paprykarz przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Mamy tu fanów paprykarza szczecińskiego? Z łatwością zrobicie go sami w domu

Paprykarz to jeden z symboli PRLu. Jeżeli chcesz sobie przypomnieć jego smak, możesz go przygotować sama w domu! Wystarczy kilka składników.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Konserwa rybna z ryżem w sosie pomidorowym jest już tak popularną w Polsce przekąską, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych! Smak paprykarza znany jest u nas od blisko 50 lat i choć koneserzy preferują oryginalny produkt z puszki, to z łatwością możecie sami zrobić paprykarza w domu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Afrykańskie korzenie polskiej konserwy

Pierwszy paprykarz pojawił się w Polsce w latach 60. XX wieku. Polscy technolodzy pracujący na statkach u wybrzeży Afryki Zachodniej byli zachwyceni daniem spożywanym w okolicach Senegalu, które było bardzo podobne do naszego paprykarza. Ponieważ składniki konserwy były bardzo tanie (mięso było pozyskiwane ze ścinków przy produkcji ryb), paprykarz szczeciński z ogromnym powodzeniem natychmiast podbił PRL. Danie stało się bardzo popularne i szybko zaczęły powstawać wariacje na jego temat – używano mięsa z innych ryb lub dodawano kaszę zamiast ryżu. Dopiero w 2010 roku sprawa ta została uporządkowana prawnie i od tamtego czasu tylko oryginalny paprykarz szczeciński może nosić tę nazwę. W dodatku wówczas stał się polskim produktem tradycyjnym!

Przepis na paprykarza szczecińskiego

Paprykarz składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcamy do przygotowania domowej wersji tego przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • 250 dag mięsa dowolnej wędzonej ryby. Polecamy wymieszać ze sobą różne gatunki – doskonale sprawdza się makrela, morszczuk i pstrąg.
  • 1 woreczek (100 gram) białego ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Pół szklanki bulionu
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • Pół łyżki papryki ostrej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Dokładnie obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo mięso. Do zagotowanej i osolonej wody włóż torebkę ryżu i ugotuj.
  2. Na dużych oczkach zetrzyj marchew i pietruszkę, a cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  3. Do przesmażonej cebuli dodaj starte warzywa oraz sól i pieprz i smaż przez kilka minut.
  4. Następnie na patelnię wlej pół szklanki bulionu i gotuj przez 10 minut.
  5. Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich ryż, mięso z ryby, łyżkę koncentratu pomidorowego i dopraw papryką.
Paprykarz
Gotujmy.pl/bogusia82
Przepisy Unikatowy sposób na przyrządzenie domowego paprykarza szczecińskiego. Kultowy smakołyk 
Smaki młodości można odtwarzać w domowych warunkach! Kiedyś, kiedy w sklepach było tyle co nic, dosłownie się nim zajadaliśmy. Ten współczesny, sklepowy, już tak nie smakuje. Chcecie spróbować samodzielnie odtworzyć jego smak?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Produkty home made to dobro samo w sobie. To także spożywanie wedle zasady wiem, co jem. Coraz częściej spotykamy się z podobnym podejściem do odżywiania. I słusznie! W końcu nawet powiedzenie mówi, że w zdrowym ciele mieszka zdrowy duch. Trudno się nie zgodzić! Kiedyś to było Paprykarz szczeciński pamięta lata, kiedy na półkach obok octu stała mąka i niewiele więcej. Nasze kubki smakowe znają go jednak niemalże na pamięć. Przepis na domowy paprykarz szczeciński jest prosty i szybki. Może ponownie zagościć na naszych kanapkach. Tym bardziej, że to dobra alternatywa dla wędliny i serów. Składniki na paprykarz z wędzoną makrelą: 1 duża wędzona makrela 100 g ryżu długoziarnistego 1 średniej wielkości cebula 100-200 g koncentratu pomidorowego  kilka łyżek pikantnego ketchupu słodka papryka w proszku chilli sól pieprz 3-4 łyżki oliwy do smażenia + tyle samo oliwy do masy 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania domowego paprykarza Gotujemy i studzimy ryż. Makrelę dokładnie obieramy z ości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i  smażymy na złocisty kolor. Dodajemy cukier,  koncentrat oraz keczup. Mieszamy całość na małym ogniu. Po kilku minutach wyłączamy. Miksujemy ryż z makrelą, dodajemy cebulę z koncentratem i ketchupem. Dokładnie łączymy, doprawiamy papryką, chilli, solą i pieprzem. Dokładamy 2-3 łyżki oliwy i raz jeszcze mieszamy. Gotowy paprykarz nadaje się do przechowywania do 2 tygodni w słoikach w lodówce. Dla przedłużenie świeżości produktu można na jego wierzch dodać odrobinę oleju.  Kupny paprykarz Puszki konserwowe z paprykarzem to zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, olejem roślinnym i dodatkiem różnych przypraw. Mimo...

Przeczytaj
gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...

Przeczytaj
Ryba po japońsku
Gotujmy.pl/BĄBELEK85
Newsy Lubisz rybę po grecku? Spróbuj tej po japońsku - pokochasz jej smak
Skąd tak naprawdę wzięła się nazwa ryby po grecku? Na pewno nie z Grecji. Podpowiadamy prosty przepis, który rzuci na nią zupełnie nowe światło.
Aleksandra Jaworska
grudzień 08, 2020

Wbrew pozorom ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest jednak pyszna! Podobnie jak inne, tradycyjne dania kuchni polskiej, pasuje nie tylko na święta. Ta potrawa nie jest wcale trudna w przygotowaniu! Podpowiadamy jak zrobić z niej świetną przekąskę.  Trochę historii Ryba po grecku, podobnie jak pierogi ruskie, czy barszcz ukraiński nie są potrawami pochodzącymi z krajów, jakie mają w nazwie. Kraj olimpijskich bogów ani przepisu na rybę nie wymyślił, ani też jej nie przyrządza w ten sposób. Po grecku jadamy ją w Polsce, szczególnie na święta i w Wigilię. W sieci znajdziemy dużo mitów dotyczących jej nazwy. Liczne teorie mają jednak niewiele wspólnego z prawdą. Polacy nadali taką nazwę sami, głównie przez skojarzenie z kuchnią śródziemnomorską wykorzystującą świeże ryby przyrządzane w sosach z warzyw w duszonych pomidorach. Rybne inspiracje Ryby nie potrzebują dodatkowej reklamy. Zawarte w nich białko i kwasy omega pozwalają utrzymać w zdrowiu oczy, skórę i korzystanie wpływać na system nerwowy. Ryba są przede wszystkim pyszne i łatwo dostępne. Możecie z nich przyrządzać rozmaite dania. My proponujemy rybę po japońsku. Składniki na rybę po japońsku 1 kg filetów rybnych 1 słoik marynowanej papryki 1 słoik ogórków konserwowych 1 duży słoik koncentratu pomidorowego 3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 szklanka wody 8 łyżek ketchupu 6 łyżek octu 7 łyżek cukru 1 łyżka soli sól do przyprawienia ryby pieprz słodka papryka Sposób przygotowania: Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy solą, papryką i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, aż...

Przeczytaj
bigos z kapusty pekińskiej przepis
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy Bigos z kapusty pekińskiej? Żałujemy, że nie znaliśmy tego przepisu wcześniej
Bigos z kapusty pekińskiej stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnego bigosu tworzonego na bazie świeżej i kiszonej kapusty. Jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, a przepis jest banalnie prosty.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

To danie z powodzeniem możesz serwować swojej rodzinie nie tylko od wielkiego dzwonu, na przykład na święta Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzi się również na co dzień. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 60 minut, a smak z pewnością powali na kolana wszystkich twoich najbliższych. Przepis na bigos z kapusty pekińskiej Będziesz potrzebować 1 główka kapusty pekińskiej 400 gramów swojskiej kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 ml bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju, a następnie umieść na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż do zarumienienia. Gotową kiełbasę przełóż do większego garnka i odstaw. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłaś kiełbasę i zeszklij (wytopiony z mięsa tłuszcz doda smaku cebuli). Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnie, na której smaży się cebula i marchew. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, a następnie dokładnie wymieszaj. Smaż przez ok. 8 minut aż do całkowitej miękkości marchwi. Tak przygotowane warzywa umieść w garnku z kiełbasą i zacznij podgrzewać. W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską i dodaj ją do pozostałych składników bigosu. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec do powstałego bigosu dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Gotowe! Tak przygotowany bigos z kapusty pekińskiej nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Z powodzeniem...

Przeczytaj