kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy

Mielone rozpadają się na patelni? Jest coś, co zlepi je znacznie szybciej niż jajko. Zgadniecie?

Rozpadające się kotlety mielone podczas formowania czy na patelni, to zmora wielu osób. Podczas przygotowania, warto dodać do masy sekretny składnik, który idealnie scali je w całość. Sprawdźcie ten patent!

Kotlety mielone są przygotowywane do ziemniaków na obiad, zamiennie ze schabowym. Idealnie komponują się z sałatką z buraczków czy mizerią. Swoją wyjątkowość zapewniają delikatności, soczystości oraz smakowi, który jest jedyny w swoim rodzaju. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Idealne mięso do kotletów mielonych

Mielone charakteryzują się swoją soczystością po obróbce termicznej. Zawdzięczają to odpowiednio wybranemu mięsu. Podczas zakupów należy wybrać to tłustsze. Im będzie chudsze, tym większe prawdopodobieństwo, że po usmażeniu kotlety będą suche w środku oraz niesmaczne. Dlatego też bez obaw warto kupić mięso wieprzowe. Idealnie sprawdzi się karkówka czy łopatka. Jeśli jednak kupiliście chude mięso, to do środka podczas mielenia możecie dodatkowo dołożyć słoninę, która nie zmieni smaku potrawy, ale wzbogaci ją poprzez nadanie mięsu soczystości.

Przygotowanie mielonych 

Przyrządzenie kotletów mielonych nie jest zbyt skomplikowane. Do ich zrobienia wystarczy wam kilka składników, z których możecie przygotować pyszny obiad. Podczas zakupów warto jest zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wieprzowe. Najlepiej jest je nabyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie będziecie mogli wybrać sobie konkretny kawałek łopatki bądź karkówki i zmielić mięso na miejscu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że produkt jest świeży i najwyższej jakości. Poza tym, należy przygotować cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Z prostych składników wyczarujcie pyszny i smaczny posiłek.

Zobacz także
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

naleśniki

Wiemy dlaczego wasze ciasto na naleśniki znów było bez smaku. Wciąż zapominacie o jednym kluczowym składniku

Smażenie kotletów mielonych 

Wiele osób ma trudność w obróbce termicznej mielonych, gdyż nieraz wychodzą zbyt twarde lub mocno spieczone z wierzchu, a surowe w środku. Podczas smażenia należy pamiętać, iż kotlety powinny być kładzione na dobrze rozgrzaną patelnię z odpowiednią ilością tłuszczu. Nie mogą się w nim topić, ale zbyt mała ilość oleju sprawi, że szybko zaczną się palić. W tym procesie również ważny jest ogień, który nie może być za duży. Kotlety mielone powinno się smażyć na niewielkim ogniu. Taki powolny proces sprawi, że na początku zetną się z wierzchu, a później powoli będą dochodzić w środku.

Rozpadające się kotlety, ten błąd popełnia wiele osób

Podczas przyrządzania masy mięsnej do kotletów mielonych, wiele osób do środka dodaje jajko. Jeśli jednak mięso jest zbyt rzadkie, to dodatek jaja zamiast scalić całość, jeszcze bardziej je rozwodni, co sprawi, iż będzie trudno uformować ładne i kształtne mielone. Mogą również rozpadać się na patelni. Wówczas zamiast aromatycznych kotletów, otrzymacie mięsną ciapę. Idealnym składnikiem do scalania masy jest kasza manna. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się w tej roli niż jajko. Poza tym, nie wpłynie na ostateczny smak mielonych, a co najważniejsze - nie rozwodni masy. To sprawdzony sposób przez wiele gospodyń. Uniknijcie wpadki i skorzystajcie z tego patentu.
 

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego bułkę do mielonych powinno moczyć się w mleku, a nie w wodzie?
Kotlety mielone są jednym z ulubionych dań Polaków. Podobnie jak w przypadku klasycznej sałatki jarzynowej, to i tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że co dom to inny przepis. Jednak każdy powinien znać ten skutecnzy trik, dzięki któremu mielone będą idealnie soczyste.

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Jest serwowane zarówno na co dzień, jak i od święta. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tej potrawy. Mielone są zazwyczaj podawane zamiennie z kotletem schabowym. Idealnie komponują się z ziemniakami oraz surówką z buraczków.  Mięso do kotletów mielonych Kotlety mielone tradycyjnie przygotowuje się z mięsa wieprzowego, czyli łopatki bądź szynki. Co niektórzy wybierają chudsze wersje mięs w postaci indyka lub kurczaka. Nie jest to zawsze dobry zamiennik i raczej nie w tym przypadku. Aby mielone były odpowiednio soczyste, należy wybrać tłustsze mięso. Podczas zakupów, warto się w nie zaopatrzyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć możliwość zmielenia wybranego kawałka na bieżąco, co będzie gwarancją najwyższej jakości produktu. Jeśli jednak kupujecie mięso mielone w markecie, zwróćcie uwagę, by nie zawierało zbędnych dodatków i konserwantów, a także miało odpowiednio długą datę przydatności do spożycia. Przygotowanie mielonych Przyrządzenie kotletów nie należy do skomplikowanych czynności. Wystarczy przede wszystkim przygotować wszystkie potrzebne składniki oraz pamiętać o kilku zasadach, przykładowo o odpowiednim smażeniu. Nie powinno się ich smażyć na zbyt dużym ogniu, gdyż spalą się z wierzchu, a w środku wciąż będą surowe. Kluczowe są również przyprawy, które podkreślają smak samego mięsa i dodają mu dodatkowego aromatu. W mięsnej masie nie może zabraknąć klasycznej soli i pieprzu, a także podsmażonej cebulki. Całość idealnie scala jajko. Dzięki niemu mielone trzymają się swojej formy. Mimo wyboru najlepszego mięsa, dodania wszystkich składników to danie może być wpadką. Niekiedy zdarza się, iż po obróbce termicznej,...

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...

Smażenie kotletów mielonych
Newsy
Podczas smażenia mielonych dokładnie spójrzcie na patelnię. Jeśli to zauważycie to kotlety będą niedobre
Musicie wykorzystać ten trik, gdy następnym razem będziecie robić kotlety mielone. Wyjdą o wiele lepsze!

Kotlety mielone, to obok schabowych jedne z popularniejszych dodatków mięsnych do obiadów. Goszczą na stołach od czasu do czasu u niemal wszystkich Polaków. Pewnie dobrze wiecie jak przygotować kotlety mielone. Dobre gotowanie to jednak nie tylko umiejętność odtwarzania przepisu czy kreatywność w mieszaniu składników. Często najważniejszy jest proces obróbki. Smażenie odgrywa w przypadku kotletów ogromną rolę. Mamy dziś dla was poradę dotyczącą smażenia kotletów mielonych, która sprawi, że będą przepyszne. Jak smażyć kotlety mielone? Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. To niedopuszczalne, żeby było ono surowe wewnątrz, dlatego dobre kotlety mielone będą wysmażone. W przypadku podobnych burgerów wołowych możecie pozwolić sobie na to, żeby mięso było krwiste w środku, ale to wielki błąd kulinarny, jeśli przygotowujecie mielone z wieprzowiny. Cała sztuka smażenia mielonych polega więc na odpowiednim dobraniu temperatury smażenia. Kotletów nie możecie wyłożyć na zbyt gorący olej lub smażyć na zbyt dużym ogniu, bo spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku. Musicie dobrać ogień do smażenia kotletów tak, żeby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie i delikatne  w środku. Oprócz tego upewnijcie się, że na waszej patelni podczas smażenia nie występuje ta sytuacja… Błąd przy smażeniu mielonych Kotlety mielone najsmaczniejsze są po usmażeniu, nieuduszeniu. Jeśli w trakcie obróbki wypływa z mięsa woda, powinniście ją odlać. Jeśli nie odlejecie wody, kotlety będą się dusić, a nie smażyć. Tracą w ten sposób smak. Z drugiej strony, duszenie kotletów jest zdrowsze, niż ich smażenie. Podczas smażenia wytwarza się bowiem dużo niekorzystnych związków chemicznych. Jeśli waszym priorytetem jest smak, na pewno...

Kotlety dietetyczne
Gotujmy.pl/
Newsy
Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak tradycyjne
Uwielbiacie kotlety mielone, ale chcecie zadbać też o sylwetkę? Przygotujcie je w tej wersji.

Niestety, wiele tradycyjnych polskich potraw nie jest dietetyczna. Być może dlatego tak wielu Polaków zmaga się z nadmiarowymi kilogramami. Jeśli chcecie odżywiać się zdrowo i niskokaloryczne, nie musicie wykluczać całkiem tradycyjnych polskich dań. Przygotujcie je po prostu w odchudzonej wersji. Przedstawiamy wam przepis na dietetyczne kotlety mielone. Kotlety mielone dietetyczne Tradycyjne kotlety mielone to mięso wieprzowe, które ma sporo tłuszczu, do tego biała bułka, dodatkowo bułka tarta i jeszcze smażenie. Żaden z tych elementów nie jest wskazany przy diecie osób dbających o linię. Jak zatem odchudzić kotlety mielone? Zrobimy to w ten sposób: Mięso w dietetycznych mielonych Zamiana mięsa – wieprzowina tradycyjnie stosowana przy wyrobie kotletów mielonych nie jest wskazana na diecie. Można co prawda wybierać mniej tłuste kawałki wieprzowe i wtedy też byłaby dopuszczalna, ale znacznie łatwiej jest po prostu zamienić rodzaj stosowanego mięsa. Zamieńcie wieprzowinę na mielone mięso z indyka, a oszczędzicie wielu kalorii. Pieczone kotlety mielone Zamiana smażenia na pieczenie - smażenie nie jest polecanym typem obróbki, nie tylko ze względu na to, że czyni potrawy bardziej kalorycznymi, ale w trakcie jego trwania wydzielają się też szkodliwe związki. Smażenie przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału, udaru i innych problemów zdrowotnych. Powinniście wystrzegać się go na co dzień. Świetną alternatywą jest w tym wypadku pieczenie.  Mielone panierowane w otrębach Wykluczenie bułki tartej na rzecz zdrowych otrębów – bułka tarta w niewielkich ilościach może być składnikiem zdrowej i niskokalorycznej diety, ale sama w sobie nie dostarcza zbyt wielu wartości, więc najlepiej zamieniać ją na inny produkt. Zamiast panierować kotlety w bułce tartej, panierujcie je w...