sos grzybowy do placków przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy

Najlepszy na świecie gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Idealny również do kopytek i klusek śląskich

Choć sezon na grzyby przypada na lato, Polacy uwielbiają je jadać głównie zimą. W waszych zamrażarkach z pewnością nie brakuje tych darów natury. Przyrządźcie z nich przepyszny sos.

Sos grzybowy z tego przepisu idealnie sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale możecie go również serwować z kluskami śląskimi oraz kopytkami, a nawet makaronem. W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Receptura jest dziecinnie prosta. Z pewnością nie sprawi wam większych problemów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Zobacz także
schabowe marynowane w piwie przepis

Zapomnijcie o mleku i cebuli. Zamarynujcie w tym schabowe, a zyskają nieziemski smak i soczystość

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Będziecie potrzebować

  • 1 kilograma ziemniaków
  • 300 gramów grzybów (suszonych lub świeżych)
  • 2 cebul
  • 1 jajka
  • 2 łyżek mąki
  • 2 łyżek masła
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, kminku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajcie jajko, mąkę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  2. Jedną z dwóch wymienionych w przepisie cebul obierzcie i posiekajcie w bardzo małą kosteczkę lub, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną połączcie z masą ziemniaczaną.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie zacznijcie umieszczać na niej masę, tworząc kilka niewielkich, okrągłych placków ziemniaczanych. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Na koniec odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i odstawcie.
  4. Teraz zajmijcie się sosem. Jeśli korzystacie z grzybów suszonych, powinniście je najpierw namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli korzystacie ze świeżych, wystarczy, że je opłuczecie pod bieżącą wodą, a następnie pokroicie w paski.
  5. Pozostałą cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na roztopionym maśle. Po kilku chwilach dodajcie do niej grzyby i przesmażcie.
  6. Do powstającego sosu dodajcie kminek, całość zalejcie wodą, przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu na patelni umieśćcie śmietanę i duście jeszcze przez kolejne 5 minut, ale już bez pokrywki. Na koniec doprawcie sos solą oraz pieprzem i polejcie nim wasze placki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

placki ziemniaczane po szwajcarsku
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób na chrupiące placki ziemniaczane. Tajemnica tkwi w 1 prostej czynności
Jeśli chcecie, by wasze placki ziemniaczane były chrupiące na zewnątrz i niebiańsko delikatne w środku, koniecznie zastosujcie jeden prosty trik. Na zawsze odmieni to danie.

Chyba nikomu nie trzeba już przypominać, że dobre placki to takie, które zostały przyrządzone z odsączonych z wody ziemniaków. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób, by były chrupiące i delikatne. Istnieje pewien prosty trik, dzięki któremu na nowo pokochacie to danie. Trik na chrupiące placki ziemniaczane Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają, by używane do przyrządzenia placków ziemniaczanych kartofle miały dwie różne ziarnistości. Uzyskacie je poprzez starcie bulw na co najmniej dwóch różnych oczkach - najlepiej jedną połowę na największych, a drugą na najmniejszych. W ten sposób poczujecie ogromną różnicę w smaku, ale przede wszystkim w teksturze. Przepis na placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 15 ml śmietany 2 cebul 2 jajek oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie. Połowę z nich zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a pozostałą część na najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody i umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na małych oczkach wprost do miski z ziemniakami. Do tak przygotowanych składników dodajcie jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnię) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie przez ok. 3 minuty na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Gotowe placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego! Tak przygotowane placki...

Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem
Adobe Stock
Newsy
Odkrycie miesiąca. Dodajcie ten tajemniczy składnik do placków ziemniaczanych. Wyjdą rewelacyjne
Placki ziemniaczane to danie, którego nie trzeba wam przedstawiać. Jesteśmy przekonani, że często gości w waszych domach. Ale czy kiedykolwiek zdarzyło wam się dodać do nich tarte jabłko?

Ziemniaki, mąka, jajka i sól – to właśnie z tych składników większość Polaków przyrządza przepyszne placki ziemniaczane . Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób na ich zrobienie. Jeśli są tu jacyś fani placków ziemniaczanych na słodko ten przepis z pewnością przypadnie im do gustu. Przepis na placki ziemniaczane z jabłkami Polacy spożywają placki ziemniaczane na wiele sposobów. Jedni uwielbiają łączyć je z sosem grzybowym, inni serwują w towarzystwie gulaszu, są też tacy, którzy kochają wersję na słodko – z cukrem i śmietaną. To właśnie tym ostatnim w głównej mierze dedykujemy ów przepis.  Łasuchów z pewnością ucieszy fakt, że masę ziemniaczaną można śmiało połączyć z tartym jabłkiem. Na koniec polecamy polać całość gęstą śmietaną i posypać mielonym cynamonem. Efekt jest naprawdę spektakularny. Będziecie potrzebować: 5 dużych ziemniaków 2 słodkich jabłek 2 wiejskich jajek 2 łyżek cukru pudru 6 łyżek mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych Szczypty soli Oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Pamiętajcie, by odcisnąć je z wody, inaczej potrawa wyjdzie niedobra. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z wody i dodajcie do ziemniaków. W misce ze startymi składnikami umieśćcie również mąkę, cukier puder, jajka, płatki owsiane oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie zacznijcie umieszczać na niej waszą masę ziemniaczaną tworząc z niej kilka, niewielkich placków. Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu, z obu...

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Adobe Stock
Newsy
Szybkie, chrupiące i bardzo zdrowe placki ziemniaczane. Dodajcie 1 składnik a rodzina na pewno poprosi o dokładkę
Te placki ziemniaczane podbiją wasze serca. Ich sekret tkwi w… płatkach owsianych. Polane sosem na bazie gęstego jogurtu, smakują wybornie.

Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi. Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany. Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście.  Będziecie potrzebować: Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul 3 łyżek płatków owsianych 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego) 250 gramów sera feta 1 pęczku świeżego koperku 2 jajek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody). Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika...

robert makłowicz placki ziemniaczane
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na placki ziemniaczane. Nie zgadlibyście, co do nich dodaje
Robert Makłowicz lubi zaskakiwać i tym razem pokazał przepis na nieco nietypowe placki ziemniaczane. Mimo wszystko są przepyszne w smaku. Koniecznie musicie ich spróbować!

Z gulaszem węgierskim, sosem pieczarkowym, twarożkiem chrzanowym i łososiem, kwaśną śmietaną czy cukrem... Możliwości podania placków ziemniaczanych jest wiele, jednak ich tradycyjna forma jest najbardziej znana oraz lubiana nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, a także łączyć różne produkty razem. Tym razem zdradził swój przepis na inne, aczkolwiek wyjątkowe placki ziemniaczane. Sekretny składnik Roberta Makłowicza do placków ziemniaczanych Robert Makłowicz jest dość znanym kucharzem na polskiej scenie kulinarnej. Nie boi się eksperymentów i łączenia różnych produktów. Dzięki temu za każdym razem zaskakuje swoich fanów nową formą klasycznego polskiego dania. Makłowicz zmienił nieco przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, poprzez przygotowanie ich na rozczynie ze świeżych drożdży! Takie połączenie wbrew pozorom idealnie się komponuje. Placki są delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, a co najważniejsze wręcz rozpływają się w ustach. Ten zestaw to po prostu strzał w dziesiątkę! Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie to danie według tego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza Składniki: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki szczypta cukru około 16 ziemniaków około 400 ml mleka 1 cebula 1-2 jajka 1 łyżka masła olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: W miseczce przygotujcie rozczyn ze świeżych drożdży, jednej łyżki mąki, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. W międzyczasie zagotujcie około 400 ml mleka. Starte ziemniaki przełóżcie na...