Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
AdobeStock
Newsy

Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować

Wyszła wam lejąca się zupa zamiast masy budyniowej do ciasta? W ten prosty sposób możecie naprawić za rzadką masę do ciasta.

Przyrządzacie ciasto z użyciem masy budyniowej, robicie wszystko według przepisu, a masa jest zbyt rzadka i nie nadaje się w ogóle do wypieku? Nic straconego! Da się temu zaradzić - sprawdźcie jak. 

Jak zagęścić masę budyniową?

Do zagęszczenia masy potrzebna wam będzie skrobia ziemniaczana oraz sitko. Weźcie nieco skrobii i za pomocą sitka przesypcie do masy (dzięki temu nie zrobią się grudki). Wymieszajcie dokładnie za pomocą miksera i gotowe. Jeżeli masa wciąż jest zbyt rzadka, to po prostu wsypcie do niej więcej mąki. Nie podajemy wam dokładnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego, na ile rzadki wyszedł wasz krem.

Co zrobić, gdy masa budyniowa jest za gęsta?

Może się zdarzyć, że będziecie mieli odwrotny problem i masa budyniowa wyjdzie wam zbyt gęsta. W takim wypadku rozwiązanie jest bardzo proste. Należy wlać do masy trochę mleka (dosłownie kilka łyżek) albo słodkiej śmietanki. Następnie wszystko razem wymieszajcie i gotowe! Ważne, by zarówno mleko, jak i śmietanka były w temperaturze pokojowej. 

Zobacz także
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem

Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę

Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę

Jak zrobić idealną masę budyniową do ciasta?

Do przygotowania masy budyniowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 2 żółtka

  • 1 kostka masła (250 g)

  • 100 g cukru

  • kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej

  • łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie pół szklanki mleka, wsypcie cukier, wymieszajcie i zagotujcie. 

  2. W osobnym naczyniu wymieszajcie resztę mleka z skrobią ziemniaczaną, żółtkami i cukrem waniliowym.

  3. Wlejcie wszystko do garnka z wrzącym mlekiem i cukrem, szybko przy tym mieszając.

  4. Gotujcie przez minutę, by budyń zgęstniał.

  5. Po przygotowaniu zdejmijcie garnek z budyniem z kuchenki i przykryjcie go folią spożywczą - dzięki temu na powierzchni budyniu nie powstanie skorupa. Zostawcie do ostudzenia.

  6. Kiedy budyń będzie już zimny, utrzyjcie masło, aż zrobi się puszyste i dodajcie do budyniu. Dokładnie wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowaną masą możecie przełożyć tort, ciasto albo dodać ją do ciasteczek. 

Źródło: justynadragan.pl, domowe-wypieki.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne ciasto. Jej biszkopt toffi dosłownie rozpływa się w ustach.

Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie. Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji Składniki na biszkopt jasny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na masę budyniową: 3/4 l słodkiego mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao cukier do smaku Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń. Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń. Masę podzielcie na dwie części. Do jednej dodajcie kakao. Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego...

justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy
Justyna Żyła wyrasta na nową Magdę Gessler? Celebrytka zdradziła swój przepis na sernik. Zaskakuje brak 1 składnika
Celebrytka Justyna Żyła coraz lepiej radzi sobie z gotowaniem. Sernik z jej przepisu jest rewelacyjny! Musicie go spróbować.

Znana z głośnego rozwodu ze skoczkiem Justyna Żyła, stale szuka sposobów na to, by nikt o niej nie zapomniał. Najpierw próbowała prowadzić kanał na YouTube o gotowaniu. Później wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", a teraz regularnie wrzuca posty na swój profil w mediach społecznościowych, gdzie często dzieli się swoimi przepisami na różne dania. Początkowo celebrytka była przez niektórych wyśmiewana – zarzucano jej, że w ogóle nie potrafi gotować. Jednak patrząc na upieczony przez nią sernik trzeba przyznać, że zdecydowanie podniosła swoje umiejętności! Ciasto wygląda przepysznie i na pewno rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie przepis Justyny Żyły na jej sernik! Przepis na sernik według Justyny Żyły Do przygotowania takiego sernika, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy. Niech was nie zdziwi brak mąki! Justyna swój sernik piecze bez spodu, dzięki czemu jest wyjątkowo lekki. Nie zawiera ani grama mąki! Składnikiem, który dodatkowo wyróżnia ten sernik jest olej użyty zamiast masła.  Kilogram mielonego twarogu do sernika 4 żółtka 2 całe jajka 3 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie Weźcie 4 jajka i oddzielcie żółtka od białek. Do miski wsypcie szklankę cukru, dodajcie 4 żółtka i 2 całe jajka oraz łyżkę cukru wanilinowego. Za pomocą miksera ubijajcie wszystko tak długo, aż masa stanie się puszysta. W trakcie miksowania dodawajcie powoli twaróg (jeżeli nie kupiliście gotowego twarogu na sernik, to pamiętajcie o tym, że trzeba go zmielić w maszynce dwa razy). Do drugiej miski wlejcie 3 szklanki mleka i wsypcie zawartość dwóch opakowań budyniu waniliowego. Wymieszajcie dokładnie do połączenia się...

jaka jest różnica między napoleonka a kremówka
Flickr/Wikipedia Commons
Newsy
Czy napoleonka i kremówka to to samo ciasto? Większość Polaków żyje w błędzie i uważa, że…
Czym różni się napoleonka od kremówki? To zagadka na miarę tego, co było pierwsze – jajko czy kura. Spróbujmy rozstrzygnąć tę kwestię.

Jedno jest pewne. W naszym kraju popularne są dwa podobne do siebie ciasta. Różni je obecność bitej śmietany w jednym z nich. Pozostaje pytanie, które to które. Na dzień dobry winni jesteśmy wam jedno zastrzeżenie. Być może nieco was rozczarujemy, bo nie ma ostatecznego werdyktu w tej sprawie. Wszystko za sprawą regionalnych różnic w nazewnictwie obu ciast. W południowej Polsce na jeden i drugi wariant ciastka mówi się zwykle „kremówka”. Czym różni się napoleonka od kremówki? Swoje trzy grosze do tego pomieszania z poplątaniem dorzucił Jan Paweł II. Papież Polak zareklamował wadowickie kremówki i od tamtej pory cukiernicy mają poważny ból głowy. Kremówka papieska, kremówka wadowicka, napoleonka – wariantów nazwy jest sporo, ale ostatecznie można przyjąć jedną wersję. Wiele cukierni dla rozróżnienia tych podobnych ciast wprowadziło następujące rozróżnienie, do którego powoli przekonuje się większość Polaków. Według niego kremówka to ciasto z obydwoma kremami (masa budyniowa, bita śmietana). Z kolei napoleonka to ciasto wyłącznie z masą budyniową. Ostatecznie trzeba sobie jasno powiedzieć. To nie nazwa decyduje o tym, czy ciasto jest smaczne i udanie wypieczone! Poniżej podajemy wam przepis na prostszą i szybszą w wykonaniu napoleonkę. Potem spróbujcie kremówki i sami zdecydujcie, co smakuje lepiej. Przepis na napoleonkę Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 dag masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na masę: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniećcie ciasto z mąki, masła i śmietany. Odstawcie...

Smażony budyn podbija internet. Zrobicie go w parę minut.
Adobe Stock
Newsy
Smażony budyń podbija cały świat. Ten deser zrobicie w parę minut
Spróbujcie kiedyś usmażyć budyń. Zdziwicie się jak szybko znany wam deser przeobrazi się w całkiem nowe danie. Podpowiadamy jak je zrobić.

Słyszeliście kiedyś, żeby smażyć budyń? Ten mleczny deser wydaje nam się za delikatny, żeby rzucać go na patelnię i smażyć. A jednak istnieje takie danie w kuchni hiszpańskiej, które w ostatnich miesiącach robi furorę także w polskim w internecie. Oryginalnie, w Hiszpanii mówią na ten deser „leche frita", co oznacza po prostu smażone mleko. Spróbujmy więc dziś usmażyć mleko tak, jak to robią Hiszpanie. Leche frita czyli smażone mleko To rodzaj deseru pochodzącego z północnej Hiszpanii, choć także inne prowincje tego kraju upominają się o uznanie ich regionu pochodzenia. Deser przygotowywany jest z mleka, zagęszczonego skrobią, z dodatkiem cukru. Na pierwszym etapie przygotowania, deser do złudzenia przypomina nam zwykły mleczny budyń. I choć my zjadamy budyń już na tym etapie przygotowania, to Hiszpanie nie poprzestają na podaniu stężonego budyniu. Kroją go w kostkę, a następnie smażą na gorącym oleju. W niektórych domach kostkę budyniową przez rzuceniem na patelnię panieruje się jeszcze w jajku i bułce tartej. W każdym przypadku smażony budyń podaje się z cukrową glazurą i posypuje sproszkowanym cynamonem. Deser można też podawać z owocowymi sosami. Przepis na smażony budyń Składniki: 300 ml mleka 30 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko Plaster żółtego topionego sera 12 g masła 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 4-5 kropli ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Mleko przelejcie do garnka i wstawcie do zagotowania Żółtko, masło, cukier i sól wrzućcie do miski i dokładnie wymieszacie. Dodajcie skrobię kukurydzianą, a po wymieszaniu dolejcie do mleka. Gdy masa będzie gorąca i zacznie gęstnieć, dodajcie plasterek sera i znów zamieszajcie. Dalej podgrzewajcie, aż masa nabierze budyniowej konsystencji....