Kotlety mielone są przygotowywane do ziemniaków na obiad, zamiennie ze schabowym. Idealnie komponują się z sałatką z buraczków czy mizerią. Swoją wyjątkowość zapewniają delikatności, soczystości oraz smakowi, który jest jedyny w swoim rodzaju. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. 

Idealne mięso do kotletów mielonych

Mielone charakteryzują się swoją soczystością po obróbce termicznej. Zawdzięczają to odpowiednio wybranemu mięsu. Podczas zakupów należy wybrać to tłustsze. Im będzie chudsze, tym większe prawdopodobieństwo, że po usmażeniu kotlety będą suche w środku oraz niesmaczne. Dlatego też bez obaw warto kupić mięso wieprzowe. Idealnie sprawdzi się karkówka czy łopatka. Jeśli jednak kupiliście chude mięso, to do środka podczas mielenia możecie dodatkowo dołożyć słoninę, która nie zmieni smaku potrawy, ale wzbogaci ją poprzez nadanie mięsu soczystości.

Przygotowanie mielonych 

Przyrządzenie kotletów mielonych nie jest zbyt skomplikowane. Do ich zrobienia wystarczy wam kilka składników, z których możecie przygotować pyszny obiad. Podczas zakupów warto jest zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wieprzowe. Najlepiej jest je nabyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie będziecie mogli wybrać sobie konkretny kawałek łopatki bądź karkówki i zmielić mięso na miejscu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że produkt jest świeży i najwyższej jakości. Poza tym, należy przygotować cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Z prostych składników wyczarujcie pyszny i smaczny posiłek.

Smażenie kotletów mielonych 

Wiele osób ma trudność w obróbce termicznej mielonych, gdyż nieraz wychodzą zbyt twarde lub mocno spieczone z wierzchu, a surowe w środku. Podczas smażenia należy pamiętać, iż kotlety powinny być kładzione na dobrze rozgrzaną patelnię z odpowiednią ilością tłuszczu. Nie mogą się w nim topić, ale zbyt mała ilość oleju sprawi, że szybko zaczną się palić. W tym procesie również ważny jest ogień, który nie może być za duży. Kotlety mielone powinno się smażyć na niewielkim ogniu. Taki powolny proces sprawi, że na początku zetną się z wierzchu, a później powoli będą dochodzić w środku.

Zobacz także:

Rozpadające się kotlety, ten błąd popełnia wiele osób

Podczas przyrządzania masy mięsnej do kotletów mielonych, wiele osób do środka dodaje jajko. Jeśli jednak mięso jest zbyt rzadkie, to dodatek jaja zamiast scalić całość, jeszcze bardziej je rozwodni, co sprawi, iż będzie trudno uformować ładne i kształtne mielone. Mogą również rozpadać się na patelni. Wówczas zamiast aromatycznych kotletów, otrzymacie mięsną ciapę. Idealnym składnikiem do scalania masy jest kasza manna. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się w tej roli niż jajko. Poza tym, nie wpłynie na ostateczny smak mielonych, a co najważniejsze - nie rozwodni masy. To sprawdzony sposób przez wiele gospodyń. Uniknijcie wpadki i skorzystajcie z tego patentu.