Półki sklepowe
Pixabay/Peggy cci
Newsy

To powoduje poważne choroby. Znajduje się w popularnych serkach, ketchupach i dżemach. Uważajcie co jecie!

Wiemy, że dobrze jemy? Przekonajmy się.

Coraz trudniej o wysokowartościową, nieprzetworzoną żywność. Zostają sklepy ekologiczne, czy lokalne bazarki. To jedyna szansa na zdrowe odżywianie? 

Powszechny, kontrowersyjny

Już lata 70. pamiętają debiut syropu glukozowo - fruktozowego w przemyśle spożywczym. Owy syrop uzyskuje się ze skrobi kukurydzianej. Aktualnie, jego spożycie na całym świecie nadmiernie wzrasta. Używanie syropów do wielu produktów spożywczych to także treść badań nad epidemią otyłości lub schorzeń układu sercowo - naczyniowego.

Cukier i syrop powodują podobny smak, słodzą produkty, zachowując tę samą kaloryczność. Istotna różnica kryje się gdzie indziej. Cukier z syropu zawarty w pokarmach podlega błyskawicznej metabolizacji. Gwałtowna zmiana poziomu insuliny pojawia się już po kilku kęsach. Mówiąc bardziej obrazowo, zwiększa się nasz apetyt.

Gdzie znajdziemy fruktozę?

Fruktoza, w zasadzie bez reszty jest przetwarzana na trójglicerydy. Kolejno, właśnie z nich powstaje nasza tkanka tłuszczowa. Fruktozę o podłożu naturalnym znajdziemy w owocach, sokach, miodzie. Syrop glukozowo - fruktozowy powstaje z kukurydzy, która jest przetwarzana na skrobię kukurydzianą albo w innym przypadku, ze skrobi pszennej. 

Fruktozę w syropie mają w sobie produkty codziennego użytku, takie jak serki, ketchup, dżemy.

Syrop nie jest lekki, wygląda jak bezbarwna, czasem jasnożółta ciecz. Bardzo łatwo użyć go w różnego rodzaju produktach. To powoduje, że przemysł na całym świecie, sięga po niego znacznie chętniej niż po cukier. W skrajnych przypadkach, syrop glukozowo - fruktozowy znajdziemy też w wędlinach.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

placki

Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne

Słodki problem

Nadmiar fruktozy zostawia w organizmie widoczne ślady. Metabolizm fruktozy obciąża bowiem wątrobę. Właśnie tu napotkamy choroby układu krążenia. Niepohamowane spożywanie fruktozy ma liczne konsekwencje nie tylko w kwestii tycia i krążenia.

Do wymienionych chorób należy dołączyć również nadciśnienie, miażdżycę, chorobę wieńcową, a nawet demencję. Sytuacja nie jest jednak nieodwracalna.

Podstawową zasadą naszych nawyków żywieniowych powinno być unikanie cukrów prostych. Ten zawarty w owocach i warzywach nam w zupełności wystarczy.

 

Źródło: OptymalneWybory.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

szybka przekąska
Adobe Stock
Newsy
Naukowcy biją na alarm. Ten popularny produkt zabija szybciej niż palenie papierosów. Spożywacie go?
Często w momentach małego głodu, łapie się przekąskę na szybko. Wówczas mało kto przygląda się liście składników z tyłu opakowania, a najczęściej takie produkty zawierają w swoim składzie szkodliwe substancje.

Rozsądne robienie zakupów to nie tylko wybieranie tych mniej przetworzonych produktów, ale również czytanie etykiet. Często nie zdajemy sobie sprawy z ukrytych różnych substancji w artykułach spożywczych, a mogących zrobić poważne szkody w organizmie. Z tego powodu tak ważne jest sprawdzanie listy składników danych rzeczy. Dzięki temu nie tylko unikniecie niepożądanych dodatków, ale również będziecie mieć pewność, że zakupione produkty są dobrej jakości i nie będą szkodzić zdrowiu.  Jak czytać listę produktów? Wiele osób unika sprawdzania składników danych produktów podczas zakupów, gdyż po prostu uważa, że nie umie tego robić lub z lenistwa. To jest karygodny błąd, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytanie listy nie jest niczym skomplikowanym. Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę, aby spis był jak najkrótszy, dzięki temu będziecie wiedzieć, że produkt nie zawiera zbędnych dodatków. Na pierwszych trzech miejscach powinny znaleźć się składniki kluczowe w danym artykule spożywczym, a nie przykładowo olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy.  Batonik jako szybka przekąska  Często w ciągu dnia, kiedy dopada nas głód pomiędzy zaplanowanymi posiłkami, sięgamy po różnego rodzaju przekąski ze sklepu w postaci batoników czy ciasteczek. Wbrew pozorom, taki wybór może skończyć się niedobrymi konsekwencjami. Złapana na szybko przegryzka nie jest analizowana pod kątem zdrowotności czy składników tylko po prostu jest zjedzona. Niestety, takie produkty najczęściej w swoim składzie zawierają szereg zbędnych składników, które nie przysługują się dobremu zdrowiu. Do tej grupy artykułów spożywczych zalicza się między innymi zbożowe batoniki. Batoniki muesli...

czy płatki są zdrowe na śniadanie?
Adobe Stock
Newsy
Co jest zdrowsze na śniadanie - pizza czy płatki? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
Tego jeszcze nie grali. Okazuje się, że pizza wcale nie stoi na straconej pozycji w walce o miano produktu zdrowszego na śniadanie.

Jak to możliwe? Nie ma na świecie wielu naukowców i dietetyków, którzy są w stanie racjonalnie udowodnić prozdrowotne zalety pizzy. Cóż, nie czarujmy się. Przepyszne pszenne placki z dodatkami prosto z Włoch nigdy nie należały do najzdrowszych dań na świecie. Wszystko za sprawą właśnie tuczącej białej mąki pszennej, która tak jak w innych bułkach i chlebach nigdy nie służyła zbijaniu zbędnych kilogramów. Jeśli dołożymy do tego tłuste, ciężkie sery typu mozzarella, parę plastrów salami czy pepperoni, a wszystko podlejemy oliwą, rezultat będzie oczywisty. Dlaczego pizza jest niezdrowa? Jeśli zawiera dużo tłustych dodatków, czyli np. sera i kiełbasy, może być prawdziwą bombą cholesterolową Jest ciężkostrawna Również zawiera dużo pustych kalorii – zwłaszcza, gdy jest to tak zwana pizza na grubym cieście Jak to więc możliwe, że pizza może stanąć w szranki z jakimkolwiek innym pożywieniem w walce o miano zdrowszego produktu? Wszystko jest kwestią porcji. Jeśli zjecie jeden kawałek pizzy, nawet tej dość tłustej, ale do tego dołożycie świeżą zieloną sałatkę – świat się nie zawali. Mało tego. Taki posiłek będzie znacznie bardziej zdrowy niż porcja płatków kukurydzianych zalana mlekiem. Dlaczego? Paradoksalnie płatki kukurydziane są niezwykle kalorycznym i pełnym cukrów prostych posiłkiem. Zjedzenie takiego śniadania nie daje gwarancji uczucia najedzenia przez dłuższy czas. Tak jak w przypadku batonika, płatki podziałają jedynie jako glukozowy, szybki strzał. Po takim posiłku głód dopadnie was szybciej, niż byście się tego spodziewali. W przypadku zjedzenia na śniadanie kawałka pizzy, proces ten będzie nieco dłuższy. Dlaczego płatki kukurydziane są niezdrowe? Zawierają bardzo dużo cukrów...

Bakalie
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie te produkty na święta? Uważajcie, bo mają mnóstwo szkodliwych substancji
Bakalie jemy przez cały rok, ale szczególnie dużo zużywamy ich do świątecznych dań i wypieków. Uważajmy, by nie wybrać tych niebezpiecznych dla naszego zdrowia.

Czym byłby makowiec bez solidnej dawki bakalii? Czy kutia może obyć się bez orzechów włoskich? A sernik bez rodzynek sułtańskich? Odpowiedź może być tylko jedna. Oczywiście, że nie. Dlatego też przed świętami ruszamy do sklepów w poszukiwaniu bakalii. Zwykle kierujemy się czynnikiem ekonomicznym. Czyli jak najwięcej za jak najmniej. Takie postępowanie na dobre wyjdzie naszym portfelom. Ale czy nam samym i naszym organizmom również? Bakalie tradycyjnie należały zawsze do drogich produktów. W dawnych czasach przemierzały długą i daleką drogę z Bliskiego Wschodu lub z innych ciepłych krajów i dopiero trafiały na polskie stoły. Dzisiaj cena za daktyle, suszone figi czy morele jest już znacznie niższa. Po pierwsze jest to zasługą lepszego transportu, a po drugie jest to spowodowane użyciem konserwantów, które przedłużają przydatność bakalii do spożycia. Konserwanty i inne dodatki utrzymują także właściwości różnego rodzaju bakalii, a także powodują, że te nie tracą swojego smaku i gdy trafiają do naszych kuchni są dalej świeże i nie zwietrzałe. Szkodliwe konserwanty i dodatki O jakich substancjach mówimy? Lepiej uważnie czytać etykiety bakaliowych opakowań. Zwróćcie uwagę, czy na przykład na waszych rodzynkach nie ma takich substancji jak: Dodatkowy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy Dosładzanie samo w sobie nie jest poważnym zagrożeniem dla naszego organizmu, ale nie po to kupujemy przecież daktyle czy morele, by dodatkowo zaśmiecać nasze ciało kolejnymi cukrami prostymi. Sztuczne barwniki Niektóre bakalie zawierają w sobie groźne barwniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Uważajmy na produkty oznaczone w składzie literką E. Oleje Zdarza się, że bakalie są spryskiwane olejami w celu poprawy ich wyglądu. To jednak może...

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają
AdobeStock
Newsy
Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają
Mało jest tak niezdrowych dla zdrowia człowieka produktów jak kochane przez niemal wszystkich frytki. Wszystko przez obecność akrylamidu.

Powszechnie opracowanie receptury dzisiejszych frytek, przypisuje się Belgom. To właśnie w tym europejskim małym państwie, zaczęto zachwycać się smażonymi w wołowym łoju ziemniakami. Frytki trafiły na talerze ludzi niemal na całym świecie. Szczególne „zasługi” w popularyzacji na całym globie tego dania mają sieci fast-foodów. Nie ma przecież jak porcja frytek jedzona w obowiązkowym towarzystwie wołowego hamburgera w białej bułce… Dlaczego frytki są niezdrowe? Całe zło frytek nie leży w dużych ilościach tłuszczu, jak można byłoby się domyślać, a za to w obecności w ich składzie akrylamidu, niezwykle groźnej dla zdrowia toksyny. Jeśli chcecie dowiedzieć się o tym, gdzie jeszcze znajdą się duże ilości akrylamidu, przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów. Jak dochodzi do powstania akrylamidu w smażonych ziemniakach? Chodzi tutaj o reakcję zawartej w krojonych cienko kartoflach z asparginą w temperaturze powyżej 120 st. C. Co powoduje częste jedzenie frytek? Częste spożywanie frytek może przynieść doprawdy opłakane skutki. Długoletnie badania wykazały, że akrylamid w nich zawarty, zwiększa o 60% szansę zachorowania na raka wątroby u osób, które często jadły je w swoim życiu. Oprócz tego, zawarty w składzie frytek akrylamid, powoduje całą masę innych fatalnych dla zdrowia skutków. Spójrzcie sami. Powoduje przewlekłe stany zapalne, przez co wpływa na rozwój takich chorób jak miażdżyca, choroba wieńcowa i nowotwory m.in. wątroby. Wpływa na obniżenie poziomu naturalnych przeciwutleniaczy ludzkiego organizmu. Decyduje o spowolnieniu metabolizmu hemoglobiny. Spożywanie dużych ilości frytek może wpłynąć na stan centralnego układu nerwowego. Czytaj także: Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba...