Półki sklepowe
Pixabay/Peggy cci
Newsy

To powoduje poważne choroby. Znajduje się w popularnych serkach, ketchupach i dżemach. Uważajcie co jecie!

Wiemy, że dobrze jemy? Przekonajmy się.

Coraz trudniej o wysokowartościową, nieprzetworzoną żywność. Zostają sklepy ekologiczne, czy lokalne bazarki. To jedyna szansa na zdrowe odżywianie? 

Powszechny, kontrowersyjny

Już lata 70. pamiętają debiut syropu glukozowo - fruktozowego w przemyśle spożywczym. Owy syrop uzyskuje się ze skrobi kukurydzianej. Aktualnie, jego spożycie na całym świecie nadmiernie wzrasta. Używanie syropów do wielu produktów spożywczych to także treść badań nad epidemią otyłości lub schorzeń układu sercowo - naczyniowego.

Cukier i syrop powodują podobny smak, słodzą produkty, zachowując tę samą kaloryczność. Istotna różnica kryje się gdzie indziej. Cukier z syropu zawarty w pokarmach podlega błyskawicznej metabolizacji. Gwałtowna zmiana poziomu insuliny pojawia się już po kilku kęsach. Mówiąc bardziej obrazowo, zwiększa się nasz apetyt.

Gdzie znajdziemy fruktozę?

Fruktoza, w zasadzie bez reszty jest przetwarzana na trójglicerydy. Kolejno, właśnie z nich powstaje nasza tkanka tłuszczowa. Fruktozę o podłożu naturalnym znajdziemy w owocach, sokach, miodzie. Syrop glukozowo - fruktozowy powstaje z kukurydzy, która jest przetwarzana na skrobię kukurydzianą albo w innym przypadku, ze skrobi pszennej. 

Fruktozę w syropie mają w sobie produkty codziennego użytku, takie jak serki, ketchup, dżemy.

Syrop nie jest lekki, wygląda jak bezbarwna, czasem jasnożółta ciecz. Bardzo łatwo użyć go w różnego rodzaju produktach. To powoduje, że przemysł na całym świecie, sięga po niego znacznie chętniej niż po cukier. W skrajnych przypadkach, syrop glukozowo - fruktozowy znajdziemy też w wędlinach.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

placki

Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi zawsze wychodzą idealne

Słodki problem

Nadmiar fruktozy zostawia w organizmie widoczne ślady. Metabolizm fruktozy obciąża bowiem wątrobę. Właśnie tu napotkamy choroby układu krążenia. Niepohamowane spożywanie fruktozy ma liczne konsekwencje nie tylko w kwestii tycia i krążenia.

Do wymienionych chorób należy dołączyć również nadciśnienie, miażdżycę, chorobę wieńcową, a nawet demencję. Sytuacja nie jest jednak nieodwracalna.

Podstawową zasadą naszych nawyków żywieniowych powinno być unikanie cukrów prostych. Ten zawarty w owocach i warzywach nam w zupełności wystarczy.

 

Źródło: OptymalneWybory.pl

Bakalie
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie te produkty na święta? Uważajcie, bo mają mnóstwo szkodliwych substancji
Bakalie jemy przez cały rok, ale szczególnie dużo zużywamy ich do świątecznych dań i wypieków. Uważajmy, by nie wybrać tych niebezpiecznych dla naszego zdrowia.

Czym byłby makowiec bez solidnej dawki bakalii? Czy kutia może obyć się bez orzechów włoskich? A sernik bez rodzynek sułtańskich? Odpowiedź może być tylko jedna. Oczywiście, że nie. Dlatego też przed świętami ruszamy do sklepów w poszukiwaniu bakalii. Zwykle kierujemy się czynnikiem ekonomicznym. Czyli jak najwięcej za jak najmniej. Takie postępowanie na dobre wyjdzie naszym portfelom. Ale czy nam samym i naszym organizmom również? Bakalie tradycyjnie należały zawsze do drogich produktów. W dawnych czasach przemierzały długą i daleką drogę z Bliskiego Wschodu lub z innych ciepłych krajów i dopiero trafiały na polskie stoły. Dzisiaj cena za daktyle, suszone figi czy morele jest już znacznie niższa. Po pierwsze jest to zasługą lepszego transportu, a po drugie jest to spowodowane użyciem konserwantów, które przedłużają przydatność bakalii do spożycia. Konserwanty i inne dodatki utrzymują także właściwości różnego rodzaju bakalii, a także powodują, że te nie tracą swojego smaku i gdy trafiają do naszych kuchni są dalej świeże i nie zwietrzałe. Szkodliwe konserwanty i dodatki O jakich substancjach mówimy? Lepiej uważnie czytać etykiety bakaliowych opakowań. Zwróćcie uwagę, czy na przykład na waszych rodzynkach nie ma takich substancji jak: Dodatkowy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy Dosładzanie samo w sobie nie jest poważnym zagrożeniem dla naszego organizmu, ale nie po to kupujemy przecież daktyle czy morele, by dodatkowo zaśmiecać nasze ciało kolejnymi cukrami prostymi. Sztuczne barwniki Niektóre bakalie zawierają w sobie groźne barwniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Uważajmy na produkty oznaczone w składzie literką E. Oleje Zdarza się, że bakalie są spryskiwane olejami w celu poprawy ich wyglądu. To jednak może...

Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy
Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...

Znakomity przepis na śniadanie
Adobe Stock
Przepisy
Chcesz schudnąć? Znakomity przepis na śniadanie, który pomoże w spalaniu tłuszczu
Mówi się słusznie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co zrobić, kiedy jesteśmy na diecie i potrzebujemy zjeść coś pożywnego i zarazem lekkiego? Podpowiadamy!

  Zbawienie diety - produkty bogate w skrobię Nasz metabolizm może ruszyć tylko dzięki pierwszemu posiłkowi w ciągu dnia, którym w ideale jest pożywne śniadanie. Zasadność śniadania znajduje szczególną uwagę przy wszelkiego rodzaju dietach, w których między innymi pracujemy nad poprawą metabolizmu przy równoczesnym zachowaniu energii na resztę dnia. Dietetycy są zgodni w kwestii śniadań co do jednego. O szczególne podkręcenie metabolizmu zadbają produkty bogate w skrobię oporną (RS) , która pobudza organizm do pracy nad gromadzącym się w organizmie tłuszczem. Na dodatek, spalanie owego tłuszczu wykorzystywane jest jako jedno ze źródeł energii. Skrobia oporna. Czemu jest tak ważna w codziennej diecie? To ten rodzaj skrobi, która nie ulega działaniu enzymów trawiennych. Fermentacji ulega dopiero w jelicie grubym. Na podstawie tego procesu powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które z kolei przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Podobne działanie ma np. błonnik. University of Colorado Centre for Human Nutrition w Denver podaje dodatkowo, ile skrobi powinno znaleźć się na przeciętnym talerzu konsumenta. Skrobię znajdziemy głównie w pełnych ziarnach, owocach i warzywach. Według zaleceń jej ilość powinna nie przekraczać 20 gramów skrobi opornej na dobę.  Przepisy na spalanie tłuszczu Wiedza o tym, w czym znajdziemy skrobię oporną pozwala stworzyć pełną gamę przepisów pełnych w węglowodany, które pomogą nam spalić tłuszcz i wykorzystać to spalanie do produkcji energii. Jednym z nich może być owsianka z dużą ilością nerkowców, orzechów włoskich i pestek dyni. Kolejnym sałatka owocowa, czy w końcu warzywa z domowym hummusem. Podsumowując, zachęcamy do eksperymentów ze skrobią!  ...

przepis na syrop z pędów sosny
Adobe Stock
Zdrowie
Przeziębienie i zatkany nos? Ten domowy syrop szybko stawia na nogi. Najważniejszy składnik znajdziesz w... lesie
Najskuteczniejsze leki to te przygotowane samodzielnie z naturalnych składników. Należą do nich między innymi młode pędy sosny, z których możesz zrobić, na przykład domowy syrop. Ten zwalczy każde przeziębienie!

Jeśli mieszkasz blisko lasu, jesteś szczęściarzem. To miejsce to nieograniczone źródło darów, z których możesz korzystać całkowicie za darmo! Oprócz sezonowych owoców, w lesie znajdziesz również między innymi aromatyczne zioła oraz grzyby, które doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Jak się jednak okazuje las to nie tylko smakołyki, ale również produkty lecznicze , do których zaliczamy między innymi pędy młodej sosny.  Pędy młodej sosny mają niesamowite właściwości Pędy młodej sosny pojawiają się w lasach zazwyczaj z początkiem maja. Wiele osób zbiera je z uwagi na ogrom cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nich bowiem działającą uspokajająco i wzmacniająco gorczycę, działające przeciwzapalnie flawonoidy, wzmacniającą układ odpornościowy witaminę C, czy udrożniający drogi oddechowe olejek sosnowy. Starym i dobrze znanym, szczególnie naszym babciom i mamom, sposobem na wykorzystanie pędów młodej sosny jest zrobienie z nich syropu na kaszel, katar i szeroko pojętą odporność. Tego typu specyfik można przygotować na dwa sposoby – pasteryzując go, bądź nie. Przepis na syrop z pędów młodej sosny  Sposób 1 (pasteryzacja) Gałązki młodej sosny umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie podziel na mniejsze części (po pokrojeniu powinny mieć ok. 2 centymetry długości, tak aby zmieściły się do słoika). Tak przygotowane pędy umieść w garnku, zalej wodą, a następnie gotuj przez ok. 1 godzinę na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu pozbądź się z wody kawałków sosny. Do wywaru dodaj cukier. Na każdy 1 litr płynu powinien przypadać 1 kilogram cukru. Całość gotuj tak długo aż wywar zgęstnieje, koniecznie pamiętaj o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie przypominać syrop możesz przelać...