Chłodny wiatr, mróz i śnieg w połączeniu z wysoką wilgotnością powietrza to gotowy przepis na przeziębienie. Jak temu zapobiegać? Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby, których nauczył się od mamy i babci. Ciepła czapka i szalik, grube skarpety i porządna dieta. Zimą koniecznie musimy się rozgrzewać i podnosić swoją odporność. A cóż nie robi tego lepiej niż domowy, aromatyczny rosół?

Udowodniono, że faktycznie wywar z mięsa i kości wspomaga organizm w walce z chorobami oraz skutecznie wzmacnia odporność. Babcia miała rację. W dodatku rosół po prostu fantastycznie smakuje i stanowi bardzo dobrą bazę innych zup, np. pomidorowej, pieczarkowej czy jarzynowej. Nadaje się także do sosów, które dzięki bulionowi zyskują głębszy smak.

Właściwości zdrowotne rosołu

Właściwości zdrowotne rosołu znane są ludziom od wieków. Zalecany jest m.in. na:

  • przeziębienie,
  • osłabienie,
  • kaca.

Niewiele osób jednak wie, że rosół ma świetny wpływ również na kości i stawy. Dobrze wpływa na jelita, a dokładniej na ich szczelność. Rosół ma również działanie przeciwzapalne, a dokładniej jeden ze składników tej popularnej zupy - glicyna. Glicyna chroni m.in. przed wrzodami wywołanymi stresem.

Zobacz także:

Kobiety z pewnością ucieszą się, że rosół na również korzystny wpływ na skórę. Jedzenie rosołu sprawia, że skóra jest bardziej nawilżona i elastyczna. Jakby tego było mało, zmniejsza również tendencję do powstawania zmarszczek. Wszystko za sprawą peptydów i aminokwasów powstałych z rozpadu kolagenu.

Jak wzmocnić smak rosołu?

Aby rosół nie tylko był skuteczny w walce z chorobą ale i smaczny. Konieczne jest jednak jego odpowiednie przygotowanie. Częstym problemem jest jego zbyt delikatny smak i mało wyrazisty kolor. Można temu zaradzić dodając więcej warzyw lub mięsa, ale są i inne sposoby. Jednym z nich jest… ocet.

Okazuje się, że działanie kwasu sprawia, iż rosół staje się bardziej gęsty i treściwy. Wszystko dzięki temu, że kwas zawarty w occie rozpuszcza tkanki znajdujące się w kościach. Wówczas wytwarza się żelatyna, która zagęszcza zupę. Co więcej, ocet sprawia, że rosół jest zdrowszy, ponieważ kwas „wyciąga” z kości więcej witamin.

Wystarczy dodać do bulionu 1 lub 2 łyżki octu. Rodzaj nie ma tutaj znaczenia, ponieważ dobrze się sprawdzi zarówno ocet spirytusowy, jak i winny czy jabłkowy. Najważniejsze by pamiętać o tym, że ocet dodajemy do zupy już w trakcie gotowania. Gdy rosół będzie się gotował, to wówczas wlewamy ocet i gotujemy zupę na wolnym ogniu.