Sos grzybowy z tego przepisu idealnie sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale możecie go również serwować z kluskami śląskimi oraz kopytkami, a nawet makaronem. W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Receptura jest dziecinnie prosta. Z pewnością nie sprawi wam większych problemów.

Oprócz prostych składników z grzybami na czele, ważna będzie także jedna przyprawa. By nie zaburzyć szlachetnego smaku grzybów, doprawcie je solą, pieprzem i odrobiną kminku. W ten sposób podkreślicie smak potrawy, a także sprawicie, że stanie się ona odrobinę łatwiej strawna. Przepis na sos i placki znajdziecie poniżej.

Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma ziemniaków
  • 300 gramów grzybów (suszonych lub świeżych)
  • 2 cebul
  • 1 jajka
  • 2 łyżek mąki
  • 2 łyżek masła
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, kminku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajcie jajko, mąkę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  2. Jedną z dwóch wymienionych w przepisie cebul obierzcie i posiekajcie w bardzo małą kosteczkę lub, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną połączcie z masą ziemniaczaną.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie zacznijcie umieszczać na niej masę, tworząc kilka niewielkich, okrągłych placków ziemniaczanych. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Na koniec odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i odstawcie.
  4. Teraz zajmijcie się sosem. Jeśli korzystacie z grzybów suszonych, powinniście je najpierw namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli korzystacie ze świeżych, wystarczy, że je opłuczecie pod bieżącą wodą, a następnie pokroicie w paski.
  5. Pozostałą cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na roztopionym maśle. Po kilku chwilach dodajcie do niej grzyby i przesmażcie.
  6. Do powstającego sosu dodajcie kminek, całość zalejcie wodą, przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu na patelni umieśćcie śmietanę i duście jeszcze przez kolejne 5 minut, ale już bez pokrywki. Na koniec doprawcie sos solą oraz pieprzem i polejcie nim wasze placki.

Smacznego!