Zdrowa i zbilansowana dieta jest ogromnie ważna dla naszego zdrowia. A szczególnie wtedy, gdy nasz organizm potrzebuje sił do regeneracji - na przykład po zabiegu czy operacji.

Pacjenci, u których wykonywane były zabiegi chirurgiczne są narażeni na niedożywienie ze względu na ból, dyskomfort lub brak apetytu spowodowany lekami, dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta w tym czasie. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób regenerujących się po operacji. 

Kiedy po operacji można zjeść?

Jeżeli operacja nie dotyczyła przewodu pokarmowego, wówczas zwykle żywienie doustne można rozpocząć już w drugiej dobie po operacji. W przeciwnym wypadku stosowane jest żywienie pozajelitowe, jednak jeżeli zabieg nie był przeprowadzany na narządach układu pokarmowego, wówczas można powoli wprowadzać lekkostrawną dietę.

Zobacz także:

Najczęściej są to sucharki lub kleik - tak delikatne pokarmy mają za zadanie pobudzić układ trawienny do działania i przeciwdziałać ewentualnym sprzeciwom z jego strony. 

Jak powinna wyglądać dieta po operacji?

Dieta osób regenerujących się po operacji powinna być lekkostrawna, ale bardzo odżywcza. Jej najważniejsze składniki to:

  • białko

  • witamina A

  • witamina C

  • witamina B12

  • witamina E

  • witamina K

  • kwasy omega-3

  • cynk

  • żelazo

Szczególnie białko odgrywa w takiej diecie dużą rolę ze względu na regenerację tkanek, transport witamin i składników odżywczych w organizmie oraz pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

W diecie rekonwalescenta produkty zawierające białko powinny być lekkostrawne i delikatne dla żołądka. Dobrym wyborem będzie chude, gotowane mięso, duszone ryby i jaja. Jeśli pacjent nie jest uczulony na laktozę, polecany jest także chudy nabiał. 

Co jeść po operacji?

Poza białkiem, w diecie osoby po zabiegach chirurgicznych powinny znaleźć się przede wszystkim pokarmy bogate w wymienione wyżej witaminy i przygotowane tak, by były jak najbardziej łagodne dla żołądka. To powinny być m.in.:

  • gotowane ziemniaki

  • ryż

  • białe pieczywo

  • gotowane warzywa

Nie należy natomiast jeść produktów wysokoprzetworzonych (w tym słodyczy), tłustych mięs, roślin strączkowych oraz pełnoziarnistego pieczywa. 

Źródło: wiem-co-jem.pl