
Mizeria jest nie tylko popularna, co smaczna. Zazwyczaj, smakuje również niejadkom. Łatwość przygotowania i niska cena produktów kusi tym bardziej. Jeśli znamy na nią sposób, możemy cieszyć się jej smakiem na co dzień.
Ogórek do mizerii: plasterki, wiórki, czy kawałki?
Preferencji, które dotyczą mizerii, jest co najmniej kilkanaście. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem jest pokrojenie zielonego ogórka w plasterki. Oprócz rozwiązań tradycyjnych istnieją pewne sztuczki, dzięki którym przyrządzona w domu mizeria będzie smakować ciut lepiej.
Chodzi o proces przyprawiania ogórków. Często popełniamy podstawowy błąd, doprawiając pokrojone ogórki na samym końcu, zaraz po wymieszaniu warzywa ze śmietaną, jogurtem, czy kefirem. Sekret tkwi w przestawieniu kolejności.
Jak zrobić najlepszą mizerię?
Pokrojone ogórki powinny być przyprawione solą i pieprzem na samym początku. Dzięki temu mizeria nie będzie mdła, a wydobyty z ogórków smak nie pozostawi wątpliwości, że ten prosty trik to sposób na mizerię idealną.
Równie ważnym punktem mizerii jest kwestia dodatków, jakie zdecydujemy się dorzucić do sałatki. Najlepiej sprawdzą się świeżo pokrojony szczypior lub rzodkiewka starta na wiórki.
Źródło: mamaDu.pl