Najlepsze puszyste pyzy ziemniaczane nadziane mięsem. Makłowicz zdradził swój sekretny przepis
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Przepis na pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Nie zgadlibyście, w którym momencie mieli mięso

Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne pyzy ziemniaczane z mięsem wieprzowym. Smakują naprawdę wybornie.

Nie ulega wątpliwości, że Polacy kochają dania na bazie ziemniaków. W końcu są one nie tylko dziecinnie proste w obróbce, ale również bajecznie tanie i przepyszne. Wśród niekwestionowanych, ziemniaczanych faworytów zaszczytne miejsce zajmują oczywiście pyzy z mięsnym nadzieniem. Naprawdę trudno ich nie lubić.

Okazuje się, że za popularnymi pyzami przepada nie tylko „przeciętny Kowalski”, ale również Robert Makłowicz. Znany krytyk kulinarny postanowił zdradzić swój przepis na to wyborne danie. Receptura jest dopracowana do perfekcji. Śmiało możecie z niej korzystać o każdej porze roku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyzy ziemniaczane wg Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kilograma ziemniaków
  • 300 gramów mięsa wieprzowego
  • 130 gramów mąki pszennej
  • 15 gramów mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 cebuli
  • 1 szklanki bułki tartej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Pyzy ziemniaczane

Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci

Idealny rosół według Roberta Makłowicza

Jak Robert Makłowicz gotuje rosół? Poznajcie jego niezawodny przepis

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju.
  2. Mięso umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w drobniutką kostkę. Tak przygotowane dodajcie do cebuli i podduście z odrobiną wody.
  3. Całość doprawcie solą i pieprzem, zamieszajcie, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach zmielcie mięso w specjalnej maszynce.
  4. Do powstałej masy dodajcie 1 jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni i odstawcie.
  5. Ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnijcie z nich wodę. Możecie do tego użyć na przykład gazy.
  6. Tak przygotowane ziemniaki połączcie z 2 jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Powstała masa powinna być dość zwarta.
  7. Z ciasta formujcie placki, na środku umieśćcie mięsny farsz. Całość dokładnie sklejcie, tak by powstała kulka.
  8. Gotowe pyzy ziemniaczane gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym wypłyną na powierzchnie. Aby się nie skleiły, możecie gotować je mniejszymi porcjami.

Smacznego!

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tę czynność przed smażeniem placków ziemniaczanych, a będą mniej tłuste. Genialne
Placki ziemniaczane uchodzą za niesamowicie kaloryczne i tłuste danie. Okazuje się jednak, że istnieje pewien prosty sposób, który czyni z nich o wiele mniej ciężkostrawną potrawę. Sami się przekonajcie.

Placki ziemniaczane to danie, które nigdy się nie nudzi. Od ich codziennego spożywania prawdopodobnie odstrasza was tylko jeden fakt – są zbyt tłuste i kaloryczne. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Od dzisiaj będziecie mogli częściej sięgać po ten niesamowicie pyszny przysmak. Jak sprawić, by placki ziemniaczane były mniej tłuste? Abstrahując od tego, że musicie je smażyć na naprawdę bardzo dobrze rozgrzanej patelni (zbyt zimna sprawi, że ciasto wchłonie cały olej), istnieje jeszcze jeden sposób, by zmniejszyć ilość zawartego w nich tłuszczu. Znani szefowie kuchni zdradzili, że starte ziemniaki należy koniecznie odcisnąć z naturalnie zawartej w niej wody, ale jednocześnie nie pozbawiać ich cennej skrobi. Dzięki temu banalnemu trikowi zauważycie kolosalną różnicę w swoich potrawach. Pamiętajcie jednak, że ziemniaki starte na bardzo małych oczkach będzie również bardzo trudno odcisnąć. Lepiej skorzystać z dużych oczek.  Przepis na lekkostrawne placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kg ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 2 cebul 2 jajek Przypraw: soli i pieprzu Oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możecie to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody nie wylewajcie. Odstawcie na ok. 10 minut. W tym czasie na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylejcie z miski całą wodę. Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. W misce umieśćcie również jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrobię. Do powstającej masy...

zupa krem z sałaty przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wygląda, jak szczawiowa, ale to coś zupełnie innego. Smakowita zupa, która idealnie wspomaga dietę
Intensywnie zielony i serwowany z jajkiem krem z sałaty masłowej na pierwszy rzut oka wygląda, jak zupa szczawiowa. Jego przyrządzenie jest banalnie proste i nie zajmie wam więcej niż 40 minut.

Okazuje się, że powszechnie wykorzystywana do kanapek sałata masłowa, idealnie nadaje się na zupę. Ci, którym zależy na szybkim zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinni na stałe włączyć ją do swojej diety. Jeśli nie lubicie jeść liści w czystej postaci, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na zupę krem z sałaty masłowej Będzie potrzebować: 2 litrów bulionu 2 główek sałaty masłowej 500 gramów ziemniaków 4 łodyg selera naciowego 3 łyżek masła 150 gramów serka topionego 5 jajek Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę, z kolei selera naciowego umyjcie i pokrójcie w plasterki. Warzywa umieśćcie we wrzącym wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 20 minut, aż do miękkości składników. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia. Sałatę masłową umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na kawałki. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie podsmażcie na nim sałatę. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z bulionem. Całość zblendujcie na gładką masę. Do powstałego kremu dodajcie serek topiony, pieprz oraz sól. Zupę ponownie zblendujcie. Jajka ugotujcie na twardo. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Kiedy jajka nieco ostygną obierzcie je ze skorupki, pokrójcie na ćwiartki i przyozdóbcie nim krem z sałaty masłowej. Smacznego! Źródło: gotujmy

sos grzybowy do placków przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Najlepszy na świecie gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Idealny również do kopytek i klusek śląskich
Choć sezon na grzyby przypada na lato, Polacy uwielbiają je jadać głównie zimą. W waszych zamrażarkach z pewnością nie brakuje tych darów natury. Przyrządźcie z nich przepyszny sos.

Sos grzybowy z tego przepisu idealnie sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale możecie go również serwować z kluskami śląskimi oraz kopytkami, a nawet makaronem. W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Receptura jest dziecinnie prosta. Z pewnością nie sprawi wam większych problemów. Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym Będziecie potrzebować 1 kilograma ziemniaków 300 gramów grzybów (suszonych lub świeżych) 2 cebul 1 jajka 2 łyżek mąki 2 łyżek masła 100 ml wody 100 ml śmietany 30 proc. Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, kminku Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajcie jajko, mąkę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Jedną z dwóch wymienionych w przepisie cebul obierzcie i posiekajcie w bardzo małą kosteczkę lub, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną połączcie z masą ziemniaczaną. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie zacznijcie umieszczać na niej masę, tworząc kilka niewielkich, okrągłych placków ziemniaczanych. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Na koniec odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i odstawcie. Teraz zajmijcie się sosem. Jeśli korzystacie z grzybów suszonych, powinniście je najpierw namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli korzystacie ze świeżych, wystarczy, że je opłuczecie pod bieżącą wodą, a następnie pokroicie w paski. Pozostałą cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na roztopionym maśle. Po kilku chwilach dodajcie do niej grzyby i przesmażcie. Do powstającego sosu dodajcie kminek, całość zalejcie wodą, przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 15...

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać
Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...