mycie jajek
AdobeStock
Newsy

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić

Jeżeli dbacie o swoje zdrowie, to absolutnie nie myjcie jajek przed włożeniem ich do lodówki! Sprawdźcie, czym może to grozić.

Pewnych zwyczajów nie da się zmienić. Na pewno znacie osoby, które mają tak silne przyzwyczajenia i poglądy na różne kwestie, że nawet po przedstawieniu im porcji solidnych argumentów, one i tak nie zmienią swojego myślenia.

Jednak są takie sytuacje, w których to kwestia zdrowia, a nawet życia! Ot, choćby pozornie błaha kwestia jajek – trzeba je myć czy nie? Przed włożeniem do lodówki czy dopiero przed użyciem? Odpowiedź na te pytania jest bardzo ważna – przekonajcie się dlaczego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy warto myć kurze jajka?

Pytanie może brzmi zabawnie, ale jest bardzo poważne! Być może część z was nigdy się nad tym nie zastanawiała. W końcu skorupek się nie je, więc po co myć jajka? A zastanawialiście się kiedyś skąd biorą się jajka, a dokładniej – jaką drogą wydostają się na ten świat?

Znoszone przez kurę jaja wychodzą z kloaki, czyli połączenia układu wydalniczego i rozrodczego. W skrócie, jaja przechodzą dokładnie tę samą drogę na zewnątrz, co kurze odchody! Czy ta informacja już was przekonała do mycia jajek?

Zobacz także
Czy z jajka kupionego w sklepie może wykluć się pisklę? Oto, czego można spodziewać się po rozbiciu jajka

Czy z jajka kupionego w sklepie może wykluć się pisklę? Oto, czego można spodziewać się po rozbiciu jajka

Zauważyliście to? W sklepach jajka niemal zawsze przechowuje się poza lodówką. Wiecie dlaczego?

Dlaczego w sklepach jajka są zawsze przechowywane poza lodówką? Ma na to wpływ 1 rzecz

Dlaczego nie wolno myć jajek przed włożeniem ich do lodówki?

Skoro kwestia mycia została już wyjaśniona, to trzeba poruszyć kolejny ważny problem. Niektórzy ludzie myją jajka od razu po przyniesieniu ich ze sklepu i następnie wkładają je do lodówki. Ogromny błąd! Dlaczego?

  • Umyte jajka pozbawione są ochronnej warstwy, zwanej otoczką mucynową. Chroni ona pory w skorupce przed dostaniem się do środka różnych drobnoustrojów. Jaja będą się psuły znaczniej szybciej!
  • Jaja bardzo szybko przechodzą smakiem i zapachem jedzenia znajdującego się w lodówce. Pozbawione ochronnej warstwy będą narażone na zakażenie bakteriami, które mogą się znajdować na nieumytych produktach znajdujących się w lodówce – chociażby na różnych opakowaniach.

Dlatego jajka należy myć dopiero tuż przed ich użyciem!

Dlaczego na jajkach ze sklepu znajdują się kurze odchody? Odpowiedź znają nieliczni
Własne
Newsy
Dlaczego na jajkach ze sklepu znajdują się kurze odchody? Odpowiedź znają nieliczni
Przynieśliście ze sklepu jajka i zauważyliście, że znajdują się na nich kurze odchody? Czy wiecie, co to oznacza?

Być może nigdy nie myśleliście o kurzych jajkach w ten sposób, ale niezaprzeczalnym faktem jest to, że jajko kurze wychodzi z tego samego otworu, co kurze odchody... To właśnie dlatego jajka przyniesione ze sklepu czy bazaru, mogą mieć na swojej powierzchni pozostałości odchodów. Na pewno zadajecie sobie teraz pytanie, dlaczego producenci nie czyszczą takich jaj, zanim wystawią je na sprzedaż? Odpowiedź jest bardzo prosta. Ponieważ nie mogą. Dlaczego na jajkach ze sklepu są resztki kurzych odchodów? Na pewno spotkaliście się kiedyś z tym, że na kupionych w sklepie czy na bazarze jajkach, widać kurze odchody. Czy to zwykłe zaniedbanie ze strony producentów? Bynajmniej. Odchody te są zostawianie na jajkach celowo, ponieważ regulacje Unii Europejskiej zakazują mycia i czyszczenia jaj, przeznaczonych do sprzedaży i spożycia przez konsumentów. Dlaczego mycie jajek jest zakazane? „Fuj” - to powszechna reakcja ludzi na widok brudnych kurzych jaj. Producenci nie mogą jednak ich myć na długo przed spożyciem. Nawet, gdyby to robili, nie jest to wskazane. Dlaczego? Tuż przed wyjściem z kury, jajko pokrywa powłoka olejowa, nalot, który chroni je i czyni nieprzepuszczalnym dla chemikaliów i bakterii ze świata zewnętrznego. Gdy usuniemy ten nalot, jajka staną się porowate, co potencjalnie pozwoli chemikaliom i bakteriom przedostać się do ich wnętrza. Jeśli po przyjściu ze sklepu do domu zauważycie, że na jajkach znajdują się resztki odchodów, nigdy ich nie myjcie, przed włożeniem do lodówki. Jeżeli jednak umyliście takie jajka, pamiętajcie, że wszystkie umyte jajka muszą być następnie przechowywane w lodówce. Niższa temperatura spowalnia (ale nie zatrzymuje) wzrost wszelkiego rodzaju bakterii. Chcąc oczyścić jajka niektórzy ludzie używają...

jak sprawdzić czy jajka są świeże
AdobeStock
Newsy
Jak długo można przechowywać jajka? Po tylu dniach nadają się do tylko do wyrzucenia
Jajka na promocji? Zanim kupicie ich więcej na zapas, dowiedzcie się jak długo można bezpiecznie przechowywać jajka.

Jajka pełne są cennych witamin i wartości odżywczych doskonałych dla zdrowia. Obalono już mit jakoby miały zwiększać poziom cholesterolu , dlatego spokojnie możecie jeść tyle jajek, ile dusza zapragnie! Jeśli jesteście wyjątkowymi amatorami jajecznicy , omletów i innych dań przyrządzanych z jajek lub bardzo dużo pieczecie, to na pewno dużo ich kupujecie. Ale czy wiecie jak długo można bezpiecznie przechowywać jajka? I wbrew pozorom wstawienie ich do lodówki wcale nie chroni przed zepsuciem! Ile dni mają jajka ze sklepu? Data „produkcji” jajka to oczywiście dzień, w którym zostało zniesione przez kurę. Od tego momentu liczy się datę przydatności do spożycia. Zależna jest ona od tego, w jakich warunkach przechowuje się jajka. Pewnie większość z was po przyniesieniu jajek ze sklepu od razu wstawia je do lodówki. Rzeczywiście, ten sposób przechowywania wydłuży ich trwałość. Musicie pamiętać, że trzymanie jajek w lodówce nie sprawi, że będą odporne na zakażenie bakteriami! W niskich temperaturach świetnie czują się psychrofile (zimnolubne drobnoustroje) i pleśń, które mogą zakazić jajka. Lepiej więc jak najszybciej je zużywać. Jajka trzymane w suchym i ciemnym miejscu (np. w spiżarni) można bezpiecznie zjeść 14 dni po zniesieniu, a wstawione do lodówki do 28 dni. Jak przechowywać jajka? By zachować świeżość jajek jak najdłużej, po zakupie włóżcie je do lodówki. Nie wolno ich wcześniej myć! Mycie jajek jest konieczne, ale dopiero bezpośrednio przed spożyciem. Jeżeli umyjecie je i wstawicie do lodówki, to jajka pozbawione ochronnej powłoczki będą o wiele bardziej narażone na zakażenie bakteriami znajdującymi się na przykład w mięsie albo na opakowaniach produktów znajdujących się w lodówce. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?...

Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik
Adobe Stock
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci
Salmonella czyha na „zjadaczy” jajek. Jak zapobiec nieszczęśliwemu zarażeniu?

Polacy uwielbiają jajka. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko czy faszerowane. Do wyboru, do koloru. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ok. 160 jajek w różnej postaci. Ta statystyka blado wypada jednak w porównaniu chociażby do Amerykanów. Przeciętny mieszkaniec USA zjada rocznie ok. 293 jajek! Polacy z Amerykanami konkurować pod tym względem mogą chyba tylko przez jeden dzień w roku. A więc w niedzielę wielkanocną. Śniadanie wielkanocne to niezliczona ilość jajek zjadana przez Polaków. A czy słyszeliście, że według statystyk, 1 na 1000 jajek jest zakażone salmonellą? Kluczem do uniknięcia zakażenia jest kupno świeżych jaj w sklepie czy na bazarze, a także ich odpowiednie przechowywanie. Jak przechowywać jajka? Najbezpieczniej przechowywać jajka w lodówce, czyli w miejscu zimnym, ciemnym i suchym. Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki lub do wytłaczanki, bo źle znoszą wilgoć. Mycie jajecznych skorupek zaleca się jedynie bezpośrednio przed użyciem. Ze względu na porowatą skorupkę, jajka mają tendencję do przechodzenia różnymi intensywnymi zapachami – stawiajcie je w lodówce z dala np. od czosnki i cebuli. W celu zabezpieczenia jajek przed zapachami warto zostawiać je w lodówce w wytłaczankach. Jajka powinny leżakować w lodówce czubkiem do góry. Co ze świeżością jajek? Oto nasza krótka lista, która pomoże wam oszacować czas przechowywania jajek w razie braku daty ważności na wytłaczance. Jak długo można przechowywać jajka: Aż 4 miesiące można przechowywać rozbite ze skorupek jajka w zamrażarce 4 tygodnie można przechowywać w lodówce świeże jaja 2 tygodnie można przechowywać jaja w zimnym miejscu poza lodówką (temp. ok. 10 st. C.) 4 dni można przechowywać ugotowane jajko w...

Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 
Adobe Stock
Newsy
Myjecie mięso po przyniesieniu do domu? Wszystkie drobnoustroje usuniecie tylko w 1 sposób 
Myć czy nie myć? To dylemat, który długo pozostawał nierozstrzygnięty. Sprawdzamy co na ten temat mówią specjaliści.

Nigdy nie wiecie czy mięso przyniesione z zakupów do domu, powinno się myć czy nie ? Opinie na ten temat krążą różne, każdy mówi co innego. Słyszeliście pewnie zarówno argumenty przemawiające za tym, że surową żywność przyniesioną do domu zawsze trzeba umyć, jak i takie, że podczas mycia rozprzestrzeniacie tylko bakterie znajdujące się na mięsie. Jak w końcu jest naprawdę. Myć czy nie myć? Czy myć mięso po przyniesieniu ze sklepu do domu? Odpowiedź brzmi krótko: nie, nie myć! Nawet jeśli wydaje wam się, że mięsa dotykało wiele osób, leżało w lodówce, której czystości do końca nie znacie, było ważone na nie wiadomo jak brudnej wadze, to umycie go w domu, przed włożeniem do lodówki nic nie da. Bakterie chorobotwórcze, które znajdują się na jego powierzchni, nie zostaną do końca zmyte, te które są w środku, także w nim pozostaną. Jedyna metoda pozbycia się drobnoustrojów z mięsa, to jego ugotowanie. Są dwa powody, dla których nie należy myć mięsa, po przyniesieniu ze sklepu, przed włożeniem do lodówki: Zakażenie krzyżowe. Polega na tym, że podczas mycia mięsa, bakterie wraz z woda rozpryskują się na wszystkie strony. W rezultacie zakażamy wszystko wokół. Zamiast usuwać drobnoustroje, tylko je rozprzestrzeniamy. Namnażanie się bakterii w mokrym środowisku. Jeśli nie wykorzystujecie kupionego mięsa od razu, tylko chcecie je umyć, a potem zamrozić lub włożyć do lodówki, umycie mięsa spowoduje tylko tyle, że dostarczycie bakteriom życiodajnej wody. Należy pamiętać, że woda jest pożywką dla bakterii. Dzięki niej będą się szybciej namnażały i w rezultacie będzie ich więcej. Czy myć mięso bezpośrednio przed przyrządzeniem? Specjaliści na to pytanie także odpowiadają przecząco....