Przyrządzacie ciasto z użyciem masy budyniowej, robicie wszystko według przepisu, a masa jest zbyt rzadka i nie nadaje się w ogóle do wypieku? Nic straconego! Da się temu zaradzić - sprawdźcie jak. 

Jak zagęścić masę budyniową?

Do zagęszczenia masy potrzebna wam będzie skrobia ziemniaczana oraz sitko. Weźcie nieco skrobii i za pomocą sitka przesypcie do masy (dzięki temu nie zrobią się grudki). Wymieszajcie dokładnie za pomocą miksera i gotowe. Jeżeli masa wciąż jest zbyt rzadka, to po prostu wsypcie do niej więcej mąki. Nie podajemy wam dokładnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego, na ile rzadki wyszedł wasz krem.

Co zrobić, gdy masa budyniowa jest za gęsta?

Może się zdarzyć, że będziecie mieli odwrotny problem i masa budyniowa wyjdzie wam zbyt gęsta. W takim wypadku rozwiązanie jest bardzo proste. Należy wlać do masy trochę mleka (dosłownie kilka łyżek) albo słodkiej śmietanki. Następnie wszystko razem wymieszajcie i gotowe! Ważne, by zarówno mleko, jak i śmietanka były w temperaturze pokojowej. 

Zobacz także:

Jak zrobić idealną masę budyniową do ciasta?

Do przygotowania masy budyniowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 2 żółtka

  • 1 kostka masła (250 g)

  • 100 g cukru

  • kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej

  • łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie pół szklanki mleka, wsypcie cukier, wymieszajcie i zagotujcie. 

  2. W osobnym naczyniu wymieszajcie resztę mleka z skrobią ziemniaczaną, żółtkami i cukrem waniliowym.

  3. Wlejcie wszystko do garnka z wrzącym mlekiem i cukrem, szybko przy tym mieszając.

  4. Gotujcie przez minutę, by budyń zgęstniał.

  5. Po przygotowaniu zdejmijcie garnek z budyniem z kuchenki i przykryjcie go folią spożywczą - dzięki temu na powierzchni budyniu nie powstanie skorupa. Zostawcie do ostudzenia.

  6. Kiedy budyń będzie już zimny, utrzyjcie masło, aż zrobi się puszyste i dodajcie do budyniu. Dokładnie wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowaną masą możecie przełożyć tort, ciasto albo dodać ją do ciasteczek. 

Źródło: justynadragan.pl, domowe-wypieki.pl