Najlepsze puszyste pyzy ziemniaczane nadziane mięsem. Makłowicz zdradził swój sekretny przepis
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Przepis na pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Nie zgadlibyście, w którym momencie mieli mięso

Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne pyzy ziemniaczane z mięsem wieprzowym. Smakują naprawdę wybornie.

Nie ulega wątpliwości, że Polacy kochają dania na bazie ziemniaków. W końcu są one nie tylko dziecinnie proste w obróbce, ale również bajecznie tanie i przepyszne. Wśród niekwestionowanych, ziemniaczanych faworytów zaszczytne miejsce zajmują oczywiście pyzy z mięsnym nadzieniem. Naprawdę trudno ich nie lubić.

Okazuje się, że za popularnymi pyzami przepada nie tylko „przeciętny Kowalski”, ale również Robert Makłowicz. Znany krytyk kulinarny postanowił zdradzić swój przepis na to wyborne danie. Receptura jest dopracowana do perfekcji. Śmiało możecie z niej korzystać o każdej porze roku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyzy ziemniaczane wg Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kilograma ziemniaków
  • 300 gramów mięsa wieprzowego
  • 130 gramów mąki pszennej
  • 15 gramów mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 cebuli
  • 1 szklanki bułki tartej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Pyzy ziemniaczane

Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci

Idealny rosół według Roberta Makłowicza

Jak Robert Makłowicz gotuje rosół? Poznajcie jego niezawodny przepis

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju.
  2. Mięso umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w drobniutką kostkę. Tak przygotowane dodajcie do cebuli i podduście z odrobiną wody.
  3. Całość doprawcie solą i pieprzem, zamieszajcie, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach zmielcie mięso w specjalnej maszynce.
  4. Do powstałej masy dodajcie 1 jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni i odstawcie.
  5. Ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnijcie z nich wodę. Możecie do tego użyć na przykład gazy.
  6. Tak przygotowane ziemniaki połączcie z 2 jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Powstała masa powinna być dość zwarta.
  7. Z ciasta formujcie placki, na środku umieśćcie mięsny farsz. Całość dokładnie sklejcie, tak by powstała kulka.
  8. Gotowe pyzy ziemniaczane gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym wypłyną na powierzchnie. Aby się nie skleiły, możecie gotować je mniejszymi porcjami.

Smacznego!

Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Wystarczy parę dodatków i zrobicie z nich danie jak z wesela
Wikipedia Commons
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Wystarczy parę dodatków i zrobicie z nich danie jak z wesela
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziecie potrzebowali: 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu (opcjonalnie) Świeża natka pietruszki (opcjonalnie) Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie...

Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa
Adobe Stock
Newsy
Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa
Choć sezon na grzyby przypada na lato, Polacy uwielbiają je jadać głównie jesienią i zimą. Z pewnością nie brakuje wam tych darów natury. Przyrządźcie z nich przepyszny sos.

Sos grzybowy z tego przepisu idealnie sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale możecie go również serwować z kluskami śląskimi oraz kopytkami, a nawet makaronem. W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Receptura jest dziecinnie prosta. Z pewnością nie sprawi wam większych problemów. Oprócz prostych składników z grzybami na czele, ważna będzie także jedna przyprawa. By nie zaburzyć szlachetnego smaku grzybów, doprawcie je solą, pieprzem i odrobiną kminku. W ten sposób podkreślicie smak potrawy, a także sprawicie, że stanie się ona odrobinę łatwiej strawna. Przepis na sos i placki znajdziecie poniżej. Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów grzybów (suszonych lub świeżych) 2 cebul 1 jajka 2 łyżek mąki 2 łyżek masła 100 ml wody 100 ml śmietany 30 proc. Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, kminku Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajcie jajko, mąkę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Jedną z dwóch wymienionych w przepisie cebul obierzcie i posiekajcie w bardzo małą kosteczkę lub, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną połączcie z masą ziemniaczaną. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie zacznijcie umieszczać na niej masę, tworząc kilka niewielkich, okrągłych placków ziemniaczanych. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Na koniec odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i odstawcie. Teraz zajmijcie się sosem. Jeśli korzystacie z grzybów suszonych, powinniście je najpierw namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli korzystacie ze świeżych, wystarczy, że je opłuczecie pod bieżącą wodą, a następnie pokroicie w paski....

Placki ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy
Placki ziemniaczane znów wyszły gumiaste? Na pewno dodaliście za dużo tego składnika
Jeśli wasze placki ziemniaczane znowu wyszły gumiaste, prawdopodobnie zapomnieliście o jednej, bardzo ważnej rzeczy.

Jeśli wasze placki wciąż wychodzą gumiaste na 99 proc. popełniacie jeden, niewielki, ale kluczowy błąd. Nigdy więcej nie popełniajcie więc tego błędu, a bogatsi w wiedzę przygotujcie przepyszne placki ziemniaczane, a nie zaś szwajcarskie „rosti”. Przepis na danie zdradziła sama gwiazda „MasterChefa”, Ania Starmach. O co tutaj chodzi? Przeczytajcie. Czym są placki ziemniaczane „rosti”? Rosti to nic innego jak szwajcarskie placki ziemniaczane, szczególnie popularne w niemieckojęzycznej części kraju. Tradycyjnie, danie to przygotowujcie się tylko i wyłącznie z ziemniaków. Masa nie zawiera więc ani jajek, ani mąki, ani cebuli, do których przywykli Polacy. Można więc powiedzieć, że jest to uproszczona i o wiele tańsza wersja znanych wam dotąd placków ziemniaczanych. Rosti można przyrządzić zarówno z lekko podgotowanych, jak i zupełnie surowych ziemniaków. W przypadku pierwszego wariantu najlepiej jest sięgnąć po ziemniaki typu A, z kolei do przygotowania drugiej wersji wybierzcie bardziej mączysty rodzaj.  Dlaczego do placków ziemniaczanych powinno dodawać się jajko i mąkę? Jednak dla wielu Polaków smak placków rosti może być nie do przyjęcia. Ze względu na brak jajka wiążącego ziemniaczaną masę i mąki, nadającej naszym plackom nieco więcej miękkości, rosti wychodzą odrobinę gumiaste. Ten sam błąd przydarza się też nagminnie i polskim gospodyniom, kiedy do dużej ilości startych ziemniaków dodadzą śladowe ilości mąki i na przykład jedno małe jajko. To prosta droga do tego, by placki nie smakowały tak jak powinny. I choć da się usmażyć placki ziemniaczane niemalże bez dodatków - patrz Szwajcarzy i przepis na rosti poniżej), to jednak Polacy nie gęsi i swoje wyroby mają! Przepis na placki „rosti” według Ani Starmach Będziecie potrzebować: 500 gramów...

kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy
Z tym przepisem kluski śląskie wyjdą nawet początkującym. Podzielcie ciasto na 4 części i zróbcie 1 rzecz
Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. Ich przyrządzenie to istny banał.

W większości regionów Polski serwuje się je głównie jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie być naprawdę pożywnym i smacznym obiadem. Kluski śląskie to genialne danie, które możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Jednak nawet receptura na tak proste danie, jak kluski śląskie skrywa pewien sekret. Okazuje się, że aby wyszły idealne, musicie zachować odpowiednie proporcje składników. W tym przypadku chodzi głównie o skrobię i ziemniaki – na każde 4 części ziemniaków przypada 1 część skrobi. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kilogram ziemniaków  Ok. 160 gramów mąki ziemniaczanej (dodatek skrobi może być nieznacznie inny) 1 żółtko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence i odparujcie ziemniaki. Zanim wystygną, przeciśnijcie je przez praskę i umieśćcie w głębszym talerzu. Całość wyrównajcie. Tak przygotowane ziemniaki podzielcie na 4 równe części (wystarczy, że przejedziecie po nich nożem wzdłuż i wszerz). Wyjmijcie z talerza jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z masą ziemniaczaną). Jeśli w przepisie jest jej za mało lub za dużo zmieńcie proporcje. Bowiem najważniejsze jest zachowanie stosunku 1:4, a nie gramatura. Pamiętajcie, że ziemniaki różnią się między sobą i po ugotowaniu jednych może być więcej, innych mniej. Następnie dodajcie do masy wcześniej wyjęte ziemniaki oraz żółtko. Całość zagniećcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki, a...