Mrożenie powszechnie stosuje się między innymi w przypadku letnich owoców oraz warzyw, ale również mięsa. Nie brakuje również osób, które lubią zawsze mieć w swojej zamrażarce porcję czystego bulionu – tak na zaś. W końcu ten przydaje się niemal do wszystkiego, a przyrządzanie go za każdym razem wymaga zbyt wiele czasu. 

Jeśli wy również lubicie tę metodę koniecznie przeczytajcie, jak stosować ją prawidłowo!

Używajcie specjalnych opakowań

Do mrożenia zarówno zup, mięs oraz warzyw idealnie sprawdzą się specjalne woreczki strunowe do żywności. W Ikei dostaniecie je w wielu pojemnościach – od 200 ml do nawet 2 litrów. Jeśli jednak Ikea wam nie po drodze, takich torebek możecie również poszukać w dużych hipermarketach, produkuje je między innymi Jan Niezbędny. 

Tego typu woreczki po umyciu możecie używać wiele razy. Zapomnijcie o mrożeniu żywności w słoikach! Te pod wpływem niskiej temperatury mogą pękać.

Zobacz także:

Porcjujcie jedzenie

Woreczki strunowe w różnych rozmiarach pozwalają na porcjowanie jedzenia w zależności od potrzeb. Z racji, że raz odmrożonego jedzenia nie powinno się ponownie zamrażać, podzielcie je tak by starczyło na przykład na jeden obiad dla wszystkich domowników. W ten sposób unikniecie krojenia zamarzniętej zupy nożem.

Opisujcie mrożonki

Każdą mrożonkę powinniście dokładnie opisać. Na opakowaniu powinna znaleźć się nazwa produktu i data umieszczenia go w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej będzie wam przypilnować terminy ważności i nie będziecie mieć żadnych wątpliwości co do mrożonki, która powinna zostać zjedzona jako pierwsza.

Schładzajcie jedzenie

Zanim umieścicie jedzenie w zamrażalniku powinniście je wystudzić na kuchennym blacie, a następnie dobrze schłodzić w lodówce. Bowiem ciepłe produkty powodują rozmrażanie innych dań znajdujących się w zamrażalniku.

Usuńcie powietrze z opakowań

W opakowaniach z mrożonym jedzeniem powinno być jak najmniej powietrza. To nie tylko sprawi, że w zamrażalniku będzie więcej miejsca, ale również spowolni proces psucia się jedzenia. 

Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie pudełek zamykanych próżniowo, ale jeśli nie macie ich w swoim domu, nic nie szkodzi. Aby usunąć powietrze z woreczków strunowych wystarczy spłaszczyć je ręką i przesuwać powstały bąbel w stronę otworu.