folia spożywcza w zamrażalniku
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy trik jaki kiedykolwiek poznacie - włóżcie folię spożywczą do zamrażarki. Efekt zwala z nóg

Choć folia spożywcza to produkt bardzo przydatny w kuchni, na przestrzeni lat zszargał niejedne nerwy. Jego użycie bywa wyjątkowo kłopotliwe. Na szczęście istnieje prosty trik, który raz na zawsze rozwiąże wasze problemy, a przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo cennego czasu.

Folia spożywcza charakteryzuje się dużą rozciągliwością i przejrzystością. Ze względu na właściwości oddychające doskonale nadaje się do pakowania i przechowywania różnego rodzaju artykułów spożywczych, nie tylko mięs, wędlin, ryb i wyrobów garmażeryjnych, ale również owoców czy warzyw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowania folii spożywczej

Każda doświadczona gospodyni wie, że folię spożywczą warto zawsze mieć pod ręką. Bowiem przydaje się nie tylko do pakowania i przechowywania żywności, ale również przedłużenia daty przydatności produktów, zabezpieczania lodówki przed zabrudzeniami czy walki z insektami.

Folię spożywczą można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także przy okazji przeprowadzki – do zabezpieczenia rzeczy przed uszkodzeniem w transporcie lub warunkami atmosferycznymi. 

Nie można też zapomnieć, że produkt idealnie sprawdzi się podczas podróży - do zabezpieczania kosmetyków przed wylaniem. Zastosowania folii spożywczej tak naprawdę ogranicza tylko wasza wyobraźnia!

Folia spożywcza - jak używac

Niestety, przechowywana w temperaturze pokojowej folia lubi się sklejać, przez co bardzo trudno ją rozwinąć, a tym bardziej urwać w odpowiednim miejscu. Aby jej używanie stało się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem, najlepiej przechowywać ją w… zamrażalniku.

Zamrażalnik rozwiąże wasze problemy

Ten prosty trik przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo waszego czasu. Niska temperatura sprawi, że produkt stanie się o wiele sztywniejszy, a co za tym idzie przestanie się sklejać, będzie łatwo się rozwijał i bez problemu odrywał. 

Musicie przyznać, że to genialny pomysł! Dzięki niemu używanie folii stanie się dziecinnie proste!

folia aluminiowa
Adobe Stock
Newsy
 Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie
Z kuchenną folią aluminiową jest podobnie jak z materiałem, którym ratownicy medyczni okrywają rannych podczas wypadków – jej dwie strony służą do dwóch różnych celów.

Pierwszą cienką folię aluminiową na rynek wprowadzono już ponad sto lat temu. To wydarzenie zawdzięczamy niejakiemu Richardowi S. Reynoldsowi. To właśnie dzięki temu Amerykaninowi możemy zajadać się wspaniałymi ziemniakami z ogniska... Folii aluminiowej używamy zwykle bez zbędnego zastanawiania się i namysłu.  Zakupione w sklepie „sreberko” służy nam do pakowania kanapek, wędlin i innych składników. „Dwie strony medalu” Czasami wykorzystujemy folię także do pieczenia ryb, ziemniaków czy innych pieczeni w domu. Zastanawialiście się kiedyś, jak łatwo wtedy o pomyłkę? Standardowo folia aluminiowa ma dwie strony – jedną błyszczącą, o metalicznym połysku, a drugą matową. W jakim wypadku użyjemy, a kiedy drugiej? Już spieszymy z odpowiedzią. Jeżeli chcemy, by folia aluminiowa spełniała należycie swoje zadanie podczas pieczenia, owińmy produkty matową stroną na zewnątrz. Wtedy będziemy mieli pewność, że potrawa upiecze się równomiernie. Błyszcząca strona sprawia, że folia będzie zatrzymywała ciepło. Ostrożność także wskazana Jeśli z kolei zawiniemy kanapki i inne jedzenie stroną błyszczącą na zewnątrz, wtedy nasza żywność zachowa świeżość na dłużej. Wtedy nawet w ciepłe dni, nasze produkty nie będą się zanadto nagrzewały. Folia aluminiowa blokuje przepływ powietrza, wody i światła – produkty zawinięte w „sreberko” są również odporne na zapachy innych potraw na przykład podczas przetrzymywania w lodówce. Podczas używania folii warto zachować jednak ostrożność. Nie należy podgrzewać w mikrofalówce opakowanej w nią żywności.

przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy
Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...

losos z piekarnika
Gotujmy.pl/Igraszki Losy
Newsy
Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad
Łosoś skąpany w maślanym sosie z dodatkiem limonki, czosnku i ostrej papryczki to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się, gdy nie masz czasu na to, by stać w kuchni.

Łosoś to ryba, która piecze się wyjątkowo szybko. Często niestety jest trzymana w piekarniku zbyt długo, przez co wychodzi sucha i niesmaczna. Wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy, że dzięki pieczeniu w folii aluminiowej ryba zachowa soczystość i będzie tak dobra, że zrobisz ją na obiad dwa dni pod rząd. To także świetny pomysł na danie, które można zaserwować gościom. To dzięki temu, że potrawa piecze się tylko kilkanaście minut i można podawać ją od razu po wyjęciu z piekarnika.  Zdrowy łosoś Łosoś należy do tłustych ryb bogatych w wielonasycone kwasy Omega-3. Jest bardzo bogaty w białko – w porcji 100g znajdziemy go aż 20g. To również doskonałe źródło witaminy D – pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik w 80-87% oraz selenu odpowiedzialnego za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. Przepis na łososia z piekarnika Składniki 4 filety z łososia lub 1 większy płat 1/3 kostki masła 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Posiekana papryczka chilli Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeśli masz duży płat ryby to pokrój go na mniejsze kawałki. Wyjmij ości, umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku rozpuść masło z miodem, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z całej limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość mieszaj aż do połączenia składników. Przygotuj 4 większe kawałki folii aluminiowej. Na każdej połóż łososia. Każdy kawałek ryby polej sosem maślano-limonkowym i zawiń folię tworząc sakiewkę. Wstaw łososia do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie delikatnie otwórz folie i pozwól łososiowi piec się przez...

Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne
7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...