jak mrozić jedzenie
Adobe Stock
Newsy

5 najlepszych sposobów na mrożenie jedzenia - całkowicie odmienią wasze życie

Mrożenie jedzenia to najprostsza forma przedłużenia jego świeżości. Mimo że metoda jest bardzo popularna wiele osób wciąż nie wykonuje jej prawidłowo. Jeśli opisywanie mrożonek to dla was nowość koniecznie nadróbcie zaległości!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Mrożenie powszechnie stosuje się między innymi w przypadku letnich owoców oraz warzyw, ale również mięsa. Nie brakuje również osób, które lubią zawsze mieć w swojej zamrażarce porcję czystego bulionu – tak na zaś. W końcu ten przydaje się niemal do wszystkiego, a przyrządzanie go za każdym razem wymaga zbyt wiele czasu. 

Jeśli wy również lubicie tę metodę koniecznie przeczytajcie, jak stosować ją prawidłowo!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Używajcie specjalnych opakowań

Do mrożenia zarówno zup, mięs oraz warzyw idealnie sprawdzą się specjalne woreczki strunowe do żywności. W Ikei dostaniecie je w wielu pojemnościach – od 200 ml do nawet 2 litrów. Jeśli jednak Ikea wam nie po drodze, takich torebek możecie również poszukać w dużych hipermarketach, produkuje je między innymi Jan Niezbędny. 

Tego typu woreczki po umyciu możecie używać wiele razy. Zapomnijcie o mrożeniu żywności w słoikach! Te pod wpływem niskiej temperatury mogą pękać.

Porcjujcie jedzenie

Woreczki strunowe w różnych rozmiarach pozwalają na porcjowanie jedzenia w zależności od potrzeb. Z racji, że raz odmrożonego jedzenia nie powinno się ponownie zamrażać, podzielcie je tak by starczyło na przykład na jeden obiad dla wszystkich domowników. W ten sposób unikniecie krojenia zamarzniętej zupy nożem.

Opisujcie mrożonki

Każdą mrożonkę powinniście dokładnie opisać. Na opakowaniu powinna znaleźć się nazwa produktu i data umieszczenia go w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej będzie wam przypilnować terminy ważności i nie będziecie mieć żadnych wątpliwości co do mrożonki, która powinna zostać zjedzona jako pierwsza.

Schładzajcie jedzenie

Zanim umieścicie jedzenie w zamrażalniku powinniście je wystudzić na kuchennym blacie, a następnie dobrze schłodzić w lodówce. Bowiem ciepłe produkty powodują rozmrażanie innych dań znajdujących się w zamrażalniku.

Usuńcie powietrze z opakowań

W opakowaniach z mrożonym jedzeniem powinno być jak najmniej powietrza. To nie tylko sprawi, że w zamrażalniku będzie więcej miejsca, ale również spowolni proces psucia się jedzenia. 

Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie pudełek zamykanych próżniowo, ale jeśli nie macie ich w swoim domu, nic nie szkodzi. Aby usunąć powietrze z woreczków strunowych wystarczy spłaszczyć je ręką i przesuwać powstały bąbel w stronę otworu.

Komentarze
Mrożone mięso
Adobe Stock
Newsy Jak szybko rozmrozić mięso? Mamy na to kilka skutecznych sposobów
Przyzwyczailiśmy się już do mrożenia mięsa. Porcjujemy zakupiony kawałek na mniejsze części, wkładamy do woreczków i kilka odmierzonych obiadowych porcji gotowych.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

I pomyśleć, że jeszcze nasze babcie o takim luksusie mogły jedynie pomarzyć. W dawnych czasach na wsiach rozbiór ubitej świni był ogromnym przedsięwzięciem. Część mięsa solono i składowano w materiałowych workach. W lecie niektóre zaradne gospodynie mięso przechowywały w głębokiej studni. W miastach problem przechowywania mięsa mimo braku lodówek wcale nie był powszechny. Dlaczego? Odpowiedź jest prozaiczna – wszystko to brało się z dość ubogiego trybu życia, jaki wiodła większa część naszego społeczeństwa. O nadmiarze wędlin nie było mowy – te zakupione w mig znikały ze stołów. Dzisiaj dysponujemy już lodówkami i zamrażarkami. Z kiełbasami, szynkami, czy parówkami nie ma problemu – wystarczy przechowywać je w chłodziarkach. Jak rozmrażać? Z kolei kupione na zapas mięso na obiad możemy śmiało mrozić w zamrażarkach. Poniżej podpowiemy wam jak rozmrażać je w skuteczny i prawidłowy sposób. Jeżeli zaplanujemy obiad zawczasu, możemy rozmrozić kawałek naszego mięsa w lodówce. Przekładamy zawiniątko z zamrażarki piętro wyżej (lub niżej) i czekamy ok. kilkanaście godzin, aż mięso rozmrozi się równomiernie. Pamiętajmy by nie zamrażać ponownie raz rozmrożonego mięsa. Grozi to zatruciem pokarmowym wywołanym przez salmonellę. Jeżeli zależy nam na czasie, możemy rozmrażać mięso w chłodnej wodzie lub w wodzie o temp. pokojowej. Użycie wody o wyższej temperaturze łączy się z zagrożeniem bakteriami. Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej także grozi namnożeniem się niechcianych bakterii. Stosując tę metodę należy pilnować mięsa, by nie spoczywało poza lodówką zbyt długo.  Stąd też bezpieczniejszą opcją wydaje się zimna woda lub lodówka. Jedną z dodatkowych opcji jest obróbka termiczna mięsa bez rozmrażania. Na...

Przeczytaj