Zdarzyło się wam, że szybko po wrzuceniu mięsa mielonego na patelnię pojawia się pod nim kałuża i zamiast się smażyć, mięso się gotuje? Dzieje się tak wówczas, gdy niewłaściwie smażycie mięso. Sprawdźcie, gdzie tkwi błąd. 

Dlaczego mięso mielone gotuje się zamiast smażyć?

W teorii wszystko robicie prawidłowo - wylewacie na patelnię tłuszcz, rozgrzewacie i wrzucacie mięso. Mimo to, ono szybko puszcza soki i zaczyna się gotować. Co jest powodem tego zjawiska?

Można wyróżnić dwie przyczyny. Pierwsza to niedostatecznie rozgrzana patelnia. Jeśli smażycie mięso na małym ogniu, to pod wpływem temperatury zacznie ono puszczać soki. Mięso zamiast zamknąć je w środku wypuszcza wszystko na zewnątrz i gotuje się.

Zobacz także:

Drugi powód to wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię - gdy tak robicie, mięso również wypuści soki, nawet przy zachowaniu wysokiej temperatury smażenia. Wystarczy kłaść mięso na patelni partiami, by jego pory mogły się zamknąć - wówczas nie wypuści soków. 

Częste błędy przy przyrządzaniu mięsa mielonego 

Wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię lub smażenie przy zbyt niskiej temperaturze to nie jedyne błędy popełniane przez nowicjuszy w kuchni. Kiedy mięso już się podsmaży i zaczyna dusić, nie wolno go co chwilę mieszać - powinno chwilę podgotować się we własnych sokach. 

Należy także pilnować temperatury w trakcie smażenia. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka zepsuje całe danie. Jeżeli zauważycie, że mięso się przypaliło, zdejmijcie na chwilę patelnię z gazu, by ją nieco schłodzić. 

Jak wybrać idealne mięso mielone?

By mieć pewność, że przyrządzane przez was potrawy z mięsa mielonego wyjdą idealne, musicie użyć tego o najwyższej jakości. Jak rozpoznać dobre mięso? 

  • skład - zawsze czytajcie informacje podane na opakowaniu. W składzie mięsa powinno się znajdować tylko mięso i ewentualnie niewielkie ilości soli (jako konserwant)

  • rodzaj - zwróćcie uwagę na to, jakie mięso kupujecie. Jeżeli jest oznaczone jako „wyrób garmażeryjny”, lepiej go nie kupujcie - poza mięsem, w takim produkcie znajduje się tłuszcz, konserwanty, woda i inne dodatki

  • tłuszcz - dobre mięso mielone nie może zawierać za dużo tłuszczu. Ten, który się w nim znajduje, powinien mieć kolor biały. Jeśli zauważycie na mięsie żółty tłuszcz - lepiej go nie kupujcie.

Źródło: smaker.pl, pomorska.pl