Na odporność, trawienie i serce. To warzywo to skarb w kuchni.
Adobe Stock
Newsy

Na odporność, lepsze trawienie i mocne serce. To warzywo to skarb w kuchni

To jeden z nielicznych produktów, które można dodać do niemal każdej potrawy. I warto to robić.

Są takie rośliny jadalne, bez których trudno wyobrazić sobie gotowanie. Są popularne, tanie, a do tego wykorzystujemy w kuchni wszystkie ich części i niczego nie wyrzucamy. No może poza obierkami, chociaż z nich także można zrobić np. chipsy. Z tej rośliny ugotujemy zupę, dodamy ją do zupy czy do past, farszy i sałatek. Czy domyślacie się, o jakie warzywo chodzi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego natka pietruszki jest aż tak zdrowa?

Nać pietruszki to najpopularniejsza naziemna część rośliny korzeniowej, bez której nie powstanie żadna polska zupa. Zioło jest nazywane polskim superfood, bo zawiera bardzo wiele wartości, zarówno witamin, jak i minerałów.

Znajdziecie w niej trzy razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Jej jedzenie w dużych ilościach zalecane jest kobietom w ciąży, podczas laktacji czy osobom z niskim poziomem żelaza we krwi, zagrożonych anemią. Poza w natce występują następujące minerały:

  • Żelazo
  • Potas
  • Wapń
  • Magnez
  • Kwas foliowy
  • Miedź
Zobacz także
Fantastyczny sposób na przechowanie natki i koperku. Będą świeże nawet 2 tygodnie

Fantastyczny sposób na przechowanie natki i koperku. Będą świeże nawet 2 tygodnie

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Jedzenie natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Sięgajcie po nią, żeby uzyskać te pożądane dla zdrowia efekty:

  • Poprawić odporność
  • Wzmocnić naczynia krwionośne i wzmocnić serce
  • Obniżyć ciśnienie krwi
  • Pobudzić wydzielanie soków żołądkowych i poprawić trawienie
  • Odświeżyć oddech

Do czego używać natki pietruszki?

Można jej używać dosłownie do wszystkiego. Jeśli nawet nie poszatkujecie jej i nie dodacie do potrawy, to  każde danie możecie nią posypać i udekorować.

Tych dań w ogóle nie zaczynajcie przyrządzać, jeśli nie macie pod ręka pietruszki. Poprawiają ich smak i zdecydowanie podnoszą walory odżywcze:

  • Polskie pesto z natki pietruszki zamiast bazylii. Wystarczy zblendować ją z orzechami, oliwą i dojrzewającym serem.
  • Farsze do papryki, pomidorów i pieczarek
  • Kotlety mielone, pulpety
  • Pasztety
  • Zupy
  • Sałatki
  • Koktajle warzywne
  • Jako przybranie do niemal każdej potrawy

Źródło: interia.pl

rosół zdjecie
bogusia82
Newsy
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec
Gotując rosół, wrzucacie wszystkie warzywa do garnka już na początku gotowania? Wiele tracicie! Dzięki zamianie kolejności, wasz rosół będzie pachniał znacznie bardziej intensywnie!

Rosół od lat niezmiennie króluje na niedzielnych stołach Polaków. Przepis na rosół jest jeden, ale każdy ma trochę inny sposób przygotowania tej klasycznej zupy. Przygotowując rosół, od zawsze wrzucacie do garnka mięso i mieszankę warzyw oraz przyprawy i gotujecie je po prostu przez jakiś czas? Jeśli to robicie, nie wykorzystujecie potencjału waszego rosołu!  Rosół to tradycja na polskich stołach Każdy z was na pewno pamięta rosół z dzieciństwa . Ten kultowy bulion warzywno-mięsny jest znany naszym przodkom już od setek lat! Przepis na rosół został opublikowany już w pierwszej książce kucharskiej, wydanej w Polsce, która pochodzi z 1682 roku! Rosół bez wątpienia można nazwać jedną z narodowych potraw polskich. Pachnący i aromatyczny rosół idealnie sprawdza się na weekendowy obiad , ale też w trakcie różnorodnych uroczystości. Wyobrażacie sobie wesele bez rosołu? Jakie warzywa do rosołu? Na pewno do swojego rosołu dodajecie: marchewkę, pietruszkę, seler, kawałek pora, ziele angielskie. To tradycyjna receptura na rosół. Jeśli jesteście bardziej wtajemniczeni, może dodajecie do tej zupy też: liście kapusty , gałązki natki pietruszki, paloną cebulę , lubczyk , ziarenka pieprzu, liście laurowe. Każdy z tych składników nadaje wyjątkowego smaku rosołowi . Jeśli chcecie przygotować naprawdę aromatyczny rosół, liczą się jednak nie tylko wykorzystane składniki i ich jakość, ale też kolejność dodawania ich do wywaru. Pachnący rosół: te warzywa dodajcie na koniec Jeśli marzy wam się rosół o naprawdę aromatycznym zapachu i chcecie zachwycić bliskich udoskonaloną recepturą na ten klasyczny wywar mięsno-warzywny, posłuchajcie naszej rady....

Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów
Nie wyobrażacie sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiecie się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko przestaniecie jej używać. Lub zrobicie domową kostkę rosołową!

Bądźmy szczerzy – gotowanie na kostce, to nie jest ani wykwintna, ani zdrowa kuchnia.  Kostka rosołowa, to sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Jeśli ktoś stara się przygotowywać potrawy bez konserwantów i niezdrowych dodatków, to nie powinien nawet jej dotykać. Z drugiej strony, użycie kostki zdecydowanie skraca czas gotowania wielu potraw. Co więc należy zrobić? Proponujemy przygotować własne, domowej roboty paczuszki, pełne smaku! Dlaczego domowa kostka rosołowa jest lepsza od tej kupnej? Czy ktoś jeszcze pamięta, jak dawniej przygotowywano tzw. „smak" zupy, gotowanej na kościach? Samodzielnie przyrządzone zupy, gotowane od początku do końca, były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, jednak ich przygotowanie zajmowało bardzo dużo czasu. Stąd tak duża popularność kostki rosołowej. Dodanie smaku zamkniętego w kostce, bardzo skraca czas spędzony w kuchni. Dziś wiele osób nawet nie wie, jak ugotować rosół bez kostki. Jednak ten dodatek pełen konserwantów, nie jest zdrowy. Nie można też powiedzieć, że są zdrowe dania, które przyrządzimy z tą przyprawą. Przepis na domowa kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tego dodatku, to zróbcie jego własną wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Składniki: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zielona część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie: Warzywa (oprócz pora i cebuli) obieramy, drobno siekamy i blendujemy. ...

Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
AdobeStock
Newsy
Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
To świetny sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Spróbujcie!

Czosnek jest pysznym składnikiem, który poprawia smak niemal każdego dania. Dodatkowo jest też tani i niezwykle zdrowy. Czosnek ma mimo wszystko jedną wadę. Ma bardzo ostry smak i zapach, który utrzymuje się dość długo po zjedzeniu dania z czosnkiem. W praktyce nie jest polecane więc jedzenie dań z czosnkiem rano, przed wizytą w pracy lub ogólnie w trakcie interakcji społecznych. Ciekawostką jest, że królowa Elżbieta II nie pozwala, żeby w trakcie bankietów lub innych uroczystości kucharze stosowali tę przyprawę . Ma to zapobiec niekomfortowym sytuacjom. Jak zminimalizować czosnkowy oddech? Kochacie czosnek i nie chcecie rezygnować z niego z tego błahego powodu? Mamy dla was świetną wskazówkę. Wystarczy, że do potrawy zawierającej czosnek dodacie też jedno warzywo, które świetnie maskuje przykry zapach czosnku. Tanie warzywo, które odświeża oddech Chodzi o natkę pietruszki. Posypcie nią danie, które zawiera czosnek, na przykład makaron lub zupę z dodatkiem czosnku , a mniej będzie doskwierał wam przykry zapach po spożyciu danego dania. Natka pietruszki ma właściwości odświeżające oddech. Żucie liści pietruszki poleca się palaczom by zmniejszyć charakterystyczny zapach i smak pozostający w buzi po paleniu, ale może też wspomóc przy czosnkowym oddechu. Właściwości natki pietruszki Zwiększenie spożycia natki pietruszki ma też inne korzyści. Niewiele osób wie, że to warzywo o ogromnej zawartości witaminy C . Ma jej więcej niż pomidory, cytryna, a nawet papryka! Warto ja jeść z kilku powodów: Jest nieocenionym źródłem żelaza, które odpowiada za transport tlenu we krwi Pietruszka ma dużo wapnia, który wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie Jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie ma dużo składników odżywczych, jest...

zupa
Adobe Stock
Newsy
Przesoliliście rosół a kawałek jabłka ani kromka chleba nie pomagają? Dodajcie ten sekretny składnik do zupy i zapomnijcie o problemie
Zdarzyło się wam sypnąć trochę więcej soli do ulubionej zupy, a znane sposoby, jak dodanie kawałka jabłka czy kromki chleba, nie pomagają? Koniecznie wypróbujcie ten rewolucyjny sposób, a już na zawsze zapomnicie o problemie ze zbyt słonym rosołem.

Przesolenie potrawy może zdarzyć się każdemu, nawet doświadczonej osobie w kuchni. Wówczas szkoda wyrzucać przygotowane danie i marnować jedzenie. Z pomocą najczęściej przychodzą domowe sposoby, które nie raz ratują przed wpadką.    Szkodliwość soli Sól w nadmiarze nie jest nikomu zalecana, gdyż może szkodzić organizmowi. O szkodliwości tego składnika w nadwyżce wiadomo nie od dziś. Może przyczynić się między innymi do podwyższenia ciśnienia krwi, co może w konsekwencji doprowadzić do udaru mózgu czy zawału serca. Sól może również być bezpośrednią przyczyną występowania obrzęków związanych ze zjawiskiem zatrzymywania się wody w organizmie. Wszystko należy stosować w pewnym umiarze. To też spożywanie potraw z dużą ilością soli, nie jest korzystne dla zdrowia.  Ziarenka mocy Ryż ma wiele cennych właściwości, które są przydatne nie tylko w kuchni. Ma on wiele różnych zastosowań poza nią. Jego ogromną zaletą jest chłonność. Doskonale sprawdza się jako pochłaniacz wilgoci. Rozsypany ryż wchłania nadmiar wody, dzięki czemu udaje się uratować przykładowo zalany sprzęt elektroniczny. Oprócz substancji ciekłych, doskonale radzi sobie z nadmiarem soli. Pozwala pozbyć się jej nadwyżki z przygotowywanych potraw, kiedy przyprawy sypnęło się za dużo. Pozbądźcie się nadmiaru soli Aby pozbyć się zbyt dużej ilości soli, przykładowo w zupie, należy posłużyć się ryżem. Trzeba jednak pamiętać, że w tym przypadku sprawdzi się jedynie produkt pakowany w torebkach. Wystarczy jeden woreczek z ryżem wrzucić do gotującej się zupy czy bulionu i gotować razem przez około 15 minut. Po upływie danego czasu, trzeba usunąć torebkę z ryżem. Dzięki takiemu zabiegowi pozbędziecie się nadmiaru soli z potrawy, a przede wszystkim unikniecie wpadki.