Większość osób umieszcza produkty spożywcze w lodówce machinalnie, wręcz bez zastanowienia. Okazuje się jednak, że takie praktyki mogą wpłynąć m.in. na skrócenie terminu ich przydatności do spożycia. Bowiem na każdej półce jest nieco inna temperatura – na jednej wyższa, na innej niższa. Choć różnice w tych wartościach nie są ogromne, warto mieć na ich temat pojęcie.

Temperatura wewnątrz lodówki oscyluje w granicach od 0 do 10 st. C. Prawidłowe rozmieszczenie w niej produktów spożywczych jest więc niesamowicie ważne. Nie można przechowywać wędliny i warzyw na jednej półce, bowiem potrzebują one zupełnie innych warunków. Gdzie więc należy je umieścić? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne.

Co trzymać w dolnych szufladach w lodówce?

W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10 st. C. Można więc powiedzieć, że jest idealna do przechowywania warzyw i owoców. Włożenie do niej innych produktów, na przykład mięsa sprawi, że to bardzo szybko się zepsuje. 

Zaraz nad dolną szufladą znajduje się półka, na której temperatura jest całkowicie inna i wynosi ok. 2 st. C. Jest to najzimniejsze miejsce w całej lodówce, w którym najlepiej przechowywać świeże mięso i ryby. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że ich termin przydatności do spożycia nie zostanie skrócony.

Zobacz także:

Co trzymać w środkowych półkach lodówki?

Na środkowych półkach temperatura oscyluje w granicach 4 - 8 st. C. Najlepiej więc będzie, jeśli umieścicie na nich napoczęte konserwy, wędliny oraz nabiał – jogurty, mleko, ser. Jeśli na waszych drzwiach od lodówki nie ma miejsca na jajka możecie je trzymać właśnie na środkowych półkach.

Co trzymać w drzwiczkach lodówki?

Na wewnętrznej stronie drzwi temperatura wynosi ok. 10 st. C. Możecie tam przechowywać wszelkiego rodzaju napoje, keczup, majonez, musztardę, jajka, a nawet masło.