jak poprawić kolor rosołu
Gotujmy.pl
Newsy

Myśleliście, że o rosole wiecie już wszystko? Ten sekretny składnik zmieni jego smak nie do poznania. Pycha

Wasz rosół jest smaczny, ale brakuje mu głębi? Jeśli zastosujecie ten jeden trik, to zupa będzie znacznie bardziej gęsta i treściwa!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Zostało tylko kilka dni do astronomicznej zimy, choć już od kilku tygodni możemy odczuć wyraźny spadek temperatur zwiastujący nadejście tej pory roku. Chłodny wiatr i poranne przymrozki w połączeniu z wysoką wilgotnością powietrza to gotowy przepis na przeziębienie! Jak temu zapobiegać? Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby, których nauczył się od mamy i babci. Ciepła czapka i szalik, grube skarpety i porządna dieta. Zimą koniecznie musimy się rozgrzewać i podnosić swoją odporność. A cóż nie robi tego lepiej niż domowy, aromatyczny rosół?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rosół na odporność

Właściwości zdrowotne rosołu znane są ludziom od wieków. Na wszelkie choroby i problemy ze zdrowiem zalecano picie bulionu kilka razy dziennie i nie bez przyczyny! Udowodniono, że faktycznie wywar z mięsa i kości wspomaga organizm w walce z chorobami oraz skutecznie wzmacnia odporność. Babcia miała rację! W dodatku rosół po prostu fantastycznie smakuje i stanowi bardzo dobrą bazę innych zup, np. pomidorowej, pieczarkowej czy jarzynowej. Nadaje się także do sosów, które dzięki bulionowi zyskują głębszy smak. Musicie też koniecznie spróbować zrobić gulasz na rosole – smakuje obłędnie!

Jak wzmocnić smak rosołu?

Aby rosół nie tylko był skuteczny w walce z chorobą ale i smaczny, konieczne jest odpowiednie jego przygotowanie. Częstym problemem jest jego zbyt delikatny smak i mało wyrazisty kolor. Można temu zaradzić dodając więcej warzyw lub mięsa, ale są i inne sposoby! Jednym z nich jest… ocet! Okazuje się, że działanie kwasu sprawia, iż rosół staje się bardziej gęsty i treściwy. Wszystko dzięki temu, że kwas zawarty w occie rozpuszcza tkanki znajdujące się w kościach. Wówczas wytwarza się żelatyna, która zagęszcza zupę. Co więcej, ocet sprawia, że rosół jest zdrowszy, ponieważ kwas „wyciąga” z kości więcej witamin! Wystarczy dodać do bulionu jedną lub dwie łyżki octu. Rodzaj nie ma tutaj znaczenia, ponieważ dobrze się sprawdzi zarówno ocet spirytusowy, jak i winny czy jabłkowy. Najważniejsze by pamiętać o tym, że ocet dodajemy do zupy już w trakcie gotowania! Gdy rosół będzie się gotował, to wówczas wlewamy ocet i gotujemy zupę na wolnym ogniu.

Komentarze
rosół
AdobeStock
Newsy Jak pozbyć się oczek w rosole? Spróbuj tego sposobu, a twoja zupa będzie idealnie klarowna
Rosół to kochana przez wszystkich Polaków zupa. Smaczna, pożywna, a przede wszystkim rozgrzewająca. Jak łatwo sprawić, by była do tego piękna i przejrzysta?
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

Niedziela, leniwe godziny w okolicach południa. W większości domów nad Wisłą unosi się aromatyczny zapach rosołu. Każda pani domu ma swoją własną recepturę gotowania tej zupy. Jedne używają różnych rodzajów mięs, inne gotują skromny wywar na podudziu, żeberku czy nawet na kościach z małą ilością mięsa. Rosół rosołowi nierówny Niektóre gospodynie mają swoje specjalne mieszanki ziół, którymi doprawiają swój rosół – lista jest dość długa, od pietruszki, przez lubczyk, aż po bardziej wyszukane rośliny, takie jak choćby bluszczyk kurdybanek. Są domy, w których dodanie do rosołu kostki rosołowej nie jest wcale zbrodnią. I rzeczywiście jeżeli użyjemy ją z głową, nasza zupa wcale nie straci na oryginalnym smaku i aromacie. Wszędzie jednak rosół gotuje się długo i powoli, na małym ogniu. W ten sposób otrzymuje się najgłębszy smak. I wszyscy musimy się zmagać z kwestią tzw. szumów i ich wyławianiem. Rosół dietetyczny Nasz przepyszny wywar podawany z makaronem (najlepiej jajecznym i domowym) ma właściwości rozgrzewające. Stąd często podaje się go osobom chorym. Rosół to także lekkie danie w sam raz dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Co zrobić więc, by w naszej zupie pływało nieco mniej tłustych oczek? Jest na to kilka trików. Wśród nich takie, które pewnie nigdy nie przyszłyby wam do głowy. Spójrzcie tylko na tę krótką listę: Kostki lodu zawinięte w ścierkę Wystarczy zawinąć lód w materiał i zanurzyć go w rosole. Rosołowe oczka z tłuszczu w mig zaczną przyczepiać się do chłodnego materiału. Uważajcie tylko, by nie rozpuścić w zupie za dużo lodu i nie rozrzedzić waszego wywaru! Białko jajka Należy rozbić jajo, oddzielić białko...

Przeczytaj
Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy Gotując rosół dolewasz do niego wody? Trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak
Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może nam nie wyjść. Czego należy unikać?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem. Długie przygotowywanie rosołu Rosół jest daniem, które przygotowuje się stosunkowo długo. Całość pichcenia zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody. Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie. Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową . Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej. Jak ją odpowiednio przyrządzić? Praktyczne porady na klarowny rosół Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół. Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę? Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami. Rosół szybko zaspokaja apetyt Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze...

Przeczytaj