placki ziemniaczane smażenie
Adobe Stock
Newsy

Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Najlepsze w smaku wyjdą na…

Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą na patelni, jednak krąży wiele opinii o wyborze odpowiedniego tłuszczu. Tylko na tym wychodzą smaczne i idealne. Sprawdźcie, jaki rodzaj wybrać do smażenia!

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz chrupkości. Ważny jest wówczas proces przyrządzania, aby wyszły idealnie. Uwagę warto zwrócić na wybór odpowiedniego tłuszczu, który jest kluczowy w całym procesie. Placki ziemniaczane można je podawać z dodatkami lub solo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze ziemniaki do placków

Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym i niestety nie wszystkie nadają się do przygotowania placków. Aby potrawa wyszła idealnie, a placki ziemniaczane były smaczne, warto zaopatrzyć się w ziemniaki bogate w skrobię. Najlepsze będą z grupy B i C. Podczas zakupów warto rozejrzeć się za takimi odmianami jak Bryza, Gracja, Tajfun, Ibis, Gustaw, Irga czy Flaming. To gatunki, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie mają dużej ilości wody i nie będą rozwadniać przygotowanej masy ziemniaczanej.

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Przyrządzenie placków ziemniaczanych jest dosyć proste. Potrawa składa się z zaledwie kilku składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Do ich przygotowania przede wszystkim potrzeba ziemniaków, jajka, skrobi ziemniaczanej, przypraw oraz tłuszczu do smażenia. Z całego procesu najżmudniejszą czynnością jest starcie ziemniaków, jednak do tego można wykorzystać robot kuchenny. Poradzi on sobie zdecydowanie szybciej i sprawniej. Starte kartofle wystarczy wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną, przyprawami, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki powinny być zarumienione, ale nie spalone. Usmażone warto odsączyć na ręczniku papierowym, a później podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki ziemniaczane z dodatkami lub bez

Placki ziemniaczane występują w wielu wariantach. Najpopularniejszą opcją podania są wraz z kwaśną śmietaną. Jednak są również często polewane gulaszem węgierskim, nazywane wówczas plackami po węgiersku, zbójnicku czy cygańsku lub sosem pieczarkowym. Niektórzy też jedzą je z ketchupem, bądź z serkiem chrzanowym i łososiem. To najczęstsze połączenia na wytrawnie. Są też osoby, które zajadają się plackami ziemniaczanymi posypanymi cukrem! Mimo szeregu dodatków to szczerze powiedziawszy, placki najlepiej smakują solo, ciepłe prosto z patelni. Wówczas są idealnie chrupiące, a jednocześnie delikatne i aromatyczne w środku. 

Najlepszy tłuszcz do smażenia placków ziemniaczanych

Mimo wielu krążących opinii, najlepszym wyborem wśród tłuszczy do smażenia placków ziemniaczanych jest olej. To rodzaj tłuszczu, który idealnie sprawdza się w wysokich temperaturach. Poza tym nie nadaje potrawie innego posmaku, w przeciwieństwie przykładowo do smalcu. Olej jest dosyć uniwersalny, a smażone na nim placki będą delikatne w środku i chrupiące z wierzchu.
 

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy
Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

Placki z dyni
Gotujmy.pl
Przepisy
OBŁĘDNE placki z popularnego warzywa! Gotowe w kilkanaście minut!
Na sklepowych półkach uśmiechają się do nas sezonowe warzywa, a wśród nich dynia. I choć na pierwszy rzut oka wygląda ona na skomplikowaną do przyrządzenia, w praktyce jest zdrowa i smaczna. My udowodnimy również, że nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić z niej genialne placki!

Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz!  Będziesz potrzebować ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa) 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 1/2 surowej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 1/3 łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia Przygotowanie Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane). Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto. Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia. Po kilku minutach danie jest gotowe!  Sos ma znaczenie Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo...

placki ziemniaczane przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Na słodko, na wytrawnie, na pikantnie. Dziś Międzynarodowy Dzień Placków. Tych z naszego przepisu jeszcze nie jedliście 
Z okazji Międzynarodowego Dnia Placków mamy dla was wyjątkowy przepis na placki ziemniaczane - mamy nadzieję, że lubicie pikantne jedzenie!

Wszyscy możemy się zgodzić, że absolutnym królem polskiej kuchni jest ziemniak. Dziś swoje święto obchodzi jedno z popularniejszych dań z tego warzywa – placki ziemniaczane! I to nie tylko w Polsce, ponieważ dziś świętuje cały świat! Placki ziemniaczane na świecie Wiedzieliście, że placki ziemniaczane to popularne danie nie tylko w Polsce? Jada się je jeszcze w kilku krajach, wszędzie przyrządzając je nieco inaczej. My smażymy na dużej ilości oleju starte, surowe ziemniaki doprawione solą, pieprzem i cebulą. A na przykład Szwajcarzy wcześniej podgotowują ziemniaki i z takiej masy formują placki do smażenia, a na wierzchu lubią roztopić ser lub rozbić jajko. Amerykanie i Anglicy przygotowują „hash browns”, czyli placki z grubo startych lub posiekanych ziemniaków z jajkiem i przyprawami. Chętnie jedzą je na śniadanie! Natomiast Ukraińcy jedzą „deruny”, a Białorusini „draniki”, jednak jeżeli chodzi o sposób przyrządzania, to nie ma praktycznie żadnej różnicy między nimi, a naszymi plackami. Przepis na placki po cygańsku Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemniaka mamy dla was przepis na ostre placki po cygańsku z chili! Składniki: Pół kg ziemniaków 2 jaja 1 pęczek koperku 1 pęczek tymianku 2-3 łyżki mąki 200 g szynki wieprzowej 1 cebula 1 ostra papryczka Przyprawa chili Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Sos: Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się przypiecze, dodajemy siekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę. Na koniec wrzucamy pęczek tymianku, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do zmiękczenia mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos mąką. Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i...