Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej. A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu.
Kiedy dodać kaszę do krupniku?
Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka.
Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń!
Przepis na krupnik
Składniki:
- 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe
- Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej)
- Marchew
- Kawałek selera
- Cebula
- 4 ziemniaki
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz ziarnisty
- Sól
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą.
- Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny.
- Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce.
- Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku.
- Ziemniaki pokrójcie w kostkę.
- Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach gotowania samego mięsa, dodajcie do garnka liść laurowy, ziele angielskie, a po chwili warzywa – oprócz ziemniaków.
- Na ok. 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka kaszę jęczmienną.
- Odrobine krócej będą gotowały się ziemniaki. Wrzućcie je więc do zupy po kilku minutach od wrzucenia kaszy.
- Pod koniec gotowania doprawcie zupę pieprzem i solą.
- Zupa będzie gotowa do spożycia, gdy warzywa i kasza będą już odpowiednio miękkie.
- Na samym końcu dodajcie do zupy pokrojoną natkę pietruszki.
- Zupę podawajcie samą lub z dodatkiem świeżego pieczywa – wtedy będzie dużo pożywniejsza.