Newsy 7+5 gratis - ale śpieszcie się, bo taka promocja nie potrwa długo
Nowa oferta Lidla to nie lada gratka dla wszystkich łowców promocji. Sklep przecenił mnóstwo produktów, niektóre nawet o 99 proc.!
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Mega rabaty w Lidlu W Lidlu, tylko do środy, kupisz najpotrzebniejsze produkty w mega niskich cenach. Największy szok cenowy dotyczy mleka . Jeśli więc w twojej rodzinie wypija się go więcej niż litr dziennie ta oferta z pewnością cię zainteresuje! Bowiem kupując 7 kartonów tego produktu kolejne 5 dostaniesz gratis. W przeliczeniu oznacza to, że za każdy litr mleka zapłacisz tylko 1,74, czyli aż 41 proc. mniej niż zwykle! Na tym jednak nie koniec. W wielopakach zawsze taniej Wielopaki opłacą się również w przypadku kawy rozpuszczalnej marki Green. Kupując dwa opakowania tego produktu za każdy zapłacisz tylko 9,99, czyli aż 66 proc. taniej!  Kupując wielopaki możesz oszczędzić także na mięsie mielonym z indyka. To idealnie nada się na przykład do przyrządzenia pulpecików w sosie koperkowym. Ten lekki i smaczny obiad z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Jeśli więc chcesz zaskoczyć rodzinę nie ma na co czekać. Kupując dwa opakowania tego mięsa za każde 500 gramów zapłacisz tylko 4,79. Jeśli o drobiu mowa to w przecenie znalazły się również paski z piersi polskiego kurczaka . Na tym przysmaku zaoszczędzisz aż… 50 proc.! Kupując dwa opakowania po 400 gramów, za każde zapłacisz 5,99. Na tym jednak nie koniec. Lidl nie zapomina też o fanach nabiału . W tej kategorii przeceniono ponad 10 produktów. Oczywiście najbardziej opłacają się wielopaki, wśród których można znaleźć między innymi ser carski i ser pleśniowy w plastrach, jogurt grecki, serek wiejski, serek homogenizowany, mascarpone oraz mleko bez laktozy. Produkty idealne na świąteczny stół Dla tych, którzy kochają pierogi , ale niekoniecznie mają czas na ich przyrządzanie, również jest dobra wiadomość. Lidl przecenił wszystkie tego typu produkty marki chef select. Bez względu na to,...

Przeczytaj
Kaszka manna z sokiem malinowym
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy Nie czas na sentymenty. Prosty przepis na kaszkę mannę z sokiem malinowym przypomni wam smak dzieciństwa
Jest jedną z najbardziej popularnych kasz, ze względu na lekkostrawność często stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Kasza manna, zwana potocznie grysikiem to drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy zwyczajnej. Powstaje dzięki odsiewaniu i przemiału jej ziaren na mąkę. Poproszę kaszę Oczyszczona kaszka o ustalonej wielkości ziarna stanowi produkt handlowy o nazwie kasza manna. W obrocie produktów spożywczych można spotkać kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną. Kasza manna preparowana podlega w procesie produkcji wstępnej obróbce termicznej. Dzięki temu można ją przygotować znacznie szybciej. Obydwie mają podobne wartości kaloryczne. Lekko żółta Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym. Kasza nie powinna być natomiast zbytnio zamączona. Od chwili wyprodukowania nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy. Współcześnie znaną nam z tradycji kaszę urozmaicono o różne jej odmiany. Obecnie produkowane są również: kasza manna razowa, kasza manna orkiszowa oraz kasza manna orkiszowa razowa. Kasza to przede wszystkim łatwe danie o delikatnym smaku. Można ją podawać jako potrawę z sokiem lub przyrządzać z niej zupę mleczną, mus czy kisiel. Kaszy manny nie płucze się, ponieważ kasze drobne mocno nasiąkają wodą. W ten sposób możemy też usunąć rozdrobnione cząstki ziarna, które są cenne we właściwości odżywcze. Składniki na kaszkę mannę z sokiem malinowym: 3 łyżki ulubionej kaszy 1,5 szklanki mleka cukier kryształ maliny Sposób przygotowania Do garnka wlewamy mleko. Może być pełnotłuste, jeśli wolicie - bez laktozy. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę i cukier (jedną lub dwie łyżeczki). Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy aż zrobi się gęsta. Kaszę przelewamy do miseczek. Maliny blendujemy z cukrem, aż całość będzie gładka i...

Przeczytaj
jak złagodzić pieczenie w buzi
Adobe Stock
Newsy Zjedliście zbyt pikantne danie i pali was w gardle? Wystarczy jedna rzecz i będzie po kłopocie
Choć pikantne potrawy powszechnie uważa się za bardzo zdrowe, ich spożywanie może wywoływać nieprzyjemne uczucie palenia w gardle. Jeśli go doświadczacie koniecznie pamiętajcie, by do ostrego jedzenia przygotować sobie szklankę pewnego napoju. Ten z prędkością światła złagodzi pikantność w ustach.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Dwie strony kapsaicyny Eksperci uważają, że spożywanie ostrych potraw z dodatkiem papryczek chili, może bardzo pozytywnie wpływać na ludzki organizm . Zawarta w nich kapsaicyna działa między innymi odchudzająco , ale również rozgrzewająco, odpornościowo, a nawet przeciwbólowo.  Niestety, ten sam czynnik wywołuje także uczucie pieczenia w gardle. Naukowcy wyjaśniają, że gdy kapsaicyna połączy się z receptorami w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu gorącego garnka. W takiej sytuacji należy szybko załagodzić uczucie palenia. Jak złagodzić uczucie palenia w gardle? Niektórzy twierdzą, że ostrą potrawę wystarczy popić wodą, gazowanym napojem lub dowolnym alkoholem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości każdy z tych trzech napojów tylko wzmacnia nieprzyjemne uczucie i rozprowadza smak po całej jamie ustnej. Niezawodne okazuje się jedynie… mleko! Eksperci twierdzą, że zawarte w mleku białko doskonale wypiera kapsaicynę z receptorów znajdujących się na języku. Dlatego też jego wypicie to najlepszy sposób na wyeliminowanie pieczenia. Bez względu na to czy sięgniesz po takie zawierające 1 proc. czy 3 proc. tłuszczu – zadziała. Okazuje się jednak, że mleko mleku nierówne. Bowiem osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych mogą mieć spory problem. Wypicie szklanki napoju orzechowego lub sojowego,  nie zadziała tak samo jak mleko krowie. W końcu nie zawierają one białka. Inne negatywne aspekty spożywania pikantnych dań Należy jednak pamiętać, że pieczenie w buzi to nie jedyny problem, z którym możecie się spotkać spożywając pikantne potrawy. Eksperci twierdzą, że tego typu produkty mogą negatywnie wpływać między innymi na cykl waszego snu. Badania wykazują, że osoby jedzące dużo pikantnych dań...

Przeczytaj
Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie
Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie. Więcej kofeiny Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica. Kawa z wyższej półki Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić. Biała klasyczna Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny.  Niekorzystne połączenie Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego? Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do...

Przeczytaj