Mieliście niedawno operację? Oto, co należy jeść, by przyspieszyć rekonwalescencję
AdobeStock
Newsy

Mieliście niedawno operację? Oto, co należy jeść, by przyspieszyć rekonwalescencję

Jak powinna wyglądać dieta u osób, które przeszły operację? Jeden składnik jest w niej szczególnie kluczowy.

Zdrowa i zbilansowana dieta jest ogromnie ważna dla naszego zdrowia. A szczególnie wtedy, gdy nasz organizm potrzebuje sił do regeneracji - na przykład po zabiegu czy operacji.

Pacjenci, u których wykonywane były zabiegi chirurgiczne są narażeni na niedożywienie ze względu na ból, dyskomfort lub brak apetytu spowodowany lekami, dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta w tym czasie. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób regenerujących się po operacji. 

Kiedy po operacji można zjeść?

Jeżeli operacja nie dotyczyła przewodu pokarmowego, wówczas zwykle żywienie doustne można rozpocząć już w drugiej dobie po operacji. W przeciwnym wypadku stosowane jest żywienie pozajelitowe, jednak jeżeli zabieg nie był przeprowadzany na narządach układu pokarmowego, wówczas można powoli wprowadzać lekkostrawną dietę.

Najczęściej są to sucharki lub kleik - tak delikatne pokarmy mają za zadanie pobudzić układ trawienny do działania i przeciwdziałać ewentualnym sprzeciwom z jego strony. 

Zobacz także
Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego

Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi

Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków

Jak powinna wyglądać dieta po operacji?

Dieta osób regenerujących się po operacji powinna być lekkostrawna, ale bardzo odżywcza. Jej najważniejsze składniki to:

  • białko

  • witamina A

  • witamina C

  • witamina B12

  • witamina E

  • witamina K

  • kwasy omega-3

  • cynk

  • żelazo

Szczególnie białko odgrywa w takiej diecie dużą rolę ze względu na regenerację tkanek, transport witamin i składników odżywczych w organizmie oraz pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

W diecie rekonwalescenta produkty zawierające białko powinny być lekkostrawne i delikatne dla żołądka. Dobrym wyborem będzie chude, gotowane mięso, duszone ryby i jaja. Jeśli pacjent nie jest uczulony na laktozę, polecany jest także chudy nabiał. 

Co jeść po operacji?

Poza białkiem, w diecie osoby po zabiegach chirurgicznych powinny znaleźć się przede wszystkim pokarmy bogate w wymienione wyżej witaminy i przygotowane tak, by były jak najbardziej łagodne dla żołądka. To powinny być m.in.:

  • gotowane ziemniaki

  • ryż

  • białe pieczywo

  • gotowane warzywa

Nie należy natomiast jeść produktów wysokoprzetworzonych (w tym słodyczy), tłustych mięs, roślin strączkowych oraz pełnoziarnistego pieczywa. 

Źródło: wiem-co-jem.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy przy zatruciu pokarmowym powinno się jeść lekką jajecznicę? Możecie się zaskoczyć
AdobeStock
Newsy
Co powinno się jeść, a czego nie jeść przy zatruciu pokarmowym? Możecie się zaskoczyć
Jak powinna wyglądać dieta przy zatruciu pokarmowym? Sprawdźcie, co należy jeść, a czego unikać. I czy zjedzenie lekkiej jajecznicy bardziej wam zaszkodzi, czy pomoże...

Kiedy żołądek protestuje i zaczyna dawać jasne sygnały, że z ostatnio zjedzonym posiłkiem było coś nie tak, koniecznie trzeba o siebie zadbać i zmodyfikować dietę. To właśnie zmiana żywienia na te kilka dni pozwoli szybciej dojść do siebie i uspokoić podrażniony układ pokarmowy. Co powinno się jeść w trakcie zatrucia i po, a czego nie?  Jak powinna wyglądać dieta przy zatruciu pokarmowym? Najważniejszym elementem diety w zatruciu pokarmowym czy grypie żołądkowej są płyny. Wymioty i biegunka, które towarzyszą zatruciu bardzo odwadniają organizm, dlatego tak ważne jest uzupełnianie płynów. Należy małymi łykami pić ostudzoną herbatę oraz wodę i unikać zimnych napojów - zwłaszcza gazowanych, które mogą dodatkowo podrażnić żołądek.  Gdy wymioty nieco już ustępują, można powoli wdrażać do diety delikatne pokarmy, takie jak biszkopty, sucharki, a później lekki rosół. Jeżeli czujecie głód w trakcie zatrucia, to bardzo dobrze - trzeba słuchać organizmu i coś zjeść. Zapomnijcie o mitach mówiących, że przy wymiotach i biegunce należy stosować głodówkę.  Co należy jeść przy zatruciu? W trakcie zatrucia pokarmowego zalecane są posiłki lekkie i łagodne dla żołądka. To mogą być kaszki albo ugotowany ryż - można dodać do niego gotowaną marchewkę, by dostarczyć organizmowi zastrzyk witamin. Takie posiłki są pożywne i nie obciążają żołądka. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie nic przełknąć, nie zmuszajcie się do jedzenia i zamiast tego pijcie jak najwięcej płynów, ponieważ jest to ogromnie ważne przy zatruciu. Dobrze jest wspomóc się elektrolitami dostępnymi w aptekach - szybciej podniosą was na nogi.  Czego nie powinno się jeść przy zatruciu pokarmowym? Zdecydowanie przeciwwskazane są ciężkie i tłuste potrawy, a także smażone. Dobrze jest też unikać na początku owoców, a...

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na katar. Macie je w swojej kuchni
AdobeStock
Newsy
To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na odchudzanie. Macie je w swojej kuchni
Pomaga na żołądek, odchudzanie, a nawet na katar. A do tego świetnie smakuje!

Majeranek jest ziołem szeroko stosowanym w polskiej kuchni, choć wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce majeranku używa się przede wszystkim do przyprawiania mięs oraz ryb, ale niewiele osób pewnie wie, że ma ono doskonały wpływ na zdrowie! Poznajcie właściwości i zastosowanie majeranku. Właściwości majeranku W kuchni majeranek jest chętnie stosowanym ziołem nie tylko ze względu na jego smak i aromat, ale i właściwości zdrowotne. Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, pomaga na wzdęcia oraz wspomaga trawienie. Ponadto, majeranek zawiera wiele witamin i minerałów. Znajduje się w nim m.in.: Witamina C Witamina A Witaminy z grupy B Kwas foliowy Witamina K Witamina E Wapń Potas Żelazo Cynk Fosfor Magnez Majeranek na katar Uciążliwy katar jest niestety dolegliwością całoroczną – może się przydarzyć zarówno zimą, jak i upalnym latem. Szczególnie, gdy często korzystacie z klimatyzacji w samochodzie lub przebywacie w klimatyzowanych pomieszczeniach, podczas gdy na zewnątrz jest ponad 30 stopni Celsjusza. Maść z majeranku oraz inhalacje pozwolą wam szybko pozbyć się kataru. Wystarczy, że do litra gotującej się wody wsypiecie dwie łyżki suszonego majeranku i wykonacie inhalację, czyli będziecie wdychali opary gotujących się ziół. Taki zabieg udrożni nos i ułatwi pozbycie się wydzieliny z nosa. Majeranek na bóle żołądka Majeranek znany jest również ze swojego wpływu na układ trawienny. Łagodzi bóle żołądka, stany zapalne i usprawnia trawienie. Jest pomocny również w wypadku zatrucia pokarmowego oraz niestrawności. Majeranek na odchudzanie Dodawanie majeranku do potraw podczas gotowania może mieć pozytywny wpływ na utratę wagi. Wspomaga on układ trawienny, a do tego jest po prostu...

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa
Boli was żołądek? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa, bo możecie tylko pogorszyć swój stan.

Nie od dziś wiadomo, że przy problemach żołądkowych nie powinno się spożywać tłustych i smażonych potraw oraz pić alkoholu . Nasza dieta powinna wówczas być lekkostrawna i zarazem pożywna. Powinna nam dostarczać niezbędnych witamin i składników i jednocześnie ograniczać wydzielanie soku trawiennego. Czego nie powinna jeść osoba, która ma problemy z żołądkiem? Nie należy jeść ogórków wobec problemów z żołądkiem Mimo iż surowe  ogórki są bardzo zdrowe, osoby z problemami żołądkowymi nie powinny jeść tych warzyw. Ogórek zawiera mnóstwo wartości odżywczych, to bogate źródło witaminy K, przeciwutleniaczy, a także przeciwzapalnego flawonolu zwanego fisetyną, który odgrywa ważną rolę w promowaniu zdrowia mózgu. Ogórek sprzyja też utracie wagi, jest niskokaloryczny a także zawiera witaminę C, białko, potas, błonnik, magnez i mangan. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Ogórek jest niewskazany dla osób o wrażliwym żołądku. Warzywo to zawiera kukurbitacynę, która jest silnym składnikiem, o którym wiadomo, że powoduje problemy z niestrawnością. Nawet niewielka niestrawność może prowadzić do wzdęć lub tak zwanego odbijania się. Osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) zaleca się zmniejszenie spożycia ogórków, aby wspomóc trawienie . Czego jeszcze nie powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku? U osób z wrażliwym żołądkiem narząd ten łatwo ulega rozstrojowi. Osoby takie mogą odczuwać nawracające gazy, wzdęcia , nudności, wymioty, zaparcia lub biegunkę. Pokarmy, które mogą podrażniać wrażliwy żołądek, to: produkty mleczne pikantne jedzenie (ocet, cebula, czosnek , papryczka chili ) przetworzona żywność ( salceson ,...