Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy.
Jaki sos do bitek?
Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.
Przepis na bitki wieprzowe w sosie myśliwskim
Składniki:
- 1 kg chudego karczku
- ½ litra bulionu
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g leśnych grzybów mrożonych
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego
- musztarda
- mąka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka.
- Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia.
- Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w którym będziecie je dusić.
- Do mięsa dodajcie podsmażoną cebulkę, rozmrożone grzyby leśne oraz przyprawy. Wszystko podlejcie bulionem i duście do miękkości na małym ogniu.
- Kiedy bitki będą dosyć miękkie, wyjmijcie je z sosu, a do garnka dodajcie serek topiony. Całość zblendujcie na gładko. Doprawcie go solą oraz pieprzem do smaku.
- Mięso z powrotem przełóżcie do sosu, by mogło nasiąknąć jeszcze bardziej jego aromatem.
- Tak przygotowane bitki wieprzowe w sosie myśliwskim najlepiej smakują z kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl