kaczka
Adobe Stock
Newsy

Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?

Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?  

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Złote owoce

Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie.

Właściwości zdrowotne jabłek

Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę.

Kaczka z jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania?

Zobacz także

Które jabłka do pieczonej kaczki?

Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać kierując się kolorami, smakami, twardością. Każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony rodzaj. Do przygotowania pieczonej kaczki najlepiej sprawdzą się jabłka twarde oraz kwaśne. Wśród odmian charakteryzującymi się danymi cechami można wyróżnić takie jabłka jak:

  • Antonówka - idealna odmiana do przygotowania szarlotki, bądź nadziewania różnych mięs. Najlepsze są, kiedy są mało dojrzałe, dzięki temu są odpowiednio twarde i kwaśne.
  • Szara lub złota reneta - to jedna ze starszych odmian. Charakteryzuje się twardym oraz kwaśniejszym środkiem. W przeciwieństwie do antonówek, renety są dostępne przez cały rok w sprzedaży.
  • Boikeny - to odmiana jabłek, którą najłatwiej jest dostać w sprzedaży. Są nieco miększe niż renety, ale podczas obróbki termicznej nie rozpadają się na miazgę. Mają idealnie kwaskowaty posmak.

Na rynku jest dostępnych kilka odmian jabłek, które idealnie sprawdzą się podczas przyrządzania pieczonej kaczki. Należy pamiętać, aby owoce były kwaśne, co nada odpowiedniego smaku mięsa oraz twarde, by nie rozpadły się podczas pieczenia.

Komentarze
Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Przeczytaj
Pierś z gęsi
Gotujmy.pl/Kuchnia MagdaLeny
Triki kulinarne Jak przyrządzić pierś z gęsi? Znamy niezawodny sposób. Wyjdzie miękka i soczysta 
Pierś z gęsi można podać w wersji pieczonej, duszonej lub smażonej. Najlepiej dodać do niej pieczone jabłka, żurawinę lub duszoną, czerwoną kapustę. Poznajcie te i inne triki na jej pomysłowe przyrządzanie.
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Gęś to przede wszystkim aromatyczne i smaczne mięso. To także danie na szczególne okazje. Warto pokusić się o przygotowanie samej piersi. Jest to najbardziej delikatna i chuda część gęsi. Jak ją upiec? Jak upiec pierś z gęsi? Gęsinę z piekarnika podaje się dość prosto, o ile wcześniej zamarynujemy mięso. Dzięki odpowiedniej marynacie, ale i składnikom do niej użytym, gęś będzie bardziej aromatyczna. Proces pieczenia też może ulec znacznemu skróceniu. Mięso, które leżakuje w przyprawach będzie miękkie i kruche. Do wykonania prostego przepisu z gęsi potrzebujecie: Gęsie piersi ze skórką. Jabłka, najlepiej wasza ulubiona odmiana. Świeży czosnek. Cebula. Majeranek. Żurawina. Pieprz. Sól. Dokładnie wypłukane piersi z gęsi wkładamy do solanki (ok. 0,5 łyżki soli na każdy 1 l płynu) na całą noc. Na drugi dzień mięso wyjmujemy, osuszamy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki. Cebulę szatkujemy w piórka. Namaczamy żurawinę. Mięso razem z jabłkami, cebulą i żurawiną przekładamy do brytfanny. Całość pieczemy w 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Gotowe piersi podajemy razem z jabłkami i upieczoną żurawiną. Idealnym dodatkiem do gęsi będzie także konfitura borówkowa do mięs. Słodycz borówki przełamie mięsne aromaty gęsi.  Od XVII wieku Gęś pojawia się na stołach już kilka wieków, ale jej rosnąca popularność jest zasługą ostatnich lat. To nieodłączny atrybut naszej kuchni. I choć w swej historii kulinarnej odnotowała wzloty i upadki, to dziś śmiało można powiedzieć, że nadrabia z nawiązką czasy nieobecności na polskich stołach. Zdrowie z gęsi Mięso z gęsi jest bogate w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe,...

Przeczytaj
szarlotka
Pixabay
Newsy Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.
Anna Borkowska
grudzień 09, 2020

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Przeczytaj
pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!
Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się! Jakie pomidory kupować? Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka. Pomidory – najczęstsze błędy Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.   Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

Przeczytaj