Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?  

Złote owoce

Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie.

Właściwości zdrowotne jabłek

Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę.

Kaczka z jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania?

Które jabłka do pieczonej kaczki?

Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać kierując się kolorami, smakami, twardością. Każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony rodzaj. Do przygotowania pieczonej kaczki najlepiej sprawdzą się jabłka twarde oraz kwaśne. Wśród odmian charakteryzującymi się danymi cechami można wyróżnić takie jabłka jak:

  • Antonówka - idealna odmiana do przygotowania szarlotki, bądź nadziewania różnych mięs. Najlepsze są, kiedy są mało dojrzałe, dzięki temu są odpowiednio twarde i kwaśne.
  • Szara lub złota reneta - to jedna ze starszych odmian. Charakteryzuje się twardym oraz kwaśniejszym środkiem. W przeciwieństwie do antonówek, renety są dostępne przez cały rok w sprzedaży.
  • Boikeny - to odmiana jabłek, którą najłatwiej jest dostać w sprzedaży. Są nieco miększe niż renety, ale podczas obróbki termicznej nie rozpadają się na miazgę. Mają idealnie kwaskowaty posmak.

Na rynku jest dostępnych kilka odmian jabłek, które idealnie sprawdzą się podczas przyrządzania pieczonej kaczki. Należy pamiętać, aby owoce były kwaśne, co nada odpowiedniego smaku mięsa oraz twarde, by nie rozpadły się podczas pieczenia.

Zobacz także: