Chociaż samo kiszenie ogórków nie jest wyjątkowo skomplikowane, ich smak zależy nie tylko od sposobu przygotowania, ale także od przypraw, które dodacie. Jeśli macie już idealne, świeże ogórki i kilka słoików w zanadrzu, możecie się zabierać do pracy. Do sukcesu brakuje już tylko odpowiednio dobranych przypraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić idealne ogórki kiszone!
Ogórki kiszone – właściwości
Wszelkie kiszonki, także w postaci, ogórków to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników odżywczych. To naturalny probiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność, ale także korzystnie działa na trawienie i pozbywa się z organizmu toksyn. Ogórki kiszone są bardzo niskokaloryczne: w 100 g mają zaledwie ok. 11 kalorii, dlatego bardzo często polecane są osobom stosującym diety odchudzające i oczyszczające. Dostarczają za to:
- Witaminę A
- Potas
- Sód
- Fosfor
- Magnez
- Wapń
Jak przyprawić ogórki kiszone?
Podstawową przyprawą jest oczywiście sól, która stanowi bazę zalewy.
Zazwyczaj zalewę przygotowuje się w proporcji jednej łyżki stołowej soli na litr płynu. Można dodać nieco mniej soli, ale będzie to miało wpływ na smak ogórków – nie powinno jej być jednak za mało. To właśnie relatywnie wysoki poziom zasolenia zalewy stwarza warunki sprzyjającej bakteriom mlekowym odpowiedzialnym za fermentację (kiszenie) ogórków.
Zobacz także:
Jaką sól wybrać do kiszonek? Eksperci kulinarni polecają tę kamienną, a nie jodowaną. Ale sól to nie wszystko – nie ma kiszonych ogórków bez ząbków czosnku, korzenia chrzanu, baldachimów i kilku łodyg kopru. Jeśli chcecie wzbogacić swoje ogórki o bardziej intensywny i wyrazisty smak, możecie dodać także ziele angielskie, pieprz czy liść laurowy.
W przeszłości do ogórków dodawano jeszcze więcej przypraw – w niektórych regionach zalewę wzbogacano o liście wiśni, porzeczek, malin, a nawet dębu! Sprawiało to, że ogórki były bardziej jędrne i aromatyczne, a także trwalsze.
Czytaj też: