Nic tak nie psuje urlopu jak nagłe zatrucie pokarmowe. A to właśnie latem najczęściej dochodzi do zatruć! Winne temu są głównie bardzo wysokie temperatury, w których żywność szybciej się psuje. Sprawdźcie, na które produkty trzeba uważać najbardziej.
Jakie bakterie wywołują zatrucie pokarmowe?
Zatrucie pokarmowe wywoływane jest przez zjedzenie żywności, która jest skażona bakteriami. W trakcie upałów namnażają się one w jedzeniu wyjątkowo szybko, dlatego ryzyko zatrucia jest wyższe. Te bakterie to:
- Bakterie E.coli – można je znaleźć praktycznie wszędzie, ponieważ E.coli przenoszą muchy i inne owady.
- Salmonella – znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsie, mleku, jajach i przetworach mlecznych.
- Gronkowiec – skażone nim są przede wszystkim produkty słodkie, pełne węglowodanów.
- Jad kiełbasiany – szczególnie niebezpieczny. Pojawia się w konserwach rybnych, mięsnych oraz warzywnych, które były nieprawidłowo przechowywane.
W jakich produktach znajdują się groźne bakterie?
Na liście poniżej znajdują się produkty spożywcze, na które trzeba szczególnie uważać w trakcie upałów, by uniknąć zatrucia:
- Tatar – składa się z surowego jajka i mięsa, a to największe ryzyko zakażenia bakteriami.
- Niedopieczone i niedogotowane potrawy – obróbka termiczna pozwala unicestwić większość bakterii, jednak jeśli jedzenie jest niedogotowane, to o zakażenie nietrudno. W takiej żywności najczęściej znajdują się bakterie E.coli.
- Źle schłodzone lody oraz ciasta i ciastka z kremem.
- Podroby – psują się bardzo szybko, zwłaszcza w upalne dni.
- Intensywnie przyprawione potrawy – jeżeli stołujecie się w restauracji, uważajcie na bardzo pikantne i mocno doprawione jedzenie. Zdarza się, że nieuczciwi restauratorzy starają się ukryć zapach i smak nieświeżych produktów za pomocą dużej ilości intensywnych przypraw.
Uważajcie na wodę!
W trakcie upałów nietrudno również o zatrucie na skutek wypicia wody skażonej bakteriami. Ostrożność trzeba zachować zwłaszcza w trakcie wakacji w egzotycznych krajach. Zawsze miejcie ze sobą wodę mineralną w butelce, a jeżeli w restauracji kelner poda wam wodę w dzbanku lub karafce, poproście o wodę w butelce – dzięki temu zmniejszycie ryzyko zatrucia skażoną bakteriami wodą.