sok z selera i cytryny
AdobeStock
Newsy

Mikstura z cytryny i tego 1 taniego warzywa pomoże na problem 3 mln Polaków. Pijcie ją na czczo

Mikstura z dwóch składników może pomóc na chorobę, z którą boryka się bardzo duża część społeczeństwa. Wystarczy pić ją każdego dnia, a efekt zauważycie już po dwóch miesiącach.

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która dotyka w naszym kraju ok. 3 miliony ludzi. Polega na uszkodzeniu gospodarki cukrowej, jednak można z nią normalnie funkcjonować. Przyczyną zachorowania są zarówno predyspozycje genetyczne, jak i czynniki środowiskowe.

W niektórych typach cukrzycy bardzo ważna jest profilaktyka, ponieważ złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do rozwoju tej choroby. W walce z cukrzycą może pomóc pewna mikstura, jednak należy pamiętać o tym, że nie jest to gwarancją zdrowia i nic nie zastąpi odpowiedniego leczenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mikstura z cytryny i selera na unormowanie poziomu cukru

Osoby zmagające się z cukrzycą powinny włączyć do swojej diety koktajle i potrawy oparte na warzywach i owocach. Jednym ze sposobów, który może pomóc na początkowym etapie tej choroby, jest też mikstura z cytryny oraz selera.

Należy pić jedną łyżeczkę tego płynu każdego dnia. Róbcie to rano, gdy będziecie jeszcze na czczo, a pierwszy posiłek zjedzcie dopiero po 30 minutach. Taki napój z selera i cytryny powinniście pić regularnie przez dwa miesiące. Dzięki temu możliwe jest, że stężenie cukru we krwi się unormuje, a w konsekwencji poprawi to pracę trzustki.

Zobacz także
Zdradzamy przepis na miksturę, która przyniesie ulgę przy bólu stawów. Wystarczą 2 łyżki dziennie

Zdradzamy przepis na miksturę, która przyniesie ulgę przy bólu stawów. Wystarczą 2 łyżki dziennie

Pijcie to, a wasze ciśnienie będzie książkowe. Prosta mikstura, do której wystarczą tylko 3 składniki

Pijcie to, a wasze ciśnienie będzie książkowe. Prosta mikstura, do której wystarczą tylko 3 składniki

Jak przygotować napój z cytryny i seler – przepis

Potrzebne składniki:

  • korzeń selera (300 gramów)
  • 6 sztuk cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw oczyśćcie korzeń selera i zetrzyjcie go na tarce.
  2. Gdy seler będzie już starty, włóżcie go do garnka i polejcie sokiem wyciśniętym z cytryny.
  3. Garnek z miksturą umieśćcie w dużym garnku z wodą.
  4. Zagotujcie wodę, a następnie gotujcie ją przez 2 godziny na małym ogniu.
  5. Gdy płyn już wystygnie – wlejcie go do słoja i umieśćcie w lodówce.
W nocy nie możecie zmrużyć oka, a rano ledwo zwlekacie się z łóżka? Ta domowa mikstura was uratuje
Flickr
Newsy
Nie możecie zmrużyć oka w nocy? Od bezsenności uratuje was domowa mikstura z 2 składników
Jeżeli czytanie książek i liczenie owiec przed snem już wam nie pomaga, czas na zastosowanie innych domowych metod. Prosta mikstura z zaledwie dwóch składników może wam pomóc rozwiązać problem ze snem.

Duży stres na co dzień, zła dieta i niezdrowy styl życia to tylko niektóre z czynników, które mogą powodować problemy ze snem. Gdy męczy was bezsenność i ze zgrozą myślicie o kolejnej nocy, pomocna może się okazać prosta mikstura - wykonacie ją z dwóch pysznych i łatwo dostępnych składników.  Banany i cynamon na bezsenność Mikstura, która może wam pomóc na problemy z zasypianiem jest w istocie koktajlem z bananów i cynamonu. Oba te produkty zawierają w sobie składniki odżywcze i minerały, które wykazują się skutecznością przy bezsenności. Banany zawierają bardzo dużo potasu oraz magnezu - związki te wyrównują ciśnienie krwi. Same banany mogą obniżyć poziom hormonu stresu - kortyzolu, co ułatwia odprężenie i rozluźnienie.  Z kolei cynamon pomaga regulować poziom cukru w organizmie oraz wpływa pozytywnie na trawienie i metabolizm. Połączenie tych dwóch składników pozwala stworzyć smaczny i skuteczny napój, który pomoże wam się odprężyć.  Przepis na napar z bananów na bezsenność Składniki: 1 duży banan pół łyżeczki mielonego cynamonu 1 litr wody Przygotowanie: Zagotujcie litr wody w garnku. Odetnijcie oba końce banana i włóżcie go do wrzątku (nie ma potrzeby obierania owocu). Zmniejszcie ogień i gotujcie banana przez 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odłóżcie garnek i poczekajcie, aż wystygnie do temperatury pokojowej. Następnie odcedźcie napar. Wsypcie pół łyżeczki cynamonu i wymieszajcie.  Jak stosować napar z bananów? Tak przygotowaną miksturę z banana należy pić około godziny przed pójściem spać. Możecie stosować kurację tak długo, jak potrzebujecie. By dodatkowo wzmocnić działanie naparu, warto zacząć stosować zasady odpowiedniej higieny snu, co również ułatwi...

Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Adobe Stock
Newsy
Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Imbir to jeden z najzdrowszych produktów, które możemy włączyć do swojej codziennej diety, ale nie każdy może go jeść. Kto powinien się go wystrzegać?

Imbir już od czasów starożytnych był wykorzystywany w leczeniu wielu powszechnych problemów zdrowotnych, takich jak kolka, bóle głowy lub przeziębienia. To także popularna przyprawa oraz dodatek do wielu dań. Dlaczego warto włączyć do diety imbir? Właściwości zdrowotne imbiru Imbir to korzeń o wielu dobroczynnych właściwościach. Korzeń imbiru jest bogaty w gingerol - substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Wśród innych jego zalet należy wymienić m.in.: Pomaga w walce z nudnościami. Wystarczy 1-1,5 grama imbiru, aby pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym nudnościom związanym z chemioterapią, nudnościami pooperacyjnymi i porannymi nudnościami u kobiet w ciąży.  Pomaga schudnąć i obniża poziom insuliny. Imbir może również pomóc w obniżeniu wskaźnika masy ciała (BMI) i poziomu insuliny we krwi. Skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, zwłaszcza choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego. Obniża poziom cukru we krwi i poprawia różne czynniki ryzyka chorób serca u osób z cukrzycą typu 2. Przyspiesza opróżnianie żołądka, co może być korzystne dla osób z niestrawnością i związanym z nią dyskomfortem żołądkowym. Jest skuteczny w walce z bólem menstruacyjnym, gdy jest przyjmowany na początku okresu. Może prowadzić do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego), cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. Imbir zawiera substancję gingerol, która ma działanie ochronne przed rakiem.  Może chronić przed uszkodzeniami mózgu związanymi z wiekiem. Imbir może pomóc w walce ze szkodliwymi bakteriami i wirusami, co może zmniejszyć ryzyko infekcji. Kto nie powinien jeść imbiru? Istnieje sześć sytuacji, w których nie powinno się spożywać imbiru. Kto powinien go unikać? Niedowaga. Spożywania imbiru...

Surówka z selera
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Pyszna i łatwa w przygotowaniu surówka z selera. Będzie doskonała do rodzinnego obiadu
Lubicie oryginalne przepisy? Ta sałatka z korzenia tartego selera to naprawdę ciekawa alternatywa dla zwykłych surówek obiadowych!

Seler to warzywo dość często używane w polskiej kuchni. Jest nieodłącznym składnikiem zestawu włoszczyzny rosołowej. Gotowany korzeń selera to także podstawa uwielbianej przez wszystkich Polaków sałatki warzywnej, którą chętnie jemy na świętach i nie tylko. A czy słyszeliście już o jedzeniu korzenia selera na surowo? Dla niektórych ten pomysł może brzmieć dość nietypowo. To jednak świetny sposób na smaczną i aromatyczną surówkę obiadową. Po drugie korzeń selera to prawdziwa bomba witaminowa. Zwłaszcza, gdy spożywamy go na surowo. Może więc warto pomyśleć o takiej surówce? Wystarczy zetrzeć go na tarce, dodać do niego kilka składników i gotowe. Nasza surówka opiera się na selerze, ale nie obędzie się bez takich dodatków jak słodko-kwaśna żurawina suszona i orzechy włoskie. Przepis na surówkę z selera Składniki: 1 korzeń selera  2 średniej wielkości jabłka Garść orzechów włoskich Ok. 50 g suszonej żurawiny, 3-4 łyżki śmietany 18% Sól i pieprz Przygotowanie: Seler obierzcie ze skorki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Podobnie należy postąpić z jabłkami. Orzechy drobno pokrójcie. Do selera dodajcie żurawinę, orzechy i jabłka. Całość zaprawcie śmietaną i dokładnie wymieszajcie, tak by składniki się dobrze połączyły. Posólcie do smaku i dodajcie także nieco pieprzu. Surówkę podawajcie do tradycyjnych drugich dań z ziemniakami czy z kaszą.

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...