kaczka
Adobe Stock
Newsy

Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?

Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Złote owoce

Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie.

Właściwości zdrowotne jabłek

Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę.

Kaczka z jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania?

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Sprawdzone sposoby na kapustę do gołąbków. Już nigdy się nie porwie

Babciny sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków. Już nigdy się nie porwie 

Które jabłka do pieczonej kaczki?

Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać kierując się kolorami, smakami, twardością. Każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony rodzaj. Do przygotowania pieczonej kaczki najlepiej sprawdzą się jabłka twarde oraz kwaśne. Wśród odmian charakteryzującymi się danymi cechami można wyróżnić takie jabłka jak:

  • Antonówka - idealna odmiana do przygotowania szarlotki, bądź nadziewania różnych mięs. Najlepsze są, kiedy są mało dojrzałe, dzięki temu są odpowiednio twarde i kwaśne.
  • Szara lub złota reneta - to jedna ze starszych odmian. Charakteryzuje się twardym oraz kwaśniejszym środkiem. W przeciwieństwie do antonówek, renety są dostępne przez cały rok w sprzedaży.
  • Boikeny - to odmiana jabłek, którą najłatwiej jest dostać w sprzedaży. Są nieco miększe niż renety, ale podczas obróbki termicznej nie rozpadają się na miazgę. Mają idealnie kwaskowaty posmak.

Na rynku jest dostępnych kilka odmian jabłek, które idealnie sprawdzą się podczas przyrządzania pieczonej kaczki. Należy pamiętać, aby owoce były kwaśne, co nada odpowiedniego smaku mięsa oraz twarde, by nie rozpadły się podczas pieczenia.

Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze
Adobe Stock
Newsy
Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie
Jesień to nie tylko sezon na jabłka. To również dobry czas na siedzenie w ciepłej i pachnącej ciastem kuchni. Zachęcamy was do upieczenia szarlotki. A nawet wielu szarlotek.

Kruchy spód, a na wierzchu kratka z kruchego ciasta lub kruszonka. Jak pieczecie szarlotkę , te dwie warstwy ciasta, zwykle nie przysparzają trudności. Wiadomo, że trzema użyć dużej ilości tłuszczu, ciasto zagniatać bardzo krótko, jedynie do połączenia się składników, a na koniec chłodzić je przez przynajmniej 30 minut w lodówce. Ten etap jest prosty. Ale z czego zrobić farsz, jakich użyć jabłek, żeby szarlotka była soczysta i lekko kwaskowa? Podpowiadamy. Jakie jabłka są najlepsze na szalotkę? Wszystko zależy od tego, jaką szarlotką lubicie najbardziej. Zdecydowanie kwaśną? Wtedy sięgajcie po antonówkę lub kwaśną renetę. Nie lubicie gdy wykrzywia wam buzię zbyt kwaśne ciasto, albo swoim wypiekiem częstujecie dzieci? Wtedy możecie użyć słodkich odmian jak lobo, gala czy szampion, zwany także champion. Jeśli jednak nie macie pod ręką słodkich odmian, możecie je po prostu dosłodzić. Jedna cecha jabłek wybieranych na szarlotkę jest jednak kluczowa: jabłka powinny być soczyste. Dzięki temu jabłeczny farsz będzie wilgotny i nada charakter całemu ciastu. Jak przygotować farsz do szarlotki? Jabłka do szarlotki także możecie przygotowywać na różne sposoby. Można je zetrzeć na grubej tarce, bezpośrednio na blachę z podpieczonym kruchym spodem.  W ten sposób uzyskacie najbardziej naturalny i zdrowy wypiek. A możecie też podprażyć pokrojone lub starte jabłka na patelni, na maśle, dodać rodzynki, cynamon , a jeśli trzeba także cukier i dusić na małym ogniu 15-20 minut i dopiero tak przygotowaną masę nałożyć na podpieczony spód. Odmian jabłek do użycia jest sporo, sposobów ich przygotowania wcale nie mniej. Dlatego proponujemy: przed Wami  długa zima, wypróbujcie różne warianty tego jednego z...

Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę
Przygotujcie kaczkę z przepisu gwiazdy. To jej popisowe danie!

Anna Korcz to aktorka znana przede wszystkim ze swojej długoletniej roli Izabeli Brzozowskiej-Dudzik w serialu „ Na Wspólnej ”. Zyskała tą rolą dużą sympatię widzów i rozpoznawalność w całej Polsce.  Niedawno Anna Korcz odwiedziła jedną ze stacji telewizyjnych i podzieliła się swoją pasją do gotowania. Wraz z mężem zdradziła ona między innymi przepis na pyszną pieczoną kaczkę, którą podała z kluseczkami szpinakowymi. Pieczona kaczka według Anny Korcz Składniki na pieczoną kaczkę Kaczka Słoik żurawiny do mięs 2 pomarańcze 4 jabłka Sól i pieprz 100 ml czerwonego wina 50 g majeranku 4 ząbki czosnku Przygotowanie kaczki pieczonej Kaczkę umyjcie i osuszcie.  Czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze cząstki lub przeciśnijcie przez praskę. Kaczkę dokładni wysmarujcie czosnkiem, solą, pieprzem i odłóżcie na kilka godzin, żeby smaki się wymieszały.  Kaczkę włóżcie do naczynia żaroodpornego. Obierzcie pomarańcze, z jabłek wydrążcie środki. Pokrójcie owoce na cząstki lub plastry. Wyłóżcie owoce wokół kaczki. Możecie część owoców włożyć do środka kaczki. Brytfannę włóżcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie ok. 40 minut, po tym czasie wyciągnijcie brytfannę i obróćcie kaczkę na drugą stronę.  Pieczcie kolejne 40 minut z drugiej strony. Kaczka jest gotowa. Wymieszajcie jabłka i pomarańcze tworząc mus. Możecie podawać je też osobno. W małym rondlu zagrzejcie czerwone wino. Dodajcie do niego słoik żurawiny do mięs i wymieszajcie. Powstały sos serwujcie do kaczki razem z owocami z pieczenia. Kluseczki szpinakowe do kaczki Składniki na kluseczki szpinakowe Pół kilograma mąki typu 550 200 g świeżego szpinaku Ok....

placki
gotujmy.pl/mikidziuba
Newsy
Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne
Domowe racuchy na słodko z kawałkami jabłek. To danie, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Placki są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące.

Placuszki z jabłkami są nieodzownym symbolem beztroskich lat dzieciństwa. Dzięki wyjątkowemu smakowi, nikt nie jest w stanie się im oprzeć. To tak zwane „kalorie szczęścia”. Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami są dość czasochłonne.   Siostra Anastazja proponuje szybszą i łatwiejszą wersję placków z czasów dzieciństwa. Dzięki 1 trikowi, jakim jest oddzielne ubicie białek i dodanie ich później do masy, racuchy wyjdą idealnie puszyste oraz delikatne. Do tego typu potraw najlepiej sprawdzą się miękkie, słodkie jabłka , które dodadzą naturalnej słodyczy. Zaskocz swoich bliskich powrotem do dzieciństwa i przygotuj te błyskawiczne placki według przepisu siostry Anastazji. Przepis na racuchy z jabłkami siostry Anastazji Składniki: ½ l mleka 2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka cukru kryształu ½ płaskiej łyżeczki soli ok. 40 dag mąki pszennej tłuszcz do smażenia ½ kg jabłek cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mleko, sól, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystko razem dobrze wymieszajcie. W drugiej misce ubijcie na sztywną pianę odłożone białka, a następnie delikatnie wmieszajcie je do przygotowanej masy. W międzyczasie rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Jabłka (najlepsze będą miękkie, np. antonówki) obierzcie, wydrążcie gniazdka nasienne, a następnie  pokrójcie w krążki około pół centymetrowe.  Tak przygotowane plastry jabłek, nadziejcie na widelec, zanurzajcie w cieście oraz delikatnie kładźcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączcie na ręczniku papierowym. Przełóżcie na...

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...