Masz w lodówce otwarty jogurt? Ten prosty trik przedłuży jego trwałość
iStock
Newsy

Macie w lodówce otwarty jogurt? Ten prosty trik przedłuży jego trwałość

Choć wszyscy staramy się robić przemyślane zakupy i nie marnować jedzenia, każdemu z nas czasem zdarza się znaleźć w lodówce otwarty produkt, który nie jest już zdatny do spożycia. Najbardziej narażony na takie sytuacje jest jogurt, który dość szybko psuje się po otwarciu wieczka. Jest jednak prosty sposób na to, aby napoczęty kubeczek mógł stać w lodówce dużo dłużej.

Otwieracie jogurt naturalny, dodajecie go do różnych dań, a następnie dociskacie wieczko i chowacie kubeczek znowu do lodówki. Chyba każdy z nas zna ten scenariusz i wie, jak może się to skończyć. Często zapominamy o otwartym opakowaniu i nie wykorzystujemy reszty nabiału przez kilka dni, a kiedy go ponownie wyciągamy, czasem jest już niestety zepsuty. Jak temu zaradzić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać jogurt?

Wszelkie jogurty, zarówno naturalne, jak i te smakowe, muszą być przechowywane w lodówce. Niektórzy twierdzą, że otwarty jogurt powinien być zjedzony maksymalnie do 5 dni, choć najlepiej będzie spożyć go już w ciągu 48 godzin. Jest jednak prosty sposób na to, aby wydłużyć ten czas i cieszyć się smakiem jogurtu znacznie dłużej. Wystarczy wykorzystać tani produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni!

Zobacz także
Ile jogurtu jest w jogurcie? Katarzyna Bosacka demaskuje kolejny produkt

Ile jogurtu jest w jogurcie? Katarzyna Bosacka demaskuje kolejny produkt  

Połączcie fusy z kawy, kakao, jogurt, ale nie jedzcie tego. Wykorzystacie te składniki w lepszy sposób

Połączcie fusy z kawy, kakao, jogurt, ale nie jedzcie tego. Wykorzystacie te składniki w lepszy sposób

Co zrobić, żeby jogurt dłużej stał w lodówce?

Aby wydłużyć przydatność jogurtu, wystarczy posypać go szczyptą popularnego składnika. Chodzi o zwykłą sól kuchenną. Dzięki niej, na jogurcie nie pojawi się pleśń i dłużej zachowa on wszystkie swoje dobroczynne właściwości. 

Innym trikiem, który można wykorzystać w przypadku nienapoczętych jeszcze opakowań, jest odwrócenie kubeczków do góry dnem. Sposób ten działa zarówno z jogurtami, jak i śmietaną czy serkiem wiejskim. Jeśli jednak otworzycie już kubeczki, najlepiej będzie przelać jogurt do szklanki, miski lub słoika. W szklanych opakowaniach nabiał będzie się psuł wolniej niż w plastikowych czy tekturowych pojemniczkach. 

Czy jogurt można zamrozić?

Jeśli pomimo wszystkich powyższych trików nie jesteście w stanie wykorzystać zapasów jogurtu, możecie go po prostu zamrozić. Choć na pytanie, czy można mrozić jogurt, padają skrajnie różne odpowiedzi, okazuje się, że jest to całkowicie bezpieczne. Co prawda nabiał może lekko zmienić konsystencję i rozwarstwić się po rozmrożeniu, nie wpłynie to na jego wartości odżywcze. Jogurt z zamrażarki będzie też odrobinę kwaśniejszy w smaku, ale wciąż idealnie sprawdzi się na sos do sałatki oraz jako składnik wypieków czy dodatek do deserów.

Należy jednak pamiętać, że raz rozmrożonego jogurtu nie można już ponownie mrozić. Najlepiej więc podzielić go na porcje, które potem łatwo wykorzystamy na jeden raz. Warto przelać go do pojemniczków lub szczelnych woreczków strunowych, albo wypełnić nim foremki na lód. Tak przechowywany nabiał możemy mrozić nawet do 3 miesięcy. 

Jeśli mamy natomiast nadmiar jogurtów owocowych w małych opakowaniach, możemy zrobić z nich domowe lody na patyku! Wystarczy wbić w ich wieczka patyczki i wstawić je na kilka godzin do zamrażarki. Po tym czasie jogurt stwardnieje i będziemy mogli wyjąć go razem z patyczkiem. 

Źródło: kobieta.gazeta.pl/pl.healthy-food-near-me.com

Pomidory też można mrozić. Sprawdźcie, jak zrobić to poprawnie
Flickr
Newsy
Wiedzieliście, że pomidory można mrozić? Zróbcie to w ten sposób, by zachować ich smak
Smak dojrzałych na słońcu pomidorów nie da się porównać ze smakiem tych dostępnych zimą, a także wiosną. Ich miąższ jest słodki, miękki i wyjątkowo soczysty. Warto zachować go również na zimne dni. Można to zrobić umiejętnie mrożąc działkowe zbiory. 

Metod na przechowanie pomidorów przez zimowe miesiące jest wiele. Można robić z nich przeciery, wekować, kisić, a w końcu również mrozić. W mrożonej formie to warzywo przetrwa z wami wiele miesięcy i będzie wspaniałym dodatkiem do treściwych zup, leczo, a nawet sałatek czy kanapek. Zobaczcie, jak można zamrozić pomidory w różnych formach.  Jak zamrozić pomidory w całości?  Decydując się na taki sposób przechowywania pomidorów, powinniście zastanowić się, do czego później chcecie je wykorzystywać. Pozwoli to wybrać odpowiednią dla nich formę podczas mrożenia. Pokrojone pomidory nadają się np. do leczo lub gulaszy, zmiksowane do sosów, całe do kanapek.  Jeżeli zdecydowaliście się na opcję zamrażania pomidorów w całości, powinniście wybrać do tego ich mniejsze odmiany. Warzywa dokładnie umyjcie, wysuszcie i połóżcie na desce, tak by nie stykały się ze sobą. Następnie wsuńcie je do zamrażalnika na 24 godziny. Po tym czasie przełóżcie do woreczków strunowych i włóżcie ponownie już razem do zamrażarki.  Jak mrozić pomidory w plasterkach i zblendowane?  Pomidory, które chcecie wykorzystywać do robienia zup i sosów musicie najpierw obrać ze skórki i usunąć z nich zielone końcówki. Później wystarczy je zblendować i przelać do pojemników. W takiej formie można je przechowywać, aż do wiosny.  Jeżeli potrzebujecie z kolei mieć tzw. gotowca na kanapki lub do sałatek, zdecydujcie się na pokrojenie ich w kostkę lub plasterki. Jak zamrozić takie pomidory?  Umyjcie warzywa i dokładnie osuszcie je ręcznikiem papierowym.  Jeżeli nie lubicie pomidorów ze skórką, to teraz jest właściwy moment, by je obrać. Możecie to zrobić zalewając je gorącą wodą i ściągając skórę.  Pomidory pokrójcie w kostkę lub plasterki,...

czy można mrozić kapustę kiszoną
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną można zamrozić? Ta odpowiedź was zaskoczy
Zostało wam dużo kapusty kiszonej i nie wiecie, czy można ją zamrozić? Rozwiewamy wątpliwości!

Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty jest czasochłonne, dlatego większość osób woli kupić gotową w sklepie. Jednak jeśli zdecydujecie się zrobić taką kapustę sami, to może się zdarzyć, że wyjdzie jej wam za dużo. Co z nią zrobić? Niektórzy zastanawiają się nad tym, czy kiszona kapusta nadaje się do mrożenia . Sprawdziliśmy to! Czy da się mrozić kiszoną kapustę? O dziwo, kiszoną kapustę jak najbardziej można zamrozić! Ten zaskakujący pomysł już od lat stosowany jest choćby na Syberii, która znana jest przecież z niskich temperatur. W końcu mrożenie to sposób na przedłużenie świeżości żywności, z zachowaniem jej składników odżywczych i właściwości. Dlaczego warto mrozić kapustę? Mrożona kiszona kapusta nie traci wiele na smaku, a co najważniejsze – zachowa zawarte w niej witaminy . Warto ją mrozić, ponieważ zdecydowanie wydłuży to jej termin przydatności do spożycia i jednocześnie nie zmieni jej smaku. Mrożoną kapustę kiszoną można przechowywać aż 8 miesięcy ! Zawsze macie ją pod ręką i łatwo można ją rozmrozić, gdy stanie się potrzebna. Wady mrożonej kapusty Niestety, mrożenie kapusty ma też swoje wady. Po rozmrożeniu bardzo mięknie – nie jest już tak krucha i chrupiąca i z tego powodu nie nadaje się do sałatek. Nie sprawdzi się też jako składnik popisowych dań, ponieważ mocno traci na wyglądzie . Ponadto mrożenie co prawda nieznacznie, ale zmniejsza ilość witaminy C zawartej w kapuście. Jak mrożenie wpływa na kiszoną kapustę? Ponieważ rozmrożona kiszona kapusta traci charakterystyczną chrupkość, mrożenie jest polecane jako ostateczność . Lepiej wykorzystać taką kapustę do ugotowania bigosu albo usmażenia placków z kapusty, ponieważ kompletnie nie sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Pamiętajcie też o tym, że absolutnie nie wolno...

Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Praktyczne triki i porady
Czy trzeba obierać rabarbar? Jak powinno się go kroić? Czy można go mrozić? Na te wszystkie pytania odpowiemy wam w tym krótkim poradniku dla początkujących.

Rabarbar słynie z kwaśnego i mocnego smaku, który świetnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach. Dzisiaj przedstawimy wam kilka praktycznych porad dotyczących obierania, krojenia i zamrażania rabarbaru. Do czego można wykorzystać rabarbar? Niezależnie od tego czy rabarbar jest warzywem, czy też jak chcieliby niektórzy – owocem, warto wykorzystywać go w sezonie tak często, jak to tylko możliwe. Przede wszystkim do ciast , do deserów , do kompotów . Znane są jednak nieco  bardziej nieoczywiste przepisy z wykorzystaniem rabarbaru. Takie jak na przykład filety w sosie rabarbarowym w sezamie , czy też kotlety mielone z rabarbarem . Przyznamy, że brzmi to dość osobliwie. Ale za to jak smakuje! Kiedy jednak rabarbarowe szaleństwo powoli zacznie dobiegać końca, warto pomyśleć o zrobieniu zapasów na późniejszą porę. Rabarbar nadaje się do mrożenia. Jeśli zrobicie to w odpowiedni sposób, po kilku miesiącach dalej będziecie cieszyli się jego kwaśnym i charakterystycznym smakiem. Jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar? Dla osób, które nie mają większego doświadczenia z rabarbarem, przygotowaliśmy garść pożytecznych informacji, trików i porad na jego temat. Oto one: Świeży rabarbar można przechowywać w lodówce do ok. 2 tygodni Zanim przystąpicie do przygotowania dania na bazie rabarbaru, koniecznie dokładnie umyjcie go z resztek ziemi i innych zabrudzeń. Pozbądźcie się liści i odetnijcie końcówki Rabarbar można obrać, ale nie jest to konieczne. Jeżeli jednak zdecydujecie się na ten krok, użyjcie małego noża, którym zahaczycie łodygę od góry i łatwo oderwiecie włókna Rabarbar można obrać wtedy, gdy czerwonawe włókna są już nieco twarde Rabarbar dodawany do ciasta należy kroić w niezbyt duże kawałki - zbyt duża rabarbarowa kostka ma tendencję do opadania m.in. w drożdżowych ciastach Rabarbar...

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...