Zdrowa i zbilansowana dieta jest ogromnie ważna dla naszego zdrowia. A szczególnie wtedy, gdy nasz organizm potrzebuje sił do regeneracji - na przykład po zabiegu czy operacji.
Pacjenci, u których wykonywane były zabiegi chirurgiczne są narażeni na niedożywienie ze względu na ból, dyskomfort lub brak apetytu spowodowany lekami, dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta w tym czasie. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób regenerujących się po operacji.
Kiedy po operacji można zjeść?
Jeżeli operacja nie dotyczyła przewodu pokarmowego, wówczas zwykle żywienie doustne można rozpocząć już w drugiej dobie po operacji. W przeciwnym wypadku stosowane jest żywienie pozajelitowe, jednak jeżeli zabieg nie był przeprowadzany na narządach układu pokarmowego, wówczas można powoli wprowadzać lekkostrawną dietę.
Zobacz także:
Najczęściej są to sucharki lub kleik - tak delikatne pokarmy mają za zadanie pobudzić układ trawienny do działania i przeciwdziałać ewentualnym sprzeciwom z jego strony.
Jak powinna wyglądać dieta po operacji?
Dieta osób regenerujących się po operacji powinna być lekkostrawna, ale bardzo odżywcza. Jej najważniejsze składniki to:
-
białko
-
witamina A
-
witamina C
-
witamina B12
-
witamina E
-
witamina K
-
kwasy omega-3
-
cynk
-
żelazo
Szczególnie białko odgrywa w takiej diecie dużą rolę ze względu na regenerację tkanek, transport witamin i składników odżywczych w organizmie oraz pozytywny wpływ na układ odpornościowy.
W diecie rekonwalescenta produkty zawierające białko powinny być lekkostrawne i delikatne dla żołądka. Dobrym wyborem będzie chude, gotowane mięso, duszone ryby i jaja. Jeśli pacjent nie jest uczulony na laktozę, polecany jest także chudy nabiał.
Co jeść po operacji?
Poza białkiem, w diecie osoby po zabiegach chirurgicznych powinny znaleźć się przede wszystkim pokarmy bogate w wymienione wyżej witaminy i przygotowane tak, by były jak najbardziej łagodne dla żołądka. To powinny być m.in.:
-
gotowane ziemniaki
-
ryż
-
białe pieczywo
-
gotowane warzywa
Nie należy natomiast jeść produktów wysokoprzetworzonych (w tym słodyczy), tłustych mięs, roślin strączkowych oraz pełnoziarnistego pieczywa.
Źródło: wiem-co-jem.pl