Nadmierne pragnienie może być objawem choroby. Kiedy zacząć się martwić, a kiedy jest naturalne?
Adobe Stock
Newsy

Nadmierne pragnienie może być objawem choroby. Kiedy zacząć się martwić, a kiedy jest to naturalne?

Większość ludzi nie pamięta o regularnym piciu, jednak są sytuacje, gdy nadmierne pragnienie powinno nas zaniepokoić.

Zastanawialiście się kiedyś skąd się bierze uczycie pragnienia? Dr Kornel Gajewski wyjaśnia w rozmowie z RMF24.pl, że jest związane ze stężeniem elektrolitów we krwi, przede wszystkim sodu.

Odczuwamy wzmożone pragnienie po krwawieniu, gdy utracimy dużo wody np. po wysiłku i spoceniu się, a także wtedy, gdy jedząc na mieście spożywamy potrawy ze zbyt dużą ilością soli. Czy dużym pragnieniem trzeba się martwić?

Kotlety mielone

Najczęstsze przyczyny odczuwania nadmiernego pragnienia

Organizm człowieka działa jak precyzyjne urządzenie. Przekonujemy się o tym na każdym kroku, gdy obserwujemy jego reakcje na różne sytuacje życiowe jak stres, brak snu czy nieodpowiednia dieta. Tymi reakcjami może być odczuwany lęk, zmęczenie czy wzdęcia i problemy żołądkowe.

Jedną z reakcji organizmu jest też pragnienie. Dr Gajewski wyjaśnia, że w naszym ciele znajdują się receptory, które reagują na zmiany zagęszczenia krwi i w zależności od tego czy jest rozrzedzona, czy zagęszczona, wysyłają sygnały do układu nerwowego o konieczności pobudzenia uczucia pragnienie lub jego zahamowania.

W normalnych warunkach, gdy organizm jest zdrowy, wzmożone pragnienie odczuwamy w określonych sytuacjach. Są nimi:

  • Zwiększony wysiłek fizyczny i nadmierne pocenie się
  • Upał i także nadmierna utrata wody z powodu pocenia się
  • Zjedzone słone potrawy
  • Stan po wypiciu alkoholu
  • Ciąża
Zobacz także
Seniorzy powinni jeść ten smakołyk do kawy zamiast ciastek i czekolady. Zawiera mnóstwo cynku

Seniorzy powinni jeść ten smakołyk do kawy zamiast ciastek i czekolady. Zawiera mnóstwo cynku

Te produkty obniżają wiek metaboliczny od 5 do 10 lat. Wystarczy włączyć je do swojej diety

Kiedy nadmierne pragnienie powinno martwić?

Jeśli stale odczuwacie pragnienie, zauważacie, że pijecie duże ilości wody, a nie występuje żadna z wyżej wymienionych naturalnych przyczyn, to znak, że czas na wizytę u lekarza. Nie powinniście takiej wizyty odwlekać, szczególnie gdy pragnieniu towarzyszy utrata wagi, nadmierny apetyt, częste korzystanie z toalety, obrzęki, zmęczenie, senność czy zaburzenia widzenia.

Takie objawy wskazują na jeden z dwóch problemów:

  • Nadmierną utratę wody z organizmu
  • Zaburzenia w przyjmowaniu wody

Przyczyn jednego i drugiego jest dużo i może je zdiagnozować jedynie lekarz. Mogą to być choroby podwzgórza, zaburzenia endokrynologiczne w tym różnego rodzaju choroby tarczycy.

Źródło: rmf.pl

Codziennie pił 5 litrów wody myśląc, że uchroni się przed koronawirusem. Czy to jest skuteczne?
Pixabay
Newsy
Jak pić więcej wody, żeby schudnąć i być zdrowszym? Sprawdzone sposoby
Wszyscy wiecie, że trzeba pić wodę, ale pytanie brzmi: jak to osiągnąć? Poznajcie te sprawdzone metody na zwiększenie spożycia wody. Pomogły już wielu osobom.

Woda gasi pragnienie, jest składnikiem wszystkich reakcji chemicznych w organizmie i jest po prostu niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Wraz z wiekiem maleje uczucie pragnienia i trzeba pić wodę nawet, kiedy nie czujecie, że tego wam potrzeba. Niestety Polacy wciąż piją za mało wody, a za dużo napojów gazowanych i soków. Dlaczego ważne jest picie wody? Dobrze nawodniony organizm, to organizm, który jest w stanie świetnie funkcjonować. Wszystkie reakcje chemiczne w organizmie zachodzą w środowisku wodnym. Jeśli nie dostarczacie wystarczająco dużo płynów do organizmu, nie możecie oczekiwać, że będzie on dobrze funkcjonował. Problemy takie jak: Ból stawów Zmęczenie Migreny Wahania rytmu serca Zawroty głowy To wszystko mogą być objawy odwodnienia! Wasz organizm może sygnalizować brak wody w taki sposób. Niekoniecznie poprzez uczucie pragnienia. Wskazówki dotyczące picia wody Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Poznajcie te metody na picie większej ilości wody. Sprawdziły się już u wielu osób i są bardzo pomocne. Miejcie wodę zawsze w zasięgu ręki Noście ją w torebce lub plecaku, postawcie koło telewizora lub na biurku i przy łóżku. Zawsze miejcie ja w zasięgu wzroku. Łatwiej wam będzie po nią sięgnąć. Wyznaczcie sobie cel i do niego dążcie Weźcie na przykład dwulitrową butelkę i marker. Narysujcie na butelce poziomie linie, które wyznaczać wam będą ilość wody, którą musicie wypić do danej godziny . Oznaczcie linie konkretnymi godzinami i trzymajcie się wyznaczonego celu. Pijcie przez słomkę lub z kieliszka Niektórym pomaga nalanie sobie wody do kieliszka od wina. Woda wygląda atrakcyjniej i bardziej kusi. Możecie też spróbować picia wody przez słomkę. To też czasami pomaga! Róbcie wody...

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

jedzenie jakiego nie można łączyć
AdobeStock
Zdrowie
Tych produktów nigdy nie spożywaj razem. Skutki mogą być katastrofalne!
Łączenie pewnych produktów może się naprawdę źle skończyć! Czy zwracasz uwagę na to, co jesz?

Płatki z mlekiem, mięso z ziemniakami i chleb z masłem. Pewne połączenia produktów od razu same się nasuwają! Aby jedzenie nie było monotonne, chętnie łączymy ze sobą różne składniki. Tak powstają znane połączenia jak oliwa z pomidorami lub łosoś z czosnkiem. Ale wiele z nich może być groźnych dla zdrowia! Sprawdź, czy ty też niewłaściwie łączysz ze sobą produkty! Hamburger z frytkami Pewnie dziwisz się widząc te produkty w naszym zestawieniu. W końcu to jedno z najpopularniejszych połączeń! A jednak – popularne nie znaczy zdrowe. Zarówno mięso w hamburgerze, jak i frytki, przygotowywane są w głębokim tłuszczu. Takie potrawy gwałtownie obniżają poziom cukru we krwi, co w efekcie sprawia, że stajemy się bardzo ospałe, zmęczone i bez energii. Kwaśne owoce ze słodkimi Nigdy, przenigdy nie powinno się łączyć ze sobą owoców, które są kwaśne i słodkie! Przykładowe połączenie to banan i pomarańcze albo jabłka i rodzynki. Dlaczego? Ponieważ są one bardziej ciężkostrawne dla organizmu i powodują różne nieprzyjemne dolegliwości, jak ból brzucha, odbijanie, zaparcia i wzdęcia. Mleko i banany To połączenie jest jednym z najgorszych dla naszego organizmu. Mleko jest ciężkostrawne dla wielu osób z powodu laktozy, której większość z nas nie trawi i już samo jego spożycie w dużych ilościach często powoduje ból brzucha, wzdęcia i biegunkę. Gdy spożywa się je razem z bananem, wówczas dochodzi do uwalniania się toksyn. Te są odpowiedzialne za uczucie ciężkości w żołądku, ospałość i zmęczenie. Herbata z cytryną Pewnie czytając to unosisz brwi ze zdziwienia. Jak to, nie można pić herbaty z cytryną? Otóż to! W czarnej herbacie znajduje się glin – to substancja, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Gdy dodamy do naparu plasterek...

Jesteście rozdrażnieni i zmęczeni? To może być sygnał, że za dużo jest w waszej diecie tego składnika
Adobe Stock
Newsy
Jesteście rozdrażnieni i zmęczeni? To może być sygnał, że za dużo jest w waszej diecie tego składnika
Prawidłowa dieta wpływa nie tylko na końcowy stan zdrowia, a błędy dietetyczne nie od razu wywołują określone choroby. Zanim zaczniecie chorować, błędy żywieniowe mogą objawiać się złym samopoczuciem, brakiem energii i ospałością. Warto zwrócić uwagę na te pierwsze symptomy.

Jadacie dużo produktów przetworzonych, takich jak fast foody, ale też gotowe pieczywo, ciasta, słodycze, wędliny, soki owocowe i napoje gazowane? To może być źródłem waszego marnego samopoczucia. Znaki rozpoznawcze nadmiaru cukru w diecie Cukier jest ważnym źródłem energii, nie można więc całkowicie usuwać go z diety. Najkorzystniejsze dla organizmu są naturalne cukry występujące w produktach żywnościowych. Nie obawiajcie się więc fruktozy występującej w owocach i warzywach czy laktozy występującej w nabiale. Jeśli jednak w waszej kuchni znajduje się zbyt dużo produktów zawierających cukier, organizm daje sygnały, że należy go ograniczyć. Zwracajcie uwagę na te symptomy i eliminujcie z diety żywność zawierająca cukier: Zwiększony głód i przyrost masy ciała. Słodkie potrawy pozornie nasycają, nie wypełniają żołądka i nie zaspakajają głodu. To powoduje zwiększony apetyt i chęć podjadania. Rozdrażnienie i zły nastrój. Posiłek o wysokiej zawartości cukru, ale bez białka i tłuszczu szybko podnosi poziom cukru we krwi, a gdy organizm go przetwarza, spada poziom energii i powoduje poczucie ospałości i rozdrażnienia Zmęczenie i niska energia. Cukier jest szybko wchłaniany i trawiony. Jednocześnie nie dostarcza wystarczającej energii. Po słodkim posiłku szybko minie zastrzyk energii. Będziecie więc nadal głodni i bez wystarczającej mocy do działania. Trądzik i zmarszczki. Nadmiar cukru sprzyja problemom skórnym. Możecie zauważyć trądzik i szybsze starzenie się skóry Ból stawów. Spożywanie dużej ilości cukru może prowadzić do zapalenia ogólnoustrojowego, a to z kolei do bólu stawów Problemy ze snem. Badanie opublikowane w "American Journal of Lifestyle Medicine", przedstawiło dowody na to, że słaba jakość snu jest w dużej części...