Mięso mielone gotuje się na patelni zamiast smażyć? Nic dziwnego, jeśli popełniacie ten błąd
AdobeStock
Newsy

Smażycie mięso mielone, a na patelni pojawiła się woda? Wszystko przez ten 1 błąd

Wiele osób niewłaściwie smaży mięso mielone - wiecie, jaki jest najczęstszy błąd? To właśnie przez to na patelni pojawia się nieraz nadmiar wody.

Zdarzyło się wam, że szybko po wrzuceniu mięsa mielonego na patelnię pojawia się pod nim kałuża i zamiast się smażyć, mięso się gotuje? Dzieje się tak wówczas, gdy niewłaściwie smażycie mięso. Sprawdźcie, gdzie tkwi błąd. 

Dlaczego mięso mielone gotuje się zamiast smażyć?

W teorii wszystko robicie prawidłowo - wylewacie na patelnię tłuszcz, rozgrzewacie i wrzucacie mięso. Mimo to, ono szybko puszcza soki i zaczyna się gotować. Co jest powodem tego zjawiska?

Można wyróżnić dwie przyczyny. Pierwsza to niedostatecznie rozgrzana patelnia. Jeśli smażycie mięso na małym ogniu, to pod wpływem temperatury zacznie ono puszczać soki. Mięso zamiast zamknąć je w środku wypuszcza wszystko na zewnątrz i gotuje się.

Drugi powód to wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię - gdy tak robicie, mięso również wypuści soki, nawet przy zachowaniu wysokiej temperatury smażenia. Wystarczy kłaść mięso na patelni partiami, by jego pory mogły się zamknąć - wówczas nie wypuści soków. 

Zobacz także
Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi

Wmieszajcie w mięso 1 składnik, a kotlety mielone rozpłyną się w ustach. Od razu poczujecie różnicę

Wmieszajcie w mięso 1 składnik, a kotlety mielone rozpłyną się w ustach. Od razu poczujecie różnicę

Częste błędy przy przyrządzaniu mięsa mielonego 

Wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię lub smażenie przy zbyt niskiej temperaturze to nie jedyne błędy popełniane przez nowicjuszy w kuchni. Kiedy mięso już się podsmaży i zaczyna dusić, nie wolno go co chwilę mieszać - powinno chwilę podgotować się we własnych sokach. 

Należy także pilnować temperatury w trakcie smażenia. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka zepsuje całe danie. Jeżeli zauważycie, że mięso się przypaliło, zdejmijcie na chwilę patelnię z gazu, by ją nieco schłodzić. 

Jak wybrać idealne mięso mielone?

By mieć pewność, że przyrządzane przez was potrawy z mięsa mielonego wyjdą idealne, musicie użyć tego o najwyższej jakości. Jak rozpoznać dobre mięso? 

  • skład - zawsze czytajcie informacje podane na opakowaniu. W składzie mięsa powinno się znajdować tylko mięso i ewentualnie niewielkie ilości soli (jako konserwant)

  • rodzaj - zwróćcie uwagę na to, jakie mięso kupujecie. Jeżeli jest oznaczone jako „wyrób garmażeryjny”, lepiej go nie kupujcie - poza mięsem, w takim produkcie znajduje się tłuszcz, konserwanty, woda i inne dodatki

  • tłuszcz - dobre mięso mielone nie może zawierać za dużo tłuszczu. Ten, który się w nim znajduje, powinien mieć kolor biały. Jeśli zauważycie na mięsie żółty tłuszcz - lepiej go nie kupujcie.

Źródło: smaker.pl, pomorska.pl 

Kotlety mielone

Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie
AdobeStock
Newsy
Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie
Przez takie działanie kotlety wyjdą wyjątkowo niesmaczne. Unikajcie tego błędu podczas smażenia mielonych.

Obecne w menu każdego Polaka danie, czyli kotlety mielone jest potrawą, której przygotowanie większość z nas powinna opanować. Usmażenie kotletów nie jest przecież trudne ani skomplikowane. Mimo to, niektórym osobom (mimo stosowania się do wskazówek zawartych w przepisie), kotlety nie wychodzą. Dlaczego? Prawdopodobnie popełniają jeden częsty błąd.  Dlaczego kotlety mielone wychodzą za suche? Przyrządzacie mielone według przepisu, wrzucacie na rozgrzany tłuszcz, a te wychodzą suche i wiórowate. Czy przyczyna tkwi w mięsie albo złej temperaturze smażenia? Nie! Najczęściej dzieje się tak wówczas, gdy naciska się kotlety na patelni. Wypływają wtedy znajdujące się w nich soki, a skutek jest taki, że kotlety wychodzą suche. To bardzo duży błąd - w końcu po to wrzuca się mięso na rozgrzany tłuszcz, żeby je w sobie „zamknąć”. „Zamykanie mięsa” w przypadku mielonych polega właśnie na tym, by zachować wszystkie soki wewnątrz, dzięki czemu kotlety będą soczyste. Jeżeli je naciśniecie, to wszystko to pójdzie na marne.  Błędy przy smażeniu kotletów mielonych  Jakie jeszcze są przyczyny niepowodzeń przy smażeniu kotletów mielonych? To proste danie można równie łatwo zepsuć, dlatego warto wcześniej zapoznać się ze wskazówkami, które pomogą uniknąć błędów: rozmrażanie - jeżeli korzystacie z mrożonego mięsa mielonego pamiętajcie o tym, że należy rozmrażać je powoli. Nigdy nie wstawiajcie go do mikrofali ani nie wrzucajcie zamrożonego na gorącą patelnię! Gdy tak zrobicie, mięso straci smak i będzie gumowate. Zamiast tego, włóżcie je do miski i wstawcie do lodówki na noc. smażenie na zimnej lub niedostatecznie rozgrzanej patelni - to dość powszechny błąd, który skutkuje nasiąkniętymi olejem kotletami. Jeżeli chcecie tego uniknąć, kładźcie mielone na patelni...

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate
Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety , pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti , czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu . Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy. Jak wybrać dobre mięso mielone? Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego , na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań. Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce. Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste. Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone? Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak. Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię...

Smażenie kotletów mielonych
Newsy
Podczas smażenia mielonych dokładnie spójrzcie na patelnię. Jeśli to zauważycie to kotlety będą niedobre
Musicie wykorzystać ten trik, gdy następnym razem będziecie robić kotlety mielone. Wyjdą o wiele lepsze!

Kotlety mielone, to obok schabowych jedne z popularniejszych dodatków mięsnych do obiadów. Goszczą na stołach od czasu do czasu u niemal wszystkich Polaków. Pewnie dobrze wiecie jak przygotować kotlety mielone. Dobre gotowanie to jednak nie tylko umiejętność odtwarzania przepisu czy kreatywność w mieszaniu składników. Często najważniejszy jest proces obróbki. Smażenie odgrywa w przypadku kotletów ogromną rolę. Mamy dziś dla was poradę dotyczącą smażenia kotletów mielonych, która sprawi, że będą przepyszne. Jak smażyć kotlety mielone? Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. To niedopuszczalne, żeby było ono surowe wewnątrz, dlatego dobre kotlety mielone będą wysmażone. W przypadku podobnych burgerów wołowych możecie pozwolić sobie na to, żeby mięso było krwiste w środku, ale to wielki błąd kulinarny, jeśli przygotowujecie mielone z wieprzowiny. Cała sztuka smażenia mielonych polega więc na odpowiednim dobraniu temperatury smażenia. Kotletów nie możecie wyłożyć na zbyt gorący olej lub smażyć na zbyt dużym ogniu, bo spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku. Musicie dobrać ogień do smażenia kotletów tak, żeby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie i delikatne  w środku. Oprócz tego upewnijcie się, że na waszej patelni podczas smażenia nie występuje ta sytuacja… Błąd przy smażeniu mielonych Kotlety mielone najsmaczniejsze są po usmażeniu, nieuduszeniu. Jeśli w trakcie obróbki wypływa z mięsa woda, powinniście ją odlać. Jeśli nie odlejecie wody, kotlety będą się dusić, a nie smażyć. Tracą w ten sposób smak. Z drugiej strony, duszenie kotletów jest zdrowsze, niż ich smażenie. Podczas smażenia wytwarza się bowiem dużo niekorzystnych związków chemicznych. Jeśli waszym priorytetem jest smak, na pewno...