Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku
Pixabay
Newsy

Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku

Ogórki kiszone to jeden z ulubionych produktów Polaków. Doskonale pasują do wędlin, świeżego pieczywa czy smalcu.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 21, 2021

Chociaż samo kiszenie ogórków nie jest wyjątkowo skomplikowane, ich smak zależy nie tylko od sposobu przygotowania, ale także od przypraw, które dodacie. Jeśli macie już idealne, świeże ogórki i kilka słoików w zanadrzu, możecie się zabierać do pracy. Do sukcesu brakuje już tylko odpowiednio dobranych przypraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić idealne ogórki kiszone!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki kiszone – właściwości

Wszelkie kiszonki, także w postaci, ogórków to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników odżywczych. To naturalny probiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność, ale także korzystnie działa na trawienie i pozbywa się z organizmu toksyn. Ogórki kiszone są bardzo niskokaloryczne: w 100 g mają zaledwie ok. 11 kalorii, dlatego bardzo często polecane są osobom stosującym diety odchudzające i oczyszczające. Dostarczają za to:

  • Witaminę A
  • Potas
  • Sód
  • Fosfor
  • Magnez
  • Wapń

Jak przyprawić ogórki kiszone? 

Podstawową przyprawą jest oczywiście sól, która stanowi bazę zalewy.

Zazwyczaj zalewę przygotowuje się w proporcji jednej łyżki stołowej soli na litr płynu. Można dodać nieco mniej soli, ale będzie to miało wpływ na smak ogórków – nie powinno jej być jednak za mało. To właśnie relatywnie wysoki poziom zasolenia zalewy stwarza warunki sprzyjającej bakteriom mlekowym odpowiedzialnym za fermentację (kiszenie) ogórków. 

Zobacz także

Jaką sól wybrać do kiszonek? Eksperci kulinarni polecają tę kamienną, a nie jodowaną. Ale sól to nie wszystko – nie ma kiszonych ogórków bez ząbków czosnku, korzenia chrzanu, baldachimów i kilku łodyg kopru. Jeśli chcecie wzbogacić swoje ogórki o bardziej intensywny i wyrazisty smak, możecie dodać także ziele angielskie, pieprz czy liść laurowy. 

W przeszłości do ogórków dodawano jeszcze więcej przypraw – w niektórych regionach zalewę wzbogacano o liście wiśni, porzeczek, malin, a nawet dębu! Sprawiało to, że ogórki były bardziej jędrne i aromatyczne, a także trwalsze. 

Czytaj też:

Komentarze