Są takie rośliny jadalne, bez których trudno wyobrazić sobie gotowanie. Są popularne, tanie, a do tego wykorzystujemy w kuchni wszystkie ich części i niczego nie wyrzucamy. No może poza obierkami, chociaż z nich także można zrobić np. chipsy. Z tej rośliny ugotujemy zupę, dodamy ją do zupy czy do past, farszy i sałatek. Czy domyślacie się, o jakie warzywo chodzi?

Dlaczego natka pietruszki jest aż tak zdrowa?

Nać pietruszki to najpopularniejsza naziemna część rośliny korzeniowej, bez której nie powstanie żadna polska zupa. Zioło jest nazywane polskim superfood, bo zawiera bardzo wiele wartości, zarówno witamin, jak i minerałów.

Znajdziecie w niej trzy razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Jej jedzenie w dużych ilościach zalecane jest kobietom w ciąży, podczas laktacji czy osobom z niskim poziomem żelaza we krwi, zagrożonych anemią. Poza w natce występują następujące minerały:

  • Żelazo
  • Potas
  • Wapń
  • Magnez
  • Kwas foliowy
  • Miedź

Jedzenie natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Sięgajcie po nią, żeby uzyskać te pożądane dla zdrowia efekty:

Zobacz także:

  • Poprawić odporność
  • Wzmocnić naczynia krwionośne i wzmocnić serce
  • Obniżyć ciśnienie krwi
  • Pobudzić wydzielanie soków żołądkowych i poprawić trawienie
  • Odświeżyć oddech

Do czego używać natki pietruszki?

Można jej używać dosłownie do wszystkiego. Jeśli nawet nie poszatkujecie jej i nie dodacie do potrawy, to  każde danie możecie nią posypać i udekorować.

Tych dań w ogóle nie zaczynajcie przyrządzać, jeśli nie macie pod ręka pietruszki. Poprawiają ich smak i zdecydowanie podnoszą walory odżywcze:

  • Polskie pesto z natki pietruszki zamiast bazylii. Wystarczy zblendować ją z orzechami, oliwą i dojrzewającym serem.
  • Farsze do papryki, pomidorów i pieczarek
  • Kotlety mielone, pulpety
  • Pasztety
  • Zupy
  • Sałatki
  • Koktajle warzywne
  • Jako przybranie do niemal każdej potrawy

Źródło: interia.pl