bitki wieprzowe w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/reanja
Newsy

Mięciutkie bitki w doskonałym sosie, który zniknie z talerzy do ostatniej kropli

Soczyste i aromatyczne bitki wieprzowe w delikatnym sosie myśliwskim to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie jest tak pyszne, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Dodanie jednego składnika sprawia, że całość jest jeszcze bardziej smaczna. Sprawdźcie ten przepis!

Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki sos do bitek?

Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Przepis na bitki wieprzowe  w sosie myśliwskim

Składniki:

  • 1 kg chudego karczku 
  • ½ litra bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g leśnych grzybów mrożonych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego
  • musztarda
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka.
  2. Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia.
  4. Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w którym będziecie je dusić.
  5. Do mięsa dodajcie podsmażoną cebulkę, rozmrożone grzyby leśne oraz przyprawy. Wszystko podlejcie bulionem i duście do miękkości na małym ogniu.
  6. Kiedy bitki będą dosyć miękkie, wyjmijcie je z sosu, a do garnka dodajcie serek topiony. Całość zblendujcie na gładko. Doprawcie go solą oraz pieprzem do smaku. 
  7. Mięso z powrotem przełóżcie do sosu, by mogło nasiąknąć jeszcze bardziej jego aromatem.
  8. Tak przygotowane bitki wieprzowe w sosie myśliwskim najlepiej smakują z kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy
Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać. Przepis na staropolskie bitki wieprzowe Będziesz potrzebować 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone) 400 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 gramów serka topionego 4 łyżki musztardy Mąka Olej Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem , zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj  na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.  Gotowe!

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Newsy
Jak zrobić duszoną karkówkę z ziemniakami? Łatwy przepis na domowy obiad
Karkówka to świetny pomysł na domowy obiad. Jest łatwa w przygotowaniu, a duszona na niewielkim ogniu w sosie, smakuje wręcz wybornie.

Podczas niedzielnych obiadów, na stole zazwyczaj goszczą tradycyjne dania w postaci kotletów schabowych czy mielonych. To sprawdzona opcja, aczkolwiek warto czasami zaskoczyć bliskich czymś innym. W tej kwestii świetnie sprawdzi się duszona karkówka z ziemniakami. Danie z pewnością podbije kubki smakowe wszystkich waszych domowników. Duszona karkówka Mięso wieprzowe z karczku, kojarzy się głównie z grillem. Jednak niewiele osób wie, że można je również przygotować w smaczny sposób na obiad. Świetnie sprawdza się duszone w delikatnym sosie z warzywami. Takie połączenie smaków jest wręcz wyborne i sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami.  Przepis na duszoną karkówkę z ziemniakami Składniki: 700 g karkówki wieprzowej 2 łyżki masła ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 pieczarki 1 cebula ½ litra gorącego bulionu warzywnego przyprawa uniwersalna pieprz czarny mielony wędzona papryka mąka pszenna sól  Przygotowanie: Karkówkę dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją na plastry. Mięso ułóżcie na desce, a później delikatnie rozgniećcie je ręką. Karkówkę przyprawcie do smaku przyprawą uniwersalną oraz papryką wędzoną. Patelnię rozgrzejcie wraz z dwiema łyżkami masła. Później ułóżcie na niej plastry mięsa i dokładnie obsmażcie je z obu stron. Usmażone mięso przełóżcie do garnka. Zalejcie je ½ litra gorącego bulionu warzywnego bądź wodą. Cebulę obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie. Dodajcie ją do garnka z mięsem.  Umyte papryki oraz pieczarki pokrójcie w drobną...

Przepis na bitki w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Bitki schabowe w sosie chrzanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Bitki to danie, które zachwyci każdego fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos chrzanowy to połączenie, któremu trudno dorównać.

Bitki wieprzowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane sosem na bazie śmietany i chrzanu niezaprzeczalnie nie ma sobie równych. Z pewnością skradnie serca całej waszej rodziny. Przepis na bitki w sosie chrzanowym Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak ileż można jeść kotlety schabowe, mielone lub udka z kurczaka. Jeśli wam też doskwiera nuda w kuchni, sięgnijcie po staropolski przepis na bitki z szyneczki wieprzowej w sosie chrzanowym. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują. Będziecie potrzebować: 700 gramów szynki wieprzowej 2 łyżek tartego chrzanu 4 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 1,5 litra wody Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na rozgrzanej patelni umieśćcie cienką warstwę oleju i ułóżcie na niej rozbite mięso (nie można tego robić zbyt ciasno, inaczej obiad się nie uda). Smażcie z obu stron tylko do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmijcie z patelni. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. We wrzątku umieśćcie obsmażone wcześniej mięso i duście na wolnym ogniu, aż do miękkości. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę, chrzan, mąkę oraz 1 chochelkę wywaru z mięsa. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się wszystkich składników....

Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Polędwiczki w sosie to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z pomocą przepisu z portalu Gotujmy.pl przyrządzicie pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Kotlety mielone, schabowe i pieczony kurczak to dania, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Są proste w przygotowaniu, szybkie i stosunkowo tanie. Na uwagę zasługują także polędwiczki wieprzowe, które nie cieszą się aż taką popularnością. A to wielka szkoda! Polędwiczki wieprzowe w sosie to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Wypróbujcie smaczny przepis na polędwiczki od jednego z użytkowników  portalu Gotujmy.pl. Pomysły na polędwiczki wieprzowe Nie raz dzieliliśmy się z wami świetnymi przepisami na polędwiczki wieprzowe. Koniecznie wypróbujcie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym , które będą genialnie smakowały podane z kaszą gryczaną i buraczkami. Bardzo polecamy także przepis na aksamitne i rozpływające się w ustach polędwiczki faszerowane serem pleśniowym . Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z fasolką szparagową Do przygotowania pysznych polędwiczek wieprzowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag polędwiczek wieprzowych 400 fasoli szparagowej 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej Masło klarowane Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie fasolkę, umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie fasolkę do miękkości. Oczyśćcie polędwiczki z błon, umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Obierzcie ząbki czosnku i pokrójcie drobno. Następnie pokrójcie je w grube plastry, a każdy rozgniećcie dłonią. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie polędwiczki i smażcie na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kilka minut. Gdy mięso już zmięknie,...