Zalewajka to tradycyjna, chłopska potrawa wywodząca się z centralnej Polski. Choć wielu myli ją z żurkiem lub białym barszczem, w rzeczywistości to trzy inne zupy. W końcu zalewajka, jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez zalanie wywaru zakwasem na żur. 

Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, postanowiła podzielić się przepisem na najlepszą w świecie zalewajkę. Koniecznie dodajcie do niej kurki oraz chrzan. Niesamowicie podbiją smak.

Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz

Będziecie potrzebować:

  • 400 gramów białej kiełbasy
  • 100 gramów mrożonych kurek
  • 200 gramów gęstej śmietany
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 1 litra wywaru na wędzonce
  • 2 łyżek chrzanu tartego
  • 10 jajek (najlepiej przepiórczych)
  • 1 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 1 cebuli
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku

Przygotowanie:

  1. Grzyby wyjmijcie z zamrażalnika i poczekajcie, aż osiągną temperaturę pokojową, a następnie odcedźcie je z nadmiaru wody.
  2. W garnku umieśćcie wywar z wędzonki i go podgrzejcie.
  3. Kiełbasę pokrójcie w cienkie plasterki i podsmażcie na rozgrzanym maśle klarowanym, aż do ładnego zarumienienia. 
  4. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszajcie i poczekajcie, aż cebula się ładnie zeszkli. Dopiero wówczas dodajcie do niej rozmrożone wcześniej grzyby i smażcie jeszcze przez chwilę.
  5. Tak przygotowane składniki przełóżcie do średniej wielkości garnka i zalejcie gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawcie majerankiem, zamieszajcie i gotujcie przez ok. 15 minut.
  6. Po upływie tego czasu zupę wzbogaćcie o zakwas i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Na koniec dodajcie chrzan, doprawcie solą oraz pieprzem i zdejmijcie z ognia.
  7. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości może to trwać ok. 8-10 minut), następnie odcedźcie z wody, przestudźcie i obierzcie ze skorupek. Tak przygotowane umieśćcie w talerzach na zupę i zalejcie je gotową zalewajką.
  8. Na koniec do każdej porcji dodajcie łyżeczkę gęstej śmietany.

Smacznego!