Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku
Pixabay
Newsy

Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku

Ogórki kiszone to jeden z ulubionych produktów Polaków. Doskonale pasują do wędlin, świeżego pieczywa czy smalcu.

Chociaż samo kiszenie ogórków nie jest wyjątkowo skomplikowane, ich smak zależy nie tylko od sposobu przygotowania, ale także od przypraw, które dodacie. Jeśli macie już idealne, świeże ogórki i kilka słoików w zanadrzu, możecie się zabierać do pracy. Do sukcesu brakuje już tylko odpowiednio dobranych przypraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić idealne ogórki kiszone!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki kiszone – właściwości

Wszelkie kiszonki, także w postaci, ogórków to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników odżywczych. To naturalny probiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność, ale także korzystnie działa na trawienie i pozbywa się z organizmu toksyn. Ogórki kiszone są bardzo niskokaloryczne: w 100 g mają zaledwie ok. 11 kalorii, dlatego bardzo często polecane są osobom stosującym diety odchudzające i oczyszczające. Dostarczają za to:

  • Witaminę A
  • Potas
  • Sód
  • Fosfor
  • Magnez
  • Wapń

Jak przyprawić ogórki kiszone? 

Podstawową przyprawą jest oczywiście sól, która stanowi bazę zalewy.

Zazwyczaj zalewę przygotowuje się w proporcji jednej łyżki stołowej soli na litr płynu. Można dodać nieco mniej soli, ale będzie to miało wpływ na smak ogórków – nie powinno jej być jednak za mało. To właśnie relatywnie wysoki poziom zasolenia zalewy stwarza warunki sprzyjającej bakteriom mlekowym odpowiedzialnym za fermentację (kiszenie) ogórków. 

Zobacz także
Przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu

Nietypowy przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu. Spróbujecie?

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Jaką sól wybrać do kiszonek? Eksperci kulinarni polecają tę kamienną, a nie jodowaną. Ale sól to nie wszystko – nie ma kiszonych ogórków bez ząbków czosnku, korzenia chrzanu, baldachimów i kilku łodyg kopru. Jeśli chcecie wzbogacić swoje ogórki o bardziej intensywny i wyrazisty smak, możecie dodać także ziele angielskie, pieprz czy liść laurowy. 

W przeszłości do ogórków dodawano jeszcze więcej przypraw – w niektórych regionach zalewę wzbogacano o liście wiśni, porzeczek, malin, a nawet dębu! Sprawiało to, że ogórki były bardziej jędrne i aromatyczne, a także trwalsze. 

Czytaj też:

Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
Przygotowanie ogórków kiszonych jest banalnie proste – poznajcie prosty przepis na zalewę do ogórków.

Jeżeli dotychczas tylko wyjadaliście zapasy ogórków ze spiżarni babci, czas nauczyć się zrobić je samodzielnie – a przygotowanie ogórków kiszonych jest naprawdę banalnie proste. Poznajcie przepis  na idealną zalewę do ogórków kiszonych. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Do kiszenia należy używać tylko ogórków gruntowych – podłużne, zielone ogórki o gładkiej skórce kompletnie nie nadają się do kiszenia, ponieważ zawierają za dużo wody. Ważne też, by wybierać do kiszenia ogórki o podobnej wielkości, najlepiej w średnim rozmiarze. Dzięki temu wszystkie zakiszą się równomiernie. Jak długo ogórki powinny się kisić? Ogórki kiszone będą dobre po około 2-3 tygodniach od przygotowania, choć oczywiście im dłużej poczekacie, tym będą one smaczniejsze. Ogórki małosolne natomiast nadają się do jedzenia już po 2-3 dniach. Jak zrobić zalewę do ogórków? Przyrządzenie zalewy jest banalnie proste, a jej sekret tkwi w proporcjach – zawsze wsypujcie 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Pamiętajcie o tym, że woda musi być ciepła! Przepis na idealne ogórki kiszone Do przygotowania klasycznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu Kilka ząbków czosnku Ziele angielskie Liście laurowe Cały koper z kwiatostanami Gorczyca Woda Sól Przygotowanie: Umyjcie ogórki i namoczcie je w wodzie – co najmniej 30 minut. Dzięki temu będą sprężyste i chrupiące po ukiszeniu. Następnie przełóżcie ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki włóżcie...

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze...

Kiszone ogórki
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby ogórki kiszone wychodziły twarde i kruche? Ten babciny trik jest bezcenny 
Wypróbujcie, a wasze ogórki kiszone zawsze będą przepyszne!

Kiszenie to jedna ze starszych i bardziej tradycyjnych metod konserwowania żywności. Bardzo łatwo w ten sposób zachować smaki lata na zimę i jesień. Kiszenie i robienie przetworów z kiszonych produktów, jest szeroko znane i stosowane w Polsce.  To nasza narodowa tradycja. Najbardziej popularną kiszoną potrawą są chyba kiszone ogórki. Sprawdźcie jak zrobić je tak, by zawsze były pyszne i jędrne. Dlaczego kiszone ogórki są puste w środku? Może zauważyliście, że często kupne ogórki kiszone są puste w środku . Może przytrafiło wam się też kiedyś, że słoik ogórków, które otworzyliście z nadzieją na pyszne i jędrne warzywa, które kiedyś samodzielnie ukisiliście, też jest pełen ogórków pustych w środku. Niestety, może przydarzać się to nawet przy domowych ogórkach kiszonych. Jaka może być tego przyczyna? Wiele osób twierdzi, że przyczyną jest dodawanie zbyt wielu nawozów sztucznych do uprawy ogórków. Hodowcy chcą przyspieszyć wzrost ogórków i podsypują je dużą ilością nawozów. Takie ogórki są dobre do jedzenia na świeżo, ale gdy zostaną zakiszone, robią się puste w środku. To z powodu zbyt dużej ilości wody w ogórkach. Nawet samodzielnie hodowane na działce lub w ogródku ogórki mogą zrobić się puste w środku. To najczęściej wina zbyt dużych opadów deszczu, jeśli ogórki były hodowane w gruncie, a nie szklarni. Wybieranie ogórków na kiszenie Jeśli chcecie, żeby wasze ogórki kiszone były pyszne i jędrne, musicie przede wszystkim wybrać dobre ogórki do kiszenia. Jeśli sami je uprawiacie, kiście ogórki ze szklarni, albo chociaż nie zrywajcie ich po obfitych opadach deszczu. Jeśli kupujecie ogórki na targu, koniecznie...

Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Ogórki kiszone tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem solanki, kopru czy czosnku. Warto jednak dodać do nich jeden egzotyczny składnik!

Przepisy na ogórki kiszone przekazywane są z pokolenia na pokolenie przez babcie, mamy i ciotki. Każda rodzina, w zależności od tradycji, a także części Polski, z której się wywodzi, ma swoje receptury – niektóre bardzo oryginalne! W przeszłości do ogórków kiszonych dodawano składniki, o których dziś pamiętają jedynie nieliczni np. liście malin czy wiśni.  Staropolskie przepisy warto jednak czasem urozmaicać o nowoczesne, nieco bardziej egzotyczne składniki takie jak curry. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wasze ogórki będą miały znacznie bardziej intensywny i nieco słodki, orientalny smak. Ta coraz popularniejsza przyprawa najczęściej stosowana jest w kuchni indyjskiej czy tajskiej, ale coraz chętniej stosuje się ją także w potrawach kuchni polskiej np. śledziach bożonarodzieniowych czy wszelkich sałatkach podawanych podczas sezonu grillowego. Koniecznie ich spróbujcie! Kiszonki - właściwości zdrowotne Kiszone warzywa to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Mogą być spożywane absolutnie przez każdego, nawet osoby na restrykcyjnych dietach. Niskokaloryczne, a jednocześnie pyszne ogórki kiszone bogate są w witaminy, a także wapń, magnez, fosfor czy potas. Odkwaszają organizm, regulują działanie układu trawiennego, wspomagają pracę układu odpornościowego i usuwają toksyny. Przepis na ogórki kiszone z curry Składniki: 1 litr wody 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki soli 2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy curry 3 kg ogórków 5 cebul 3 łyżeczki gorczycy liście selera Przygotowanie: Do słoika włóżcie ogórki umyte i obrane oraz przekrojone na ćwiartki, liście selera, szczyptę gorczycy (do każdego słoika) i po dużym plastrze cebuli.  Zagotujcie zalewę w garnku: wlejcie litr wody i 1,5 szklanki...