folia spożywcza w zamrażalniku
Adobe Stock
Newsy

Najlepszy trik jaki kiedykolwiek poznacie - włóżcie folię spożywczą do zamrażarki. Efekt zwala z nóg

Choć folia spożywcza to produkt bardzo przydatny w kuchni, na przestrzeni lat zszargał niejedne nerwy. Jego użycie bywa wyjątkowo kłopotliwe. Na szczęście istnieje prosty trik, który raz na zawsze rozwiąże wasze problemy, a przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo cennego czasu.
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Folia spożywcza charakteryzuje się dużą rozciągliwością i przejrzystością. Ze względu na właściwości oddychające doskonale nadaje się do pakowania i przechowywania różnego rodzaju artykułów spożywczych, nie tylko mięs, wędlin, ryb i wyrobów garmażeryjnych, ale również owoców czy warzyw.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zastosowania folii spożywczej

Każda doświadczona gospodyni wie, że folię spożywczą warto zawsze mieć pod ręką. Bowiem przydaje się nie tylko do pakowania i przechowywania żywności, ale również przedłużenia daty przydatności produktów, zabezpieczania lodówki przed zabrudzeniami czy walki z insektami.

Folię spożywczą można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także przy okazji przeprowadzki – do zabezpieczenia rzeczy przed uszkodzeniem w transporcie lub warunkami atmosferycznymi. 

Nie można też zapomnieć, że produkt idealnie sprawdzi się podczas podróży - do zabezpieczania kosmetyków przed wylaniem. Zastosowania folii spożywczej tak naprawdę ogranicza tylko wasza wyobraźnia!

Folia spożywcza - jak używac

Niestety, przechowywana w temperaturze pokojowej folia lubi się sklejać, przez co bardzo trudno ją rozwinąć, a tym bardziej urwać w odpowiednim miejscu. Aby jej używanie stało się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem, najlepiej przechowywać ją w… zamrażalniku.

Zamrażalnik rozwiąże wasze problemy

Ten prosty trik przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo waszego czasu. Niska temperatura sprawi, że produkt stanie się o wiele sztywniejszy, a co za tym idzie przestanie się sklejać, będzie łatwo się rozwijał i bez problemu odrywał. 

Musicie przyznać, że to genialny pomysł! Dzięki niemu używanie folii stanie się dziecinnie proste!

Komentarze
folia aluminiowa
Adobe Stock
Newsy  Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie
Z kuchenną folią aluminiową jest podobnie jak z materiałem, którym ratownicy medyczni okrywają rannych podczas wypadków – jej dwie strony służą do dwóch różnych celów.
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

Pierwszą cienką folię aluminiową na rynek wprowadzono już ponad sto lat temu. To wydarzenie zawdzięczamy niejakiemu Richardowi S. Reynoldsowi. To właśnie dzięki temu Amerykaninowi możemy zajadać się wspaniałymi ziemniakami z ogniska... Folii aluminiowej używamy zwykle bez zbędnego zastanawiania się i namysłu.  Zakupione w sklepie „sreberko” służy nam do pakowania kanapek, wędlin i innych składników. „Dwie strony medalu” Czasami wykorzystujemy folię także do pieczenia ryb, ziemniaków czy innych pieczeni w domu. Zastanawialiście się kiedyś, jak łatwo wtedy o pomyłkę? Standardowo folia aluminiowa ma dwie strony – jedną błyszczącą, o metalicznym połysku, a drugą matową. W jakim wypadku użyjemy, a kiedy drugiej? Już spieszymy z odpowiedzią. Jeżeli chcemy, by folia aluminiowa spełniała należycie swoje zadanie podczas pieczenia, owińmy produkty matową stroną na zewnątrz. Wtedy będziemy mieli pewność, że potrawa upiecze się równomiernie. Błyszcząca strona sprawia, że folia będzie zatrzymywała ciepło. Ostrożność także wskazana Jeśli z kolei zawiniemy kanapki i inne jedzenie stroną błyszczącą na zewnątrz, wtedy nasza żywność zachowa świeżość na dłużej. Wtedy nawet w ciepłe dni, nasze produkty nie będą się zanadto nagrzewały. Folia aluminiowa blokuje przepływ powietrza, wody i światła – produkty zawinięte w „sreberko” są również odporne na zapachy innych potraw na przykład podczas przetrzymywania w lodówce. Podczas używania folii warto zachować jednak ostrożność. Nie należy podgrzewać w mikrofalówce opakowanej w nią żywności.

Przeczytaj