jak mrozić jedzenie
Adobe Stock
Newsy

5 najlepszych sposobów na mrożenie jedzenia - całkowicie odmienią wasze życie

Mrożenie jedzenia to najprostsza forma przedłużenia jego świeżości. Mimo że metoda jest bardzo popularna wiele osób wciąż nie wykonuje jej prawidłowo. Jeśli opisywanie mrożonek to dla was nowość koniecznie nadróbcie zaległości!

Mrożenie powszechnie stosuje się między innymi w przypadku letnich owoców oraz warzyw, ale również mięsa. Nie brakuje również osób, które lubią zawsze mieć w swojej zamrażarce porcję czystego bulionu – tak na zaś. W końcu ten przydaje się niemal do wszystkiego, a przyrządzanie go za każdym razem wymaga zbyt wiele czasu. 

Jeśli wy również lubicie tę metodę koniecznie przeczytajcie, jak stosować ją prawidłowo!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Używajcie specjalnych opakowań

Do mrożenia zarówno zup, mięs oraz warzyw idealnie sprawdzą się specjalne woreczki strunowe do żywności. W Ikei dostaniecie je w wielu pojemnościach – od 200 ml do nawet 2 litrów. Jeśli jednak Ikea wam nie po drodze, takich torebek możecie również poszukać w dużych hipermarketach, produkuje je między innymi Jan Niezbędny. 

Tego typu woreczki po umyciu możecie używać wiele razy. Zapomnijcie o mrożeniu żywności w słoikach! Te pod wpływem niskiej temperatury mogą pękać.

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Porcjujcie jedzenie

Woreczki strunowe w różnych rozmiarach pozwalają na porcjowanie jedzenia w zależności od potrzeb. Z racji, że raz odmrożonego jedzenia nie powinno się ponownie zamrażać, podzielcie je tak by starczyło na przykład na jeden obiad dla wszystkich domowników. W ten sposób unikniecie krojenia zamarzniętej zupy nożem.

Opisujcie mrożonki

Każdą mrożonkę powinniście dokładnie opisać. Na opakowaniu powinna znaleźć się nazwa produktu i data umieszczenia go w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej będzie wam przypilnować terminy ważności i nie będziecie mieć żadnych wątpliwości co do mrożonki, która powinna zostać zjedzona jako pierwsza.

Schładzajcie jedzenie

Zanim umieścicie jedzenie w zamrażalniku powinniście je wystudzić na kuchennym blacie, a następnie dobrze schłodzić w lodówce. Bowiem ciepłe produkty powodują rozmrażanie innych dań znajdujących się w zamrażalniku.

Usuńcie powietrze z opakowań

W opakowaniach z mrożonym jedzeniem powinno być jak najmniej powietrza. To nie tylko sprawi, że w zamrażalniku będzie więcej miejsca, ale również spowolni proces psucia się jedzenia. 

Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie pudełek zamykanych próżniowo, ale jeśli nie macie ich w swoim domu, nic nie szkodzi. Aby usunąć powietrze z woreczków strunowych wystarczy spłaszczyć je ręką i przesuwać powstały bąbel w stronę otworu.

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne
Mrożenie jedzenia to najprostsza forma przedłużenia jego terminu przydatności. Niestety, okazuje się, że nie wszystkie dania można przechowywać w ten sposób.

Mrożenie to dobrze znana wszystkim metoda przechowywania jedzenia. Idealnie sprawdza się między innymi w przypadku letnich owoców, warzyw, a nawet mięsa. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jaki ma na nie wpływ? Okazuje się bowiem, że dzięki niskiej temperaturze, niektóre produkty zyskują na smaku, a inne wręcz przeciwnie – stają się niesamowicie niedobre. Jakie potrawy zyskują na smaku dzięki zamrażalce? Z pewnością niewielu z was zdaje sobie sprawę z tego, że mrożenie bardzo pozytywnie wpływa na wszystkie potrawy duszone, takie jak bigos, gulasz czy kapusta z grochem.  W przypadku ciasta drożdżowego, gotowych kopytek, pyz, pierogów, klusków, zup czy chleba pod wpływem niskiej temperatury smak w ogóle nie ulega zmianie. Jakie potrawy tracą smak przez mrożenie?  Niestety, wiele dań pod wpływem niskiej temperatury zmienia lub traci smak. Należą do nich przede wszystkim potrawy z dużą ilością czosnku i pieprzu, które gorzknieją w wyniku zamrażania. Ten sposób przechowywania żywności bardzo negatywnie wpływa również na surowe ziemniaki, ogórka, kalafiora oraz cebulę. Mrożenie sprawia, że stają się one wodniste, bardzo miękkie i niesamowicie niesmaczne. Sprawa wygląda bardzo podobnie w przypadku ugotowanych na twardo jajek. Te pod wpływem niskiej temperatury stają się gumowate i nie do zjedzenia. Jak prawidłowo mrozić jedzenie? Skoro już wiecie, co można mrozić, a czego pod żadnym pozorem nie należy, teraz warto dowiedzieć się, jak to robić. Wbrew pozorom wiele osób ma z tym duży problem. Mroźcie tylko w specjalnych opakowaniach Do mrożenia zarówno zup, mięs oraz warzyw idealnie sprawdzą się specjalne woreczki strunowe do żywności. W Ikei dostaniecie je w wielu pojemnościach – od 200 ml do nawet 2 litrów. Jeśli jednak...

mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....

Mrożonki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy
Mrożonki w sklepie są zbite lub zbrylone? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Dlaczego? 
Zamrożony produkt żywnościowy jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku, który wstrzymuje całkowicie rozwój wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Mrożonki to przede wszystkim szybki pomysł na obiad. Wystarczy kilka minut i gotowe.

Polacy często kupują mrożone warzywa albo owoce, także ryby lub mięso, jak również gotowe zamrożone sałatki albo przetwory mączne takie jak pierogi. Na temat mrożonek narosło już wiele mitów. Jak jest naprawdę? Zdrowa, mrożona żywność Jedni uznają mrożonki za żywność prawie doskonałą, bo jedynie minimalnie przetworzoną, bliską pierwotnej, naturalnej postaci, podczas gdy inni za niemal bezwartościową, pozbawioną życia i wielu naturalnych walorów.  Mrożenie, tak jak i inne metody utrwalania żywności, ma swoje wady i zalety, Zmiany, które widać na pierwszy rzut oka po rozmrożeniu produktów czy podczas ich przygotowywania, to utrata jędrności, zmiana konsystencji oraz ograniczone zdolności utrzymania wody. Właśnie na te cechy warto zwrócić szczególną uwagę. Powiedzą wam więcej o mrożonkach niż sklepowa etykieta. Jeśli kupujecie mrożonki, należy zwrócić baczną uwagę na to czy przypadkiem nie są zbite i zbrylone. Jeśli zauważycie podobne właściwości, najprawdopodobniej były źle mrożone lub rozmrożone i zamrożone ponownie. Kolejne mrożenie psuje zamrożony produkt. Właściwie powinniście zrezygnować z jego konsumpcji. Zawartość torebki powinna do tego lekko przesypywać się przy poruszaniu. To pierwszy sygnał, że kupiona mrożonka nadaje się do spożycia. Nie może być ani zbyt zbita, ani całkowicie sypka. Czy jedzenie mrożonek może być groźne? Najwięcej wątpliwości budzą mrożone ryby w postaci kostek rybnych. Często zdarza się, że w zawartości znajdziecie rybę zmieloną w całości. Mrożony filet rybny może zawierać ości, wnętrzności i mało apetyczne części ryby. Pomijając niektóre przykłady, metoda mrożenia żywności nadal pozostaje w czołówce najlepszych metod utrwalania żywności ze względu na stosunkowo niskie straty wartości...

 mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko rozmrozić mięso mielone? Ten prosty sposób totalnie was zaskoczy
Mrożenie jedzenia to idealny sposób na przedłużenie czasu jego przechowywania. W obecnych czasach to popularna opcja, kiedy zdecydowanie więcej czasu poświęcamy nauce i pracy. Mrożona żywność jest nieraz ratunkiem w kryzysowych sytuacjach, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku.

Dzięki mrożeniu, wiele produktów zyskuje dłuższy czas świeżości oraz przydatności do spożycia. Poprzez taki zabieg nie trzeba się martwić zakazem handlu w niedzielę bądź niezapowiedzianą wizytą gości. Wówczas wystarczy po prostu rozmrozić dany produkt i go przygotować.  Dlaczego warto mrozić niektóre produkty? Mimo wielu nieprzychylnych opinii, mrożenie żywności jest nie tylko dobrym sposobem na dłuższy czas jej przechowywania , ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Często podczas zakupów, kupuje się zbyt wiele różnych produktów. Wówczas, aby ich nie wyrzucać, warto je zamrozić. Będzie to opcja awaryjna na czarną godzinę, a także pozwoli uniknąć trwonienia produktów żywnościowych. Niegdyś krążył również osąd o zanikaniu cennych wartości żywienia poprzez proces mrożenia, co jest kompletną bzdurą. Takie działanie nie tylko przedłuża datę ważności , ale i zatrzymuje wszystkie wartościowe mikroelementy. Nie trzeba się tego bać, gdyż to tylko ułatwia funkcjonowanie. Jak poprawnie mrozić mięso? Wszystkie produkty mięsne nadają do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że im mniejszy kawałek, tym krótszy czas jego przechowywania z zamrażarce, zaś mięso mielone może być mrożone nawet przez 8 tygodni. Wówczas warto również pamiętać o kilku zasadach: do mrożenia używajcie specjalnych woreczków z suwakiem, plastikowych pojemników bądź opakowań próżniowych, które są przystosowane do niższych temperatur, zamrażajcie tylko świeże mięso, dobrej jakości, materiały opakowań nie powinny przepuszczać wilgoci, nie zamrażajcie mięsa w oryginalnych opakowaniach, starajcie się mrozić mniejsze porcje. Dzięki trzymaniu się tych punktów, będziecie mieć pewność, iż zamrożone...