Otwieracie jogurt naturalny, dodajecie go do różnych dań, a następnie dociskacie wieczko i chowacie kubeczek znowu do lodówki. Chyba każdy z nas zna ten scenariusz i wie, jak może się to skończyć. Często zapominamy o otwartym opakowaniu i nie wykorzystujemy reszty nabiału przez kilka dni, a kiedy go ponownie wyciągamy, czasem jest już niestety zepsuty. Jak temu zaradzić?

Jak przechowywać jogurt?

Wszelkie jogurty, zarówno naturalne, jak i te smakowe, muszą być przechowywane w lodówce. Niektórzy twierdzą, że otwarty jogurt powinien być zjedzony maksymalnie do 5 dni, choć najlepiej będzie spożyć go już w ciągu 48 godzin. Jest jednak prosty sposób na to, aby wydłużyć ten czas i cieszyć się smakiem jogurtu znacznie dłużej. Wystarczy wykorzystać tani produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni!

Co zrobić, żeby jogurt dłużej stał w lodówce?

Aby wydłużyć przydatność jogurtu, wystarczy posypać go szczyptą popularnego składnika. Chodzi o zwykłą sól kuchenną. Dzięki niej, na jogurcie nie pojawi się pleśń i dłużej zachowa on wszystkie swoje dobroczynne właściwości. 

Innym trikiem, który można wykorzystać w przypadku nienapoczętych jeszcze opakowań, jest odwrócenie kubeczków do góry dnem. Sposób ten działa zarówno z jogurtami, jak i śmietaną czy serkiem wiejskim. Jeśli jednak otworzycie już kubeczki, najlepiej będzie przelać jogurt do szklanki, miski lub słoika. W szklanych opakowaniach nabiał będzie się psuł wolniej niż w plastikowych czy tekturowych pojemniczkach. 

Zobacz także:

Czy jogurt można zamrozić?

Jeśli pomimo wszystkich powyższych trików nie jesteście w stanie wykorzystać zapasów jogurtu, możecie go po prostu zamrozić. Choć na pytanie, czy można mrozić jogurt, padają skrajnie różne odpowiedzi, okazuje się, że jest to całkowicie bezpieczne. Co prawda nabiał może lekko zmienić konsystencję i rozwarstwić się po rozmrożeniu, nie wpłynie to na jego wartości odżywcze. Jogurt z zamrażarki będzie też odrobinę kwaśniejszy w smaku, ale wciąż idealnie sprawdzi się na sos do sałatki oraz jako składnik wypieków czy dodatek do deserów.

Należy jednak pamiętać, że raz rozmrożonego jogurtu nie można już ponownie mrozić. Najlepiej więc podzielić go na porcje, które potem łatwo wykorzystamy na jeden raz. Warto przelać go do pojemniczków lub szczelnych woreczków strunowych, albo wypełnić nim foremki na lód. Tak przechowywany nabiał możemy mrozić nawet do 3 miesięcy. 

Jeśli mamy natomiast nadmiar jogurtów owocowych w małych opakowaniach, możemy zrobić z nich domowe lody na patyku! Wystarczy wbić w ich wieczka patyczki i wstawić je na kilka godzin do zamrażarki. Po tym czasie jogurt stwardnieje i będziemy mogli wyjąć go razem z patyczkiem. 

Źródło: kobieta.gazeta.pl/pl.healthy-food-near-me.com