Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz
Adobe Stock
Newsy

Najlepsza wielkanocna zalewajka z kiełbaską od Ewy Wachowicz. Każdy poprosi o dolewkę

Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, wielkanocnej zalewajki. Ta z przepisu Ewy Wachowicz, z chrzanem i kurkami, zachwyci waszych bliskich.

Zalewajka to tradycyjna, chłopska potrawa wywodząca się z centralnej Polski. Choć wielu myli ją z żurkiem lub białym barszczem, w rzeczywistości to trzy inne zupy. W końcu zalewajka, jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez zalanie wywaru zakwasem na żur. 

Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, postanowiła podzielić się przepisem na najlepszą w świecie zalewajkę. Koniecznie dodajcie do niej kurki oraz chrzan. Niesamowicie podbiją smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz

Będziecie potrzebować:

  • 400 gramów białej kiełbasy
  • 100 gramów mrożonych kurek
  • 200 gramów gęstej śmietany
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 1 litra wywaru na wędzonce
  • 2 łyżek chrzanu tartego
  • 10 jajek (najlepiej przepiórczych)
  • 1 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 1 cebuli
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku

Przygotowanie:

  1. Grzyby wyjmijcie z zamrażalnika i poczekajcie, aż osiągną temperaturę pokojową, a następnie odcedźcie je z nadmiaru wody.
  2. W garnku umieśćcie wywar z wędzonki i go podgrzejcie.
  3. Kiełbasę pokrójcie w cienkie plasterki i podsmażcie na rozgrzanym maśle klarowanym, aż do ładnego zarumienienia. 
  4. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszajcie i poczekajcie, aż cebula się ładnie zeszkli. Dopiero wówczas dodajcie do niej rozmrożone wcześniej grzyby i smażcie jeszcze przez chwilę.
  5. Tak przygotowane składniki przełóżcie do średniej wielkości garnka i zalejcie gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawcie majerankiem, zamieszajcie i gotujcie przez ok. 15 minut.
  6. Po upływie tego czasu zupę wzbogaćcie o zakwas i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Na koniec dodajcie chrzan, doprawcie solą oraz pieprzem i zdejmijcie z ognia.
  7. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości może to trwać ok. 8-10 minut), następnie odcedźcie z wody, przestudźcie i obierzcie ze skorupek. Tak przygotowane umieśćcie w talerzach na zupę i zalejcie je gotową zalewajką.
  8. Na koniec do każdej porcji dodajcie łyżeczkę gęstej śmietany.

Smacznego!

zalewajka przepis
Flickr
Newsy
W Łodzi powstanie kulinarny szlak zupy zalewajki. Ponad 20 restauracji będzie serwować ten przysmak
W ramach akcji „Dumni z zalewajki” łodzianie postanowili stworzyć wyjątkową trasę obejmującą blisko 20 restauracji serwujących zalewajkę. Lokale zostały oznaczone specjalnymi naklejkami.

Historia łódzkiej zupy sięga XIX wieku. Jej nazwa została zaczerpnięta ze sposobu przyrządzania. Bowiem całość polega na zagotowaniu ziemniaków z warzywami oraz przyprawami i zalaniu ich zakwasem na żur. Danie od lat podbija serca ludzi w całej Polsce. Łodzianie są z tego faktu szczególnie dumni, toteż postanowili zorganizować akcję „Dumni z zalewajki”. Łódzki Szlak Zalewajki W 2009 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego. Jak się jednak okazuje tę zupę uwielbiają nie tylko mieszkańcy centralnej Polski. Danie zajmuje zaszczytne miejsce w sercu większości z was, bez względu na region, z którego pochodzicie. Nic więc dziwnego, że postanowiono zorganizować jej święto. Wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń oraz znanymi restauracjami zaprezentujemy różne oblicza tej zupy, a do tego podpowiemy, gdzie ją zjeść i jak ugotować. Najważniejsza część przedsięwzięcia to stworzenie Łódzkiego Szlaku Zalewajki – trasy obejmującej prawie 30 miejsc z Łodzi i okolic, serwujących zupę w swoim własnym wydaniu – czytamy na stronie jemywlodzi.pl. Zalewajkę w przeróżnych odsłonach możecie zjeść między innymi w restauracji Kasor, Fatamorgana, u Kretschmera, Komediowej, Szpulce czy Rajskim Jadle. Spróbujecie jej również w Hotelu Stare Kino, Piwnicy Smaków, Browarze Księży Młyn oraz Heksagonie. Serwuje ją nawet Urban Bistro Politechnika. Ceny wahają się od 8 do 22 złotych za porcję. Przepis na przepyszną zalewajkę Jeśli jednak Łódź wam nie po drodze zawsze możecie przyrządzić zalewajkę samodzielnie, w domowym zaciszu. Będziecie potrzebować:  400 gramów białej kiełbasy, 200 gramów gęstej śmietany, 250 ml zakwasu na żur, 1 litra wywaru na...

Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy
Czym zabielić barszcz biały żeby nie miał grudek? Mistrzowie kuchni robią to tylko tym składnikiem
Choć zabielanie zupy to bardzo powszechny zabieg, wielu gospodarzy wciąż ma z nim problem. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiedni produkt, ale również sam sposób wykonania.

Zupę można zabielić na wiele sposobów. Niektórzy używają do tego mleka, inni sięgają po kefir lub mascarpone, pozostali uwielbiają wzbogacać smak potrawy naturalnymi serkami. Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają jednak, by za każdym razem zupę zabielać przy pomocy śmietany i to nie byle jakiej. Czym zabielić barszcz biały? Najlepiej sprawdzi się gęsta i kwaśna śmietana 18 proc. Haczyk polega na tym, że umieszczona bezpośrednio w gorącym wywarze łatwo się warzy. Właśnie dlatego należy uprzednio zaprawić nią barszcz. Jak zrobić to prawidłowo? Całą instrukcję macie poniżej. Przepis na barszcz biały Będziecie potrzebować: 2 litrów domowego bulionu 300 ml zakwasu na barszcz biały 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżek tartego chrzanu 4 dużych ziemniaków 4 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: W dużym garnku umieśćcie bulion. Kiedy ten zacznie wrzeć dodajcie opłukaną pod bieżącą wodą kiełbasę. Parzcie ją na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie kiełbasę z wywaru i zdejmijcie z niej kiszkę, pokrójcie w plasterki i ponownie włóżcie do naczynia. Do garnka z bulionem dodajcie również zakwas na barszcz biały, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wzbogaćcie zupę o tarty chrzan.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie (potrwa to ok. 15 minut), a następnie odcedźcie. Tak przygotowane dodajcie do barszczu białego. Na koniec zaprawcie zupę – do niewielkiego naczynia odlejcie dwie chochelki barszczu i dodajcie do niego śmietanę. Całość energicznie wymieszajcie, aż do połączenia się...

Zupa ze śmietaną
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Śmietana w zupie zawsze się wam warzy? Wystarczy zrobić 2 rzeczy i już nigdy nie będzie
Jeśli z dodanej do zupy śmietany za każdym razem powstają grudki, a całość się warzy prawdopodobnie niewłaściwie zabielacie wywar. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni.

Pomidorowa , ogórkowa , jarzynowa czy pieczarkowa – te zupy nie mogłyby istnieć bez dodatku śmietany. Niestety zdarza się, że umieszczona w wywarze niemal natychmiast się warzy. Jeśli zmagacie się z podobnym problemem to znak, że nieprawidłowo zabielacie zupę. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni. Jak prawidłowo zabielić zupę? Wystarczy, że odlejecie do dowolnego naczynia dwie chochelki gorącego wywaru, a następnie połączycie je z waszą śmietaną. Dopiero tak przygotowaną mieszankę wlejcie do reszty zupy i zamieszajcie. Pamiętajcie jednak, by zabielonej zupy już nie gotować na dużym gazie, tylko pozwolić jej delikatnie zawrzeć.  Oprócz tego koniecznie pamiętajcie, że nie każdy rodzaj śmietany nadaje się do użycia w zupie. Najlepsze będą te gęstsze, 18-procentowe. Unikajcie za tych chudszych, ale również tych, które zawierają w swoim składzie skrobię - co prawda nie warzą się one specjalnie często, ale są też sztucznym dodatkiem do potrawy, którego lepiej unikać. Te wskazówki powinny sprawić, że śmietana już nigdy nie zwarzy wam się w wywarze. Toteż nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać się za przygotowanie przepysznej pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła....

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne. Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza). W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano....