Smaczna karkówka zawsze sprawdza się na obiad. Jeżeli spodziewacie się gości i chcecie zaskoczyć ich czymś naprawdę wyjątkowym, to przygotujcie te pyszne roladki z karkówki z dodatkiem boczku i sera. Goście będą zachwyceni!
Jak wybrać dobrą karkówkę?
Podstawą wszelkich dań przygotowywanych z karkówki jest oczywiście mięso. Powinno być dobrej jakości i oczywiście świeże. Gdy kupujecie karkówkę w sklepie, zwróćcie uwagę na jej wygląd i zapach. Świeża powinna być wilgotna, ale nie mokra! Jeżeli mięso dosłownie leży w kałuży, to znaczy, że nie jest już świeże – po jakimś czasie z mięsa zaczyna wypływać woda, a wilgoć sprzyja psuciu się. Brzegi karkówki nie mogą być wysuszone, a jej zapach powinien być delikatny i świeży.
Przepis na roladki z karkówki z boczkiem i serem
Do przygotowania tych smacznych roladek będą wam potrzebne poniższe składniki:
- 800 g karkówki
- 100 g sera żółtego
- 100 g wędzonego boczku
- Chrzan (w słoiku)
- Olej rzepakowy
- Czosnek granulowany
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Pokrójcie karkówkę w równe, dość cienkie plastry i rozbijcie tłuczkiem.
- Każdy plaster posmarujcie olejem i przyprawcie solą, pieprzem i czosnkiem.
- Ser i boczek pokrójcie w cienkie plasterki.
- Chrzanem posmarujcie plastry z jednej strony. Na każdym kawałku ułóżcie kilka plastrów sera i boczku.
- Zawińcie mięso w roladki.
- Ułóżcie roladki w naczyniu żaroodpornym i wstawcie na około godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- I gotowe! Podawajcie roladki z frytkami lub ziemniakami i surówką. Będą też świetnie smakowały na zimno pokrojone w kawałki o grubości 1-2 cm. Aby się nie rozpadały, wbijcie w każdy kawałek wykałaczkę.