Konserwa rybna z ryżem w sosie pomidorowym jest już tak popularną w Polsce przekąską, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych! Smak paprykarza znany jest u nas od blisko 50 lat i choć koneserzy preferują oryginalny produkt z puszki, to z łatwością możecie sami zrobić paprykarza w domu!
Afrykańskie korzenie polskiej konserwy
Pierwszy paprykarz pojawił się w Polsce w latach 60. XX wieku. Polscy technolodzy pracujący na statkach u wybrzeży Afryki Zachodniej byli zachwyceni daniem spożywanym w okolicach Senegalu, które było bardzo podobne do naszego paprykarza. Ponieważ składniki konserwy były bardzo tanie (mięso było pozyskiwane ze ścinków przy produkcji ryb), paprykarz szczeciński z ogromnym powodzeniem natychmiast podbił PRL. Danie stało się bardzo popularne i szybko zaczęły powstawać wariacje na jego temat – używano mięsa z innych ryb lub dodawano kaszę zamiast ryżu. Dopiero w 2010 roku sprawa ta została uporządkowana prawnie i od tamtego czasu tylko oryginalny paprykarz szczeciński może nosić tę nazwę. W dodatku wówczas stał się polskim produktem tradycyjnym!
Przepis na paprykarza szczecińskiego
Paprykarz składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcamy do przygotowania domowej wersji tego przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujecie:
- 250 dag mięsa dowolnej wędzonej ryby. Polecamy wymieszać ze sobą różne gatunki – doskonale sprawdza się makrela, morszczuk i pstrąg.
- 1 woreczek (100 gram) białego ryżu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Pół szklanki bulionu
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- Pół łyżki papryki ostrej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Dokładnie obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo mięso. Do zagotowanej i osolonej wody włóż torebkę ryżu i ugotuj.
- Na dużych oczkach zetrzyj marchew i pietruszkę, a cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
- Do przesmażonej cebuli dodaj starte warzywa oraz sól i pieprz i smaż przez kilka minut.
- Następnie na patelnię wlej pół szklanki bulionu i gotuj przez 10 minut.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich ryż, mięso z ryby, łyżkę koncentratu pomidorowego i dopraw papryką.