folia spożywcza w zamrażalniku
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy trik jaki kiedykolwiek poznacie - włóżcie folię spożywczą do zamrażarki. Efekt zwala z nóg

Choć folia spożywcza to produkt bardzo przydatny w kuchni, na przestrzeni lat zszargał niejedne nerwy. Jego użycie bywa wyjątkowo kłopotliwe. Na szczęście istnieje prosty trik, który raz na zawsze rozwiąże wasze problemy, a przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo cennego czasu.

Folia spożywcza charakteryzuje się dużą rozciągliwością i przejrzystością. Ze względu na właściwości oddychające doskonale nadaje się do pakowania i przechowywania różnego rodzaju artykułów spożywczych, nie tylko mięs, wędlin, ryb i wyrobów garmażeryjnych, ale również owoców czy warzyw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowania folii spożywczej

Każda doświadczona gospodyni wie, że folię spożywczą warto zawsze mieć pod ręką. Bowiem przydaje się nie tylko do pakowania i przechowywania żywności, ale również przedłużenia daty przydatności produktów, zabezpieczania lodówki przed zabrudzeniami czy walki z insektami.

Folię spożywczą można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także przy okazji przeprowadzki – do zabezpieczenia rzeczy przed uszkodzeniem w transporcie lub warunkami atmosferycznymi. 

Nie można też zapomnieć, że produkt idealnie sprawdzi się podczas podróży - do zabezpieczania kosmetyków przed wylaniem. Zastosowania folii spożywczej tak naprawdę ogranicza tylko wasza wyobraźnia!

Folia spożywcza - jak używac

Niestety, przechowywana w temperaturze pokojowej folia lubi się sklejać, przez co bardzo trudno ją rozwinąć, a tym bardziej urwać w odpowiednim miejscu. Aby jej używanie stało się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem, najlepiej przechowywać ją w… zamrażalniku.

Zamrażalnik rozwiąże wasze problemy

Ten prosty trik przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo waszego czasu. Niska temperatura sprawi, że produkt stanie się o wiele sztywniejszy, a co za tym idzie przestanie się sklejać, będzie łatwo się rozwijał i bez problemu odrywał. 

Musicie przyznać, że to genialny pomysł! Dzięki niemu używanie folii stanie się dziecinnie proste!

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
Folia aluminiowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jednak nigdy nie powinno się w nią owijać pomidorów. Dlaczego?

Czy wiecie, że folia aluminiowa została wynaleziona w 1910 roku? Ten powszechny produkt gospodarstwa domowego ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przykrywamy nią zarówno dania zimne, jak i gorące. Owijamy w nią warzywa, owoce i kanapki . Eksperci ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie zawijać w nią jednego warzywa. Chodzi o pomidora . Dlaczego nie wolno pakować w folię aluminiową pomidora? Być może zdarzyło wam się kiedyś zapakować pomidora w folię aluminiową . Lepiej tego nie róbcie, ponieważ produkty zawierające kwaśny odczyn, jak pomidor, cytryna oraz kiszony ogórek, wchodzą w reakcję z obecnym w folii aluminiowej glinem. Wówczas tworzą się wysoce szkodliwe sole glinu, które są łatwo wchłaniane przez ludzki organizm. To samo się dzieje w przypadku potraw, które są mocno przyprawione. Dodajmy, że im dłużej folia ma kontakt z naszym jedzeniem, tym stężenie tego szkodliwego pierwiastka jest wyższe. Używanie takiej folii negatywnie wpływa także na smak niektórych potraw. Podczas przygotowywania dań zawierających kwaśne składniki, takie jak pieczone pomidory lub ryby z kawałkami cytryny i tymiankiem, gotowanie ich na folii aluminiowej może w rzeczywistości sprawić, że będą one smakować gorzej niż gdy położymy je na zwykłym pergaminie. Dzieje się tak, ponieważ kwas w żywności reaguje z aluminium, co może zmienić smak dania. Dlaczego lepiej całkowicie zrezygnować z folii? W wielu polskich domach folia aluminiowa używana jest do wykładania naczyń i garnków, nakrywania potraw podczas pieczenia (lub tuż po upieczeniu – w celu utrzymania ciepła), a także do grillowania warzyw, mięs lub ryb. Jest ona również wykorzystywana do pakowania lub przechowywania żywności. Głównym zagrożeniem wynikającym z używania takiej folii jest to, że aluminium w folii przenosi się do...

parówki
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy
Łatwy przepis z 5 składników na domowe parówki bez chemii. Smakują lepiej niż ze sklepu
Często goszczą na polskim stole. Dla szeregu osób to obowiązkowy produkt podczas śniadania. Niekiedy sklepowe zawierają sporo chemii, która jest zupełnie zbędna. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na domowe, a przede wszystkim zdrowe parówki!

Parówki są owiane złą sławą. Jest wielu ich przeciwników, ale znajdą się również wielbiciele takich kiełbasek. Czytając skład tego produktu w sklepie, można natknąć się na różnego rodzaju wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Im dłuższa lista składników danej potrawy, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych nie należy.  Przepis na domowe parówki  Mimo iż produkt nie ma dobrej opinii, to można znaleźć parówki z naprawdę dobrym składem. Należy jednak pamiętać, aby zawierały wysoki procent mięsa. Im mają krótszy skład, tym lepsze. To jest wersja dla zabieganych. Dla osób, które wybierają zdrowsze alternatywy, a także lubią spędzać czas w kuchni, przygotowaliśmy przepis na domowe parówki! Przyrządzając je samodzielnie, będziecie mieć pewność o dobrym składzie produktu. Poza tym, sami będziecie mogli zdecydować o ich kształcie! Koniecznie skorzystajcie z tej receptury. Będziecie potrzebować: 1 kg filetu z piersi z kurczaka 150 ml zagotowanego mleka 3,5%  1 jajko 50 g masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz folia spożywcza Wykonanie: Filet z kurczaka dokładnie umyjcie i osuszcie, a następnie pokrójcie w plasterki. Tak przygotowanego kurczaka zmielcie dwukrotnie wraz z obraną cebulą i ząbkami czosnku w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego fileta dodajcie miękkie masło, gorące mleko, rozbite jajko, sól oraz pieprz. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą, gładką masę. Na stole rozłóżcie folię spożywczą. Na jej krawędzie połóżcie dwie łyżki mięsa. Uformujcie kiełbaskę, ciasno owijając mięso kilkoma warstwami folii, jej nadmiar odetnijcie. Końce folii spożywczej zawiążcie na supły, przy czym...

Przejedźcie nożem po folii aluminiowej a stanie się coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Przejedźcie nożem po folii aluminiowej, a stanie się coś genialnego
Folia aluminiowa ma wiele zastosowań w naszej kuchni. Niektóre z nich mogą was naprawdę zaskoczyć.

Na co dzień używamy jej do pieczenia lub zawijania kanapek. Ale czy wpadlibyście na to, żeby wykorzystać folię aluminiową do ostrzenia noży? Folia aluminiowa jako sposób na naostrzenie noży Żadne gotowanie nie może się obejść bez dobrych i ostrych noży. Zauważyliście, że wasze noże są tępe? W takim razie powinniście je naostrzyć, aby przywrócić im ostrość. Używanie tępych noży może być niebezpieczne, ponieważ musimy użyć przy krojeniu dużej siły. W takiej sytuacji często dochodzi do poważnych skaleczeń, które są wynikiem osunięcia się noża. To dlatego zawsze powinniście pamiętać o naostrzeniu stępionych noży. Ale jak to zrobić, gdy nie mamy w domu ostrzałki? Wykorzystajcie folię aluminiową. Folia aluminiowa doskonale nadaje się do ostrzenia noży i nożyczek. Wystarczy, że zaczniecie ciąć nimi folię. Cięcie arkuszy folii aluminiowej ostrzem przywróci mu ostrość. Aby uzyskać najlepsze rezultaty ostrzenia, zaleca się kilkakrotne zagięcie folii. Jak naostrzyć nóż przy użyciu folii aluminiowej? Chociaż używanie folii aluminiowej do ostrzenia ostrza wydaje się być prostym i nieskomplikowanym zadaniem, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich? Wyjaśniamy krok po kroku. Na początku powinniście mocno i pewnie trzymać ostrze w dłoniach, ponieważ w przypadku zsunięcia się ostrza, może dojść do poważnego obrażenia. Złóżcie folię aluminiową kilkukrotnie, aby uformować ładny i gruby stos do przecięcia. Za pomocą ostrza tnijcie cienkie paski folii aluminiowej. Upewnijcie się, że całą długość krawędzi tnącej przeciągacie przez folię. Zapewnia to równomierną ostrość. W zależności od stopnia stępienia ostrzy, może być konieczne kilkukrotne przecięcie folii. Nie należy jednak używać tej metody do...

folia aluminiowa
Adobe Stock
Newsy
 Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie
Z kuchenną folią aluminiową jest podobnie jak z materiałem, którym ratownicy medyczni okrywają rannych podczas wypadków – jej dwie strony służą do dwóch różnych celów.

Pierwszą cienką folię aluminiową na rynek wprowadzono już ponad sto lat temu. To wydarzenie zawdzięczamy niejakiemu Richardowi S. Reynoldsowi. To właśnie dzięki temu Amerykaninowi możemy zajadać się wspaniałymi ziemniakami z ogniska... Folii aluminiowej używamy zwykle bez zbędnego zastanawiania się i namysłu.  Zakupione w sklepie „sreberko” służy nam do pakowania kanapek, wędlin i innych składników. „Dwie strony medalu” Czasami wykorzystujemy folię także do pieczenia ryb, ziemniaków czy innych pieczeni w domu. Zastanawialiście się kiedyś, jak łatwo wtedy o pomyłkę? Standardowo folia aluminiowa ma dwie strony – jedną błyszczącą, o metalicznym połysku, a drugą matową. W jakim wypadku użyjemy, a kiedy drugiej? Już spieszymy z odpowiedzią. Jeżeli chcemy, by folia aluminiowa spełniała należycie swoje zadanie podczas pieczenia, owińmy produkty matową stroną na zewnątrz. Wtedy będziemy mieli pewność, że potrawa upiecze się równomiernie. Błyszcząca strona sprawia, że folia będzie zatrzymywała ciepło. Ostrożność także wskazana Jeśli z kolei zawiniemy kanapki i inne jedzenie stroną błyszczącą na zewnątrz, wtedy nasza żywność zachowa świeżość na dłużej. Wtedy nawet w ciepłe dni, nasze produkty nie będą się zanadto nagrzewały. Folia aluminiowa blokuje przepływ powietrza, wody i światła – produkty zawinięte w „sreberko” są również odporne na zapachy innych potraw na przykład podczas przetrzymywania w lodówce. Podczas używania folii warto zachować jednak ostrożność. Nie należy podgrzewać w mikrofalówce opakowanej w nią żywności.