Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy.

Jaki sos do bitek?

Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Przepis na bitki wieprzowe  w sosie myśliwskim

Składniki:

  • 1 kg chudego karczku 
  • ½ litra bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g leśnych grzybów mrożonych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego
  • musztarda
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka.
  2. Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia.
  4. Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w którym będziecie je dusić.
  5. Do mięsa dodajcie podsmażoną cebulkę, rozmrożone grzyby leśne oraz przyprawy. Wszystko podlejcie bulionem i duście do miękkości na małym ogniu.
  6. Kiedy bitki będą dosyć miękkie, wyjmijcie je z sosu, a do garnka dodajcie serek topiony. Całość zblendujcie na gładko. Doprawcie go solą oraz pieprzem do smaku. 
  7. Mięso z powrotem przełóżcie do sosu, by mogło nasiąknąć jeszcze bardziej jego aromatem.
  8. Tak przygotowane bitki wieprzowe w sosie myśliwskim najlepiej smakują z kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl